Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Etaje diferentiale de amplificatoare

Etaje diferentiale de amplificatoare


Etaje diferentiale de amplificatoare

Etajul diferential de amplificare are doua intrari si amplifica diferenta de tensiuni aplicata la ele.

Daca la ambele intrari de aplicat tensiune sinfaza, atunci amplificarea va fi extrem de mica. Etajul diferential de amplificare nu amplifica semnalul sinfaz.

Etajul diferential consta din doua tranzistore, emitoarele carora sunt unite la un rezistor comun RE. Pentru semnalul Uint1 tranzistorul VT1 e cuplat dupa schema emitor comun (EC) tranzistorul VT2 - dupa schema baza comuna (BC). Pentru semnalul Uint2 tranzistorul VT1 este cuplat dupa schema BC, iar VT2 - EC.

Sa presupunem ca etajul de amplificare este absolut simetric, adica ca rezistenta rezistoarelor care intra in fiecare din cele doua parti, cat si parametrii tranzistorelor VT1 si VT2 sunt achivalente. In acest caz la semnale de intrare egale (Uint1 si Uint2), curentii tranzistorelor VT1 si VT2 sunt egale intre ei si anume: Ic1 =Ic2; IE1 =IE2; IB1=IB2. Fie ca tensiunile de intrare primesc o crestere echivalenta de ΔUint /2 cu polaritate diferita:

U'int1 = Uint1 + ΔUint/2

U'int2 = Uint2 - ΔUint/2

In rezultat curentul unui tranzistor se mareste cu ΔIc, iar a celuilalt se micsoreaza tot cu atata:

I'c1 = Ic1 + Δ Ic

I'c2 = Ic2 - Δ Ic

In acelasi timp curentul rezultant prin rezistorul RE nu se va schimba. Constanta va ramane si caderea de tensiune pe RE.

Daca de schimbat tensiunea de intrare numai la o intrare cu ΔUint , adica U'int1 = Uint1 + ΔUint , atunci aceasta va aduce la modificarea curentului prin tranzistorul respectiv. Daca tranzistorul VT2 ar lipsi , tranzistorul VT1 ar fi cuplat conform schemei EC, si curentul in circuitul lui s-ar schimba cu 2ΔIc . in acelasi timp caderea de tensiune pe RE s-ar mari cu ΔU'RE:

ΔU'R   ≈ ΔUint = 2ΔIcREDar caderea de tensiune pe rezistorul RE ar aduce la micsorarea diferentei potentialelor intre baza si emitorul tranzistorului VT2 si curentul lui se va micsora. Modificarea curentului VT2 va fi asa incat cresterile tensiunilor emitor -baza a ambelor tranzistoare va fi egala.

Ca urmare, la majorarea Uint1 cu ΔUint potentialul emitorului se va mari cu ΔUint/2 ce este echivalent cu majorarea curentului prin RE cu ΔIc . totodata, cresterea tensiunii baza-emitor a tranzistorului VT1este de ΔUint/2, iar pentru VT2 de -ΔUint/2. Curentul fiecarei parti se va modifica cu ΔIc .

Diagramele tensiunilor si curentilor la schema de aplicare a tensiunii (a) si la schema nesimetrica (b).

Este evident ca independent de faptul cum se aplica tensiunile la intrarea etajului, curentii tranzistorelor variaza la fel. In realitate din cauza marimilor mici a parametrului h21E a tranzistorelor si din cauza rezistentelor de intrare a etajelor BC, la scheme diferite de aplicare a tensiunilor de intrare exista o mica diferenta. Acest lucru trebuie de luat in consideratie si in cazurile necesare de asigurat schema de aplicare a tensiunilor de intrare.

Coeficientul de amplificare dupa tensiune a etajului diferential in regimul mers in gol se determina ca raportul diferentei tensiunilor de iesire catre diferenta tensiunilor de intrare:

Uies1 - Uies2 h21ERe

KU =  ≈ -

Uint1 - Uint2 RG + Rint

Din expresia de mai sus se vede ca in regimul mers in gol (RS→ ∞, RC1=RC2=RC) coeficientul de amplificare dupa tensiunea a etajului diferential este egal cu coeficientul de amplificare cu EC, identic cu un brat al etajului diferential.

Rezistenta de iesire a etajului (daca de neglijat de cu rezistenta jonctiunii colectorului) este de doua ori mai mare decat etajului corespunzator cu EC:

Ries ≈ 2RK

Rezistenta de intrare (rezistenta de intrare diferentiala a etajului) e deasemenea de doua ori mai mare decat la etajul cuplat cu EC.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.