Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
Reazemul simplu

Reazemul simplu


Reazemul simplu

Reazemul simplu este o legatura care obliga un corp, solid rigid, sa fie in contact cu un alt corp, de asemenea solid rigid, zona de contact avand dimensiuni neglijabile in comparatie cu dimensiunile corpului.

Prin urmare, zona de contact se asimileaza cu un punct geometric, la fel ca si legatura dintre un punct material si o suprafata. Daca corpul prezentat in figura 3.1 este actionat de n forte (i=1,2,.,n ) si este rezemat in punctul A cu suprafata fixa (S), conditia necesara de echilibru este ca torsorul de reducere al fortelor exterioare in raport cu punctul de rezemare sa fie format dintr-o rezultanta unica, orientata dupa normala la suprafata (S) in punctul de contact, deoarece:

Fig. 3.1

a)     echilibru se realizeaza intre forta exterioare rezultanta si reactiunea de legatura . Aceasta nu poate fi orientata decat dupa normala la suprafata de sprijin, deoarece vreo componenta a eicontinuta in planul tangent la suprafata ar produce o deplasare a corpului dupa aceea directie, deoarece s-a facut abstractie de existenta frecarii la alunecare.



b)     daca vectorul moment rezultant ar fi diferit de zero, atunci legatura de reazem nu ar putea impiedica rostogolirea sau pivotarea corpului.

Prin urmare, legatura de reazem simplu al unui corp cu o suprafata, introduce o singura necunoscuta in probleme si anume marimea sau modulul reactiunii normale . Aceasta legatura inlatura rigidului un singur grad de libertate exercitat asupra corpului care urmeaza sa fie izolat de corpul ce trebuie sa fie indepartat.

Se observa aplicarea riguroasa a celei de a treia legi fundamentale a mecanicii care scoate in evidenta existenta unei reactiuni egale si direct opuse fiecarei actiuni.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.