Creeaza.com - informatii profesionale despre
Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
TRANSFORMARI LA INCALZIRE

TRANSFORMARI LA INCALZIRE
TRANSFORMARI LA INCALZIRE

Proprietatile aliajelor sunt strans legate de felul structurilor obtinute. De aceea este deosebit de importanta cunoasterca amanuntita a transformarilor care au loc la incalzire, mentinere si racire, modul in care se poate actiona asupra acestor factori pentru realizarea tratamentului dorit. Pentru a analiza transformarile la incalzire a otelurilor carbon vom lua in considerare otelurile hipoeutectoide de la 0,03%C la 0,76%C si otelurile hipereutectoide de la 0,76 2,14%C (fig. 7.3).

La incalzirea otelurilor carbon pana la temperatura de 723°C se poate spune ca nu apare nici o schimbare de natura structurala. Pana la aceasta temperatura insa, se amplifica treptat difuziunca carbonului dinspre fazele bogate in carbon spre fazele sarace in carbon. La otelurile hipoeutectoide, care prezinta o structura ferito-perlitica, in preajma temperaturii A1 , carbonul va difuza intr-o masura tot mai mare dinspre lamelele de cementite spre lamelele de ferita a perlitei si spre ferita libera. La temperatura eutectoida (cu un grad de supraincalzire corespunzator) in perlita apar conditiile necesare transformarii de faza, iau nastere germeni de austenita care crescand, vor cuprinde intregul graunte perlitic (fig. 7.4).

In legatura cu aceasta transformare se poate spune ca atat viteza cu care ea se produce, cat si dimensiunile grauntilor noi formati, sunt functie de gradul de supraincalzire. In figura 7.5 sunt reproduse datele experimentale in care se arata durata transformarii perlitei in austenita functie de gradul de supraincalzire. Se observa ca transformarea se produce cu viteze tot mai mari in masura cresterii gradului de supraincalzire. La un grad de supraincalzire corespunzator la 740-723°C, transformarea dupa V2 dureaza circa 2 minute iar dupa V1 circa 1 minut.

Cu incalzirea, la temperaturi ridicate, are loc recristalizarea feritei in austenita la otelurile hipoeutectoide si a cementitei, de asemenea in austenita. Peste linia GSE toate otelurile ajung monofazice de austenita.
In legatura cu variatia marimii grauntilor, aspectul semnalat mai inainte, se constata ca otelurile o prezinta in doua etape : in primul rand apare o schimbare a marimii grauntilor de la dimensiunea initiala D la dimensiunea d ca urmare a recristalizarii perlita-austenita (fig. 7.6). De asemenea si acest proces este in functie de supraincalzire respectiv, viteza de incalzire, deoarece cu cat acestea sunt mai mari noul graunte format va avea o dimensiune d mai mica ;

In al doiloa rand, o data cu cresterea temperaturii se constata ca otelurile manifesta doua tendinte de crestere : unele isi pastreaza dimensiunea d atinsa la A1 pana la 900950°C dupa care cresterea la temperaturi mai mari se va face cu viteza ridicata (curba 2, fig. 7.6); altele, vor incepe sa creasca imediat dupa A1 ajungand la o dimensiune apreciabila la 900°C (curba 1, fig. 7.6). Otelurile care prezinta prima tendinta se numesc oteluri cu ereditate granulara fina, iar cele cu a doua tendinta, oteluri cu ereditate granulara grosolana.

Tinand seama de aceste aspecte, este foarte important de a sesiza in practica aceste tendinte de crestere a grauntilor de austenita deoarece pot influenta prelucrarile ulterioare.

Calibilitatea va fi mai mare la otelul la care, in momentul racirii pentru calire, grauntele este mai mare. Comportamentul de fragilitate ca fi insa mai evident.

Otelul cu graunte fin se prelucreaza mai greu prin aschiere decat otelul de aceeasi duritate, dar cu graunte mai mare.

Otelul cu ereditate granulara fina poate fi supraincalzit, poate fi deformat plastic la o temperatura mai inalta, fara pericolul obtinerii unei structuri grosolane.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Articulatia sferica
Software pentru studiul unor parametri ai procesului de injectie a benzinei in motoarele cu aprindere prin scanteie
Dispozitive de reducere a poluarii produse de MAI
USCAREA
ZGURILE METALURGICE SI CENUSILE DE TERMOCENTRALA
Procesul de comprimare
DETERMINAREA FORTEI NECESARE LA AMBUTISARE
PROIECT DE LICENTA MECANICA - Fotoliu rulant pentru personae cu dizabilitati locomotorii, motorizat termic

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu