Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Scheme electrice specifice circuitelor electropneumatice

Scheme electrice specifice circuitelor electropneumatice
SCHEME ELECTRICE SPECIFICE CIRCUITELOR ELECTROPNEUMATICE


1. Comanda unui cilindru cu simplu efect


Se poate face direct sau indirect. Criteriile de alegere a comenzii directe sau indirect sunt:

-forta necesara comutarii distribuitoarelor, care este functie de diametrul nominal al acestora;

-marimea solenoidului si a tensiunii electrice (voltajul);

-complexitatea circuitului;

Este necesara comanda indirect in cazul cilindrului cu viteza si/sau diametru mare :in aceste situatii este necesar un debit mare de aer;aceasta implica sectiuni de scurgere mari, deci distribuitoare cu diametrul nominal Dnmare, adica forta de comutare mare.a)Comanda directa(fig2.27).La activarea intrerupatorului S1, circuitul de alimentare a solenoidului Y1se inchide, acesta din urmaeste activat si distribuitorul monostabil 3/2 NI comuta, permitand alimentarea cilindrului, deci avansul tijei acestuia.

Se poate observa ca in momentul eliberarii tastei comutatorului S1 circuitul de alimentare a solenoidului se deschide, distribuitorul revine in pozitia initiala (este monostabil ), determinand retragerea tijei cilindrului sub actiunea arcului de revenire.

b)Comanda indirect(fig.2.28).In acest caz, apasarea tastei S1determina activarea releului K1;acesta comuta si determina alimentarea solenoidului Y1 al distribuitorului, care comuta la randul sau si alimenteza cilindrul.

Eliberarea tastei S1determina dezactivarea releuluiK1, iar contactul K1al acestuia deschide circuirul de alimentare al solenoidului, care revine in pozitia initiala.Trebuie mentionat ca in cazul comenzii indirect timpul scurs intre momentul apasarii tastei si pana in momentul plecarii tijei cilindrului este mai mare.


2. Comanda unui cilindru cu dublu efect


Se poate face, de asemenea, direct sau indirect, iar deosebirea fata de cazul cilindrului cu simplu effect cu revenire cu arc este doar in circuitul pneumatic; incazul de fata schema de comutare a distribuitorului monostabil este 4/2 sau 5/2;(fig.2.29, fig.2.30).Se poate observa ca circuitele electrce sunt aceleasi.


4,3. Comanda unui cilindru cu simplu efect sau dublu effect


a) Utilizarea functiei SI


In practica, exista numeroase situatii cand este necesara efectuarea unei comenzi utilizand ambele maini (in general, daca avem doua semnale de comanda ).

Utilizarea acestui tip de comanda este dictat de masuri de securitate a personalului operator, mai ales in cazul utilajelor de taiere, presare, injectoare mase plastic,etc. unde exista un real pericol de accidentare sau este o necessitate impusa de functionarea instalatiei.

Acest tip de comanda, utilizand functia SI poate fi directa (fig.2.31) sau indirect (fig.2.32.) prin releu si se poate aplica cilindrului cu simplu sau dublu effect, in fiecare caz utilizand distribuitorul corespunzator.

Apasand tastaS1 sau tasta S2 circuitul de alimentare al solenoidului Y1 sau al releului K1 nu se inchide, deci instalatia nu porneste.

Doar apasarea ambelor taste permite actionarea circuitului de comanda.

Se poate observa ca, in schemele de mai jos, daca apasam, de exemplu tasta S1la momentul t0, iar la momentul t1apasam tasta S2 circuitul va fi activat.

Asta inseamna ca nu exista o conditionare dependent de timp a activarii functiei SI.Acest lucru, in unele situatii, permite operatorului sa evite utilizarea functiei SI,de exemplu prin blocarea, intr-un fel sau altul, a tastei S1 sau a tastei S2 si activarea utilajului apasand o singura tasta, deci utilizand o singura mana.

In aceasta situatie se iau masuri special care sa ofere siguranta functionariimodului de comanda SI, masuri ce implica intr-o anumita masura circuitul:de exemplu, daca intre apasarea tastelor S1 si S2 se scurge un timp mai mare decat timpul stability de producatorul utilajului, de exemplu0,3 sec., utilajul nu porneste.


b)Utilizarea functiei SAU


De multe ori este necesar sa putem comanda o instalatie din doua puncte diferite:in cazul unui utilaj (linie) de gabarit mare, sau in cazul in care comanda aflata pe utilaj trebuie dublata cu o comanda aflata intr-un panou central, aflat mai departe de utilaj.

Se observa ca, apasand tasta S1sau tasta S2, circuitul de alimentare a solenoidului Y1( in cazul comenzii directe )sau circuitul de alimentare a releului ( comanda indirect ) se inchide si instalatia este activate.

Politica de confidentialitatecreeaza.com logo mic.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea personajelor negative din basmul
Dialogul- mijloc de caracterizare a personajelor - d-l goe, de i. l. caragiale

Tehnica si mecanica

Centru de inertie(mecanica) Centre de masa
Reprezentarea si cotarea filetelor
Organe de masini - cuplaje mecanice, cuplaje permanente mobile elastice

Economie

Operatiunea de creditare a agentilor economici
Analiza din punct de vedere politic a companiei continental airlines
Operatiunile efectuate de institutiile de credit pe piata monetara - politica monetara obiective, strategii, instrumente, operatiuni

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiCircuite basculante bistabile de tip J-K Master-Slave
Regimul deformant in unitatile industriale
Filtre rezonante
Principiul de construire a schemelor
Achizitionarea semnalelor de curent
Relatii booleene cu diagrame Venn
Masini electrice - notiuni generale
Sistemul tehnic complex -retea electrica edilitaraTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu