Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
REALIZAREA UNEI INSTALATII ELECTRICE INTERIOARE

REALIZAREA UNEI INSTALATII ELECTRICE INTERIOARE
REALIZAREA UNEI INSTALATII ELECTRICE INTERIOARE

1. Documentatia tehnica ce trebuie intocmita si depusa la furnizor pentru instalatiile elctice ce urmeaza a se racorda la retea

Inainte de inceperea oricaror lucrari de instalatii electrice interioare ( instalatie noua , marire de instalatie sau sepaare de instalatie) , beneficiarul acestora este obligat sa ceara in scris la furnizor , la reteaua caruia se va racord instalatia, aprobarea pentru inceperea lucrarii.

Cererea se face prin intermediul electricianului autorizat care asigura proiectarea si executia lucrarii.

Pentru instalatiile de alimentare, potrivit reglementarilor in materie, exista unitati de specialitate, atestate sa execute asemenea lucrari. Atestarea in acest sens se face de S.C Electrica , la propunerea furnizorului.

Ca urmare, instalatiile de alimentare si utilizare a energiei electrice se pot realiza fie de o unitate specializata, daca aceasta este atestata si pentru instalatii de alimentare, fie separat, intai instalatia de utilizare, si apoi instalatia de alimentare.Documentatia tehnica ce trebuie intocmita si avizele necesare ce trebuie obtinute de electricianul autorizat care executa sau conduce lucrarea se refara la cele patru faze principale prin care trece realizarea unei unei lucrari complete de alimentare si utilizare a energiei electrice si anume:

-obtinerea avizului de racordare;

-cererea de executare a instalatiei de alinentare si utilizare;

-proiectarea instalatiei de utilizare si alimentare;

-executarea acestor instalatii, receptia si punerea in functiune.

Consumatorii de energie electrica, cu exceptia consumatorilor caznici,au obligatia de a obtine , inainte de a incepe proiectarea instalatiei de utilizare, avizul de racordare de la furnizorul de energie electrica.Pentru consumatorii caznici, avizul de racordare se considera obtinut in momentul aprobarii cererii de alimentare cu energie electrica.

Pentru obtinerea avizului de racordare, electricianul autorizat depune la furnizor o cerere si un desen de amplasament al instalatiei de utilizare , din care sa rezulte:

-adresa viitorului consumator;

-puterea totala instalata;

-puterea maxima absorbita;

-tensiunea de utilizare;

-factorul de putere;

-regimul de lucru (numar de schimburi);

-consumul lunar apreciat de energie electrica.

Pe baza acestor date si tinand seama de posibilitatile existente, furnizorul, prin avizul de racordare, stabileste solutia de alimentare si precizeaza punctul de racordare a noii instalatii din reteaua de distributie.

Dupa obtinerea avizului de racordare, se depune la furnizor cererea de executare a instalatiilor de alimentare si de utilizare.

Furnizarea energiei electrice se face numai dupa incheierea de catre beneficiar a unui contract de furnizare a energiei electrice cu S.C Electrica SA.

2. Domeniu de aplicare

Dosarul definitiv al instalatiei va cuprinde:

-cererea pentru executarea instalatiei;

-declaratia executantului,din care sa rezulte ca instalatia corespunde normativelor, prescriptiilor si reglementarilor in vigoare;

-planul de situatie al imobilului, cu orientarea fata de strada si destinatia fiecarei incaperi;

-schita de instalatie cu traseul circuitelor, cu indicarea locurilor de lampa, a intrerupatoarelor, a prizelor, precum si pozitia tabloului de distributie;

-schema de distribitie, cu sectiunea conductoarelor electrice la plecarea din tabloul de distributie.

Modul de racordare la reteaua de energie electrica se stabileste de catre furnizor. La

consumatorii alimentati direct din reteaua furnizorului , instalatiile se executa cu distributie monofazata pentru valori ale curentilor de pana la 30 A si cu distributie trifazata pentru curenti peste 30A. Transformatoarele de sudura sau alte receptoare monofazate cu valori ale curentilor peste 30A pot fi alimentate monofazat numai cu aprobarea furnizorului.

Aamplasarea contoarelor de energie electrica trebuia sa permita inregistrarea si citirea consumului, fara ca aceasta sa fie conditionata de prezenta sau acceptul abonatului.

Repartizarea pe faze respectiv pe circuitele de alimentare a receptoarelor electrice trebuie sa se faca astfel incat sa se asigure o incarcare cat mai echilibrata a acestora.

Conductoarele, barele, tuburile, se pot dispune pe trasee comune cu traseele altor instalatii cu conditia ca instalatia electrica sa fie dispusa: deasupra conductelor de apa, de canalizare si de gaze petroliare lichefiate, sub conductele de gaze naturale si sub conducte calde ( cu temperatura peste 40 grade).

Trebuie evitata amplasarea instalatiilor electrice pe trasee comune cu acelea ale altor instalatii sau utilaje care ar putea sa le pericliteze in functionare normala sau in caz de avarie.

Montarea pe materiale combustibile a conductoarelor electrice cu izolatie normala , a

cablurilor fara incalzire la propagarea flacarii, a tuburilor din materiale plastice, a aparatelor si

echipamentelor electrice cu grad de protectie inferior IP 54, se face interpunand materiale

incombustibile intre acestea si materialul combustibil sau elemente de distantare:

-starturi de tencuiala de minmim 1 cm grosime sau placi din materiale electroizolante incombustibile cu grosime de minim 0,5 cm , cu o latime care depaseste cu cel putin 3 cm pe toate laturile elementul de instalatie electrica;

-elemente de sustinere din materiale incombustibile ( de exemplu console metalice) care

distanteaza elementele instalatiei electrice cu cel putin 3 cm fata de elementul combustibil.

Masurile pentru evitarea contactului direct cu materialul combustibil se aplica atat la montarea aparenta cat si la montarea sub tencuiala a elementelor instalatiilor electrice.

3.Elemente constructive ale instalatiei electrice interioare

Se recomanda ca tuburile sa fie montate pe suprafetele interioare ale peretilor, evitandu-se traseele pe suprafetele exterioare ale cladirii. Se admite montarea ingropata a tuburilor in izolatia teraselor sau acoperisurilor, cu conditia ca dozele sa fie montate in interiorul cladirii.

Se interzice taierea de santuri sau goluri in stalpi sau grinzi de beton armat , in general, in elementele de rezistenta ale constructiilor, in scopul montarii ingropate a tuburilor.

In incaperile de bai si bucatarii se recomanda sa nu se instaleze doze. Nu se admite trecerea prin aceste incaperi cu circuite care servesc pentru alimentarea receptoarelor din alte incaperi.

Prizele se vor monta la inaltimea de peste 0,10 m , masurate de la axul lor pana la nivelul pardoselii finite.

In incaperiloe unde se gasesc numai lavoare si grupuri sanitare, fara dusuri, se admite montarea intrerupatoarelor.Se interzice montarea prizelor in astfel de incaperi , cu exceptia prizelor speciale pentru masini de ras.

In bucatarii se admite montarea intrerupatoarelor, precum si a prizelor cu contact de protectie.

Legaturile electrice intre conductoarele izolate pentru imbinari sau derivatii se face numai in accesorii special prevazute in acest scop ( doze, cutii de legatura).

Se interzice executarea legaturilor electrice in interiorul tuburilor sau tevilor de protectie, plintelor, golurilor din elementele de constructie si trecerilor prin elementele de constructie.

Legaturile conductoarelor izolate se acopera cu material electroizolant ( de exemplu tub de varnis , banda izolanta, capsule izolante) care trebuie sa asigure legaturilor acelasi nivel de izolatie ca si al conductoarelor.

Legaturile prin imbunari sau derivatiile intre conductoarele de cupru se face prin rasucire si matisare, prin cleme speciale , sau prin presare cu scule si accesorii corespunzatoare.Legaturile prin imbinari sau derivatii intre conductoare de aluminiu se fac prin cleme speciale( cu suprafete de strangere striate si elemente elastice) prin presare cu scule adecvate si elemente de racord speciale, prin metelizare asociata cu lipire sau prin sudura.Inainte de executarea legaturii, capetele conductoarelor de aluminiu se curata de oxizi. Face exceptie legatura executata prin presare, care nu necesita o astfel de pregatire. Se interzice executarea legaturilor electrice la conductoare de aluminiu prin simpla rasucire.

Legaturile intre conductoare de cupru si aluminiu se fac prin cleme speciale (cupal) metalizare asociata cu lipire sau prin presare.

Legarea conductoarelor la aparate, echipamente, masini, elemente metalice, se face prin strangere mecanica cu suruburi, in cazul conductoarelor cu sectiuni mai mici sau egale cu 10 mmp si direct sau prin intermediul papuciloe sau alementelor speciale , in cazul conductoarelor cu sectiuni egale sau mai mari de 16 mmp. La conductoarele care se leaga de elemente mobile, legaturile se prevad cu elemente elestice su suprafete striate.

Se folosesc urmatoarele culori de marcare a conductoarelor electrice izolate si cabluri de curent alternativ:

-verde/galben , pentru conductoare de protectie;

-albastru deschis pentru conductor neutru;

-alb sau cenusiu deschis pentru conductoare mediane sau neutre;

-alte culori decat cele de mai sus pentru conductoare de faza sau pol.

Conductoarele electrice care apartin aceluisi circuit electric , inclusiv conductorul de protectie, trebuie instalate in acelasi elememt de protectie ( tub, gol de plinta,profil, gol de element de constructie).

Conductoarele electrice care apartin mai multor circuite electrice pot fi instalate in acelsi element de protectie sau gol , daca sunt indeplinite simultan urmatoarele conditii:

-toate conductoarele sunt izolate pentru aceeasi tensiune;

-intre sectiunile conductoarelor este o diferenta de cel mult 3 trepte;

-fiecare circuit este protejat impotriva scurtcircuitelor;

-toate circuitele au in comun acelasi aparat general de comanda si protectie, fara intermediul unui transformator;

Pot fi instalate in acelasi element de protectie sau gol, conductoarele electrice cu aceleasi functiuni sau cu functiuni diferite care deservesc acelasi aparat, receptor sau echipament electric numai daca sunt indeplinite simultan urmatorele conditii:

-intre circuite nu pot aparea influiente;

-conductoarele lor sunt izolate pentru aceleasi tensiuni;

-fiecare circuit este protejat separat impotriva supracurentilor.

Tragerea conductorelor in tuburi se executa dupa montarea tuburilor, respectiv a plintelor , dupa uscarea tencuielii, daca acestea au fost montate ingropat.Tuburile si tevile se instaleaza pe trasee verticale sau orizontale. Exceptii se admit numai in cazurile in care, justificat, astfel de trasee nu pot fi realizate (de exemplu casa scarii).Se admit trasee oblice (pe drumul cel mai scurt si in cazul tuburilor montate pe plansee sau inglobate in beton precum si la traseele golurilor din plansee si din panouri din beton. Se admit trasee oblice si in cazul planseelor din lemn, dar cu utilizarea obligatorie a tuburilor metalice pozate aparent.

Imbinarea si curbarea tuburilor si tevilor precum si racordarea lor in doze, aparate, echipamente sau utilaje electrice se face cu accesorii corespunzatoare tipului respectiv de tub sau teava, folosindi-se cu prioritate accesorii prefabricate ( mufe, curbe). Acestea se realizeaza si se instaleaza impreuna cu tubul sau teava, astfel incat sa asigure cel putin rezistenta mecanica, izolarea electrica , etansarea, rezistenta la coroziune, la caldura ca si tuburile sau tevile respective.Curbarea tuburilor se executa cu raza interioara de minim 5-6 ori din diametrul exterior al tubului la montaj aparent si egala cu minim de 10 ori diametrul exterior al tubului la montaj ingropat.

Legaturile sau derivatiile la conductoarele electrice montate in tuburi se fac in doze sau cutii de distributie.Dozele sau cutiile de distibutie se instaleaza cu prioritate pe suprafetele verticale ale elementelor de constructie.Se interzice montarea dozelor pe pardoseala podurilor.Ele se instaleaza in incaperile de la ultimul etaj al cladirii sau daca aceasta nu este posibil, pe peretii podurilor sau pe partile laterale ale grinzilor.Ramificarea din traseul principal se face folosind o doza in punctul de ramificatie.Doze de tragere a conductoarelor electrice in tuburi se prevad pe trasee drepte la distanta de maxin 25 m si pe trasee cu cel mult 3 curbe, la distanta de maxim 15m.

Utilizarea plintelor, canalelor sau altor profile se recomanda indeosebi in cladiri care se renoveaza si in cladiri din elemente de constructie in care executarea de santuri pentru montarea tuburilor sau conductoarelor este deficila sau trebuie evitata ( ex panouri mari din beton, pereti din ipsos, BCA, etc)

In plinte, canale si alte profile similare se pot monta circuite de iluminat si de prize cat si circuite de curenti slabi ( radio, TV, telefonie, etc). In acest caz, circuitele de curenti slabi se vor poza in canale separate.

Intrerupatoarele, comutatoarele si butoanele de lumina se monteaza numai pe conductorul de faza.Intrerupatoarele, comutatoarele si butoanele de lumina se monteaza la inaltimea de 0,6-1,5 m masurata de la axul aparatului pana la nivelul pardoselii finite.Intrerupatoarele si comutatoarele din circuitele electrice pentru alimentarea lampilor fluorescente se aleg pentru un curent nominal de minim10A. In cazul in care circuitul alimenteaza un corp de iluminat cu o singura lampa fluorescenta se admit intrerupatoare cu un curent nominal de 6A.

In incaperile de locuit se prevad in fiecare incapere cel putin doua prize. In dependinte ( bucatarie, vestibul, culuar, boxa,) se prevad prize dupa necesitati. Este obligatorie folosirea prizelor cu contact de protectie in incaperi unde se folosesc calculatoare

Sigurantele fuzibile se folosesc numai calibrate si in executie inchisa. Se interzice folosirea sigurantelor ca aparate de conectare si deconectare.Tablourile de distributie pot fi in constructie inchisa sau in constructie deschisa.Ele se instaleaza astfel incat inaltimea laturii de sus a tabloului fata de pardoseala finita sa nu depaseasca 2,3 m.

Circuitele de iluminat trebuie sa fie distincte de circuitele de priza.

Se admit doze comune pentru circuitele de iluminat si de prize, daca circuitele respective functioneaza la aceeasi tensiune.

Stabilirea circuitelor de iluminat se face cu conditia de a nu depasi o putere instalata de 3kw pe un circuit monofazat si de 8kw pe un circuit trifazat.Fac exceptie circuitele de lumina din locuinte unde puterea instalata pe un circuit de iluminat poate fi:

-1,5 kw in cazul in care puterea instalata pe apartament este de 10kw;

-1kw in cazul in care pe apartament puterea instalata este de 6kw.

In cladirile de locuit trebuie sa se prevada cel putin cate un loc de lampa in fiecare incapere de locuit si dependinta.

Stabilirea numarului de prize in cladirile de locuit si social-culturale se face considerand o putere instalata de 2kw pe circuit.In locuinte, pentru receptoare cu puteri de maxim 2,5 kw (ex. masini de spalat, aparate de climatizare) se prevede cate un circuit de

prize separat.Prizele dintr-o incapere de locuit vor fi toate cu sau fara contact de protectie.

Alimentarea transformatorului de sonerie sau soneriei de 220 v se face dintr-un circuit de iluminat normal, dintr-un circuit de prize sau direct din tabloul de distributie.

Conductorul de faza se leaga in dulia lampii la borna de interior iar conductorul neutru la borna conectata la partea filetata a duliei.

4 Fazele si operatiile tehnologice necesare la executarea lucrarii

Pregatirea locului de munca:

-studierea documentatiei de executie si confruntarea acesteia cu situatia din teren;

-verificarea cantitativa si calitativa a materialelor ce urmeaza a fi utilizate;

-verificarea calitativa si cantitativa a sculelor si dispozitivelor de lucru, a mijloacelor

de protectie si echipamentului de lucru.

Trasarea instalatiei electrice interioare

Trasarea instalatiei consta in insemnarea cu creta a traseului circuitelor de la tabloul

de distributie la locurile de lampa si priza.

Conform traseelor indicate in documentatia de executie se stabilesc locurile de montare a tabloului de distributie, a dozelor de ramificatie, si aparate, a prizelor si intrerupatoarelor, precum si a corpurilor de iluminat.

In cazul cand din diferite motive nu se poate respecta traseul indicat in proiect, se vor face modificarile necesare, cu respecterea prevederilor normativelor in vigoare.

Montarea diblurilor pentru montarea tuburilor.

4. Executarea santurilor pentru montarea tuburilor.

Executarea santurilor se face pe cat posibil pe rosturile zidariei. Daca la ececutarea

santurilor se intalnesc grinzi din materiale combustibile, acestea se vor proteja cu un strat de mortar gros de un 1cm sau cu fasii de tabla sau azbest , a caroe latime sa depaseasca cu cel putin 3 cm diametrul exterior al tubului.Locasurile pentru dozele de ramificatie si pentru dozele de aparate vor avea adancimea corespunzatoare pentru a se putea monta capacele si aparatele la nivelul tencuielii


Montarea tuburilor de protectie si a dozelor

Tuburile de protectie se pot monta aaprent sau ingropat. Se instaleaza cate o doza la

Maxim 3 curbe, pentru conductoarele din cupru si cate o doza la maxim 2 curbe pentru conductoarele din aluminiu.Pe traseele in linie dreapta, la maxim 10m , se intercaleaza doze de trecere. Pe traseul orizontal, se prevede o usoara inclinatie de 0,5-1 % a tuburilor, pentru evitarea strangerii apei de condensatie in interiorul tuburilor.

Montarea conductoarelor in tuburi

Introducerea conductoarelor in tuburi se face numai dupa ce acestea au fost momtate

si numai dupa ce tencuiala s-a uscat. In timpul uscarii tencuielii, capacele dozelor vor fi scoase.

Montarea tabloului de distributie

Montarea tablourilor se face in vestiare, holuri, sau coridoare cu acces usor.

Executarea legaturilor electrice

In dozele de derivatie si de aparate se lasa o rezerva de minim 70 mm capetele

Conductoarelor.La corpul de iluminat, se lasa la capat o rezerva de minim 150 mm.

9.Montarea aparatelor de conectare

Intrerupatoarele, comutatoarele, si butoanele de iluminat se monteaza numai pe conductoarele de faza.

10.Montarea corpurilor de iluminat si instalarea lampilor electrice

Lampile de orice fel se alimenteaza intre faza si nul. La contactul exteroir al duliei se leaga conductorul de nul de lucru.

2.5 Scule si dispozitive de lucru, mijloace de protectie si echipamente de lucru

Pentru executarea unei instalatii electrice interioare sunt necesare urmatoarele scule:

-ciocane diferite;

-dalti diferite;

-bormasina cu percutor;

-polidisc;

-trusa de scule ce cuprinde: surubelnite, chei, etc.

-burghie diferite;

-ampermetru;

-voltmetru;

Pentru evitarea accidentelor, muncitorii care executa instalatia electrica interioara trebuie sa poarte echipament de protectie, manusi electroizolante, cizme electroizolante si casca de protectie.

6 Materialele necesare efectuarii lucrarii

Pentru executarea instalatiilor electrice interioare sunt necesare urmatoarele materiale:

-conductore electrice;

-doze de legatura si doze de aparate;

-tuburi de protectie;

-intrerupatoare;

-corpuri de iluminat;

-tablou de distibitie cu sigurante;

-prize;

2.6.1. Alegerea conductoarelor pentru instalatii electrice interioare:

In functie de materialele utilizate, sectiunile minime pentru conductoarele electrice se aleg conform tabelului urmator:

Nr

Crt.

Destinatia conductorului

Sectiuni minime (mm2)

 

cupru

Aluminiu

Pentru un singur loc de iluminat, conductor de faza

Pentru o singura priza, conductor de faza

Pentru circuite de iluminat, conductor de faza

 

Pentru circuite de priza, conductor de faza

 

Pentru circuite cu puteri intre 2-4,5 kw

 

Pentru circuite ce alimenteaza firme cu lampi cu descarcari in gaze

 

Pentru circuite monofazate, conductorul de nul de lucru va avea aceeasi sectiune cu conductorul de faza

 

Pentru coloane din cladiri de locuit,conductorul de protectie:

-la coloane colective

-la coloane individuale

 

Pentru circuite de aparate,conductorul de protectie

 

Pentru coloane, intre tabloul principal si tabloul de distributie

 Pentru conductorul de legatura intre contor si tabloul de distributie

 

2.6.2 Alegerea diametrului tubului pentru conductoare Fy si Afy

Sectiunea

Nominala a

Conductorului

(mm)

Numarul conductoarelor din tub

1

2

3

4

5

6

7

Diametrul nominal exterior al tubului (mm)

1

12

12

16

16

16

16

16

1,5

12

12

16

16

16

20

20

2,5

12

16

16

20

20

25

25

4

16

16

20

25

25

25

25

6

16

16

20

25

25

25

25

10

16

25

25

32

32

40

40

2.6.3 Alegerea sigurantelor

Sectiunea conductorului

Curenti nominali pentru sigurante (A)

Conductoare electrice in tub(max.3 conductoare)

Cabluri si cordoane cu mai multe conductoare in aer

Cabluri si cordoane cu un singur conductor in aer

Mm2

Cu

Al

Cu

Al

Cu

Al

1

6

-

10

-

10-

1,5

10

-

10

-

20

-

2,5

16

10

20

-

25

20

4

20

16

25

20

35

25

6

25

20

35

25

50

35

10

35

25

50

35

63

50

2.7. Verificarea si receptia instalatiilor electrice interioare

La incheierea lucrarii, executantul va ferifica:

modul cum au fost respectate la lucrare prevederile proiectului de executie;

aspectul estetic al lucrarii;

calitatea legaturilor in doze, la aparate si tabloul de distributie;

modul de fixare a aparatelor si a lampilor;

modul de realizare si functionare corecta a instalatiei de protectie;

asigurarea rezistentei de izolatie a instalatiei;

modul de realizare a protectiei prin sigurante fuzibile, asigurandu-se selectictivitatea si sensibilitatea necesara.

Verificarea finala trebuie sa se faca cu deosebit spirit de raspundere,pentru a nu se

Strecura greseli , abateri sau omisiuni in executarea instalatiilor electrice. Uneori, aspecte chiar de detaliu, scapate la verificare, conduc la accidente sau greutati in exploatarea instalatiei.Avand in vedere cele de mai sus, enumeram in continuare cateva operatiuni de detaliu. Astfel, se verifica daca tabloul de distributie corespunde din punct de vedere calitativ, daca elememtele de protectie sunt montate conform prescriptiilor, daca bornele de intrare si de iesire sunt protejate, daca nu sunt innadiri in spatele lor, sau plecari de circuite neasigurate.

Se verifica daca s-au prevazut coloane corect dimensionate intre contor si tabloul general, si intre acesta si tablourile secundare.

Se verifica daca s-au montat pe tablourile de distributie sigurante regulamentare

pentru circuite , potrivit cu intensitatea de regim a conductoarelor, respectiv a receptoarelor.

Se verifica daca numarul si sectiunea circuitelor corespund cu cele din proiect.

Se verifica daca nu s-au facut inadiri in tuburi sau intercalari de conductoare de salba calitate sau de sectiuni diferite. De asemenea, se desfac capacele de la doze si se cerceteaza felul in care s-au facut legaturile. Se verifica daca s-au lasat in doze sau la locurile de lampa capetele de rezerva de lungimi corespunzatoare.

Se verifica daca nu s-au montat intrerupatoare sau prize in bai, si daca in bucatari s-au prevazut prize speciale corespunzatoare.

8. Dosarul necesar pentru bransarea la reteaua electrica

Actele necesare unui dosar de bransare la reteaua de furnizare a energiei electrice sunt:

Actele doveditoare ale proprietatii;

Avizul de amplasament obtinut anterior, in baza certificatului de urbanism;

Plan de situatie scara 1:500 cu viza " vizat spre neschimbare"

Autorizatie de constructie eliberata de Primaria unde se construieste locuita;

Dosarul instalatiei interioare intocmit de o societate autorizata;(vezi anexa 1)

Cerere tip pusa la dispozitie de SDE.

Exemplu de instalatie electrica interioara si schema monofilara a instalatiei electrice

CONFORM SCHITELOR ANEXATE

DESEN TEHNIC

Desenul tehnic trebuie sa corespunda prescriptiilor si standardelor tehnice in vigoare,atat in ceeace priveste modul de intocmire a desenului cat si in privinta datelor tehnice inscrise in desen.Cotele sund date in milimetri si se criu cu cifre arabe.Daca in mod exceptional pentru inscrierea cotelor se utilizeaza alte unitati decat milimetru, simbolul unitatii de masura se scrie dupa cifra de cota. Cotele se trec deasupra liniei de cota, cu scriere inclinata la 750 iar in caz stict necesar se admite in intervalul obtinut prin intreruperea liniei de cota.

Liniile de cota se traseaza cu o lunie continua subtire si se termina la ambele capete cu sageti. Liniile de ota se traseaza patalel cu elementul la ale carui dimensiuni se refera.Se va evita incrucisarea liniilor de cota.Liniile ajutatoare arata ca ele sunt extremitatile elementulyi cotat, ele vor fi in general perpendiculare pe linia de cota si nu se vor confunda cu liniile de contur, vor depasi liniile de cota si punctele necesare pentru determinarea formei obiectului.Liniile de indicatie servesc pentru a indica pe desen elementul lacare se refera o observatie, prescriptie tehnica, un numar de pozitie sau o cota, care din lipsa de spatiu nu poate fi scrisa deasupra liniei de cota.

Dupa rolul pe care il au in definirea obiectului, se deosebesc urmatoarele cote:

-cote functionale (F) care se scriu direct pe desen, nefiind permis ca ele sa fie obtunute prin deducere din alte cote;

-cote nefunctionale(NF) care se refera la o dimensiune.

Formatele din desenul tehnic se refera tipurile de dimensiuni pe care le au foile de desen. Ele se noteaza simbolic cu A urmat de o cifra care indica dimensiunile formatului. Tipurile de formate utilizate in desenul tehnic sunt:

-A0 - (841x 1189)

-A1 - (594 x 841)

-A2 -(420 x 594)

-A3 - (297 x420)

-A4 - (210 x297)

Liniile folosite in desenul industrial sunt: linia continua, linia intrerupta si linia subtire. Liniile folosite pot fi de mai multe tipuri: linie continua groasa, linie continua subtire, in zigzag, linie intreruta subtire, linie punct subtire, linie punct mixta, linie punct groasa, linie punct subtire.

In desenul tehnic se folosesc urmatoarele vederi:

-vedere din fata;

-vedere de sus;

-vedere din stanga;

-vedere din dreeapta;

vedere de jos;

vedere din spatiu.

Vederea din fata sau sectiunea corespunzatoare se numeste proiectie principala.

Proiectia principala se alege astfel incit sa reprezinte obiectul cu cele mai multe detalii de forma si dimensiune,de regula in pozitia de functionare,


Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiParametrii liniilor electrice
Oscilatoare Pierce
CAPACITATEA UNUI CONDENSATOR
Amplificator neinversor cu AO alimentat cu sursa simpla
Energia stocata
Regulatoare automate cu mai multe marimi de intrare si iesire
Probleme legate de colectarea sarcinilor. Necesitatea jonctiunii.
Sistem de celule de curent continuu 825Vc.c.Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu