Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » referate » literatura romana
SUBIECTUL OPEREI LITERARE

SUBIECTUL OPEREI LITERARESUBIECTUL OPEREI LITERARE

      

Subiectul operei literare este o succesiune de elemente reflectate artistic, pe parcursul carora personajele sunt angrenate intr-unul sau mai multe conflicte. Subiectul este un ansamblu de motive si este specific operelor epice si dramatice, fiind inexistent in lirica. De aceea nu putem discuta despre „subiectul ” unei poezii lirice. Complexitatea subiectului este determinata de specia literara si de tehnica de creatie a scriitorului.

Astfel, intr-o schita (D-l Goe, de Ion Luca Caragiale) elevii afla ca subiectul este simplu linear, pentru ca scriitorul isi propune sa surprinda doar „momente” din existenta personajului literar, in timp ce elevii de la clasa a-VIII-a constata ca, in roman, subiectul detine o pondere deosebita, el este amplu, poate fi ramificat si cuprinde mai multe planuri. De exemplu, in romanul sadovenian „Neamul Soimarestilor” exista un conflict social foarte puternic, intre razesii Orheiului si marii boieri ca Stroe Orheianu, si un conflict psihologic, la fel de puternic, intre dragostea lui Tudor Soimaru pentru Magda Orheianu si datoria fata de neamul sau, in primul rind fata de Ionascu, tatal sau .

In nuvela „Alexandru Lapusneanul” de C. Negruzzi elevii de clasa a-VII-a descopera un conflict puternic intre domnitor si marea boierime, cu razbunari sangeroase de ambele parti; mai exista un conflict dramatic intre marea boierime (Motoc) si norod, intre domn si sotia sa, „rezolvat” de acesta cu un „leac de frica”! .

Majoritatea operelor epice si dramatice sunt organizate intr-o gradatie a tensiunii, ce contine urmatoarele momente sau parti ale subiectului operei literare:


-        expozitia (expozitiunea)

-        intriga

-        desfasurarea actiunii

-        punctul culminant

-        deznodamantul

Elevii de clasa a-VI-a le studiaza temeinic pe baza nuvelei lui Costache Negruzzi „Sobieski si romanii”. Asa ei afla ca :

 Extrageti din textul studiat elementele care indica indirect timpul actiunii:                 - de zece zile caii n-au ros decat coaja copacilor si oamenii s-au hranit numai cu poame;                                                                                                                                        - la vreme de razboi;                                                                                                        - cu cateva ceasuri mai inainte sosise inca un tanar plaies;                                                         - dupa ce s-au dus lesii;                                                                                                     - in vremea aceasta, oastea se apropiase;                                                                         - in ziua dintai, a doua zi si a treia zia patra zi…;                                                       - apoi, maine dimineata;- a va impotrivi cinci zile regelui de Polonia.                                                         „Coltul cuvintelor propune elevilor urmatoarele exercitii:

Ex. 1, pagina 76: care este forma literara actuala a cuvintelor: septemvrie, tatari, horopsita, talhari, pre, mainte, pusce, nimica, dintai, manile, sa perd, radicand, ostei, se videa, au perit? Raspuns: formele literare actuale ale acestor cuvinte sunt: septembrie, tatari, oropsite, talhari, pe, inainte, pusti, nimic, dintai, mainile, sa pierd, ridicand, ostirii oastei – ostii, se vedea, au pierit

Ex. 2: Alegeti din text cinci arhaisme. Alcatuiti enunturi cu acestea. De ce nu se mai folosesc decat in literatura?

Arhaismele se folosesc numai in literatura pentru a infatisa mai bine coloritul istoric al unei epoci trecute.

            Ex. 3, pagina 76: Care este forma actuala a verbului subliniat? - Incuieti-le si gramaditi bolovani pe ziduri. Raspuns: forma actuala a verbului este incuiati-le.

            Ex. 4, pagina 76: Gasiti cate doua sinonime pentru cuvintele: posomorat, sloboda, merinde, brav, pilda. Alcatuiti propozitii cu ele:

Tema pentru acasa:

1. Alcatuiti rezumatul naratiunii „Sobieski si romanii” de C. Negruzzi, respectand succesiunea momentelor subiectului operei literare:

   - oastea poloneza a regelui Sobieski se retragea prin Moldova, pe la sfarsitul lui septembrie1686;

   - oastea, desi numeroasa, se afla intr-o stare jalnica, cu intristarea pe fata si cu durerea in inima, deoarece de peste zece zile caii au ros doar coaja copacilor si oamenii s-au hranit numai cu poame; n-ai fi  crezut ca aceasta ostire injosise de multe ori trufia Semilunii turcesti!

            - deodata le apare, (,,trufasa”), in fata lor cetatuia Neamtu. Regele Sobieski se hotaraste s-o cucereasca, bucuros ca ar obtine o izbanda foarte usoara;

            - in cetate se aflau optsprezece plaiesi si venise inca unul, de la Iasi; auzind semnalul strajerului, plaiesii alearga, cu sufletul la gura, la metereze, privind oastea ce venea spre cetate; plaiesul cel tanar ii recunoaste pe lesi; plaiesii se decid sa apere cetatea, cu orice pret;

            - regele trimite un sol sa-i predea cetatea; plaiesii refuza, categoric;

            - asaltul incepe. Tunurile bateau cetatea zadarnic, dar plaiesii raspundeau cu gloante care nu dadeau gres. Ei ocheau mai ales pe ofiterii polonezi si lesii piereau fara a face vreun spor. Au murit si zece plaiesi; apoi, cei ramasi au terminat munitiile si merindele. Atunci s-au hotarat sa predea cetatea cu invoiala sa fie lasati liberi, sa se duca unde vor voi. Lesii primesc toate conditiile predarii.

            - sunt deschise portile cetatii. Regele este uluit de palcul de vanatori ce apare in fata ochilor sai, i se pare de necrezut si izbucneste intr-o manie oarba; pe loc hotaraste sa-i pedepseasca, prin spanzuratoare.

            - plaiesii nu au ce mai face si isi asteapta calmi soarta.

            - intervine insa, salvator, hatmanul Iablonovski, care il opreste pe rege de a-si pata onoarea, mai ales ca plaiesii nu si-au facut decat datoria;

            - regele isi vine in fire, ii iarta pe moldoveni si chiar ii rasplateste, regeste, pentru vitejia lor si, mai ales, pentru „cinstea” de a se impotrivi cinci zile regelui de Polonia.    

      

       

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Lectura prozei narative
METATAXE
SUBIECTUL OPEREI LITERARE
Alexandru Lapusneanul De Costache Negruzzi - NUVELA ISTORICA ROMANTICA


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu