Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » tehnologie » tehnica mecanica
ROLUL MATERIALULUI METALIC DE ADAOS LA SUDARE

ROLUL MATERIALULUI METALIC DE ADAOS LA SUDAREROLUL MATERIALULUI METALIC DE ADAOS LA SUDARE

Materialul metalic de adaos utilizat la sudare este fabricat de obicei sub forma de sarma plina, sarma tubulara cu miez de pulberi, banda laminata sau cu miez de pulberi si mai rar sub forma de vergele turnate sau fasii de tabla aliata. Dupa cum s-a mai aratat la punctul 5.1. mai pot fi utilizate metale de adaos sub forma de pulberi metalice, introduse in invelis, sau in miezul electrozilor, sau depuse direct pe suprafata piesei, la incarcarea automata prin sudare, sau la incarcarea cu curenti de inalta frecventa.

Rolul principal al tuturor acestor materiale este de a participa la formarea baii metalice si de a completa fizic spatiul rostului, respectiv de a mari local sectiunea pieselor.

In multe situatii, metalul de adaos poate avea si un rol chimic sau de aliere, constribuind la obtinerea unui metal depus prin sudare cu proprietati superioare. Spre exemplu, sarma de sudura S11Mn25, utilizata la sudarea in CO2, contine o cantitate suplimentara de Mn si Si fata de sarma obisnuita, care compenseaza efectul oxidant al mediului protector CO2.

CO2 CO + ˝ O2 (5.7)

2Mn + O2 2MnO   (5.8)

Si + O2 SiO2 (5.9)

Prin aceste reactii, metalul depus prin sudare este bine dezoxidat si nu prezinta pori. De asemenea, sarma trebuie sa contina cantitati corespunzatoare de elemente, in functie de actiunea fluxului de sudura asupra elementelor similare din metalul topit.

In ceea ce priveste rolul de aliere al metalului de adaos, se poate prezenta cazul electrozilor pentru oteluri Cr – Ni, la care vergeaua metalica contine cantitati insemnate de Ni, utilizate pentru producerea alierii corespunzatoare a baii metalice. Corectia alierii in cazul fabricarii unei singure calitati de sarma aliata cu Ni se poate face prin adaosul de pulbere metalica de Ni in invelis.

Alierea cu Ni a sarmei electrod este frecvent practicata, datorita posibilitatilor de trefilare ale acesteia si datorita rezistivitatii electrice acceptabile.

Un alt rol important al sarmelor pentru sudare este acela de suport al transmiterii energiei spre locul de sudare (conductor pentru curentul electric). Datorita fenomenelor termice descrise la punctul 2.1.6, in practica sunt utilizate de obicei sorturi de sarma cu rezistivitate electrica normala, corespunzatoare aliajelor cu putine elemente de aliere.

Sunt situatii in care trefilarea unui aliaj mediu sau bogat aliat nu este prea dificila, dar are rezistivitatea electrica ridicata. Prin aceasta ar fi necesara marirea excesiva a diametrului electrodului, o reducere a lungimii acestuia sau o limitare a curentului de sudare, pentru a nu se supraincalzi electrodul.

Cand acesti factori nu pot fi acceptati din punct de vedere tehnologic, sarma nu mai este utilizata ca electrod parcurs de curent, ci ca vergea metalica sau ca sarma suplimentara, propulsata spre zona de topire. In acest caz, sarma nu mai are rolul de electrod, ci numai rolul de a completa cu metal aliat baia metalica.

In ultima perioada de timp, introducerea pe scara industriala a sarmelor tubulare si a benzilor cu pulberi sau ceramice , da posibilitatea inlocuirii tot mai usoare a electrozilor aliati si a sarmelor de sudare aliate.

Aceste materiale de adaos sunt avantajoase datorita varietatii mari de sorturi produse, fara a necesita conditii tehnologice deosebite, sau de a intampina dificultati la trefilare, indiferent de elementele continute in miezul de pulberi. Datorita acestor materiale de adaos, procedeele de sudare semiautomate sau automate, in mediu protector, incep sa inlocuiasca tot mai mult procedeele de sudare manuala.

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE CLASA: a X a EDUCATIE MUZICALA - OPERA IN GERMANIA SI RUSIA
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani Limba si comunicare - Strugurele, de Maria Gaitan
 Proiect instalatii electrice - Sa se proiecteze instalatia electrica si de forta a unei microintreprinderi la alegerea studentului
 PROIECT - Ingineria reglarii automate - sistemul de reglare automata a unei actionari cu motor electric

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta ecologie si protectia mediului - aspecte ecologice privind fauna de orthoptere si mantide din parcul national muntii macinului
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT INFORMATICA - GESTIONAREA STOCULUI UNEI FARMACII
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Lucrare atestat Tehnician in turism - CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE
INFLUENTA COMBUSTIBILULUI ASUPRA EMISIILOR POLUANTE ALE MOTOARELOR CU ARDERE INTERNA
DINAMICA FLUIDELOR VASCOASE
Cicluri teoretice cu gaz perfect
METODE DE ANALIZA A SUPRAFETEI MATERIALELOR
Aerul umed
SISTEMUL ELECTRIC SI DE APRINDERE
Calculul incarcaturi metalice
Articulatia sferica
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu