Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
Modelul matematic al Garniturii de Prajini

Modelul matematic al Garniturii de Prajini
Modelul matematic al Garniturii de Prajini

Concluzii :

1) Determinarea MM al GP si simularea dinamicii constituie o metoda de evaluare caltativa si cantitativa a eforturilor care apar in timpul exploatarii instalatiei de foraj si reprezinta punctul de plecare pt proiectarea unui sistem optimal de avans si de actionare al garniturii de foraj.

2) In determinarea MM de o importanta deosebita e neglijarea fortei de frecare dintre GP si fluidul de foraj pe deoparte, respectiv peretii gaurii de sonda, pe de alta parte, fapt ce a permis aproximarea sistemului cu cea a unui sistem liniar.

3) MM si fctiile de transfer corespunzatoare au fost obtinute in ipoteza satisfacerii modelului Kelvin de catre materialul tubular al garniturii de foraj.

In schema tehnlogica si de automatizare a unui parc de colectare si separare a titeiului semnificatiile simbolurilor e urmatoarea : SBT = separator bifazic de total; STE = separator trifazic de elaborare; RS = robinet de selectare; PP= pompa cu piston.

Functionarea: amestecurile fluidelor extrase de la sonde trec prin incazitoarele cu abur, dupa care trec prin RS, patrund in cele 2 separatoare (SBT si STE). Robinetele cu sertar s.n. "gara de primire" pt razuitorul de parafina, care e plasat pe conducta de amestec a sondei pt prevenirea infundarii sondei.

DRi = dispozitivul de retinere cu clapeta care impiedica inversarea sensului de curgere a fluidului si-n acest timp detecteaza starea de curgere a fluidului in conducta (lipsa starii de curgere a fluidului e semnalizat optic si acustic, temporizat in camera de comanda a parcului)

RS care est eactionat de un motor M, are pozitii de lucru corespunzatoare situatiilor in care o singura sonda este racordata la STE sau toate sondele sunt racordate la STE. Selectia se face prin simpla actionare a unui buton corespunzatoare unei stari i.

La SBT se efectueaza reglarea temperaturii, nivelul lichidului si a presiunii gazului. De asemenea separarea si tranferul gazelor si petrolului brut primite prin conducta colectoare de total (reglarea temperaturii si a presiunii se realizeaza permanent cu echipamente specializate).

Reglarea nivelului de lichid - se face bipozitional (discontinuu).

iesirea din limite a nivelului e semnaliz optic si acustic in camera de comanda;

La STE se efectueaza in plus urmatoarele operatii de automatizare :

reglarea bipozitionala a nivelului de interfata apa-titei;achizitia in camera de comanda si inregistrarea presiunii si a debitului de gaz;

contorizarea debit de titei si apa cu ajutorul contoarelor volumetrice cu palete mobile (FQ);

prelucrarea probelor de titei in vederea analizarii continuturilor.

Obs:

- pt preintampinarea blocarii sau distrugerii acestor contoare in fata lor sunt montate filtre cu site metalice (FS)

- exista de asemenea o asa numita "linie de petrol" formata din FS, FQ, analizor, RR, DR si VT. Pe acest traseu sunt evacuate petrolul si emulsiile prelucrate, iar apa de zacamant e evacuata prin "linie de apa" formata din : FS, FQ, RR, DR, fiind apoi evacuata la statia de tratare a apelor reziduale.

VT functii :

colectarea petrolului si a apei din separator;

asigurarea unie presiuni corespunzatoare la IN in modulul de pompare a petrolului;

separarea la o presiune scazuta a gazelor din petrolul brut;

comutarea automata a functiei de petrol de la IN la rezervorul de avarie si masurarea cantitatii de gaze si petrol brut la OUT din parc.

RA : preia intreaga productie a parcului pe o perioada limitata de timp, necesara remedierii avariilor.


Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.