Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Retele de joasa tensiune la consumator

Retele de joasa tensiune la consumator


RETELE DE JOASA TENSIUNE LA CONSUMATORNume:Damian

Prenume:Constantin

Clasa:XI-C 2

An scolar:2007/2008

ARGUMENT

Alimentarea cu energie electrica a consumatorilor industriali se face prin racordarea lor la retelele furnizorului pe baza unor relatii tehnico-economice care se stabilesc intre unitatea consumatoare si unitatea furnizoare din judetul respectiv.In acest scop,in faza de proiectare, beneficiarul ( consumatorul ) prezinta unitatii furnizoare sau organelor ierarhice superioare de conducere a acesteia,in functie de nivelul de competenta pe care legea il stabileste pentru fiecare,pe baza valorii puterii maxime absorbite si a cantitatii de energie electrica,o documentatie tehnico-economica ce trebuie sa contina:

Consumurile specifice energetice,ale caror valori trebuie sa se situeze la nivelul celor mai scazute,obtinute pe plan mondial sau national,obligand prin aceasta consumatorul de a introduce cele mai noi realizari ale stiintei si tehnicii domeniului respectiv.

Justificarea cerintelor privind asigurarea continuitatii in alimentarea cu energie electrica a consumatorului,in functie de natura efectelor produse de intreruperi.

In Romania, in functie de sarcina maxima,de durata si de conditiile de continuitate cerute de consumatori,alimentarea din retelele furnizorului se poate realiza la urmatoarele niveluri de siguranta:

-nivelul 1:prin doua cai de alimentare independente,cu comutarea automata a alimentarii,in caz de avarie a unei cai si cu o durata de intrerupere a consumatorului de maximum 3 secunde;

-nivelul 2:prin doua cai de alimentare care nu sunt independente ( alimentare din aceeasi sursa ),cu o durata de intrerupere a consumatorului de la 3 min pana la 16 ore;

-nivelul 3:printr-o singura cale de alimentare,care in caz de avarie, intrerupe consumatorul pana la repararea sau inlocuirea elementelor defecte.

<3>

CLASIFICAREA RETELELOR ELECTRICE SI A CONSUMATORILOR

Retelele electrice se pot clasifica dupa mai multe criterii,si anume:

Dupa tensiunea de functionare: 

-retele de joasa tensiune,cu tensiuni de functionare pana la 1 kv;

-retele de inalta tensiune,cu tensiuni de functionare pana la 1 kv.

Dupa rolul pe care il indeplinesc:

-retelele de distributie,care alimenteaza mai multe statii,posturi sau consumatori;

-retelele de transport,care servesc numai la transportul energiei electrice,fara sa o distribuie.

Dupa mediul in care sunt montate:

-retele aeriene;

-retele subterane sau in cablu.

Dupa importanta lor,retelele se impart in doua mari categorii:

-retele de importanta locala ( comunale si industriale );

-retele de importanta generala.

Alegerea schemei de legaturi ( conexiuni ) a unei retele este de cea mai mare importanta pentru buna functionare a acesteia.Pentru consumatorii importanti la care intreruperea energiei conduce la defectiuni grave sau pune in pericol chiar viata oamenilor,se alege o schema care sa prezinte o siguranta cat mai mare.Pentru consumatorii de mai mica importanta se aleg scheme mai simple,mai ieftine.

<4>

Marirea sigurantei in functionara retelelor se realizeaza practice printr-o serie de masuri tehnice:

-prevederea unor instalatii de rezerva,care la nevoie sa intre eventual in mod automat in functiune;

-impartirea instalatiei in mai multe sectoare,astfel ca un deranjament sa fie localizat intr-o zona cat mai mica;

-folosirea unor aparate de comanda si de protectie cat mai perfectionate etc.

Dupa importanta lor,consumatorii de energie electrica se impart in trei categorii:

CATEGORIA I. Consumatori cu sarcini importante,pentru care intreruperea alimentarii cu energie electrica prezinta pericol pentru viata oamenilor,sau produc rebuturi in productie,defectarea utilajului,

intarzieri nepermise pentru restabilirea procesului tehnologic,

dezorganizarea vietii unei localitati importante din punct de vedere economic,cultural sau administrative.

CATEGORIA II.Cconsumatori cu sarcini importante,dar pentru care intreruperea alimentarii cu energie electrica poate insemna numai neindeplinirea normei de productie.

CATEGORIA III.Consumatori cu sarcini mai putin importante,ca de exemplu raioanele agricole,sectiile auxiliare ale uzinelor,intreprinderi industriale mici cu un singur schimb de lucru,unii consumatori urbani.

Pentru primele doua categorii trebuie sa se prevada alimentare de rezarva si sa se ia unele masuri tehnice care sa asigure cerintele fata de calitatea energiei electrice livrate.


<5>

Retele de importanta locala

-Retele comunale

Principalii consumatori racordabili la aceste retele sunt lampile de iluminat,aparatele de uz casnic,si motoarele electrice de puteri relativ mici.

Acesti consumatori sunt raspanditi pe suprafete mari,sarcinile fiind in general uniform distribuite.In asemenea cazuri,retelele comunale sunt formate,in general,dintr-o retea de inalta tensiune si dintr-una de joasa tensiune.

Reteaua de inalta tensiune este de 6,10 sau 15 kv si uneori de 35 kv.

Reteaua de joasa tensiune este trifazata ( cu fir neutru ) de 380/220 v si uneori de 220/127 v.

-Retele industriale

Pentru sistemul energetic,intreprinderile industriale sunt consumatori concentrati.In functie de importanta consumatorului se stabileste modul de alimentare.Un astfel de consumator,de exemplu o fabrica,este constituita dintr-o serie de consumatori mai mici, grupati in anumite zone ale fabricii sub forma unor ateliere,hale de productie etc.

Cea mai mare parte din acesti consumatori sunt receptoare de forta:motoare,cuptoare electrice,redresoare,aparate de sudare etc.Pentru alimentarea lor este nevoie de o retea de joasa tensiune ( 380/220 v ) si uneori de una de inalta tensiune ( 3-6 kv ).Majoritatea receptoarelor se racordeaza la reteaua de joasa tensiune,insa unele din ele,cum ar fi anumite motoare de putere mare,se leaga direct la reteaua de inalta tensiune.

Retelele de joasa tensiune industriale pot fi,ca si retelele comunale, radiale sau buclate.

<6>

Retele de importanta generala

Schemele cele mai obisnuite pentru retelele de importanta generala sunt:reteaua liniara simpla,reteaua liniara dubla si reteaua buclata.

Reteaua liniara simpla se foloseste in cazul retelelor mai putin importante.Prin aceasta retea se alimenteaza succesiv cateva posturi de transformare:PT1,PT2 si PT3.Racordarea posturilor la linie se face printr-o simpla derivatie din linia principala,folosind separatoarele:S1,S2

si S3.Schema este avantajoasa din punct de vedere economic si este simpla;in schimb,siguranta in expluatare este mica,localizarea defectelor facanduse greu.

In reteaua liniara dubla exista doua linii de alimentare,racordarea la diferite posturi de transformare facandu se din ambele linii.Aceasta retea este mai scupa,insa in cazul unui defect pe una din linii,consumatori pot fi alimentati prin cea de-a doua linie.

La reteaua buclata se formeaza un inel din care se face legatura la diferitele statii de transformare.In cazul unui defect se scoate din functiune un sector al buclei,iar celalalt ramane in functiune.

Retelele electrice cuprind instalatiile care servesc la transmiterea energiei electrice de la centrele de de producere la consumatori.Retelele electrice cuprind liniile,statiile electrice de transformare,statiile electrice de conexiuni.

<7>

SISTEME ELECTRICE

Se numeste sistem energetic ansamblul instalatiilor in care se produce,se transforma si se consuma diferite forme de energie mecanica,termica,electrica.Conform acestei definitii sistemul energetic contine mai multe subsisteme,corespunzatoare diferitelor forme de energie si o mare complexitate de instalatii,incepand cu amenajarile pentru extragerea sau captarea resurselor energetice naturale ( mine de carbuni,puturi de petrol, amenajari hidraulice,etc. ),continuand cu sistemul de linii si retele pentru transportul combustibililor si sfarsiind cu instalatiile de transformare a energiei in forma necesara consumatorilor.

Se numeste sistem electric sau sistem electroenergetic partea unui sistem energetic alcatuit din generatoare electrice,instalatii de distributie din centralele electrice,statii ridicatoare de tensiune din centralele si retelele electrice,statii coboratoare de tensiune din retelele electrice,posturi de transformare la abonatii si statiile de conexiuni,puncte de alimentare si receptoarele de energie electrica,toate fiind legate intre ele prin linii si retele electrice.Sistemul electric cuprinde partea sistemului energetic dintre arboreal de actionare al fiecarui generator electric al grupurilor de energie ale centralelor electrice si ultimul receptor de energie electrica de la consumatori (lampa de iluminat,motor electric,aparate electrice de utilizare etc. ),toate elementele cuprinse intre aceste limite fiind legate intre ele,fie galvanic,prin conductoare electrice metalice,fie magnetice prin transformatoare electrice.

Sub o forma mai simpla,sistemul electric sau electroenergetic ar putea fi definit ca un sistem energetic in care principala forma de transmisie si de utilizare a energiei este forma electrica.

<8>

ELEMENTE COMPONENTE ALE SISTEMELOR ELECTRICE

Fazele principale prin care trece energia electrica in transformarile ei sunt:producerea,transportul si utilizarea sau consumarea ei.Corespunzator acestor trei faze se pot indica cele trei elemente componente ale unui sistem electric si anume:centrale electrice,retele electrice si receptoarele sau consumatorii de energie electrica.

Retelele electrice cuprind instalatiile care servesc la transmiterea energiei electrice de la centrele de producere la consumatori.Retelele electrice cuprind liniile electrice,statiile electrice de transformare,statiile electrice de conexiuni.

Liniile electrice sunt instalatii care permit transmiterea energiei electrice la o anumita tensiune si pe o anumita distanta.Liniile electrice de inalta tensiune si de si de foarte inalta tensiune se utilizeaza pentru transmiterea energiei la distante mari sau foarte mari ( de ordinal sutelor sau chiar miilor de km ).

Statiile electrice de transformare reprezinta instalatii in care se transforma parametrii de baza ai energiei electrice de curent alternativ (tensiune,current),mentinand neschimbata frecventa marimilor alternative.Ele contin totdeauna unul sau mai multe transformatoare,  ridicatoare sau coboratoare.Statia electrica coboratoare care alimenteaza reteaua de joasa tensiune se mai numeste si post de transformare.

Statiile electrice de conexiunii sunt instalatii in care se realizeaza repartitia energiei electrice de o anumita tensiune.Ele contin totdeauna unul sau mai multe sisteme de bare colectoare,la care se conecteaza liniile de transport si de distributie a energiei electrice.Statiile electrice de conexiuni de medie sau de joasa tensiune se mai numesc si puncte de distributie sau de alimentare.

<9>

Consumatorii sau receptoarele de energie electrica consuma energie electrica transformata in alte forme de energie:mecanica,tehnica,termica, luminoasa etc.Ei se caracterizeaza prin:

-cantitatea anuala de energie electrica consumata;

-puterea maxima ceruta;

-durata anuala de utilizare a puteri maxime;

-coeficientul de cerere;

-curba de sarcina;

-gradul necesar de asigurare a continuitatii in alimentare etc.

Consumul de energie electrica si puterea maxima ceruta impun felul alimentarii consumatorilor,care se poate realiza fie de la reteaua de inalta tensiune,printr-o statie sau un post de transformare,fie direct din reteaua de utilizare la tensiunii sub 1 kv.

La inceputul dezvoltarii sistemelor electrice,consumatorii de energie electrica erau alimentatii de la o singura centrala prin retele radiale.Mai tarziu,cand sistemele electrice s-au dezvoltat,a trebuit ca mai multe centrale si consumatorii importanti sa fie alimentati pe mai multe cai si de la mai multe surse.In acest fel a aparut necesitatea buclarii retelelor electrice,prin intermediul liniilor electrice,formand sisteme electrice interconectate.

Siguranta in alimentarea cu energie a consumatorilor.In cazul unui sistem electric simplu,reteaua radiala este alimentata de o singura centrala,iar fiecare consummator depinde de o singura centrala,iar fiecare consumator depinde de o singura cale de alimentare cu energie electrica. La scoaterea din functiune a unuia dintre alementele sistemului, consumatorii raman fara energie electrica.

<10>

ALCATUIREA GENERALA A INSTALATIILOR PENTRU ALIMENTAREA CONSUMATORILOR

Alimentarea de baza se face din sistem prin racordul electric compus din:linia electrica de transport 220/110 kv si statia de transformare coboratoare 220/110 kv si 20/6 kv.

Retelele de distributie din incinta consumatorului cuprind:liniile de medie tensiune si posturile de transformare ( din exterior sau din ateliere ), din care apoi se ramifica distributia in joasa tensiune 380/220 v la tablourile electrice (principale si secundare),iar din acestea pleaca circuitele spre receptoarele de joasa tensiune ( motoare asincrone de puteri mici,statia de incarcat acumulatoare,iluminatul si prizele etc.).

Alimentarea de rezerva se face tot din sistem,insa pe o alta cale electrica.

Receptoarele consumatorului sunt grupate pe barele de alimentare,in functie de importanta lor vitala,care nu pot admite o intrerupere,chiar de scurta durata,in alimentarea cu energie electrica,si cele de sacrificiu,care, in cazul unei avarii pe partea de alimentare din sistem,sunt documentate.

<11>

DESENE

<14>

<15>

NORME DE PROTECTIA MUNCII

Asa cum s-a mai aratat,scopul final al activitatii de protectia muncii este asigurarea vietii si integritatii anatomo-functionale ale omului in procesul de munca.

Procesul de munca poate fi definit ca unitate,celula elementara a procesului de productie,reprezentand succesiunea in timp si spatiu a activitatilor conjugate ale executantului si mijloacelor de productie in sistemul de munca.

ACCIDENTUL DE MUNCA

Conform legislatiei in vigoare,in tara noastra se intelege prin accident de munca,vatamarea violenta a organosmului precum si intoxicatia acuta profesionala care se produc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatorarilor de serviciu si care provoaca incapacitatea temporara de munca de cel putin 3 zile,invaliditate sau deces

In sensul definitiei citate,un accident este considerat de munca daca a fost suferit de un muncitor in timp ce isi indeplinea atributiile de serviciu,pe teritoriul in care intreprinderea isi exercita obiectul activitati sale.

Se considera accident de munca si accidentele survenite inainte de inceperea sau dupa terminarea lucrului,daca cel accident se afla la locul accidentului.

Nu se considera accident de munca,accidental datorat unei actiuni nelegate de procesul de munca ( acte de indisciplina ).

BOLILE PROFESIONALE

La noi in tara prin,boala profesionala se intelege afectiunea ce se produce ca urmare a exercitari unei meserii sau profesii ,cauzata de factori nocivi,fizici,chimici sau biologici,caracteristice locului de munca,precum si suprasolicitarile organismului in procesul de munca.

<12>

MASURI DE PROTECTIA MUNCII LA UTILIZAREA INSTALATIILOR SI ECHIPAMENTELOR ELECTRICE

Pentru evitarea accidentelor prin electrocutare,este necesar eliminarea posibilitatii de trecere a unui current periculos prin corpul omului.

Masurile amenajarile si mijloacele de protectie trebuie sa fie cunoscute de catre tot personalul muncitor din toate domeniile de activitate. Principalele masuri de prevenire a electrocutarii la locurile de munca sunt:

a) asigurarea inaccesibilitati elementelor care fac parte din circuitele electrice si care se realizeaza prin:

-amplasarea conductoarelor electrice,la o inaltime inaccesibila pentru om.Astfel,normele prevad ca inaltimea minima la care se plaseaza orice fel de conductoare electrice sa fie de 4 metri,iar la traversarea partilor carosabile de 6 metri.

-interzicerea repararii sau remedierii defectelor in timpul functionarii motorului sau lasarea fara supraveghere a uneltei conectate la reteaua electrica.

b) folosirea tensiunilor reduse ( de 12;24 si 36 v ) pentru lampile si sculele electrice portative.

c) protectia prin legare la pamant este folosita pentru asigurarea personalului contra electrocutarii prin atingerea echipamentelor si instalatiilor cae nu fac parte din circuitele de lucru,dar care pot intra accidental sub tensiune,din cauza unui defect de izolatie.

Elementele care se leaga la pamant sunt urmatoarele:carcasele si postamentele utilajelor,masinilor si ale aparatelor electrice.

<13>

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.