Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
MASURAREA ALEZAJELOR CU AJUTORUL ALEZOMETRULUI

MASURAREA ALEZAJELOR CU AJUTORUL ALEZOMETRULUI


MASURAREA ALEZAJELOR CU AJUTORUL ALEZOMETRULUI

Scopul lucrarii

Lucrarea i-si propune sa familiarizeze studentii cu deprinderi si cunostiinte legate de masurarea alezajelor cu ajutorul aparatelor de masurare cu citire directa numite alezometre. Alezometrele se livreaza in truse impreuna cu calibrele inel si accesorii pentru extinderea domeniilor de masurare.

Consideratii Teoretice

Reglarea alezometrului se face in felul urmator :

se introduce alezometrul cu palpatoarele retrase intr-un cilindru inel de reglare care a fost in prealabil curatat pe partea activa.

Se roteste tamburul striat al alezometrului pana cand palpatoarele cilindrice se aseaza in alezajul de masurat pe intreaga lor lungime

Se face masuratoarea si se verifica daca valoarea indicata de aparat este aceiasi cu valoarea indicata pe calibrul utilizat.

MASURAREA

Se introduce alezometrul in alezaj cu palpatoarele retrase la cel putin0,5mm fata de diametrul ce urmeaza a fi masurat, astfel incat operatia sa se faca fara a forta aparatul.

CITIREA se face in felul urmator:

-milimetri si jumatatile de milimetru se citesc pe bucsa gradata 4 iar zecimiile si sutimile de milimetru se citesc pe tamburul 7.

Daca marginea tamburului a acoperit gradatia care indica jumatate de milimetru se face adunarea zecimilor citite pe tambur, la jumatate de milimetru citita deja pr bucsa gradata. Nu se degradeaza axial si nici radial aparatul in alezaj cu palpatoarele extinse. Se roteste dispozitivul de limitare al fortei 8 pana cand acesta nu mai actioneaza tamburul gradat si in continoare 3 rotatii .

Observatie : Deoarece fortele de masurare sunt relativ mici in raport cu greutatea aparatului la masurarea alezajelor alezometrul se va tine de preferinta in pozitia verticala, atunci cand este necesar sa se masuare cu axa aparatului in pozitia orizontala este recomandabil ca aparatul sa fie astfel incat sa prea pe cat posibil greutatea proprie a acestuia.In unele situatii este necesar utilizarea unui prelungitor care se monteaza dupa o prealabila desurubare a corpului alezometrului, se insurubeaza apoi prelungitorul pe mansonul intermediar dupa care se strange se monteaza dupa aceea capul de masurare si alezometrul poate fi folosit.

Utilizarea ALEZOMETRULUI

Alezometrul se introduce numai in alezaje curate fara urme de span, lichid de raci sau coroziune. Dupa utilizare palpatoarele se sterg cu o carpa subtire si se aseaza in cutia in care este livrat ferita de umezeala,medi corozive si socurimecanice.

Intretinerea alezometrului

In cazul corpurilor de masurare intretinerea consta in scoaterea palpatoarelor , spalarea corpurilor de masurare si a palpatoarelor cu benzina sau alta substanta degresata, dupa care se usuca bine si se ung cu ulei. Aceasta operatie se executa ori de cateori apar intepeniri la culisarea palpatoarelor, respectiv lipsa de retragere a acestora la slabirea surubului micrometrului.

Operatiile descrise anterior pentru capul de masurare se aplica si in cazul intretinerii corpului micrometric.

INTRETINERE

In cazul capului de masurare intretinerea consta in scoaterea palpatoarelor, spalarea capului de masurare si a palpatoarelor cu benzina sau alta substanta degresata, se usuca bine si se usuca cu ulei. Aceasta operatie se executa ori de cate ori apar intepeniri la culisarea palpatoarelor, respectiv lipsa de retragerea acestora la slabirea surubului micrometric.

Operatiile descrise anterior pentru capul de masurare se aplica si in cazul intretinerii capului micrometric.

Prezentarea alezometrului se face in figura urmatoare:

I-Cap de masurare 3-Piulita "manson" 7-Tambur gradat

II-Cap micrometric 4-Bucse gradata 8-Dispozitiv de limitare a

1-Palpator 5-Surub de blocare fortei

2-Arc lamelar "dispozitiv elastic " 6-Piulita de reglare

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.