Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Dotarea gospodariilor de cabluri cu mijloace si instalatii de prevenire si stingere a incendiilor

Dotarea gospodariilor de cabluri cu mijloace si instalatii de prevenire si stingere a incendiilor
DOTAREA GOSPODARIILOR DE CABLURI CU MIJLOACE SI INSTALATII DE PREVENIRE SI STINGERE A INCENDIILOR

1. Criterii de dotare a gospodariilor de cabluri cu mijloace si instalatii de prevenire si stingere a incendiilor

Prevederea mijloacelor si instalatiilor de prevenire si stingere a incendiilor in gospodariile de cabluri se va face diferentiat, respectand prevederile din normele generale de protectie impotriva incendiilor si din normele de dotare, avand in vedere importanta obiectivelor deservite si concentrarea de cabluri in incaperile respective, tinand seama de prevederile din acest capitol.

La incaperile normale pentru cabluri se vor prevedea, conform normelor departamentale de dotare impotriva incendiilor, urmatoarele mijloace si instalatii de prevenire si stingere a incendiilor;

a) mijloace de prima interventie pentru stingerea inceputurilor de incendiu;

b) hidranti de incendiu, la obiectivele prevazute cu instalatii de apa de incendiu, amplasati in afara incaperilor de cabluri; tevile de refulare ale hidrantilor utilizati pentru stingerea incendiilor in gospodariile de cabluri vor fi echipate cu ajutaje de pulverizare;

c) butoane de semnalizare manuala a incendiilor la obiectivele prevazute cu instalatii de semnalizare a incendiilor.

La incaperile inchise de cabluri (pct. 2.9.j) din cadrul gospodariilor importante se vor prevedea, in plus fata de mijloacele si instalatiile mentionate la pct. 1.2, si urmatoarele:a) instalatii de semnalizare automata a incendiilor; in cazul incaperilor de cabluri cu suprafete mai mari de 2000 m2, se vor prevedea legaturi de comunicatie directe, prin telefon sau radio, de langa aceste incaperi la incaperea unde se afla centrala de semnalizare a incendiilor.

b) instalatii speciale de stingere pe fluxurile de cabluri; se aplica la fluxurile de cabluri care au materiale combustibile mai mult de 3,5 litri/m.

In incaperile cu cabluri cu o suprafata mai mare de 2000 m2 se va asigura si posibilitatea stingerii incendiilor cu masini de interventie.

In cazuri justificate, in podurile de cabluri de sub camerele de comanda din gospodariile importante de cabluri se pot prevedea numai mijloace initiale de stingere (stingatoare) si stingere cu apa de la hidranti (fara instalatii speciale de stingere a incendiilor) atunci cand sunt indeplinite urmatoarele conditii:

- nu se pericliteaza viata oamenilor datorita intreruperilor alimentarii cu energie electrica;

- este asigurata deservirea locala pentru continuarea sau reluarea lucrului ori oprirea in conditii de siguranta a utilajelor.

In cazul in care in podul de cabluri sunt structuri metalice de rezistenta (stalpi, grinzi) neprotejate la foc, se va prevedea o instalatie fixa de stingere cu apa pulverizata, astfel incat sa se evite afectarea structurilor metalice respective (temperatura maxima 300 C).

In incaperile tehnologice, in canalele de cabluri si la pozarea aeriana in exteriorul constructiei, stabilirea mijloacelor si instalatiilor pentru prevenirea si stingerea incendiilor la cablurile electrice se va face tinand seama si de cele stabilite pentru restul de instalatii din spatiile respective.

Nivelurile deschise si estacadele pentru cabluri vor fi dotate cu mijloacele si instalatiile de prevenire si stingere a incendiilor mentionate la cpt. 1.2., lit. a si b.

Gospodariile de cabluri in functiune, la care din cauza tehnice nu este posibila aplicarea intocmai a prevederilor din prezentul normativ, referitoare la prevenirea si stingerea incendiilor, pot continua sa functioneze sau pot fi puse in functiune numai cu luarea urmatoarelor masuri:

a) aplicarea in constructiile de cabluri de separari transversale pe fluxurile de cabluri sub limita prevazuta la pct. 6.1.1, lit. h;

b) protejarea cablurilor impotriva propagarii flacarii, conform pct. 4.4.1., lit. a si 6.1.1., lit. h;

c) dotarea gospodariilor de cabluri in functiune cu mijloacele de prevenire si stingere a incendiilor, prevazute in normativul PE 009.

2. Instalatii de semnalizare

Instalatiile de semnalizare automata a incendiilor vor fi realizate cu detectoare de fum sau de temperatura; detectoarele de temperatura se vor prevedea numai in cazul in care nu sunt conditii de functionare normala pentru detectoarele de fum.

Centrala de semnalizare va fi amplasata, dupa caz, la formatia civila de pompieri sau intr-o incapere unde exista in permanenta personal de tura care are in atributii si deservirea gospodariei de cabluri, ca de exemplu: in camera de comanda, de dispecer etc.

Intre incaperea in care se amplaseaza centrala de semnalizare si formatia civila de pompieri se va asigura alarmarea automata si se vor realiza legaturi de comunicatie directe prin telefon, radio sau alte mijloace.
3. Instalatii speciale de stingere a incendiilor

Instalatii speciale de stingere a incendiilor in gospodariile de cabluri se vor realiza de urmatoarele tipuri:

a) instalatii fixe de stingere cu apa pulverizata;

b) instalatii de stingere cu spuma cu coeficient mare de infoiere (de peste 400:1); in cazul unor fluxuri mici de cabluri asezate concentrate pe pardoseala sau pe perete, se pot utiliza si spume cu coeficient mediu de infoiere;

c) instalatii de stingere cu bioxid de caron, in spatii cu volum limitat.

Folosirea altor solutii de prevenire si stingere a incendiilor in gospodariile de cabluri poate fi adoptata, de la caz la caz, numai cu aprobarea forului tutelar al unitatii beneficiare si numai in cazurile in care acele solutii prezinta o eficienta tehnico-economica si conditii de siguranta corespunzatoare fata de cele prevazute in prezentul normativ.

Punerea in functiune a instalatiilor de stingere se va face, de regula, manual (local si/sau de la distanta), numai dupa verificarea corectei semnalizari a inceputului de incendiu si stabilirea cat mai exacta a zonei unde s-a produs incendiul.

Instalatiile de stingere vor fi astfel concepute, incat sa se asigure punerea in functiune a acestora de catre personalul de deservire intr-un timp care, de regula, sa nu depaseasca 5 minute din momentul semnalizarii inceputul de incendiu si pana la inceperea operatiei de stingere.

Punerea in functiune a instalatiilor se va face din afara incaperilor afectate, si anume din locuri care prezinta siguranta pentru personalul de deservire sau din incaperi special amenajate in acest scop. Pentru instalatiile de stingere cu spuma se vor asigura posibilitati de racordare la instalatia de alimentare cu apa si cu energie electrica in cazul generatoarelor cu actionare electrica. Cablurile de alimentare a generatoarelor vor fi pozate pe trasee separate de incaperea sau incaperile de cabluri protejate.

Cablurile de alimentare a pompelor care deservesc instalatiile fixe de stingere cu apa pulverizata vor fi pozate, cu respectarea prevederilor din normativul I

Stabilirea numarului de generatoare cu spuma si dimensionarea instalatiei de alimentare cu apa se va face astfel, incat sa se asigure umplerea cu spuma a intregului compartiment de cabluri intr-un timp care, de regula, nu va depasi 5 minute. In cazuri justificate, si anume in subsoluri sau poduri mari de cabluri, se admite ca acest timp sa fie de cel mult 10 minute.

In constructiile in care exista prevazute instalatii de aer comprimat, se recomanda ca incercarile profilactice ale instalatiilor fixe de stingere cu apa pulverizata sa se faca cu aer comprimat in acele incaperi pentru cabluri care contin si echipamente electrice de tipul admis la pct. 5.2.3., lit. a sau sunt situate deasupra unor incaperi cu echipament electric.

4. Mijloace de prima interventie si hidranti de incendiu

Dotarea gospodariei de cabluri cu mijloace de prima interventie si hidranti se va face in conformitate cu normele PE 009.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Marimi periodice alternative sinusoidale
Diode redresoare
Incadrarea in timp si amplasarea in spatiu a dinamicii pe termen lung a SEE
Diagrame de interactiune
Unde stationare si rezonanta
Curentii reziduali ai tranzistorului bipolar
Masurarea electrica a alungirii, a tensiunilor mecanice, a fortelor si presiunii
Principii generale de realizare a sistemelor de transmisiuni digitaleTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu