Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
Alegerea configuratiei arborelui cotit

Alegerea configuratiei arborelui cotit


Alegerea configuratiei arborelui cotit

La motoarele cu i cilindrii in linie, arborele cotit are i coturi. Problema fundamentala este cum sa dispunem cele i coturi in jurul si in lungul axei arborelui cotit. Pentru a stabili aceasta pozitie se va folosi steaua manivelelor. Fiecare cot defineste un plan (p1, p2) numit planul cotului (fig. 12.1). intrucat toate coturile lucreaza asupra aceluiasi arbore, planele coturilor formeaza un fascicul ce se intersecteaza pe axa de rotatie a arborelui cotit. Steaua manivelelor reprezinta proiectiile planelor coturilor pe un plan normal axa arborelui cotit.

Pentru a realiza o functionare uniforma a motorului, aprinderile la cilindrii trebuie sa fie uniform distribuite in interiorul unui ciclu, asta presupune ca decalajul dintre doua aprinderi succesive sa fie:

(12.1)

In cazul motoarelor in patru timpi, decalajul unghiular dintre manivelele cilindrilor in care se produc succesiv aprinderile este de 720/i, iar arborele cotit executa doua rotatii; se realizeaza aprinderi uniform decalate daca in jumatate din numarul cilindrilor (i/2) aprinderile au loc in prima rotatie, iar ceilalti i/2 cilindrii in cea de-a doua rotatie. Daca numarul de cilindrii este par, cum este si cazul de fata, i/2 manivele care trec prin pozitiile corespunzatoare aprinderii in prima rotatie a arborelui cotit vor fi pozitionate uniform in jurul axei de rotatie a arborelui cotit. Pentru motorul ce 6 cilindrii cele trei manivele trec prin p.m.i. dupa prima rotatie (fig. 12.2). Fie doua manivele x si y: manivela x trece prin pozitia de aprindere, in vecinatatea p.m.i., in prima rotatie, iar manivela y in cea de-a doua; se presupune ca intre ele este un decalaj unghiular egal cu i/2 intervale, adica 3. Intrucat unghiul dintre aprinderi este 720/i, iar manivelele x si y sunt distantate intre ele cu i/2 intervale, rezulta ca unghiul dintre ele este va fi (720/i)*(i/2), adica manivele x si y sunt in faza.Figura 12.2 Figura 12.1

Regula: La motoarele cu patru timpi, cu numar par de cilindrii in linie si aprinderi uniform decalate, manivelele sunt doua cate doua in faza.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.