Creeaza.com - informatii profesionale despre
Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » didactica » didactica pedagogie
Rolul ereditatii in dezvoltarea psihica

Rolul ereditatii in dezvoltarea psihica

Rolul ereditatii in dezvoltarea psihica

Ereditatea reprezinta procesul de transmitere a anumitor caractere de la o generatie la alta si, mai concret, de la generatiile anterioare spre cele posterioare.

In legatura cu impactul acesteia asupra dezvoltarii psihice, de-a lungul timpului s-au structurat o serie de teorii denumite ineiste sau ereditariste, care incercau sa sustina si sa acrediteze ideea ca in dezvoltare psihica generala, rolul determinant il are ereditatea, in timp ce alti factori ar avea o incidenta nesemnificativa. In acest sens, pot fi mentionate si incercarile lui F. Galton de a demonstra rolul ereditatii in analiza unor arbori genealogici.

La ora actuala, desigur, s-au adus corectii acestor exagerari care nu mai fac posibila supralicitarea rolului ereditatii in dezvoltarea personalitatii, admitandu-se ca nota generala faptul ca aceasta joaca un rol important in dezvoltarea psihica, dar alaturi de alti factori cum ar fi mediul si educatia.

Ca proces de transmitere a anumitor caractere de la o generatie la alta, ereditatea se ipostalizeaza, cum pe buna dreptate subliniaza Paul Popescu-Neveanu (1977), in trei forme putandu-se vorbi de o ereditate a speciei (prin intermediul careia se transmit de la o generatie la alta caracterele speciei umane << de ex. bipedismul, conformatia corpului, numarul de organe >> care intra in alcatuirea corpului uman, capacitatea de a rationa, capacitatea de a dobandi limbajul articulat), de o ereditate a rasei (cand transmiterea anumitor caractere de la o generatie la alta se limiteaza la un grup de indivizi apartinand rasei respective << de exemplu, pozitia ochilor la rasa galbena si culoarea pielii la rasa neagra >>) si de o ereditate parentala (cand procesul vizeaza transmiterea anumitor caractere de la parinti la copii, cum ar fi configuratia anumitor parti ale capului << nas, ochi, gura >>, culoarea parului, a pielii, modul de functionare a anumitor procese de natura fiziologica, unele trasaturi temperamentale).

Demonstrarea rolului pe care il are ereditatea in dezvoltarea psihica generala se poate face prin invocarea unor argumente care sunt prezentate in unele lucrari de psihologie sau psihopedagogie.

De exemplu, A. Lieury (1996, pp.145-151) mentioneaza ca principale argumente in demonstrarea rolului pe care il are ereditatea in dezvoltarea psihica urmatoarele aspecte:

a)     anumite anomalii genetice provoaca deficiente mentale, cum se intampla in cazul sindromului Down (afectiunea este generata de un numar anormal de cromozomi, adica 47 in loc de 46, perechea nr.21 prezinta in acest caz 3 cromozomi, trisomia 21) si in oligofrenia fenilpiruvica (in acest caz o singura gena este responsabila de deficienta mentala si anume gena recesiva care altereaza producerea unei enzime cu rol important in functionarea optima a creierului).

b)     evolutia celor doua categorii de gemeni (monozigoti si dizigoti) in timp este destul de diferita.

De exemplu, in cazul gemenilor monozigoti acestia avolueaza in timp intr-o asemenea maniera incat similaritatea dintre ei devine tot mai evidenta in timp ce, in cazul gemenilor dizigoti, disimilaritatea devine tot mai accentuata.

La aceste argumente noi consideram ca s-ar mai putea adauga inca unul si anume, cel referitor la legatura existenta intre diversele nivele ale debilitatii mintale (usoara, medie, imbecilitate, idiotie) si nivelul performantelor obtinute de elevii care poseda o anumita debilitate. Mai concret spus, cu cat nivelul debilitatii mintale este mai scazut, cu atit rezultatele obtinute sunt mai reduse, indiferent de metodele utilizate si de instrumentele integrate in procesul de recuperare a acestor copii.

In incheierea analizei acestui factor al dezvoltarii psihice a copilului ne marginim sa subliniem ca daca, in multe cazuri, se vorbeste de limitele si puterea educatiei, atunci cu siguranta o constrangere poate veni din partea ereditatii in situatia de precaritate a acesteia, cand nu se asigura premizele si disponibilitatile care sa faca posibile progrese evidente in dezvoltarea personalitatii umane.

Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE TEHNOLOGIE DIDACTICA Matematica-Geometrie CLASA: a VIII-a - Proiectii de puncte, de segmente de dreapta si de drepte pe un plan
 PROIECT DIDACTIC Grupa: mijlocie Expresie grafica si plastica Rochita
 TEHNOLOGIA PRESARII LA RECE - Proiectarea stantei pentru reperu
 Proiect Implementarea SQM in cadrul societatii Ericsson Telecommunication Romania - Managementul Afacerilor prin Proiecte

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 LUCRARE DE DIPLOMA BALNEOFIZIOKINETOTERAPIE SI RECUPERARE - TRATAMENTUL STARII DE RAU ASTMATIC LA COPIL
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 Proiect de diploma ecologie - calitatea aerului ambiental in regiunea 5 vest
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA MANAGEMENT CRESTEREA VANZARILOR PRIN METODA IMBUNATATIRII SERVICIILOR CATRE CLIENTI
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 LUCRARE DE ATESTAT - TABLOURI BIDIMENSIONALE
 ATESTAT LA INFORMATICA - Gestionarea unui magazine de confectii
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 PROIECT ATESTAT STRUNGAR - Strung frontal


Modele de orientare
Extinderile educatiei
EDUCATIA VIZUALA TERAPIE COMPLEXA PSIHOPEDAGOGICA FORMATIVA SI CORECTIV COMPENSATORIE A AMBLIOPILOR
EVALUAREA PROGRAMULUI DE INSTRUIRE
CLASIFICAREA STIINTELOR PEDAGOGICE
Structura Organizatorica a Ministerului Educatiei si Cercetarii
PROIECT DE LECTIE Clasa: a - VII-a Limba romana Exercitii
IDENTIFICAREA SI DESCRIEREA SPECIFICITATII PSIHOPEDAGOGIEI SPECIALE

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu

 


.com Copyright © 2014 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.