Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Onicomicoza

Onicomicoza




Onicomicoza

Onicomicoza reprezinta localizarea micozei la nivelul unghiilor. Principalii agenti etiologici ai onicomicozei sunt dermatofitii (85%) (Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophytes varianta interdigitale, Epidermophyton floccosum), restul onicomicozelor avand ca agent etiologic  Candida intalnita mai frecvent la degetele de la maini. Uneori onicomicoza poate fi izolata dar cel mai adesea este secundara unei tinea pedis.

Onicomicoza este mai frecventa la mineri si sportivi. Incidenta onicomicozei creste odata cu varsta favorizatǎ de cresterea mai lenta a unghiei, de traumatismele repetate, de tulburarile circulatorii.

Clinic

De cele mai mute ori afectarea unghiala debuteaza de la nivelul marginii libere care devine opaca si isi modifica culoarea in galben-brun. Se produce o hiperkeratoza subunghiala care va conduce la desprinderea marginii libere de patul unghial lasand o cavitate caracteristica. Aceste modificari unghiale progreseaza lent afectand tot mai mult din lama unghiala. Caracteristic tegumentul periunghial nu este afectat. In final unghia devine cenusie, opaca, sfaramicioasa si in cele din urma cade, lasand mici fragmente aderente de patul unghial mult ingrosat. In cazul in care onicomicoza este cauzata de Candida initial este afectat repliul unghial (vezi perionixis candidozic) si apoi infectia se extinde si la marginile laterale si proximala ale unghiei care devine opaca, brunǎ, ingrosatǎ, friabilǎ, fisuratǎ.



Tratamentul onicomicozei este costisitor, de lunga durata, iar nerezolvarea completa duce la perpetuarea unui focar micotic nesterilizat. Nu orice modificare de culoare a unghiei presupune obligatoriu existenta onicomicozei. Pentru un diagnostic de certitudine este necesara efectuarea examenului micologic.







Politica de confidentialitate







creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.