Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Prezentarea Filialei ROMAG - Drobeta Turnu Severin

Prezentarea Filialei ROMAG - Drobeta Turnu Severin


Prezentarea Filialei ROMAG - Drobeta Turnu Severin

Uzina de apa grea ROMAG, Sucursala a Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare, este componenta esentiala a Programului ENN , este o uzina producatoare de apa grea de calitate nucleara, utilizata in domeniul energeticii nucleare ca moderator si agent de racire in reactoarele CANDU - uzina avand cea mai mare capacitate de productie din lume.

Primele cantitati de apa grea au fost produse pe data de 17 iulie 1988.

In perioada 1990-1992 productia a fost oprita, efectuandu-se lucrari de modernizare a instalatiilor tehnologice si a sistemelor de protectie si supraveghere a mediului.Procedeul de obtinere a apei grele, bazat pe schimbul izotopic in sistemul apa-hidrogen sulfurat, reprezentand un cuantum imens de inteligenta romaneasca, se aplica cu succes la ROMAG .

Fabrica este formata din patru module de imbogatire izotopica si doua instalatii de distilare sub vid. Capacitatea anuala de productie a fiecarui modul este de 90 tone. Apa grea produsa la ROMAG intruneste toate calitatile cerute pentru utilizarea ei in reactoarele de tip CANDU, puritatea depasind 99,8%.

Uzina ROMAG din Drobeta Turnu Steverin asigura integral apa grea necesara functionarii Unitatii 1 de la Cernavoda si nu numai atat ׃ ROMAG a restituit Canadei ultimele tone de apa grea imprumutate pentru punerea in functiune a primei unitati din centrala nuclearoelectrica.

Unitatea dispune de un sistem perfectionat de monitorare si control al emisiilor de hidrogen sulfurat, asistat de calculator, pentru protectia oamenilor si mediului ambiant. Laboratoarele specializate controleaza parametrii procesului tehnologic si emisiile in mediul inconjurator .

Prin specificul procedeului, unitatea vehiculeaza cantitati mari de H2S mentinute in instalatii la temperaturi si presiuni relativ ridicate.

Toate instalatiile care vehiculeaza H2S sunt in aer liber.

Emisiile de H2S se datoreaza imposibilitatii practice de a realiza etansari perfecte ale imbinarilor mecanice. Pana in prezent ROMAG a depus eforturi continui de reducere a pierderilor prin neesanteitati, de supraveghere si control a acestora, urmarind nu numai cresterea gradului de protectie a mediului, dar si reducerea consumurilor de materii prime si materiale, respectiv reducerea costurilor de productie.

Astfel, s-a pus in functiune sistemul unificat de senzori pentru H2S si s-a modernizat sistemul de achizitie date furnizate de senzori, fapt ce a permis cunoasterea in timp real a sursei, concentratiei si duratei emisiei accidentale de H2S. In acest mod durata de raspuns, respectiv de luarea masurilor necesare pentru stoparea emisiei, s-a redus foarte mult. Monitorizarea indicatorului H2S, pe platforma ROMAG, in vederea incadrarii in limitele impuse de actele de reglementare, se realizeaza prin:

1. Sistemul de senzori pentru H2S, care monitorizeaza concentratiile de H2S si alte gaze 24 ore/zi. Toate rezultatele sunt achizitionate si prelucrate de calculatoare in scopul evaluarii impactului asupra mediului la emisii de H2S peste limita admisa si transmisa " ON - LINE " la Dispeceratul de Alarma Chimica Sucursala ROMAG , Inspectoratul de Protectie a Mediului Drobeta Turnu Severin si Inspectoratul Judetean de Protectie Civila.

Controlul analitic al hidrogenului sulfurat in aer efectuat prin Laboratorul de Toxicologie se realizeaza in sapte puncte de prelevare , in zone locuite si la limita zonei industriale.

3. Sistemul analizelor de H2S in apa. Prin introducerea analizoarelor de H2S pe fluxul tehnologic s-au evitat poluarile accidentale in apa, s-a micsorat simtitor consumul de reactivi la statiile de neutralizare, conducand totodata la o corecta operare a instalatiilor.

4. Controlul zilnic al etanseitatii instalatiilor ce produc, stocheaza si vehiculeaza H2S se efectueaza permanent de catre echipe specializate constituite la nivelul fiecarei instalatii

Neetanseitatile depistate sunt remediate de echipe de specialisti si consemnate in registre speciale, aflate in camera de comanda a fiecarei instalatii. Acest mod de lucru a condus la scaderea sensibila a emisiilor de H2S in mediul inconjurator.

Prin programele de masuri luate pe linie de protectie si supraveghere a mediului, sucursala ROMAG urmareste mentinera sigurantei in functionare si eliminarea oricarui risc care sa afecteze mediul si populatia din zonele locuibile invecinate. .

In anul 2001, uzina de apa grea a realizat o productie record de apa grea si anume 168 tone. Evolutia productiei anuale, de la punerea in functiune din 17 iulie 1988 pana la 31 decembrie 2001, rezulta din graficul alaturat ׃

GRAFICUL II.6 EVOLUTIA PRODUCTIEI ANUALE DE APA GREA

Sursa ׃ Revista "Energia Nucleata"vol.16 NR.4/2004

In septembrie 2001 uzina a reusit sa iasa pe piata externa, realizand un export de apa grea in Coreea de Sud, existand o preocupare continua pentru prospectarea pietelor din SUA, Germania, Italia, China etc.

ROMAG mai poate produce apa super grea si apa super usoara.

Apa super usoara se obtine in instalatii de distilare sub vid, similare constructiv cu cele pentru imbogatirea finala a apei grele, dar operate diferit .

Sistemul de siguranta folosit, este unic in Europa prin complexitatea sa si printre putinele de acest gen in lume. Uzina este echipata cu un sistem de alarmare si gestiune informatizata a activitatii de raspuns in caz de urgenta, fabricatie ICARE - Franta in cooperare cu AEIC Romania, sistem ce monitorizeaza 24 ore/zi concentratia noxelor in aer .

Urmarind imbunatatirea completa a activitatii, principalele preocupari ale angajatilor sucursalei ROMAG sunt ׃

  • realizarea programului de productie;
  • mentinerea calitatii apei grele obtinute la nivelul recunoscut pe piata externa;
  • asigurarea functionarii instalatilor in conditii de securitate;
  • asigurarea calitatii factorilor de mediu;
  • incadrarea in consumurile specifice de energie (electrica si termica), precum si micsorarea acestora.

Ca o incununare a eforturilor sustinute in anul 2001, ROMATOM a onorat ROMAG prin acordarea Premiului de Excelenta in industria nucleara .ENN - Programul Energetic Nuclear National.

***Brosura ׃ "Studii privind necesitatile de indeplinit la interfata intre societatea moderna si domeniul nuclear."ROMAG - 200

H2S - In procesul de preparare a apei grele, acesta reprezinta potentiala sursa de poluare, datorita nocivitatii specifice ׃ gazul este toxic, corosiv, si exploziv.

C. Valeca "Sisteme Energetice cu Generatoare Nuclearoelectrice." Ed. .Academiei  Romane, Bucuresti 2002

H. Albert, G. Lavrov, I. Lungu, N.Golovanov - "Consideretii privind calitatea energiei electrice livrate" Bucuresti 2002

A.Popa, C.Vasile,I.Dinescu, T.Iuhas - "URANIUL - Sursa de Energie si Poluare" Brasov 200

***AGENDA "Societatea Nationala NUCLEARELECTRICA"

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.