Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Rezistorul

Rezistorul


Rezistorul

Rezistenta si rezistorul

Este foarte usor sa confundam termenii de rezistenta si rezistor. Rezistenta reprezinta opozitia fata de curentul electric, iar rezistorul este un dispozitiv fizic utilizat in circuitele electrice. Este adevarat, rezistorii poseda rezistenta electrica, dar trebuie sa intelegem ca cei doi termeni nu sunt echivalenti!

Scopul rezistorilor

Datorita relatiei dintre tensiune, curent si rezistenta in oricare circuit, putem controla oricare variabila prin simplul control al celorlalte doua. Probabil ca cea mai usor de controlat variabila dintr-un circuit este rezistenta. Acest lucru poate fi realizat prin schimbarea materialului, marimii sau formei componentelor conductive (tineti minte cum filamentul metalic subtire al unui bec creaza o rezistenta electrica mai mare decat un fir gros?)

Componentele speciale numite rezistori sunt confectionate cu singurul scop de a crea o cantitate precisa de rezistenta electrica la introducerea lor in circuit. Sunt construite din fir metalic sau de carbon in general, si realizate astfel incat sa mentina o rezistenta stabila intr-o gama larga de conditii externe. Rezistorii nu produc lumina precum este cazul becurilor, dar produc caldura atunci cand degaja putere electrica intr-un circuit inchis in stare de functionare. In mod normal, totusi, scopul unui rezistor nu este producerea caldurii utile, ci pur si simplu asigurarea unei rezistente electrice precise in circuit.



Simbolul rezistorului

Simbolul rezistorului pe care il vom folosi in circuite este cel in forma de zig-zag.

Valorile rezistentelor in ohmi sunt de obicei reprezentate printr-un numar adiacent, iar daca intr-un singur circuit sunt prezenti mai multi rezistori, fiecare va fi notat cu R1, R2, R3, etc. Dupa cum se poate vedea, simbolurile pentru rezistor pot fi prezentate fie orizontal, fie vertical:

Daca ne luam dupa aparenta lor fizica, un simbol alternativ pentru rezistori este cel alaturat.

Rezistoare cu rezistenta variabila

Rezistoarele pot de asemenea sa fie cu rezistenta variabila, nu neaparat fixa. Aceasta proprietate o putem intalni in cadrul unui rezistor construit chiar pentru acest scop, sau o putem intalni in cadrul unui component a carui rezistenta este instabila in timp.

In general, ori de cate ori vedeti simbolul unui component reprezentat cu o sageata diagonala prin el, acel component are o valoarea variabila si nu statica (fixa). Acest simbol este o conventie electronica standard.

Disiparea energiei

Deoarece rezistori produc energie sub forma de caldura la trecerea curentului prin ei datorita frecarii, acestia pot fi impartiti in functie de cantitatea de caldura ce o pot sustine fara a se supra-incalzi si distruge. Aceasta categorie este specificata in "Watti". Majoritatea rezistorilor din aparatele electronice portabile sunt in categoria de 1/4 (0.25) watt sau mai putin. Puterea unui rezistor este aproximativ proportionala cu marimea sa: cu cat rezistorul este mai mare, cu atat mai mare este puterea sa. De mentionat si faptul ca rezistenta (in ohmi) nu are deloc legatura cu marimea!

Rezistorii sunt elemente extrem de importante intr-un circuit

Chiar daca aparitia rezistorilor intr-un circuit pare pe moment a nu avea niciun sens, acestia sunt niste dispozitive cu un rol extrem de folositor in cadrul circuitelor (divizoare de tensiune si divizoare de curent, de exemplu). Pentru ca sunt atat de simplii si de des utilizati in domeniul electricitatii si a electronicii, vom dedica o buna bucata de vreme analizei circuitelor compuse doar din rezistente si baterii.

Sarcina electrica

In diagramele schematice, simbolul rezistorilor este adesea folosit pentru a indica un dispozitiv general dintr-un circuit electric ce transforma energia electrica primita in ceva folositor (bec, de exemplu). Orice astfel de dispozitiv non-specific intr-un circuit electric poarta de obicei denumirea de sarcina electrica, sau scurt, sarcina.

Analiza unui circuit simplu

Pentru a rezuma ceea ce am spus pana acum, vom analiza circuitul alaturat, incercand sa determinam tot ceea ce putem cu ajutorul informatiilor disponibile.

Tot ceea ce cunoastem in acest circuit este tensiunea la bornele bateriei (10 volti) si curentul prin circuit (2 amperi). Nu cunoastem rezistenta rezistorului in ohmi sau puterea disipata de acesta in Watti. Folosindu-ne insa de ecuatiile lui Ohm, putem gasi doua ecuatii ce ne pot oferi raspunsuri folosind doar cantitatile cunoscute, tensiunea, respectiv curentul:

Introducand cantitatile cunoscute de tensiune (E) si curent (I) in aceste doua ecuatii, putem determina rezistenta circuitului (R), si puterea disipata (P):

Pentru circuitul de fata, in care avem 10 volti si 2 amperi, rezistenta rezistorului trebuie sa fie de 5 Ω. Daca ar fi sa proiectam un circuit pentru a opera la aceste valori, ar trebui sa folosim un rezistor cu o putere de minim 20 de Watti; in caz contrar, s-ar distruge din cauza supra-incalzirii.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.