Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Scheme electrice specifice circuitelor electropneumatice

Scheme electrice specifice circuitelor electropneumatice
SCHEME ELECTRICE SPECIFICE CIRCUITELOR ELECTROPNEUMATICE


1. Comanda unui cilindru cu simplu efect


Se poate face direct sau indirect. Criteriile de alegere a comenzii directe sau indirect sunt:

-forta necesara comutarii distribuitoarelor, care este functie de diametrul nominal al acestora;

-marimea solenoidului si a tensiunii electrice (voltajul);

-complexitatea circuitului;

Este necesara comanda indirect in cazul cilindrului cu viteza si/sau diametru mare :in aceste situatii este necesar un debit mare de aer;aceasta implica sectiuni de scurgere mari, deci distribuitoare cu diametrul nominal Dnmare, adica forta de comutare mare.a)Comanda directa(fig2.27).La activarea intrerupatorului S1, circuitul de alimentare a solenoidului Y1se inchide, acesta din urmaeste activat si distribuitorul monostabil 3/2 NI comuta, permitand alimentarea cilindrului, deci avansul tijei acestuia.

Se poate observa ca in momentul eliberarii tastei comutatorului S1 circuitul de alimentare a solenoidului se deschide, distribuitorul revine in pozitia initiala (este monostabil ), determinand retragerea tijei cilindrului sub actiunea arcului de revenire.

b)Comanda indirect(fig.2.28).In acest caz, apasarea tastei S1determina activarea releului K1;acesta comuta si determina alimentarea solenoidului Y1 al distribuitorului, care comuta la randul sau si alimenteza cilindrul.

Eliberarea tastei S1determina dezactivarea releuluiK1, iar contactul K1al acestuia deschide circuirul de alimentare al solenoidului, care revine in pozitia initiala.Trebuie mentionat ca in cazul comenzii indirect timpul scurs intre momentul apasarii tastei si pana in momentul plecarii tijei cilindrului este mai mare.


2. Comanda unui cilindru cu dublu efect


Se poate face, de asemenea, direct sau indirect, iar deosebirea fata de cazul cilindrului cu simplu effect cu revenire cu arc este doar in circuitul pneumatic; incazul de fata schema de comutare a distribuitorului monostabil este 4/2 sau 5/2;(fig.2.29, fig.2.30).Se poate observa ca circuitele electrce sunt aceleasi.


4,3. Comanda unui cilindru cu simplu efect sau dublu effect


a) Utilizarea functiei SI


In practica, exista numeroase situatii cand este necesara efectuarea unei comenzi utilizand ambele maini (in general, daca avem doua semnale de comanda ).

Utilizarea acestui tip de comanda este dictat de masuri de securitate a personalului operator, mai ales in cazul utilajelor de taiere, presare, injectoare mase plastic,etc. unde exista un real pericol de accidentare sau este o necessitate impusa de functionarea instalatiei.

Acest tip de comanda, utilizand functia SI poate fi directa (fig.2.31) sau indirect (fig.2.32.) prin releu si se poate aplica cilindrului cu simplu  sau dublu effect, in fiecare caz utilizand distribuitorul corespunzator.

Apasand tastaS1 sau tasta S2 circuitul de alimentare al solenoidului Y1 sau al releului K1 nu se inchide, deci instalatia nu porneste.

Doar apasarea ambelor taste permite actionarea circuitului de comanda.

Se poate observa ca, in schemele de mai jos, daca apasam, de exemplu tasta S1la momentul t0, iar la momentul t1apasam tasta S2 circuitul va fi activat.

Asta inseamna ca nu exista o conditionare dependent de timp a activarii functiei SI.Acest lucru, in unele situatii, permite operatorului sa evite utilizarea functiei SI,de exemplu prin blocarea, intr-un fel sau altul, a tastei S1 sau a tastei S2 si activarea utilajului apasand o singura tasta, deci utilizand o singura mana.

In aceasta situatie se iau masuri special care sa ofere siguranta functionariimodului de comanda SI, masuri ce implica intr-o anumita masura circuitul:de exemplu, daca intre apasarea  tastelor S1 si S2 se scurge un timp mai mare decat timpul stability de producatorul utilajului, de exemplu0,3 sec., utilajul nu porneste.


b)Utilizarea functiei SAU


De multe ori este necesar sa putem comanda o instalatie din doua puncte diferite:in cazul unui utilaj (linie) de gabarit mare, sau in cazul in care comanda aflata pe utilaj trebuie dublata cu o comanda aflata intr-un panou central, aflat mai departe de utilaj.

Se observa ca, apasand tasta S1sau tasta S2, circuitul de alimentare a solenoidului Y1( in cazul comenzii directe )sau circuitul de alimentare a releului ( comanda indirect ) se inchide si instalatia este activate.


Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Circuite basculante bistabile de tip J-K Master-Slave
Regimul deformant in unitatile industriale
Filtre rezonante
Principiul de construire a schemelor
Achizitionarea semnalelor de curent
Relatii booleene cu diagrame Venn
Masini electrice - notiuni generale
Sistemul tehnic complex –retea electrica edilitaraTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu