Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Prezentarea Fabricii de Combustibil Nuclear Pitesti

Prezentarea Fabricii de Combustibil Nuclear Pitesti


Prezentarea Fabricii de Combustibil Nuclear Pitesti

Trecut.

Continuand lucrarile Laboratorului de Materiale Nucleare IFA[1], in cadrul Institutului de Tehnologii Nucleare devenit ulterior Institutul de Reactori Nucleari Energetici, in perioada 1971-1983 s-au dezvoltat preocuparile legate de combustibili nucleari cu tendinta spre CANDU parcurgand etapele de cercetare si productie pilot.

Au fost dezvoltate tehnologii si echipamente specifice fabricatiei in decembrie 1983 trecand la faza de productie industriala a combustibilului CANDU pe baza de licenta, procedeul de executie si tehnologie fiind realizate in ITN - IRNE.In cadrul SPEC s-au fabricat in perioada 1983-1990 un numar de 31000 fascicule de combustibil nuclear, cu un continut de uraniu de 580 tone, dupa o tehnologie proprie. FCN este organizata ca filiala a RENEL in anul 1992, unitatea avand responsabilitatea asigurarii cu combustibil nuclear a centralei Nuclearoelectrice Cernavoda.

In perioada 1992-1994, linia de fabricatie a fost supusa unui proces de retehnologizare in colaborare cu AECL si ZPI din Canada.

Cu asistenta tehnica din partea AECL si ZPI-Canada, s-a facut retehnologizarea si calificarea fabricii, lotul de demonstratie de 202 fascicule fiind fabricat in octombrie 1994.

De asemenea, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, fabrica este autorizata de CNCAN pentru fabricarea de combustibil nuclear necesar functionarii centralei Nuclearoelectrice Cernavoda.

Din lotul de demonstratie, 66 fascicule au intrat in prima incarcatura a reactorului de la Unitatea 1 Cernavoda.

In anul 1995 FCN a primit din partea AECL-ZPI autorizatia de furnizor de combustibil nuclear pentru reactori de tip CANDU 6 conform standardului Canadian CSAZ.299.

FCN a fabricat in prima jumatate a anului 2004 un nr. de 4200 fascicule de combustibil nuclear.

In paralel, a fost finalizat programul de dublare a capacitatii de productie a fabricii, urmand ca in a doua jumatate a anului sa inceapa fabricarea primelor 1340 de fascicule combustibile din prima incarcatura de combustibil pentru Unitatea

Prezent

Fabrica de Combustibil Nuclear face parte din Societatea Nationala Nuclearelectrica SA.

FCN asigura necesarul de combustibil pentru functionarea Unitatii 1 Cernavoda, in paralel continuand retehnologizarea si modernizarea liniilor de fabricatie prin dezvoltarea de echipamente si tehnologie.

FCN produce un combustibil nuclear de o calitate deosebita, lucru demonstrat de implinirea la 2 iunie 2004 a trei ani consecutivi de cand in reactorul Unitatii 1 de la Cernavoda nu s-a inregistrat nici un fascicul combustibil care sa se defecteze in timpul functionarii centralei.

Pana in prezent, in reactorul Unitatii 1 de la Cernavoda au fost iradiate cca. 4500 de fascic5ule combustibile fabricate de catre FCN- Pitesti, fiind prezentata in graficul II.1 - productia anuala de fascicule nucleare.

GRAFICUL II.1 PRODUCTIA ANUALA DE FASCICULE NUCLEARE

Sursa׃ Revista "Energetica", iulie 2004, pag 25

O asemenea performanta este o realizare exceptionala - chiar in comparatie cu combustibilul nuclear fabricat de producatorii canadieni si iradiat in centralele nucleare de tip CANDU existente in Canada.

Combustibilul livrat de FCN s-a comportat pe deplin corespunzator si la gradele de ardere (in jur de 170 MWH/kg U), rata de defectare totala fiind neglijabila.

Rata de defectare a acestora in timpul functionarii reactorului Unitatii 1 de la Cernavoda a fost de 0.02 %, adica de 5 ori mai mica decat valoarea de proiect, asa cum reiese din graficul II.

GRAFICUL II.2 RATA DE DEFECTARE A FASCICULELOR DE COMBUSTIBIL NUCLEAR

 

Sursa ׃ Revista"EnergiaNucleara" vol.17,pag.36

Aplicand un program adecvat de management al calitatii si tinand seama de strategia companiei SNN, FCN a elaborat si pus in practica programe de dezvoltare pentru marimea capacitatii de productie, cu scopul de a fi capabila sa asigure necesarul de combustibil CANDU in Romania si pentru Unitatea 2 de la CNE Cernavoda.

Perspectiva intrarii in functiune a Unitatii 2 de la Cernavoda a indus necesitatea dublarii capacitatii liniei de fabricatie si modernizarea acesteia.

Prin Hotararea nr.14/18.12001, Consiliul de administratie al SNN a aprobat Nota privind Programul de modernizare/dezvoltare, al sucursalei FCN Pitesti, pentru dublarea capacitatii de productie, hotarand aprobarea proiectului tehnic actualizat in CTE - SNN.

Programul are la baza urmatoarele principii

- dublarea capacitatii, fara crestere suprafetei construite (utilizarea spatiilor existente).

- realizarea investitiei simultan cu asigurare productiei curente de combustibil, necesar alimentarii Unitatii 1.

Ca element de referinta privind lucrarile de dezvoltare de echipamente se mentioneaza exportul in 2001 a doua instalatii de depunere in vid a beriliului, impreuna cu tehnologia aferenta, in China in cadrul proiectului Chino - Canadian de construire de centrale nucleare CANDU 6.

Fabrica colaboreaza cu unitati de cercetare - productie din Romania in dezvoltarea de echipamente moderne de capacitate mare atat pentru modernizarea liniilor existente cat si pentru asigurarea dezvoltarii capacitatii de productie. Se mentioneaza colaborarile cu SIMTEX - Bucuresti, FEPA - Barlad, EAST ELECTRIC - Bucuresti si UM - Cugir in realizarea unei game mari de echipamente din care mentionam

 • masina de sudare dop -teaca
 • masina de sudare dop - grila
 • masina de sudare patine - distantieri
 • cuptor de uscare sub vid a tecilor grafitate
 • masina de rectificat centre
 • masina de sanfrenat si curatat teci
 • masina de debavurat elemente combustibile
 • instalatii de depunere beriliu

O preocupare permanenta o constituie imbunatatirea conditiilor de lucru ale angajatilor, a securitatii muncii si protectiei mediului inconjurator.

Viitor

Pentru FCN viitorul a inceput de ieri. Toate dezvoltarile de echipamente tehnologiile, modernizarile linilor tehnologice, organizarea spatiilor, imbunatatirea conditiilor de munca etc. au avut in vedere faptul ca in scurt timp FCN va trebui sa-si dubleze capacitatea de productie in vederea asigurarii combustibilului nuclear pentru doua Unitati CANDU 6. Conducerea Societatii Nationale Nuclear Electrica a decis ca aceasta dezvoltare de capacitate sa fie finantata din sursele proprii ale Societatii.

Date comparative

 • Prin arderea in reactorul Unitatii 1 de la CNE - Prod Cernavoda a unui fascicul combustibil nuclear care contine 18,7 kg uraniu natural se produce o cantitate de energie electrica de 1115 MWh.

Tinand cont de calitatea combustibililor fosili utilizati in Romania, aceeasi cantitate de energie electrica poate fi obtinuta in termocentrale din׃

 • TONE huila energetica, sau
 • 2220 TONE carbune brun, sau
 • 363000 Nm gaze naturale.

Impactul asupra mediului pentru o centrala de referinta de 1000MWe il putem vedea din tabelul urmator ׃


Tabelul II.1 Comparatia petrol, carbune, nuclear.

COMBUSTIBILUL CONSUMAT

PETROL

1,52 milioane de tone

CARBUNE

1,3 milioane de tone

lNUCLEAR

27 tone

CONSUMUL DE OXIGEN

PETROL

3,4 miliarde de m

CARBUNE

4,2 miliarde de m

NUCLEAR

DESEURI TERMICE

PETROL

8,4 miliarde  KWh

CARBUNE

9 miliarde KMh

NUCLEAR

12,4 miliarde KWh

ACTIVITATEA EMISA

PETROL

40 miliarde Bq

CARBUNE

4 miliarde Bq

NUCLEAR

4X10-14 Bq

DESEURI SOLIDE

PETROL

neglijabile

CARBUNE

250000 tone

NUCLEAR

27 tone (reciclate 97%,confinate 3%)

GAZ CARBONIC  (CO2)

PETROL

2,4 miliarde  de m

CARBUNE

3 miliarde de m

NUCLEAR

OXID DE AZOT (NO2)

PETROL

3,1 milioane  de m

CARBUNE

9,6 milioane de m

NUCLEAR

PULBERI

PETROL

1650 tone

CARBUNE

1200 tone

NUCLEAR

SULF (SO2)

PETROL

91000 tone

CARBUNE

41000 tone

NUCLEAR

Sursa Bruno Comby "Energia Nucleara si Mediul "Ed.TNR Bucuresti 2001 pag.171

Productia realizeaza pana in prezent in FCN a asigurat producerea unei cantitati de energie electrica echivalenta cu ׃

 • 26 milioane TONE huila energetica, sau
 • 53 milioane TONE carbune brun.
 • 363.000 Nm gaze naturale
 • 317 TONE pacura

Productia anuala realizata la FCN se regaseste in graficul II.3.

GRAFICUL II.3 PRODUCTIA ANUALA DE ENERGIE ELECTRICA

Sursa ׃ Revista "Energetica Nucleara", iunie 2004, pag 35

Se mentioneaza faptul ca uraniul necesar productiei F.C.N. este asigurat din Romania, de catre Compania Nationala a Uraniului - Sucursala Feldioara .

Produsul final, pulberea sinterizabila de UO2, a fost testata in anul 1994 de partenerul canadian care a asigurat si calificarea unitatii de fabricare a combustibilului nuclear.

Datorita promovarii testelor canadiene, uzina a primit calificarea de furnizor pentru materia prima necesara fabricarii combustibilului nuclear de tip CANDU.

Astfel, Romania este singura tara din Europa care produce combustibil nuclear pentru centralele de tip CANDU.IFA - Institutul de Fizica Atomica - Bucuresti - Magurele

SPEC - Sectia de Productie Elemente Combustibile din cadrul FCN.

AECL - Atomic Energy of Canada Limited. Companie canadiana care a furnizat reactorul CANDU in Romania.

ZPI - Zircatec Precision Industries - Companie producatoare de zirconiu.

CNCAN - Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, organism de reglementare si autorizare nucleara din Romania.

*** " Tribuna Calitatii" nr. 2,februarie 1998,Pag.49

CTE - Consiliul Tehnic pentru Energie

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnului

SARCINA ELECTRICA. CAMPUL ELECTRIC
Fotostimulatoarele
Energia geotermala
Campul magnetic creat de o spira circulara
Avantajele utilizarii RAR, functiile indeplinite de RAR
Influenta arhitecturii blocului logic asupra performantelor SLP(LUT modelare)
COMPARATOARE DE TENSIUNE CU AO
Dioda de putere

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu