Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Circuite basculante bistabile de tip S-R asincron

Circuite basculante bistabile de tip S-R asincron
Circuite basculante bistabile de tip S-R asincron

Un asemenea circuit are doua intrari de comanda notate cu : S (de la set)si R (de la reset) si doua iesiri Q si Q . Notatia folosita pentru iesiri indica faptul ca iesirile circuitului sunt complementare .

Intrarea S se va folosi pentru a inscribe informatia in circuit , pe cand intrarea R pentru a sterge informatia din circuit . In mod usual informatia se asociaza , in mod conventional , cu cifra binara 1 .

Asa cum se va observa pe parcurs , in cazul general ambele simboluri 0 respectiv 1 sunt purtatoare de informatie si pot fi si comenzi active . Aceasta observatie serveste la prezentarea tabelului de adevar asociat circuitului a carui structura urmeaza sa fie stabilita .(Fig2)Tabelul de adevar echivalent al CBB de tip S-R asincron

Daca in diagramele Karnaugh din figura 1 se grupeaza in mod convenabil zerourile , rezulta urmatoarea FCC a functiilor

(expresia1)

Pe baza expresiilor de mai sus se poate desena schema circuitului :

(Fig3)Schema unui CBB de tip S-R realizata cu porti SAU-NU.

Cele doua scheme prezentate in figurile de mai sus difera doar prin notarea intrarilor de date , care in cazul circuitului din figura 3 sunt de tipul Active High , iar in cazul circuitului din figura urmatoare sunt de tipul Active Low.

(Fig4)Schema unui CBB de tip S-R cu porti SI-NU

(Fig 5)Functionarea portii SAU-NU

1Cazul Sn=0, R n . Intrarile de comanda ale portilor P1 si P fiind in 0 logic , iesirile acestora vor fi dictate de celelalte intrari astfel : daca notam cu Q semnalul de iesire al portii P pe iesirea portii P apare in mod obligatoriu semnalul Q (negat(. In concluzie iesirile circuitului sunt complementare . pentru valoare Q=0 , rezulta ca iesirea portii P va fi 1 logic adica Q(negat)=1.Pentru Q=1 , va rezulta Q(negat)=1.

In concluzie , circuitul nu poate avea decat doua stari Q=0, Q(negat)=1si Q=1 , Q(negat)=0.Daca la intrare comenzile raman neschimbate Sn

(Fig6)Starile bistabilului : a)starea 0 ; b)starea unu .

Rn=0 ,circuitul va sta intr-una din aceste stari timp cat nu se schimba comenzile la intrare . Se considera deci ca starea bistabilului este caracterizata de iesirea Q a acestuia .

2 Cazul Sn=1 , Rn=0.In acest caz poarta P este blocata pe Q(negat)=0iar poarta P este deschisa . Iesirea portii P este determinate de cealalta intrare Q(negat)=0, si deci Q=1 .

In concluzie , pentru aceasta comanda a rezultat o unica stare la iesire .

3Cazul Sn=0 , Rn=1.In acest caz funcionarea circuitului este similara cu functionarea din cazul precedent , rezultand la iesire o unica stare Q=0, Q(negat)=1Iesirea Q(negat)=1blocheaza poarta P si in consecinta modificarile semnalului Rn nu pot influenta starea circuitului(Fig8).

4Cazul Sn=1,Rn=1.Pentru aceasta comanda portile P si P se blocheaza , iar iesirile devin Q=0, Q(negat)=0.Cele doua iesiri nemaifiind complementare , rezulta ca circuitul isi pierde caracterul de circuit cu doua stari .Daca comanda Sn=1,Rn=1 s-a dat in momentul tn si la un moment de timp ulterior tn=1 se anuleaza aceasta comanda Sn+1=0,Rn+1=0 apare o ambiguitate asupra starii in care va ramane circuitul , deoarece practice este imposibil ca cele doua semnale de comanda Sn , Rn sa comute simultan .Practic trecerea de la comanda Sn=1,Rn=1la comanda Sn+1=0,Rn+1=0se va face fie prin starea intremediara Sn=1 , Rn=0(semnalul de pe intrarea R a comutat inaintea celui de p S ),fie prin starea intremediara S''n=0,R''n=1(semnalul de pe intrarea S a comutat inaintea celui de pe intrarea R )(Fig 9).

In primul caz starea circuitului la momentul tn+1 va fi Qn+1,iar in celde-al doilea caz Qn+1

Deoarece practice este imposibil de prevazut care din situatiile intremediare va apare in urma anularii comenzii Sn=1,Rn=1inseamna ca dupa o astfel de comanda se pierde controlul asupra bistabilului , motiv pentru care aceasta comanda a si fost exclusa din tabelul de adevar al bistabilului .

Pentru evitarea nedeterminarilor de pot aparea in urma unor comenzi Sn=1,Rn=1 exista doua solutii :

sa se utilizeze circuitul in acele aplicatii in care asemenea comenzi nu apar ;

modificarea schemei circuitului astfel ca acesta sa aiba o evolutie cunoscuta si dupa o astfel de comanda .

Examinand ce posibilitati ofera cea de-a doua varianta , se constata ca exista numai patru posibilitati de ridicare a nedeterminarii , si anume :

Qn+1=Qn;Qn+1=0;Qn+1=1;Qn+1=Qn.Primele trei nu sunt interesante , deoarece ele inseamna dedublarea unor situatii déjà existente in tabel .Ultima varianta ar completa tabelul de adevar cu o situatie inexistenta in tabelul initial si anume :in urma comenzii Sn=1,Rn=1 circuitul sa treaca in starea opusa aceleia in care se afla .Pentru a obtine acasta evolutie a circuitului , schema CBBde tip S-R a fost completata cu doua porti Sicomandate cu semnalele Q si Q

(Fig11)Exemplu de utilizare a bistabilului S-R asincron la eliminarea oscilatiilorPolitica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Lampi interioare
ECHIPAMENT ELECTRONIC PENTRU AUTOMATIZARE STATIE DE PREPARARE ASFALT
Imbunatatirea factorului de putere
Teoria componentelor simetrice
Poluarea provocata de instalatiile electrice
Efectele curentului electric
Circuite basculante bistabile de tip J-K sincron
Metoda transformarii stea - triunghi si triunghi-stea (Kennelly)Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu