Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » tehnologie » electronica electricitate
Etaje diferentiale de amplificatoare

Etaje diferentiale de amplificatoareEtaje diferentiale de amplificatoare

Etajul diferential de amplificare are doua intrari si amplifica diferenta de tensiuni aplicata la ele.

Daca la ambele intrari de aplicat tensiune sinfaza, atunci amplificarea va fi extrem de mica. Etajul diferential de amplificare nu amplifica semnalul sinfaz.

Etajul diferential consta din doua tranzistore, emitoarele carora sunt unite la un rezistor comun RE. Pentru semnalul Uint1 tranzistorul VT1 e cuplat dupa schema emitor comun (EC) tranzistorul VT2 – dupa schema baza comuna (BC). Pentru semnalul Uint2 tranzistorul VT1 este cuplat dupa schema BC, iar VT2 - EC.

Sa presupunem ca etajul de amplificare este absolut simetric, adica ca rezistenta rezistoarelor care intra in fiecare din cele doua parti, cat si parametrii tranzistorelor VT1 si VT2 sunt achivalente. In acest caz la semnale de intrare egale (Uint1 si Uint2), curentii tranzistorelor VT1 si VT2 sunt egale intre ei si anume: Ic1 =Ic2; IE1 =IE2; IB1=IB2. Fie ca tensiunile de intrare primesc o crestere echivalenta de ΔUint /2 cu polaritate diferita:

U’int1 = Uint1 + ΔUint/2

U’int2 = Uint2 - ΔUint/2

In rezultat curentul unui tranzistor se mareste cu ΔIc, iar a celuilalt se micsoreaza tot cu atata:

I’c1 = Ic1 + Δ Ic

I’c2 = Ic2 - Δ Ic

In acelasi timp curentul rezultant prin rezistorul RE nu se va schimba. Constanta va ramane si caderea de tensiune pe RE.

Daca de schimbat tensiunea de intrare numai la o intrare cu ΔUint , adica U’int1 = Uint1 + ΔUint , atunci aceasta va aduce la modificarea curentului prin tranzistorul respectiv. Daca tranzistorul VT2 ar lipsi , tranzistorul VT1 ar fi cuplat conform schemei EC, si curentul in circuitul lui s-ar schimba cu 2ΔIc . in acelasi timp caderea de tensiune pe RE s-ar mari cu ΔU’RE:

ΔU’R   ≈ ΔUint = 2ΔIcRE

Dar caderea de tensiune pe rezistorul RE ar aduce la micsorarea diferentei potentialelor intre baza si emitorul tranzistorului VT2 si curentul lui se va micsora. Modificarea curentului VT2 va fi asa incat cresterile tensiunilor emitor –baza a ambelor tranzistoare va fi egala.

Ca urmare, la majorarea Uint1 cu ΔUint potentialul emitorului se va mari cu ΔUint/2 ce este echivalent cu majorarea curentului prin RE cu ΔIc . totodata, cresterea tensiunii baza-emitor a tranzistorului VT1este de ΔUint/2, iar pentru VT2 de -ΔUint/2. Curentul fiecarei parti se va modifica cu ΔIc .

Diagramele tensiunilor si curentilor la schema de aplicare a tensiunii (a) si la schema nesimetrica (b).

Este evident ca independent de faptul cum se aplica tensiunile la intrarea etajului, curentii tranzistorelor variaza la fel. In realitate din cauza marimilor mici a parametrului h21E a tranzistorelor si din cauza rezistentelor de intrare a etajelor BC, la scheme diferite de aplicare a tensiunilor de intrare exista o mica diferenta. Acest lucru trebuie de luat in consideratie si in cazurile necesare de asigurat schema de aplicare a tensiunilor de intrare.

Coeficientul de amplificare dupa tensiune a etajului diferential in regimul mers in gol se determina ca raportul diferentei tensiunilor de iesire catre diferenta tensiunilor de intrare:

Uies1 – Uies2 h21ERe

KU =  ≈ -

Uint1 – Uint2 RG + Rint

Din expresia de mai sus se vede ca in regimul mers in gol (RS→ ∞, RC1=RC2=RC) coeficientul de amplificare dupa tensiunea a etajului diferential este egal cu coeficientul de amplificare cu EC, identic cu un brat al etajului diferential.

Rezistenta de iesire a etajului (daca de neglijat de cu rezistenta jonctiunii colectorului) este de doua ori mai mare decat etajului corespunzator cu EC:

Ries ≈ 2RK

Rezistenta de intrare (rezistenta de intrare diferentiala a etajului) e deasemenea de doua ori mai mare decat la etajul cuplat cu EC.

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE CLASA: a X a EDUCATIE MUZICALA - OPERA IN GERMANIA SI RUSIA
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani Limba si comunicare - Strugurele, de Maria Gaitan
 Proiect instalatii electrice - Sa se proiecteze instalatia electrica si de forta a unei microintreprinderi la alegerea studentului
 PROIECT - Ingineria reglarii automate - sistemul de reglare automata a unei actionari cu motor electric

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta ecologie si protectia mediului - aspecte ecologice privind fauna de orthoptere si mantide din parcul national muntii macinului
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT INFORMATICA - GESTIONAREA STOCULUI UNEI FARMACII
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Lucrare atestat Tehnician in turism - CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE
Circuite basculante bistabile de tip J-K sincron
TERMOREGULATOR CBM 556
PROIECTAREA CIRCUITELOR DE COMANDA
Cazul bobinei reale Ri≠0
Etajele de iesire cu tact dublu
STUDIUL CIRCUITULUI RLC SERIE PRIN ACHIZITIE COMPUTERIZATA DE DATE
INDICATOR UNIVERSAL CBM 557
BILANT ELECTROENERGETIC
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu