Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Notatia Σ (suma) si notatia Π (produs)

Notatia Σ (suma) si notatia Π (produs)


Notatia Σ (suma) si notatia Π (produs)

Ca si referinta, aceasta sectiune introduce terminologia folosita in unele texte pentru descrierea mintermenilor si maxtermenilor apartinand hartilor Karnaugh. Mai departe de atat, aceasta sectiune nu contine nimic nou.

Notatia (suma) pentru mintermeni

Simbolul Σ (sigma) indica o suma iar litera "m" indica mintermenii. Prin urmare, Σm reprezinta o suma de mintermeni. Urmatorul exemplu ilustreaza afirmatia de mai sus. In loc de ecuatia booleana, am ales sa enumeram mintermenii:

f(A,B,C,D) = Σ m(1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 15)
sau
f(A,B,C,D) = Σ(m1,m2,m3,m4,m5,m7,m8,m9,m11,m12,m13,m15)

Indicii termenilor indica locatia regiunii, sau adresa, dintr-o harta Karnaugh. Acesta este cu siguranta un mod mult mai compact pentru descrierea mintermenilor sau regiunilor unei harti Karnaugh.Solutia exprimata sub forma sumei de produse nu este afectata prin utilizarea acestei terminologii. Mintermenii de pe harta (valorile de 1) sunt grupati ca de obicei, iar mai apoi putem scrie o solutie sub forma sumei de produse.

Notatia Π (produs) pentru maxtermeni

Mai jos luam in considerare si terminologia folosita pentru descrierea unei liste de maxtermeni. Produsul este indicat prin litera Π (pi), iar "M" indica maxtermenii. Prin urmare, ΠP indica un produs de maxtermeni. Putem folosi acelasi exemplu pentru ilustrarea celor spuse mai sus. Ecuatia logica booleana nesimplificata este inlocuita cu o lista de maxtermeni:

f(A,B,C,D) = Π M(2, 6, 8, 9, 10, 11, 14)
sau
f(A,B,C,D) = Π(M2, M6, M8, M9, M10, M11, M14)

Din nou, numerele indica adresa sau locatia pe harta Karnaugh. Pentru maxtermeni, acestea reprezinta locatiile valorilor de 0. Solutia sub forma produsului de sume se scrie ca de obicei.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.