Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
Instalatiile speciale ale automobilelor

Instalatiile speciale ale automobilelor
INSTALATIILE SPECIALE ALE AUTOMOBILELOR


1. INSTALATII PENTRU MARIREA CONFORTULUI.


Notiunea de confort a automobilului implica mai multe aspecte printre care: frecventa oscilatiilor, temperatura si viteza curentilor de aer prin cabina, impiedicarea patruderii prafului si a gazelor de ardere, vizibilitate asigurata de parbriz si celelalte geamuri, izolarea fonica in raport cu drumul si cu motorul, etansarea la picaturile de ploaie sau la apa de pe drum.

In cele ce urmeaza se prezinta climatizarea cabinei sau salonului pentru pasageri. Prin climatizare se intelege procesul de asigurare a aerului necesar pentru pasageri, la o temperatura si o viteza a curentilor reglabil in functie de necesitati indiferent de conditiile mediului ambiant in care se deplaseaza automobilul.O instalatie de climatizare va cuprinde in principiu, un sistem de incalzire a aerului pentru anotimpul rece, un sistem de pompare a aerului curat in cabina si un sistem de evacuare in exterior a aerului uzat. In cabina pasagerilor trebuie sa existe o usoara suprapresiune pentru a evita patrunderea gazelor de la motor si a prafului. Orificiile pentru acesul aerului in sistemul de climatizare trebuie plasate la partea din fata a automobilului, pentru a folosii si presiunea dinamica a aerului. Orificiile de evacuare a aerului trebuie plasate in zonele depresionare ale caroseriei, pentru a realiza o absorbtie de la interior catre exterior. Pentru fiecare pasager este necesar un debit de aer de 0,20,3m3/min. Acest debit trbuie sa fie asigurat de o suflanta actinata electric. La viteze suficient de mari de deplasare a automobilului debitul necesar de aer poate fi asigurat numai de presiunea dinamica a aerului.

In fig.6.18. sunt reprezentate schemele de circulatie a aerului in interiorul caroseriei. La autoturism, incalzitorul 1 care ridica temperatura aerului asigura atat dezgetarea parbrizului (circuitul 2) cat si incalzirea caroseriei (circutul 3). La autobuz se utilizeaza doua incalzitoare 1 si 3.


Fig.6.18. Scheme de circulatie a aerului in interiorul caroseriei:

A - autoturism;

B - autobuz: 1 - incalzitor;

2 - circuit pentru incalzirea parbrizului;

3 - circuit pentru incalzirea caroseriei.


De la incalzitorul 1 aerul este dirijat spre parbriz si spre partea din fata a caroseriei, iar de la incalzitorul 3 aerul estdirijat catre partea din spate a caroseriei. Daca incalzirea aerului nu este necesara atunci suflantele de la incalzitoare introduc in caroserie doar aer rece schimbatorul de caldura fiind oprit. Ianstalatiile de incalzire se clasifica: dupa principiul de functionare si dupa sursa de incalzire folosita.

Dupa principiul de functionare instalatiile de incalzire pot fi cu circuit inchis si deschis. Instalatia de incalzire in circuit inchis consta in reincalzirea aerului din interiorul caroseriei necesitand pentru aceasta un consum mai mic de energie. Instalatia de incalzire in circuit deschis consta in incalzirea aerului pentru aerisire si se caracterizeaza printr-un consum mare de energie. Incalzirea in circut deschis prezinta avantajul mentinerii umiditatii intre anumite limite precum si un aer mai curat in interiorul caroseriei.Dupa sursa de caldura folosita instalatiile de caldura pot utiliza: lichidul din instalatia de racire a motorului, gazele de evacuare si surse independente de motor.

In fig.6.19. este reprezentata instalatia de incalzire care utilizeaza lichidul de racire a motorului. Acesta solutie se foloseste la incalzirea autoturismelor si cabinei autocamioanelor. Aerul rece din exterior patrunde in instalatie prin orificiile de captare 3, fiind deviat de profilul 2. Apoi aerul rece trece prin schimbatorul de caldura 2, prin conducta 6 de incalzire a cabinei si prin conducta 7 pentru incalzirea parbrizului. Suflnta 4 mareste debitul de aer prin instalatie. Clapeta 8 serveste la stabilirea raportului dintre debitele de aer cald dirijate pe cele doua circuite. Robinetul 5 comanda intrarea lichidului cald in schimbatorul de caldura.


Fig.6.19. Instalatia de incalzire care utilizeaza lichidul de racire a motorului:

1 - curent de aer cald; 5 - robinet;

2 - profil; 6 - conducta pentru incalzirea cabinei

3 - orificii de captare; 7 - conducta pentru incalzirea parbrizului;

4 - suflanta; 8 - clapeta.


In fig.6.20. este reprezentata schema instalatiei de incalzire cu o sursa de caldura independenta de motor. Acesta instalatie se utilizeaza la incalzirea autobuzelor. Caldura necesara este produsa in camera de arde 3 unde ard vaporii de benzina produsi de incalzitorul electric 6.

Sistemul de alimentare cu combustibil este compus din pompa de benzina 9, actioneaza electric regulatorul 8, supapa electro magnetica 7 si incalzitorul 6. Aerul necesar arderii este aspirat prin canalul 1 de suflanta 2 si trimis in camera de ardere. Gazele arse rezultate trec prin schimbatorul de caldura 4 si apoi ies in exterior prin tubul 5. Aerul necesar incalzirii caroseriei este aspirat de suflnta 10 actionata de motorul electric 11 si refulat prin schmbatorl 4 prin conductele de incalzire 12. Incalzitoarele independente de motor pot incalzii caroseria si in timpul stationarii. Aceste incalzitoare pot folosii drept combustibil si motorina.
Fig.6.20. Schema instalatiei de incalzire cu o sursa de caldura independenta de motor.


In cazul cand se utilizeaza ca sursa de caldura gazele de evacuare ale motorului instalatia este prevazuta cu un schimbator de caldura in contracurent. In acest schimbator gazele de evacuare incalzesc aerul proaspat care se introduce in caroserie.


2. INSTALTII AUXILIARE ALE AUTOMOBILULUI.


Instalatiile pentru deservirea mecanizata a automobilului sunt de o mare diversitate din care se enumera: deschiderea si inchiderea usilor la aurobuze, deschiderea si inchiderea geamurilor la autoturisme, instalatii de spalare a parbrizului, reglarea pozitiei scaunelor, trolii pentru tragerea automobilului ce se deplaseaza pe teren neamenajat, dispuzitive de ridicare si coborare a rotii de rezerva de pe suport, siteme de ungere centralizate.

In fig.6.21. este reprezentat ansamblul troliului ce echipeaza automobilele de teren, care este format din reductorul cu melc globoidal 1 si roata melcata doi, montateate in carcasa 3.

.


Fig.6.21. Ansamblul toliului ce echipeaza automobilele de teren:


1 - reductorul cu melc globoidal; 8 - axul dispozitivului de ghidare;

2 - roata melcata; 9 - axul tobei;

3 - carcasa; 10 - lant;

4 - toba troliului; 11 si 12 - roti de lant;

5 - cablu; 13 - flnsa de antrenare.

6 - pana speciala;

7 - dispozitiv de ghidare;


Toba troliului este fixata de roata melcata prin suruburi. De toba este legat cablul 5 fixat cu o pana speciala 6. Pentru evitarea incalecarii spirelor de cablu la infasurari si desfasurari un dispozitiv de ghidare 7 se deplaseaza in fata tobei, dirijand cablu in mod corespunzator. Axul 8 al dispozitivului de ghidare este antrenat de axul tobei 9 prin intermediul unui lant 10, rotilor de lant 11 si 12. Flansa de antrenare 13 primeste miscarea de la cutia de viteze ale automobilului pevazuta special cu priza de putere in acest scop prin intermediul unei transmisii cardanice. Pentru a evita suprasolicitarile aceasta transmisie este prevazuta cu un cuplaj de siguranta limitator de cuplu (fig.6.22). Cuplajul de siguranta este de tipul cu semicuplaje cu dintii 1, mentinute in contact de arcul 2 cu forta de apasare reglabila.
Fig. 6.22. Cuplaj de siguranta limitator de cuplu:

1 - semicuplaje cu dinti si 2 - arc.


Daca cuplul transmis depaseste o valoare data semicuplajele se rotesc relativ si transmiterea miscarii nu se mai poate face. Aparitia acestei situatii impune decuplarea imediata a motorului.

Pentru situatia de mentinere a trolilului in stare blocata se prevede o frana cu tambur si banda montata pe axul melcului. Comanda franei este manuala si consta dintro parghie 1 (fig.6.23) montata pe platforma pe care este fixat cablul 2, iar cablul la randul lui este fixat de centura cu banda de frictiune 3.Ghidarea cablului de la maneta la centura se face cu ajutorul rolelor fixate pe platforma si sasiu 4 .Intinderea cablului se regleaza din piulitele de reglaj 5 .
Fig.6.23. Comanda franei:

1 - pargie montata pe platforma;

2 - cablu;

3 - banda de frictiune;

4 - sasiu;

5 - piulita de reglaj pentru intiderea cablului

Politica de confidentialitatecreeaza.com logo mic.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea personajelor negative din basmul
Dialogul- mijloc de caracterizare a personajelor - d-l goe, de i. l. caragiale

Tehnica si mecanica

Determinarea indicilor Micuum (rezistentei), a reactivitatii, umiditatii, si analizei granulometrice a cocsului
Principii de calcul al instalatiei de ungere
Rectificarea - Pietrele abrazive - Masini de rectificat

Economie

Studiul comportamentului de cumparare de apa minerala in randul populatiei din bucuresti
Piata si politica financiara - Definirea si continutul pietei financiare
Bursele de valori

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiTransformarea adiabatica(δQ=0)
Cicluri teoretice cu gaz perfect
Amplasarea supapelor
RELATIILE SI RECOMANDARILE NECESARE PENTRU CALCULUL ARBORILOR
Selectia materialelor pentru solicitari la oboseala
Solutii constructivea pentru treapta de mers inapoi
Sisteme de sablare
CALCULUL COSTULUI SEMIFABRICATULUI PRINCIPAL OBTINUT PRIN MATRITARE / LAMINARETermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu