Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
Axioma legaturilor

Axioma legaturilor
Axioma legaturilor

Spre deosebire de punctul material, legaturile solidului rigid sunt mai complexe. Dar, indiferent de aceasta complexitate, pentru rezolvarea echilibrului fortelor aplicate solidului rigid supus la legaturi fara frecare se va aplica, la fel ca si in cazul punctului material supus la legaturi, axioma legaturilor, conform careia:

Orice legatura supusa solidului rigid poate fi inlocuita cu o forta de legatura sau un cuplu de legatura si atunci solidul impreuna cu fortele efectiv aplicate poate fi tratat ca fiind liber.

Daca aceste legaturi sunt inlocuite cu forte si/sau cupluri de legaturi, atunci, asupra solidului rigid vor actiona doua sisteme de forte si/sau cupluri: efectiv aplicate, denumite si exterioare, precum si forte si/sau cupluri de legatura. Sub actiunea acestor doua sisteme, corpul poate fi tratat ca fiind liber, si se pot aplica principiile staticii solidului rigid liber aflat in echilibru. Deci, cele doua sisteme de forte se considera ca alcatuiesc un sistem unic.

Rezulta ca, in virtutea axiomei legaturilor, problemele staticii solidului rigid supus la legaturi nu se deosebesc esential de problemele staticii solidului rigid liber, studiate in capitolele precedente. Singura deosebire, formala, consta in faptul ca in torsorul fortelor exterioare efectiv aplicate solidului, , trebuie introdus si torsorul fortelor si cuplurilor de legatura . Astfel, daca un solid rigid supus la legaturi se gaseste in echilibru, atunci, din punct de vedere vectorial, conditia necesara si suficienta de echilibru este:(3.8)

in care si reprezinta elementele torsorului fortelor exterioare, iar si reprezinta elementele torsorului fortelor de legatura.

Cele doua ecuatii vectoriale (3.8) sunt echivalente cu sase ecuatii scalare pentru cazul general de echilibru al unui solid rigid in spatiu, adica :

(3.9)

ecuatii aproape identice cu ecuatiile generale (3.3), de aceea in continuare nu se va mai face vreo deosebire intre fortele efectiv aplicate si fortele de legatura cand este vorba de vreo problema de echilibru static. Fireste, conditiile de echilibru pentru cazuri particulare, tratate in paragraful precedent, sunt identice cu conditiile de echilibru ale solidului rigid supus la legaturi pentru aceleasi cazuri particulare de actionare a fortelor asupra solidului.

Legaturile solidului rigid sunt: reazemul simplu, articulatia (sferica si cilindrica), legatura prin fir sau prin bara rigida si incastrarea (cu forte in plan sau in spatiu).Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Calculul capului bielei
Constructia si calculul bielei
Starea spatiala de tensiuni
Schimbul de energie mecanica prin actiune dinamica. Principiul reactiei
Proprietatile aluminilui
Sistemele de actionare ale vanelor plane (robineti cu sertar)
Instalatia
CALCULUL COSTULUI SEMIFABRICATULUI PRINCIPAL OBTINUT PRIN MATRITARE / LAMINARETermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu