Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Factorul de amplificare

Factorul de amplificare


Factorul de amplificare

Definitie

Deoarece amplificatoarele pot sa mareasca amplitudinea semnalului de intrare, ar fi foarte util daca am descrie aceasta proprietatea a lor printr-un raport iesire/intrare, raport ce poarta numele de factor de amplificare, sau amplificare. Acest factor nu are unitate de masura, fiind un raport dintre doua marimi cu aceeasi unitate de masura. Matematic, simbolul amplificarii este "A".

Exemplu

De exemplu, daca la intrarea unui amplificator avem un semnal de tensiune alternativa efectiva de 2 V, iar la iesire avem o tensiune alternativa efectiva de 30 V, spunem ca factorul de amplificare in tensiune al amplificatorului este de 15, adica 30 impartit la 2.

Prin aceeasi metoda, daca stim factorul de amplificare si amplitudinea semnalului de intrare, putem calcula amplitudinea semnalului de iesire. De exemplu, daca un amplificator cu un factor de amplificare in curent alternativ de 3,5, are la intrare un semnal de 28 mA efectiv, semnalul de iesire va fi 98 mA efectiv, sau 3,5 * 28 mA:In exemplele de mai sus, toate semnalele si amplificarile au fost considerate in curent alternativ. Trebuie mentionat un principiu important: amplificatoarele electronice raspund diferit semnalelor de intrare in curent alternativ si curent continuu, iar amplificarea celor doua poate sa fie diferita. Inainte de a putea face calculele amplificarilor, trebuie sa intelegem cu ce semnale avem de a face in primul rand, alternative sau de curent continuu.

Conectarea in serie a amplificatoarelor

Daca conectam mai multe amplificatoare in etaje, factorul de amplificare total va fi egal cu produsul amplificarilor individuale.

In figura alaturata, un semnal de 1 V este aplicat intrarii unui amplificator cu factorul de amplificare 3. Iesirea acestuia, de 3 V, este introdusa la intrarea unui amplificator cu factorul de amplificare 5, semnalul de la iesire fiind 15 V.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.