Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Energia solara

Energia solara


Energia solara

Energia solara constituie izvorul tuturor energiilor utilizate de omenire. Potentialul heliotermic echivaleaza cu 12.600.000 miliarde t combustibil conventional pe secunda. Din aceasta 80%, se consuma pentru evaporarea apei, 16% in fotosinteza, iar restul de 4% ar putea asigura inlocuirea intregului consum de combustibil. Problema care trebuie rezolvata este captarea si transformarea in forme de energie utilizabile. Actualele obstacole in calea folosirii energiei solare sunt date de conversia radiatiei in caldura sau electricitate care se face cu pierderi de 80-90%. Captarea si reflectarea razelor solare, cu actualele mijloace, necesita suprafete vaste. Deoarece radiatia difera, in functie de latitudine, apare necesitatea stocarii si adaptarii la consum.

Tabel nr. 65

Surse noi de energie

Sursa de energie

Potential

Cuantum

Grad de valorificare

Cuantum

Grad de valorificare

Energia solara

a suta mil. parte

a suta mil. parte

Energia geotermica

Energia eolianan.d.

n.d.

Energia mareomotrice

Energia valurilor

Energia mareotermica

Sursa: Nestor Lupei, 1986

Cea mai frecventa utilizare a energiei solare o intalnim la incalzirea apei si a locuintelor. Sunt numeroase tarile (Franta, S.U.A., Japonia, Israel etc.) care au trecut la captarea si folosirea energiei solare.

In Franta au fost construite peste 1000 case solare si mai mult de 40.000 statii pentru apa calda. Exista proiecte dar si realizari experimentale de producere a electricitatii prin conversia fotoelectrica directa, cu celulele de siliciu sau fotopile, sau in centrale, pornind de la vaporii de apa obtinuti cu ajutorul caldurii solare. De pilda, la Odeillo, in Pirineii Orientali, uzina solara capteaza razele prin 63 de oglinzi, pe care le reflecta pe o oglinda parabolica, ce le concentreaza asupra unui cazan unde se produc vapori de apa la temperaturi inalte. O alta centrala mai puternica a fost construita la Torgassonne in Pirineii Occidentali, iar alta se afla in constructie in Corsica.

La Barstaw, in California, functioneaza o centrala solara cu o putere instalata de 10 MW. Importante proiecte sunt in curs de realizare in Italia, Spania, Japonia, Israel si S.U.A. Pana in anul 2000, energia solara ar putea acoperii 5% din nevoile de energie ale tarilor industrializate.

Se preconizeaza realizarea unor centrale spatiale, alcatuite din sateliti geostationari ce vor capta energia razelor solare, dirijand-o spre Pamant. Un proiect important a fost elaborat de catre NASA si firma Boeing, care vor realiza o uzina cu o putere de 10.000 MW.

In prezent, cea mai mare uzina helioelectrica este cea de la Adrans din Italia, cu o capacitate de 652 MW.

Din 1975, cand satelitul american Vanguard a folosit pentru prima data baterii solare, prin care energia luminoasa a fost transformata in energie electrica si pana la actualele proiecte, au fost facuti pasi importanti in vederea valorificarii energiei solare.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.