Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » afaceri
CRITERIUL RENTABILITATII IN STABILIREA TRUCTURII FINANCIARE

CRITERIUL RENTABILITATII IN STABILIREA TRUCTURII FINANCIARE
Criteriul rentabilitatii in stabilirea tructurii financiare

La nivelul firmei se calculeaza un set larg de rentabilitati, printre care, cele mai importante sunt:

rentabilitatea comerciala

rentabilitatea economica

rentabilitatea financiaraIn principiu, ratele de rentabilitate se calculeaza ca un raport intre un efect (profit, rezultatul exploatarii, rezultatul curent etc.) si un efort (cifra de afaceri, venituri, active, capitaluri, etc.).

Calculul ratelor se face atat in conditiile existentei impozitului cat si fara acesta. Rezultatul inainte de impozitare reflecta performantele interne ale firmei, in timp ce rezultatul dupa impozitare reflecta si influenta unui element extern care este fiscalitatea.

Exemplu:

Profitul firmei

N-2

N-1

N

profit brut

impozit

profit net

Din exemplul dat, rezulta ca o reducere a fiscalitatii lasa la dispozitia firmei un volum mai ridicat de resurse financiare sub forma profitului net care poate fi utilizat atat pentru dezvoltare cat si pentru remunerarea actionarilor. 

Rentabilitatea economica (Re) evidentiaza eficienta cu care sunt utilizate capitalurile indiferent de provenienta lor (proprii sau imprumutate).

 


O mare importanta o are aceasta rata in optiunea pentru o structura financiara indatorata:

 o rentabilitate economica superioara ratei dobanzii (Rd) conduce la un efect de indatorare pozitiv, deoarece capitalurile imprumutate sunt valorificate superior costurilor pe care acestea le comporta sub forma de dobanzi si comisioane bancare.

Re > Rd

 o rentabilitate economica inferioara ratei dobanzii imprima un efect negativ indatorarii, deoarece costurile imprumuturilor sunt mai mari decat rezultatele utilizarii acestora.

Re < Rd

In cazul fondurilor obtinute prin emisiune de actiuni se ia in considerare rentabilitatea pretinsa de piata financiara la un moment dat.

Exemplu:

a) Re = 15%

Re > Rd (efect pozitiv de indatorare)

Rd = 10%

Capitalul procurat cu un cost de 10% s-a valorificat prin investire intr-un procent superior de 15%, ceea ce se regaseste intr-o crestere a rentabilitatii capitalurilor proprii si al resurselor financiare ramase la dispozitie.b)      Re = Rd (efect neutru de indatorare)

Intr-o asemenea situatie, firma isi conserva valoarea fara a obtine o crestere a profitului pe seama resurselor financiare.

c)       Re = 8%

Re < Rd (efect negativ de indatorare)

Rd = 10%

Deoarece costul capitalurilor imprumutate (10%) este superior cu 2% fata de posibilitatile de valorificare (8%), va fi diminuata rentabilitatea capitalurilor proprii.

In principiu, asemenea situatie trebuie evitata, dar interpretarea ei trebuie sa se faca in functie de conditiile economice date (criza sau avant economic).

Rentabilitatea financiara (Rf) exprima capacitatea firmei de a genera un rezultat pozitiv din utilizarea capitalurilor disponibile. Rentabilitatea financiara este influentata decisiv de rentabilitatea economica, de proportia dintre capitalurile proprii si cele imprumutate si de deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile.

 


In conditii de fiscalitate, rata rentabilitatii financiare este afectata de cota impozitului pe profit:

 


in care i reprezinta cota impozitului pe profit.

In analiza costurilor capitalurilor imprumutate trebuie sa se tina cont si de faptul ca dobanzile sunt cheltuieli deductibile fiscal.

Exemplu:

Rd = 15%

I = 25%

Cost capital = Rd (1 - i) = 15(1- 0,25) = 11,25 %

Rentabilitatea comerciala (Rc) prezinta o importanta deosebita deoarece reflecta nivelul de recuperare a capitalurilor investite anterior prin vanzarea produselor si serviciilor firmei.

 


In obtinerea rentabilitatii comerciale isi manifesta influenta atat factorii pietei (cererea, concurenta etc.), cat si factorii interni ai firmei (forta concurentiala, calitatea produselor, inovatia, nivelul costurilor etc.).

Valoarea economica adaugata (EVA) este un model de evaluare a rentabilitatii care pune in evidenta surplusul/deficitul de valoare adaugata rezultat din compararea rentabilitatii economice cu rentabilitatea pretinsa (Rp) de cei care aduc capitaluri in firma.

EVA = Capital investit (Re - Rp)

Modelul a fost realizat de Casa de Consultanta americana Stern&Stewart si este din ce in ce mai utilizat in analizele financiare.

Calculul rentabilitatilor presupune o analiza si o tratare distincta a tuturor elementelor de activ si de pasiv. Pentru comparatie se face:

o analiza ca tendinta evolutiva pe o perioada de 3-5 ani, care releva puterea financiara relativa a firmei;

o analiza in raport cu un element extern cum ar fi: media pe ramura, firmele concurente etc.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

CRITERIUL RENTABILITATII IN STABILIREA TRUCTURII FINANCIARE
Administrarea intreprinderilor de comert, turism, serviciiTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu