Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
Rodarea cutiilor de viteze

Rodarea cutiilor de viteze


Rodarea cutiilor de viteze

Rodajul joaca un rol important in durata de functionare si in buna comportare a unui angrenaj in functionare; si de aceea trebuie sa i se acorde importanta cuvenita.

Avand in vedere importanta rodajului aceasta problema a fost standardizata.

Ca standuri de rodaj se pot folosi atat standuri cu circuit inchis cat si standuri cu circuit deschis. Deoarece standurile cu circuit deschis duc la un consum insemnat de energie, utilizarea lor ca standuri de rodaj trebuie, in general, evitat.

Rodajul se face in gol (adica fara sarcina pe arborele de iesire ) cu o turatie de intrare de 0,3-0,4 n0 (n0 - fiind turatia de regim ) timp de t1=1/2-1h, in ambele sensuri  ( daca angrenajul functioneaza reversibil). Ĩn aceasta perioada se verifica daca functionarea cinematica este corecta, daca nu se produc incalziri exagerate a lagarelor, daca ungerea si etansarea functioneaza. Dupa care se incearca angrenajul in trepte (3 pana la 5 trepte) pana la momentul de regim M0 al angrenajului, timpul fiind t2 =0,5h, pe treapta, turatia de lucru fiind 0,5n0. Trecerea de la o treapta la alta se face lin si fara socuri. Timpul, t3 , va fi de cel putin o ora. Daca nu se constata defecte (zgomote prea mari, vibratii, incalziri de lagare, uleiul de ungere nu se incalzeste peste limita admisa, iar pata de contact este corespunzatoare) angrenajul se supune unor incercari peste cele de regim si anume 1,4 M0 timp de t4 = 4min si 1,8 M0 timpul fiind t5 =2min, la turatia 0,5 n0.Ungerea angrenajului in timpul rodajului se executa cu lubrifiantul prevazut in proiect. Temperatura uleiului se controleaza din ora  in ora si la fiecare faza a rodajului. Se urmareste de asemenea zgomotul produs de angrenaj.

Se poate recomanda si masurarea angrenajului in diferite faze ale rodajului, ceea ce permite urmarirea imbunatatirii calitatii angrenajului prin rodaj.

Dupa rodaj, angrenajul si carcasa se curata de praful metalic, rezultat in urma rodajului, si de ulei. Se verifica rotile dintate si lagarele cu atentie. Dupa terminarea rodajului se trece la incercari de control. Ele se executa, de asemenea, la diferite incarcari, insa la turatia normala.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.