Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
MECANIZAREA LUCRARILOR SILVICE - Masini pentru lucrarile solului de baza a solului cu sau fara rasturnarea brazdei

MECANIZAREA LUCRARILOR SILVICE - Masini pentru lucrarile solului de baza a solului cu sau fara rasturnarea brazdei
SECTIA:SILVICULTURA

MECANIZAREA LUCRARILOR SILVICE


Masini pentru lucrarile solului de baza a solului cu sau fara rasturnarea brazdei


Plugurile


Destinatia plugului,cerinte agrotehnice si clasificare


Plugul este destinat pentru executarea araturii. Aratura consta in taierea si deplasarea laterala a brazdei concomitent cu rasturnarea si maruntirea acesteia. Aratura se executa la diferite adancimi in functie de felul solului si cultura respectiva putand fi :

-superficialaa, la adancimi de 15-19cm-normala la adancimi de 20-25 cm

-adanca la 26-30 cm

-foarte adanca la 31-40 cm

-aratura de desfundat la 50-80 cm.

In anumite conditii aratura se poate executa in doua straturi din care stratul de la suprafata cu rasturnarea brazdei si stratul inferior prin afanare fara rasturnarea brazdei
(de exemplu pe soluri cu stratul fertil cu o adancime mica, de numai 18-25 cm.)

Principalele cerinte agrotehnice pentru o aratura de calitate sunt :

sa se execute cat mai curand dupa recoltare

sa se respecte adancimea prescrisa ; adancimea medie a araturii poate diferi de adancimea pescrisa cu cel mult + sau - 1 cm ;

adancimea araturi sa fie cat mai uniforma, pe intreaga parcela ;

brazdele sa fie incheiate uniform fara a iesi in evidenta imbinarea intre brezdele de la trecerile alaturate ale plugului ;

miristea sa fie cat mai bine ingropata

solul arat sa fie cat mai bine maruntit

coamele si santurile dintre postate sa fie cat mai mici

sa nu ramana gresuri , capetele parcelei sa fie compet arate

pe terenurile in panta aratura trebuie sa se execute pe directia curbelor de nivel

Plugurile pot fi grupate dupa urmatoarele criterii :

dupa destinatie : universale sau speciale (pentru vii, livezi, pante etc.)

dupa felul tractiunii : cu tractiune animala sau mecanica ; cele cu tractiune mecanica pot fi tractae purtate sau semipurtae

dupa sensul de rasturnare a brazde ; cu unsens de rasturnare (pluguri obisnuite ) sau cu doua sensuri (reversibile).


Partile comonente ale plugului


Plugul este format din organe active si organe ajutatoare. Organele active au o actiune directa asupra solului pe care il prelucreaza, iar organele ajutatoare servesc pentru sustinerea deplasarea si reglarea organelor active.


Organele active ale plugului


Principalul organ al plugului este trupita. Pe langa aceasta plugul mai poate fi echipat cu organe active ca : antetrupita, cutit disc sau cutit lung si scormonitori fig.1.

Trupita fig.2 este formata din brazdarul 1, corman 2, plazul 3 si barsa, piesa pe care se monteaza aceasta si care se fixeaza la cadrul pulugului sau la un suport inermediar numit grinde 4. La cormana poate fi prevazuta cu o cormana suplimentara 5 ca adaos la partea superioara si un prelungitor 6 la aripa cormanei ; la plazul ultimei trupite se monteaza calcaiul 7.

Trupita prelucreaza o fasie de sol numita brazda fig 3. caracterizata printr-o anume latime b si adancime a. Fundul brazdei este taiat de brazdar iar peretele lateral al brazdei de comana. In timpul inaintari trupitei brazda este ridicata de pe brazdar pe cormana, unde este deplasta lateral, maruntita si rasturnata. In procesul de lucru al trupitei cormana ajuta la maruntirea si ingroparea resturilor vegetale la adancimi mai mari de lucru iar prelungitorul la aripa cornanei contribuie la o mai buna rasturnare a brazdei.
Brazdarul trupitei reprezinta principala piesa de uzura a plugului de care depinde in mare masura capacitatea de patrundere a plugului in sol si stabilitatea sa in lucru. Brazdarul are o forma trapezoidala fig 4 putand fi de tip trapezoidala simplu 1- pentru soluri usoare cu varf dalta 2 sau dalta cu pinten lateral 3- pentru soluri mijlocii-grele, sau cu varf dalta reglabila 4- pentru soluri cu incluziuni pietroase. Varful proeminent al brazdarului ajuta la patrunderea trupitei in sol. Brazdarul se uzeaza repede si trebuie ascutit deseori. Grosimea brazdarului pe muchia taietoare este de 0,5- 1 mm .

Pentru marirea rezistentei la uzura brazdarul se confectioneaza dintr-un otel special si se trateaza termic prin calire si revenire. In ultimul timp se folosesc brazdare pe spatele carora se depune prin sudura un strat din material dur cu grosimea de 1,5- 1,7 mm, pe o latime de 20-30 mm de la tais. Aceste brazdare se auto ascut in timpul lucrului prin uzura mai rapida a stratului mai putin dur de pe suprafata activa astfel incat muchia taietoare este data de statul inferior cu duritate mai mare.3

Plazul are forma dreptunghiulara si serveste pentru echilibrarea trupitei, respectiv a plugului orizontal si vertical, sprijinindu-se pe peretele si fundul brazdei. Calcaiul plazului reprezinta o piesa de uzura care se regleaza in plan vertical. Calcaiul se monteaza de obicei la ultima trupita a plugului, pe un plaz mai lung decat la trupitele anterioare.

Conditii de montare a trupitei

Suprafata brazdarului si cormanei trebuie sa se imbine la acelasi nivel sau cel mult brazdarul sa fie cu max 1 mm mai sus fata de cormana. Conturul anterior al cormanei, in dreptul peretelui brazdei trebuie fi in continuare conturului anterior al brazdarului sau sa fie retras fata de brazdar cu max 3 mm. In cazul plugurilor care au brazda cu dalta reglabila lama brazdarului trebuie sa se imbine cu data si sa nu existe spatiu intre lama de brazdat si dalta reglabila. Capetele suruburilor trebuie sa fie la nivelul suprafetei active sau cel mult cu 1 mm inauntru. Capatul posterior al suruburilor si piulitelor de la brazdar trebuie sa nu atinga fundul brazdei. Ne respectarea regulilor de montare a trupitei duce la arderea solului pe organele active, la cresterea rezistenti la tractiune si infundari.

Antetrupita si scormonitorul


Sunt organe active destinate pentru imbunatatirea calitativa a araturii in anumite conditii de sol. Antetrupita asigura o ingropare superioara a miristei si ingrasamintelor imprastiate la suprafata solului si maruntirea mai buna a solului. In acest scop , antetrupita reprezinta o trupita de dimensiuni mai mici care se monteaza in fata trupitei si prelucreaza o brazda cu latimea si adancimea egala cu aproximativ 1/3-2/3 din latimea si adancimea de lucru a trupitei.


Cutitul disc are rolul de a taia peretele vertical al brazdei inaintea trupitei. El este format dintr-un suport, o furca de prindere oscilanta in plan orizontal si un disc neted sau crestat care se roteste liber intr-un lagar cu bucsa de frecare sau rulmenti. Montarea cutitului disc fig 6 se face in functie de adancimea de lucru a trupitei la o distanta laterala de 20-30 mm spre campul ne arat si la o adancime de 8-12 cm . Folosirea cutitelor disc la pluguri are avantaje: reducerea rezistentei la tractiune, obtinerea unui perete de brazda drept, evitarea surparii peretelui de brazda pe fundul brazdei si reducerea cazurilor de infundare a plugului cu buruieni si resturi vegetale culcate pe sol, in cazul cand terenul a fost eliberat de paie sau coceni. Conducerea tractorului pe roti de arat este mai usoara iar patinarea rotilor motoare mai mica in cazul echiparii plugului cu cutit disc la ultima trupita.


Cutitul lung folosit la unele pluguri (ex. pluguri pentru desfundat) in locul cutitului disc, in deosebi la ultima trupita are acelasi rol prezentand o constructie mai simpla dar cu o rezistenta mai mare la tractiune. Cutitul are forma uni pene si este montat pe plug asa cum se vede in fig. 7 formand un unghi de 65-70* cu planul fundului brazdei.
In afara de organele active constructia plugului cuprinde : cadrul, dispozitivul de tractiune, rotile de sprijin, mecanismele de reglare.

Cadrul serveste pentru sustinerea organelor active si montarea celorlalte organe ajutatoare. Cadrul poate fi construit din bare laminate din otel asamblate cu suruburi sau din teava cu sectiunea rotunda si patrata pe care exista elementele de asamblare sudate.
Rotile servesc pentru transportul si reglarea plugului tractat sau pentru delimitarea adancimii de lucru a plugului purtat. Roata poate fi in intregime metalica sau cu pneu ori bandaj din cauciuc masiv.


Dispozitivul de tractiune face legatura la plugurile tractate intre plug si tractor putand fi un triunghi de tractiune o bara sau un cablu in functie de constructia plugului.

La plugurile purtate sustinerea si tractiunea se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv de agregare care se cupleaza la ridicatorul hidraulic al tractorului in cele trei puncte de prindere.


Mecanismele plugurilor . La plugurile tractate se intalnesc mecanisme de comanda a ridicarii plugului pe cel doua sau trei roti de sprijin actionarea facandu-se de obicei de la roate din camp cu ajutorul unui dispozitiv de comanda. Aceste mecanisme servesc tot odata pentru reglarea adancimi si orizontalitatii plugului tractat in lucru.

La plugurile purtate rolul principalelor mecanisme de reglare il are ridicatorul hidraulic al tractorului.


Mecanismul de reglare a adancimi de lucru cuprinde o roata de sprijin montata pe un suport articulat sau glisant si care se deplaseaza pe campul ne arat. Reglarea se face cu un surub cu manivela sau prin fixarea suportului rotii in anumite regiuni in cazul dispozitivelor de reglare mai simple. Acest mod de reglare a adancimi de lucru a plugului se foloseste in cazul plugurilor destinate pentru tractoare echipate cu ridicator hidraulic liber articulat in plan vertical la arat, respectiv cu ridicator hidraulic fara reglaj la automat.


Mecanismul sau dispozitivul de reglare a latimii de lucru permite modificarea pozitiei plugului fata de punctele de cuplare la tractor. De obicei prin actionarea acestui dispozitiv se obtine o deplasare laterala a punctelor de prindere fata de cadrul plugului si o rotire a cadrului cu trupite in plan orizontal in limite de +sau - 4.10* fata de directia de avans.


Mecanismul de inversare a plugurilor reversibile are rolul de a intoarce cadrul cu 180 grade in jurul axei longitudinale cu scopul de a se lucra la un parcurs cu rasturnarea brazdei spre dreapta iar la intoarcere pe stanga agregatul deplasandu-se in suveica.

Mecanismul de inversare poate fi cu actionare mecanica printr-un sistem de parghii sau cu actionare hidraulica prin intermediul unui cilindru de forta si a unui angrenaj de rotii dintate.Plugul PP-2-30


Este desinat pentru executarea de araturi de agregat cu tractoarele de 45 CP pe roti la adancimi de 20-25 cm in limita posibilitatilor de tractiune a acestor tractoare. Are o constructie similara cu celelalte pluguri purtate. Trupitele sunt unificate cu cele de la plugul PP-4-30. Se utilizeaza in legumicultura sau alte culturi.Plugurile semipurtate

PSP-5-35 si PSP-7-35

Sunt destinate pentru araturi in agregat cu tractorul de 180 CP cu patru roti motrice egale (A-1800) utilizandu-de pe teren ses si suprafete mari. Plugul PSP-5-35 se foloseste pe soluri mai grele cu un numar de 4-5 trupite iar plugul PSP-7-35 pe soluri usoare si mijlocii la viteze sporite de deplasare cu un numar de 5-7 trupite.


Plugul PRS-2-35

Este un plug reversibil purtat destinat pentru executarea araturilor pe terenuri in panta in agregat cu tractorul pe senile SM-445. Plugul reversibil se caracterizeaza prin faptul ca are trupite duble , pentru rasturnarea brazdei pe dreapta si respectiv pe stanga fata de sensul de avans.

Plug universal cu discuri PDU2

Destinatie:
Araturi pe teren plan in soluri usoare si abrazive sau in terenuri defrisate.

Caracteristici tehnice:

 • Tipul masinii: purtata
 • Numarul de discuri: 2
 • Adancimea de lucru (cm): 25
 • Latimea de lucru (cm): 50-80
 • Capacitatea de lucru (ha/h): 0,34
 • Viteza de lucru (km/h): 8
 • Masa constructiva (kg): 325
 • Clasa de putere: 45-54 CP

Grapa cu discuri GDU3,3


Destinatie:
Pregatirea terenului dupa arat, cu scopul distrugerii buruienilor, sfaramarea bulgarilor de pamant, afanarea si nivelarea solului. Pregatirea patului germinativ in vederea semanatului.

Caracteristici tehnice:

 • Tipul masinii: semipurtata
 • Dispunerea bateriilor: X
 • Adancimea de lucru (cm): 6-12
 • Latimea de lucru (cm): 330
 • Capacitatea de lucru (ha/h): 1,3-1,8
 • Viteza de lucru (km/h): 5-8
 • Masa constructiva (kg): 975

Politica de confidentialitatecreeaza.com logo mic.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.