Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » tehnologie » tehnica mecanica
Trusa de sudare – taiere

Trusa de sudare – taiereTRUSA DE SUDARE – TAIERE

RK 20

Instructiuni de utilizare


Cuprins

7.      Descrierea tehnica

8.      Principiu de functionare

9.      Instructiuni de utilizare

3.1.Masuri de securitate

3.2.Punerea In functiune

7.      Exploatarea

4.1.Sudarea

4.2.Debitarea

7.      Accesorii

6.   Reparatii si intretinere

7.  Garantia

8.  Ambalarea

9.  Depozitarea

CARTE TEHNICA

TRUSA DE SUDARE – TAIERE RK 20

7.      DESCRIEREA TEHNICA

     Trusa de sudare - taiere RK 20 se utilizeaza la sudarea si debitarea cu flacara oxiacetilenica. De asemenea, ea poate fi folosita in procesele de lipire sau in alte procese tehnologice care implica flacara oxi-acetilenica. Alimentarea cu acetilena a brenerelor de sudare, respectiv taiere, existente in trusa RK 20 se face de la o butelie de acetilena sau de la un generator de acetilena de inalta presiune, echipate cu regulator de presiune si opritor de flacara. Presiunea oxigenului necesar proceselor cu flacara oxi-acetilenica va fi reglata tot prin intermediul unui regulator de presiune.

     Trusa de sudare - taiere RK 20 corespunde urmatoarelor standarde:

-          echipamentul de sudare cu flacara oxi-acetilenica – MSZ 43180-1

-          echipamentul de debitare cu flacara oxi-acetilenica – MSZ 4319-2

     Trusa de sudare-taiere RK 20 se comercializeaza in 3 variante de accesorii, in functie de necesitatile utilizatorilor:

·         set de sudare – taiere RK 20 N, cod 7158-0-001-0

·         set de sudare RK 20, cod 7176-0-001-0

·         set de debitare RK 20, cod 7252-0-001-0

Sculele, accesoriile precum si datele tehnice ale fiecarui set pot fi furnizate la cerere.

8.      PRINCIPIUL DE FUNCTIONARE

Amestecul oxi-acetilenic se realizeaza in sculele de sudare si debitare prin injectie.

9.      INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE

3.1.Masuri de securitate

Trusa de sudare - taiere RK 20 poate fi folosita doar de catre sudorii autorizati cu respectarea instructiunilor de utilizare existente in prezenta carte tehnica. La punerea in functiune si la exploatarea elementelor constituitive ale trusei RK 20 se va acorda o atentie deosebita degresarii acestora.

ATENTIE!!!!!

-          Oxigenul provoaca explozii in contact cu uleiurile sau grasimile.

-          Este interzis lucrul cu scule defecte sau cu furtune fisurate.

-          Racordarea furtunelor de alimentare se va face numai cu coliere.

-          Se va verifica etanseitatea imbinarilor inainte de inceperea lucrului folosind un spray spumant sau cu solutie de apa si sapun. Este interzisa utilizarea flacarii deschise in  acest scop.

-          Montarea unui opritor de flacara pe recordul de acetilena este obligatorie. Acesta poate fi montat fie pe iesirea reductorului, fie pe manerul (brener) arzatorului.

3.2.Punerea in functiune

-          Se monteaza reductoarele de presiune pe buteliile de gaz – oxigen si acetilena;

-          Furtunele de oxigen si de acetilena se vor racorda intr-o parte pe reductorul de presiune, iar in cealalta parte pe manerul arzatorului: furtunul de acetilena pe priza de acetilena, iar cel de oxigen pe priza aferenta lui.

-          Furtunele vor fi fixate pe racorduri cu coliere.

-          Dupa legarea lor pe reductorul de presiune si inainte de legarea la maner furtunele se vor purja.

-          Furtunul de acetilena nu poate fi purjat cu jet de oxigen.

     Punerea in functiune de la butelii si pana la maner este identica atat in cazul sudarii cat si in cazul debitarii cu flacara oxi-acetilenica. In functie de lucrarea ce trebuie efectuata se va fixa pe port-arzator diuza de ardere potrivita, iar in cazul taierii si bratul necesar acestui proces prin intermediul racordului rapid. Presiunea oxigenului si a acetilenei necesare exploatarii se regleaza prin intermediul

reductoarelor de presiune. La fiecare punere in functiune se va verifica etanseitatea racordurilor, a garniturilor, a ventilelor si a furtunelor.

     La punerea in functiune a fiecarui bec nou de arzator sau dupa o intoarcere a flacarii produsa in timpul exploatarii se vor efectua urmatoarele verificari:

-          Se inchide ventilul de alimentare cu acetilena.

-          Se desface legatura furtunului de acetilena de la manerul port-arzatorului.

-          Se deschid ventilele de alimentare cu oxigen si acetilena aflate pe manerul port-arzatorului, dupa care se verifica la racordul de acetilena existenta unei forte de aspiratie. In conditiile in care punand degetul pe racord se simte o forta de aspiratie injectorul functioneaza si brenerul este apt de lucru. In cazul in care nu apare nici un efect de vacuum este interzis lucrul cu brenerul de arzator. Aparatul defect se va trimite producatorului sau service-ului competent, care va efectua verificarea si reparatia.

10.  EXPLOATAREA

4.1. Sudarea

In functie de grosimea materialului ce urmeaza a fi sudat, se fixeaza arzatorul selectat conform tabelului nr. 1 pe port-arzator cu ajutorul racordului rapid avand grija la asigurarea racordarii (pozitionarea pieselor de legatura, integritatea garniturii). Presiunile de lucru pentru oxigen si acetilena indicate in tabelul nr.1 se regleaza prin intermediul reductoarelor de presiune. Cu rotita albastra aflata pe manerul port - arzatorului se deschide la maximum admisia oxigenului, dupa care se deschide alimentarea cu acetilena prin manevrarea cu o jumatate de rotatie a rotitei rosii aflate de asemenea pe manerul port-arzator. Amestecul de gaze care iese prin capul arzatorului se aprinde si se regleaza flacara necesara cu ajutorul rotitelor:

-          daca acetilena este in exces flacara este palida, nucleul flacarii este nesigur, motiv pentru care se va inchide cate putin robinetul de admisie al acetilenei pana cand nucleul flacarii capata un contur clar.

-          Daca oxigenul este in exces, flacara este scurta, nucleul flacarii este ingust si alungit, drept pentru care care se va deschide robinetul de admisie al acetilenei pana ce flacara capata un contur clar.

Daca nucleul flacarii nu are forma simetrica, regulata:

a)      aceasta se poate datora unor bucati de zgura de pe arzator, drept pentru care acestea se indeparteaza prin frecare usoara pe o suprafata neteda de lemn.

b)      daca diuza arzatorului este infundata, se va stinge flacara (prin suprimarea admisiei acetilenei) si cu admisia de oxigen putin deschisa, se va curata, se va curata diuza cu un ac de dimensiune potrivita, avand grija sa nu o decalibram.

     In caz de intoarcere a flacarii (pocnituri) care se pot produce in caz de neetansare a garniturilor, in caz de infundare partiala a arzatorului sau a injectorului sau in caz de supraincalzire a arzatorului – se inchide prima data admisia acetilenei dupa care si cea a oxigenului. Dupa aceasta se elimina defectiunea cauzatoare de pocnituri iar brenerul se repune in functiune.

     In caz de intoarcere  a flacarii – care se poate produce din cauza zgurii improscate in timpul sudarii sau daca arzatorul s-a apropiat prea mult de material sau daca garniturile nu etanseaza corect – se aude un suierat din interiorul pistolului.  In acest caz se va inchide robinetul de oxigen dupa care cel de acetilena. Odata cu incetarea suieratului si stingerea flacarii, arzatorul se va raci cu apa curata si cu admisia de oxigen putin deschisa. Daca arzatorul corespunde dupa testul de vacuum, el poate fi pus din nou in functiune.

     La terminarea lucrarii de sudare se va inchide ventilul de acetilena dupa care si cel de oxigen. La terminarea lucrului este indicata oprirea acetilenei de la reductor (sau butelie) si nu de la port-arzator. In acest mod poate patrunde doar o cantitate minima de acetilena in incapere deoarece se va arde si acetilena din furtun.

4.2 Debitarea

     Cu racordul rapid se ataseaza de port-arzator  suplimentul de debitare, avand grija la asigurarea etanseitatii (pozitionarea racordului si integritatea garniturii). In functie de grosimea materialului care urmeaza  a fi debitat se alege diuza de debitare  corespunzatoare, in conformitate cu tabelul nr. 2. La montarea arzatorului se va avea grija la strangerea potrivita (nu exagerata) a surubului pentru asigurarea etanseitatii garniturii.

   

Caruciorul de ghidare – in caz de nevoie – se monteaza pe partea cilindrica a capului de ardere cu ajutorul colierelor. Caruciorul se va fixa in asa fel incat distanta dintre material si diuza de debitare sa fie dupa cum urmeaza:

Nr. arzatorului                                                   1

Grosimea materialului (mm.)                            3-8

Distanta (mm.)                                                 6-7

     Dupa efectuarea operatiilor pregatitoare se va regla presiunea de oxigen si acetilena cu ajutorul reductoarelor de presiune in conformitate cu cele indicate in tabelul nr. 2

     La terminarea lucrarilor de debitare ventilul de oxigen al manerului trebuie sa ramana mereu deschis. Cu ventilul de oxigen aflat pe manerul port-arzatorului deschis se trece la deschiderea ventilului oxigenului de incalzire situat pe partea laterala a suplimentului de debitare dupa care se deschide cu o jumatate de rotatie ventilul de acetilena de pe port - arzator. Amestecul de gaze se aprinde si se regleaza ventilele in asa fel incat flacara sa fie neutra. Dupa reglarea flacarii neutre, se deschide supapa oxigenului de debitare efectuandu-se din nou reglarea flacarii neutre cu ajutorul ventilului de acetilena, dupa care se inchide ventilul oxigenului de debitare.

     Inaintea de inceperea debitarii este indicata curatarea de impuritati a suprafetelor ce urmeaza a fi debitate. Pentru inceperea debitarii se va aseza brenerul de taiere cu flacara de incalzire reglata in prealabil pe materialul de debitat. Daca materialul s-a incins pana la incandescenta, se deschide ventilul oxigenului de debitare dupa care se trece la debitarea propriu-zisa cu o viteza constanta (in functie de grosimea  materialului).

     Daca arzatorul nu are o flacara simetrica, regulata, datorita zgurii improscate, se va proceda la curatarea arzatorului in mod identic cu cel descris la sudare.

     Odata cu terminarea lucrarii de debitare se va inchide prima data oxigenul de debitare si, daca s-a terminat definitiv lucrarea se va inchide ventilul de acetilena dupa care si oxigenul de taiere.

11.  ACCESORII

1)      Ghidajul circular

-          este montat pe caruciorul de debitare si serveste la taierea unor piese circulare cu diametrul intre 160 si 750 mm.

2)      Set de curatire

-          serveste la curatirea diuzelor de sudare si debitare in cazul infundarii acestora.

3)      Cheia combinata

Serveste la:

- fixarea racordurilor inferioare, desurubare si demontare.

- fixarea respectiv demontarea racordului de furtun detasabil de oxigen.

- fixarea respectiv demontarea racordului de furtun detasabil de acetilena.

- montarea, schimbarea arzatorului de debitare, respectiv la strangerea sau slabirea surubului de fixare.

6. REPARATII SI INTRETINERE

     Demontarea si repararea sculelor de sudare ale trusei se poate face doar de catre personalul autorizat in acest sens din cadrul intreprinderii sau de catre unitatile specializate in asemenea lucrari. Sculele de sudare vor fi verificate cel putin o data pe an de catre organul de specialitate competent.

     Conditiile cele mai importante ale functionarii in siguranta si de durata ale trusei de sudare-taiere sunt:

-          suprafetele de etansare ale arzatoarelor vor fi protejate de deteriorare si de impuritati. Suprafetele de etansare deteriorate sau murdare maresc riscul de accident putand provoca pocnituri, intoarcerea flacarii, etc.

-          lucrul cu un port - arzator cu ventile ce prezinta scurgeri de gaze este interzis. Acesta se va trimite la reparatie cu indicarea defectiunii.

-          La montarea arzatoarelor pe port-arzator se ca verifica daca garnitura – intacta si fara impuritati – este in pozitia corespunzatoare. In caz de lipsa sau deteriorare se va pune garnitura de rezerva.

Schimbarea garniturii de teflon: se introduce un ac de curatat intr-una din gaurile garniturii perforate si cu ajutorul lui rotim si ridicam garnitura, in asa fel incat aceasta sa poata fi extrasa din lacas.

Asezarea garniturii de teflon: garnitura intacta se aseaza in lacas si se apasa cu o tija de arzator pana ce intra in lacas.

UTILIZAREA SCULELOR FARA GARNITURA DE TEFLON ESTE STRICT INTERZISA !! PERICOL DE ACCIDENT !!!

     In cazul montarii necorespunzatoare a racordurilor, arzatorul produce pocnituri. Prin racordarea corecta a suprafetelor de etansare (strangerea cu o forta potrivita), pocniturile inceteaza.

     Inainte de aprinderea arzatorului si dupa deschiderea ventilelor de oxigen si acetilena se lasa jetul de gaze sa spele traseele timp de 5-20 secunde. In cazul unor furtunuri lungi timpul necesar purjarii este si mai lung. Flacara se va aprinde numai dupa aceasta purjare.

     Daca suprafata frontala de etanseizare a arzatorului se deterioreaza, acesta se poate corecta prin slefuire pe o hartie abraziva fina in pozitie verticala.

     Daca ventilele de admisie a gazelor se rotesc prea greu sau prea usor, acestea se pot regla prin slabirea sau strangerea piulitei de fixare cu ajutorul cheii combinate din set.

7.      GARANTIA

Distribuitorul ofera o garantie de 12 luni pentru trusele de sudare-debitare RK 20 de la data achizitionarii, dar nu mai mult de 18 luni de la data depozitarii. Proprietarului i se asigura reparatia gratuita sau daca acest lucru nu este posibil, inlocuirea gratuita a trusei.

Din punctul de vedere al garantiei nu este considerata defectiune deteriorarea in care distribuitorul poate face dovada ca defectiunea este urmare a utilizarii

necorespunzatoare, modificarilor neautorizate, depozitarii improprii, catastrofelor naturale sau al unei alte cauze aparute dupa predarea trusei.

Termenul de garantie se prelugeste cu perioada reparatiei. Aceasta perioada incepe cu predarea produsului spre depanare si inceteaza cu preluarea acestuia dupa reparatie.

Dupa utilizarea corespunzatoare a trusei anexam prezenta carte tehnica, adresand utilizatorilor rugamintea de a respecta intocmai cele consemnate in aceasta.

Reparatiile si garantiile contra cost se vor efectua de catre distribuitor.

Odata cu trusele in garantie se va returna cartea tehnica originala, care cuprinde certificatul de garantie.

7.      AMBALAREA

Trusa de sudare-taiere este comercializata intr-o caseta de metal portabila. In cazul livrarii unui set nou, caseta metalica este protejata de un ambalaj de hartie.

9. DEPOZITAREA

Trusa se va pastra intr-un loc inchis, uscat, ferit de inghet si de materiale poluante sau corozive.

TABELUL NR. 1  Datele tehnice ale trusei de sudare RK 20

Bec sudare

Grosime mat. de otel (mm)

Presiune oxigen (bar)

Presiune acetilena (bar)

Consum acetilena (l / h)

1

0,5 –1

2,5

0,2

80

2

1 –2

2,5

0,2

160

3

2 – 4

2,5

0,2

315

4

4 – 6

2,5

0,2

500

5

6 – 9

2,5

0,2 –0,8

800

6

9 – 14

2,5

0,2 –0,8

12507

14 – 20

2,5

0,2 –0,8

1800

8

20 - 30

2,5

0,2 –0,8

2500

TABELUL NR. 2 Datele tehnice ale trusei de debitare RK 20

Duza

de

taiere

Grosime tabla

mm

Viteza

de

taiere

mm/min

Pres.

O2

bar

Pres.

ace.

bar

Distanta

duza-

material

mm

Consum

oxigen

debitare

l/h

Consum

oxigen

incalzire

l/h

Consum

acetilena

l/h

LS1B

3

5

8

450…670

430…625

410…580

2,0

2,5

3,0

0,2…0,8

3,0

4,0

4,0

800

950

1100

330

400

400

300

360

360

LS2B

8

15

20

410…580

380…555

360…510

2,0

2,5

3,0

0,3…0,8

4,0

5,0

5,0

1400

1650

1900

400

500

500

360

450

450

LS3B

20

25

30

40

50

360…510

340…480

330…450

300…400

270…350

2,0

2,0

2,5

3,5

4,0

0,4…0,8

5,0

5,0

6,0

6,0

6,5

2800

2800

3350

4400

4950

500

500

600

600

650

450

450

550

550

600

LS4B

50

60

70

80

90

100

270…350

250…325

230…300

210…280

200…260

190…250

3,0

3,5

3,5

4,0

4,5

5,0

0,4…0,8

5,5

6,0

6,0

7,5

7,5

7,5

6600

7500

7500

8400

9300

10200

650

700

700

800

800

800

600

640

640

730

730

730

Datele se refera la un otel sarac in carbon si oxigen de puritate minim 99,5%.

LINDE GAZ ROMANIA S.R.L asigura la cerere toate piesele de schimb pentru trusa de sudare – taiere RK 20

Duze pentru  brenerul X 511 Diamond furnizate de LINDE GAZ ROMANIA

Duza taiere AGN1, 3 – 10 mm

Duza taiere AGN2, 10 – 2,5 mm

Duza taiere AGN3, 25 – 40 mm

Duza taiere AGN4, 40 – 60 mm

Duza taiere AGN5, 60 – 100 mm

Duza taiere AGN6, 100 – 200 mm

Duza taiere AGN7, 200 – 300 mm

Duza taiere AGN8, 300 – 500 mm

Duza taiere fier vechi 3 – 50 mm

BRENER

Instructiuni de utilizare

1)      Ventil pentru reglarea oxigenului de incalzire.

2)      Ventil pentru reglarea acetilenei.

3)      Parghia de control pentru oxigenul de taiere.

4)      Buton de blocare al parghiei.

OPERATII

A.    Conectarea brenerului

-          se racordeaza brenerul la sursele de oxigen si acetilena prin intermediul furtunelor de alimentare adecvate.

-          Se asigura racordurile cu ajutorul colierelor.

-          Se verifica etanseitatile intrebuintand un spray cu spuma sau o solutie de apa cu sapun.

FOLOSIREA FLACARII DESCHISE PENTRU VERIFICAREA ETANSEITATII IMBINARILOR ESTE STRICT INTERZISA !!!

A.    Aprinderea si reglarea brenerului

Acest brener opereaza pe principiul amestecului in duza. De aceea intructiunile de mai jos trebuie respectate cu foarte mare atentie si in intregime.

1.      Se monteaza o duza de taiere corespunzatoare grosimii materialului de debitat.(a se vedea tabelul existent in cutia de ambalare)

2.      Se verifica daca ventilul de reglare al oxigenului de incalzire (1) si cel al gazului combustilbil (2) sunt inchise. Daca parghia de control a oxigenului de taiere (3)

     este blocata in pozitia deschis, aceasta se deconecteaza prin apasarea butonului

     (4).

3.      Se regleaza presiunile de lucru ale oxigenului si acetilenei in conformitate cu cele recomandate in tabelul insotitor, cu ajutorul regulatoarelor de presiune situate in amonte de brener.

4.      Se purjeza scurt furtunul de oxigen prin deschiderea ventilului de incalzire. Furtunele lungi si/sau duzele mici de taiere au nevoie de o purjare mai indelungata.

5.      Se inchide ventilul de alimentare cu oxigen de incalzire (1).

6.      Se deschide ventilul gazului combustibil (2) si se purjeaza traseul de acetilena. Debitul trebuie sa fie suficient purjarii traseului.

7.      Se deschide partial ventilul oxigenului de incalzire (1).

8.      Se aprinde flacara.

9.      Se deschide admisia oxigenului de taiere prin apasarea parghiei (3) si se blocheaza aceasta in pozitia deschis prin impingerea butonului (4) . Se regleaza

     presiunea oxigenului cu ajutorul surubului de reglare al regulatorului de presiune   

     al oxigenului.

10.  Odata ce debitul oxigenului de taiere a fost fixat, flacara de incalzire poate fi reglata prin manevrarea ventilelor de alimentare cu oxigen de incalzire (1), respectiv acetilena (2). Brenerul poate fi  acum folosit la taiere.

A.    Stingerea flacarii

Atunci cand alimentarea cu oxigen de taiere este inchisa, butonul de fixare (4) trebuie sa fie blocat.

-          se inchide ventilul de alimentare cu acetilena (2)

-          se inchide ventilul oxigenului de incalzire (1).

OBSERVATII

-          Brenerul se pastreza curat, fara pete de ulei sau grasimi. ULEIUL SI GRASIMILE IN CONTACT CU OXIGENUL PROVOACA EXPLOZII !!!

-          Duzele de taiere se pastreaza curate. Este interzisa curatarea acestora cu sarma de otel, varfuri de burghiu sau cu obiecte similare care ar putea produce decalibrarea duzelor.-          Curatarea duzelor se va face numai cu ace corespunzatoare calibrului sau cu agenti chimici adecvati.

O FLACARA POTRIVITA SI UN DEBIT DE TAIERE ECONOMIC NU POT FI OBTINUTE DECAT CU DUZE BINE CALIBRATE !!!

ATENTIE !!!

Utilizarea brenerului fara opritor de flcara pe ramura de alimentare cu acetilena – montat fie pe iesirea regulatorului de presiune, fie pe manerul arzatorului – este strict interzisa !!!

Defectiunile nu pot fi remediate decat de personalul autorizat in acest sens.

INSTRUCTIUNI TEHNICE

REDUCTOARE DE PRESIUNE

SUBIECT

Prezentele instructiuni tehnice se refera la reductoarele GCE si RHΦNA.

UTILIZARE

Reductoarele de presiune sunt utilizate in cadrul proceselor tehnologice pentru reducerea presiunii din butelii, recipienti, conducte sau tevi sub presiune, la o valoare prestabilita si mentinerea acesteia relativ constanta in cazul modificarii debitului de gaz.

DATE TEHNICE

Tipul  gazului

Presiunea intrare max. (bar)

Presiunea iesire max. (bar)

Racorduri

Intrare                      Iesire

Oxigen

200

20

G3/4

G1/4

Oxigen

200

10

G3/4

G1/4

Azot

200

10

W 24,32x1/14

G1/4

Hidrogen

200

10

W 21,8x1/14 stanga

G3/8 stanga

Bioxid de carbon

100

10

W 21,8x1/14

G 3/8

Argon/CO2

200

30l/min

W 21,8x1/14

G1/4

Acetilena

15

1,5

Jug

G 3/8 stanga

Masa reductoarelor de presiune

·         Racord cu piulita                                 aprox. 1,5 kg

·         Racord cu jug                                      aprox. 2 kg

SOLUTIA CONSTRUCTIVA

Reductoarele de presiune cu o treapta sunt autofunctionabile si reglabile manual.

Racordarea se face (conform standardelor in vigoare) la buteliile de gaze separate din aer cu o piulita olandeza, iar la butelia de acetilena cu jug de strangere.

Reductoarele de presiune sunt pevazute cu doua manometre indicatoare a presiunii gazului din butelie si a presiunii de lucru reglate.

Supapa de siguranta cu arc, aflata in partea superioara a reductorului de presiune, impiedica depasirea presiunii maxime de lucru.

PRESCRIPTII DE SIGURANTA

La operatiile de sudare si taiere trebuie respectate “Normele specifice de securitate a muncii pentru sudarea si taierea metalelor” nr. 2 din 1998.

Reductoarele de presiune trebuie verificate anual.

Reductorul de presiune trebuie protejat de inghet. Este interzisa incalzirea reductorului de presiune inghetat cu flacara deschisa !

MONTARE SI REGLARE

La montarea reductorului de presiune se vor efectua urmatoarele operatii:

1.      Se deschide incet ventilul buteliei pentru a inlatura eventualele impuritati si a impiedica intrarea acestora in reductor;

2.      Se verifica garnitura de pe racordul reductorului de presiune si se inlocuieste daca este cazul;

3.      Se fixeaza reductorul de presiune pe racordul ventilului buteliei prin strangerea piulitei olandeze sau a jugului;

4.      Se deschide cu un sfert de rotatie ventilul buteliei;

5.      Se comprima membrana reductorului prin strangerea surubului de reglaj pana la presiunea de lucru dorita;

6.      Se deschide robinetul de pe reductor pentru a permite curgerea gazului spre consumator;

7.      Se verifica etanseitatea racordurilor cu un spray spumant sau solutie de apa si sapun;

8.      Se deschide ventilul buteliei la maxim si se inchide o jumatate de tura;

9.      Dupa deschiderea consumatorului de gaz se face o reglare fina a presiunii de lucru;

La scoaterea din functiune a reductorului de presiune trebuie respectata urmatoarea succesiune de operatii:

1.      Se inchide robinetul buteliei;

2.      Se purjeaza gazul ramas pe traseu prin ventilul de evacuare al consumatorului;

3.      Se inchide robinetul de pe reductor;

4.      Se decomprima membrana reductorului prin destrangerea surubului de reglaj;

5.      Se demonteaza reductorul de pe butelie.

ATENTIE !

-          Presiunea de lucru se poate regla doar pana la valoarea maxima indicata pe manometru (linie rosie). Depasirea acestei valori duce la deschiderea supapei de siguranta si la enventuala defectare a manometrului de joasa presiune;

-          Este interzisa deschiderea rapida a robinetului buteliei. Acest lucru poate duce la distrugerea manometrului de inalta presiune si la defectarea reductorului;

-          Tuburile de acetilena nu vor fi exploatate in pozitie orizontala;

-          Este obligatorie utilizarea opritoarelor de flacara montate fie pe reductorul de presiune, fie pe manerul arzatorului la butelie de oxigen si gaze combustibile;

-          Efectuarea lucrarilor de reparatii asupra reductoarelor de presiune si a opritoarelor de flacara este strict interzisa;

-          Verificarea etanseitatii se va face numai cu spray cu spuma sau apa cu sapun;

-          Presiunea remanenta in butelia de gaz trebuie sa respecte cerintele prescriptiei ISCIR C5-98;

-          Recomandam utilizarea mansoanelor de protectie de cauciuc pentru protejarea manometrelor de inalta si joasa presiune.

VERIFICARE, REPARARE

Reductorul de presiune trebuie verificat anual, de catre personalul calificat de la birourile judetene de metrologie sau de la firmele autorizate.

DEPOZITARE

Reductoarele de presune trebuie depozitate in incaperi inchise, cu umiditate relativa a aerului cuprinsa intre 30 si 80 %, temperatura intre +5 si +55 0 C, protejate impotriva agentilor care  pot duce la corodare si murdarire.

GARANTIE

Numarul certificatului de garantie:

·         Compania distribuitoare LINDE GAZ ROMANIA S.R.L accepta pentru reductorul de presiune o garantie de la data cumpararii de 12 luni, dar nu mai mare de 18 luni de la data fabricatiei.

·         In cazul aparitiei unui defect constructiv in perioada de garantie, reductorul de presiune va fi reparat sau, daca nu este posibil, inlocuit gratuit.

·         Nu se vor accepta garantii pentru defectarea cauzata de folosirea necorespunzatoare, modificarea constructiva, transportul si depozitarea neadecvata sau altui motiv independent de Linde Gaz Romania dupa predarea acestuia.

·         In scopul evitarii folosirii necorespunzatoare, se ataseaza produsului prezentele instructiuni pe care va rugam sa la respectati.

                      Distribuitor:      LINDE GAZ ROMANIA S.R.L

                                              Str. A. Imbroane nr. 9, Timisoara

                                              Tel.:  0256 / 225 605

                                               Fax: 0256 / 225 608

Ne mentinem dreptul de a efectua modificari tehnice !

SUPAPA DE SIGURANTA

INDICATII DE UTILIZARE

Norme si prescriptii: TRAC207, TRAC208, EN730, ONORM EN730, VBO 15, VBO 16, DIN EN 561, ISO 7289, legi, ordonante, legea sigurantei aparatelor, FTA, TRG, TRF, Elex V, VDE 0170, VDE 0170, VDE 0185

A se respecta prescriptiile tarii in care se utilizeaza dispozitivul.

Functii:

-          protectie impotriva intoarcerii continue sau accidentale a gazului

-          protectie impotriva intoarcerii flacarii

-          protectie impotriva arderii intarziate

-          protectie impotriva impuritatilor gratie filtrului situat la intrarea in supapa

-          protectie impotriva cresterilor subite de presiune

Utilizare concreta:

-          asigurarea gurilor de preluare si a conductelor de distributie

-          asigurarea fiecarei butelii prin montarea pe iesirea reductorului de presiune sau pe arzator

A se utiliza numai respactand datele indicate pe produs !

- presiunea de lucru :                    vezi datele pe produs

A nu se folosi cu alte presiuni, medii si alte aparate decat cele mentionate pe supapa de siguranta !

Atentie ! cuplajele nu sunt elemente de inchidere, la perioade mai lungi de stagnare sau la incheierea lucrului, sursa de gaz trebuie !

ATENTIE:

-          respectarea prescriptiilor referitoare la tipul de gaz, la presiunea maxima de exploatare si cele referitoare la directia debitului

-          supapa de siguranta nu trebuie utilizata pentru alte gaze, sau la alte presiune decat cele mentionate (de exemplu direct la butelie) PERICOL DE MOARTE !!!

-          supapele de siguranta care functioneaza pe aer comprimat nu au voie sa fie montate in instalatiile de oxigen

-          reparatiile nu se efectueaza decat de catre producator sau de autorizatii acestuia

-          este interzisa racordarea a mai mult de un utilaj de lucru la o supapa de siguranta

-          datele utilizatorului (nr. de inventar, data punerii in functiunii) nu au voie sa fie poansonate pe supapa de siguranta deoarece produc deteriorarea acesteia. PERICOL DE EXPLOZIE !!!

Montajul

-          inainte de montarea supapei de siguranta se recomanda curatarea racordurilor si verificarea lor

-          dupa montarea supapei de siguranta se recomanda verificarea elementelor de legatura printr-o proba de etanseitate. Proba cu un spay spumant sau solutie de apa si sapun. ESTE INTERZISA FOLOSIREA FLACARII DESCHISE PENTRU VERIFICAREA ETANSEITATII !!!

-          la utilizarea oxigenului este obligatoriu ca elementele de legatura si supape de siguranta sa fie in permanenta fara grasimi. OXIGENUL IN CONTACT CU GRASIMILE SI ULEIURILE PROVOACA EXPLOZIE !!!

-          insurubarea si desurubarea furtunului se va efectua cu doua chei mecanice fixe conform imaginii1

Intretinerea

-          dispozitivele de siguranta si cuplajele trebuie verificate periodic de catre o persoana autorizata, in conformitate cu prescriptiile in vigoare

-          cel putin o data pe an, dispozitivele trebuie supuse la o proba de etanseitate si verificate  pentru evitarea intoarcerii gazului.-          In cazul conductelor de distributie alimentate  cu generatoare de acetilena, trebuie montat la gurile de preluare un filtru  pentru curatarea gazului

-          daca exista in conducta de distributie  condens de apa, trebuie montat inainte de supapa de siguranta un separator de apa

-          reparatiile vor fi efectuate de catre producator sau de catre autorizatii acestuia

-          se permite curatarea si/sau schimbarea filtrului de intrare in supapa de siguranta

Instructiuni de urmat in caz de functionare necorespunzatoare:

-          nu exista debit: verificati ca supapa de siguranta sa fie montata corespunzator  curgerii gazului (sageata de pe eticheta supapelor de curgere); presiunea de exploatare; robinetii de inchidere, sursa gazului si dispozitivul de blocare al presiunii

-          exista scapari de gaz: cuplajele pot fi neetanse daca sunt murdare sau stricate. Asta obligatoriu sa fie supuse periodic la probe

-          intoarcerea gazului:  schimbati dispozitivul

-          etanseitate exterioara: schimbati dispozitivul

Chei pe tipul de gaz : acetilena (A), gaz lichid (P), metan, gaz natural (M), hidrogen (H), amestecuri de gaze (Y), gaz metan (C), aer comprimat (D).

model

elem. de siguranta

DGN, DGNK,

Simax, DG91N,

 RV90, V90

GT,GG,TT,NKST,NKSG,NKSG,DKST,DKSG, DG, ESF-M, ESF-H, DG91,DG91UA

DS2000

GRS91, GRS91UA,

 ESF-N, Simax RS

FV 90

filtru de retinere a impuritatilor

X

X

X

X

X

siguranta pt intoarcerea gazului

X

X

X

X

x

filtru de flacara

x

siguranta pt intoarcearea flacarii

X

x

X

siguranta termica pt oprirea debitului

x

X

siguranta mecanica pt oprirea debitului

x

Debit (m3/h aer comprimat )

model

presiune. de intrare

GT

GG

TT

NKST, NKSG

DKST, DKSG

DGN

DG

DGNK

DGNDK

DG91, DG91N

DG91UA, DS200

GRS91

GRS91UA

ESSF-N

ESSF-M

ESSF-H

0,1 bar

%

%

%

4,0

40,0

%

%

0,9 bar

4,5

4,0

6,8

5,2

12,6

%

%

28,0

16,0

1,5 bar

7,3

6,2

10,5

7,3

20,5

%

%

40,0

30,0

5 bar

26,0

19,5

34,5

21,0

50,5

%

%

10 bar

47,0

36,0

61,0

39,5

80,5

%

%

Reductor de conversie

Acetilena                                     C2H2                            1,2

Hidrogen                                H2                              2,5

Propan                                   C3H8                        0,95

Gaz natural                                                            1,25

Metan                                    CH4                          1,4

Gaz metan                                                             1,54

Oxigen                            O2                      0,95

Exemplu

DGN = 10,5 m3/h x factor 1,2

10,5 m3/h x 1,2 = 12,6 m3/h acetilena

Factori de conversie

1 bar = 100 kpa = 14,28 psi

1 m3/h = 35,31 cu ft

Produsul nostru este de tipul DGN

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Automatizare masini de injectie mase plastice
Aplicarea tehnologiilor de incarcare prin sudare la matritele pentru deformari plastice la cald
MASINI SI UTILAJE PENTRU DOZAREA PRODUSELOR ALIMENTARE
Schema de prelucrare dantura in arc de cerc
Cerintele impuse otelurilor pentru roti dintate
ORGANE DE MASINI PENTRU INGINERIE ECONOMICA PROFIL MECANIC - APLICATII
DETERMINAREA FORTEI NECESARE LA AMBUTISARE
Analiza particularitatilor constructive ale modelelor similare


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu