Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » afaceri
Caracteristici Enterprise Service BUS

Caracteristici Enterprise Service BUS


Caracteristici Enterprise Service BUS

Introducere

ESB este unul din cele mai importante modele ale SOA. ESB unifica conceptele intr-o infrastructura. Conceptul de ESB a fost la inceput descris ca fiind 'o noua arhitectura care exploateaza serviciile Web, trimitand mesaje, realizand o rutare inteligenta precum si transformare' spune Roy Schulte in lucrarea sa 'Predicts 2003: Enterprise Services Buses Emerge', 2002.

Conceptul ESB (Enterprise Service Bus), concept inconjurat si el la randul lui de o oarecare ambiguitate in esenta nu exista o definitie standardizata la nivel de industrie in ceea ce priveste notiunea de ESB insa putem identifica un set de caracteristici comune care se regasesc in majoritatea produselor din aceasta categorie:

Performanta si scalabilitate

Este foarte important ca un ESB sa nu creeze "strangulari" in infrastructura, lucru care ar restrictiona buna functionare a actiunilor sale sau ar limita prelucrarea datelor pe care le incorporeaza si resursele colectate. Spre deosebire de traditionalele tehnologii cu agenti ce comunica intre ei, un ESB cu o arhitectura distribuita va facilita procesele de distributie ale serviciilor si infrastructura de transmitere de baza. In timp de distributia are un inteles efectiv pentru a asigura prelucrarea la un nivel inalt si scalabilitate, este important ca actiunile fizice sa nu aiba impact asupra comportamentului logic sau semantic al infrastructurii, si ca o infrastructura distribuita la nivel inalt sa fie demna de incredere in gestionare, monitorizare si control.

Securitate, fiabilitate si disponibilitate

Un ESB ar trebui sa asigure un nivel calitativ al serviciilor configurate de intreprindere pentru a garanta ca serviciile ce asigura comunicarea sunt la fel de sigure si demne de incredere pe cat are nevoie o afacere. Prin asigurarea acestor garantii, furnizorii de servicii pot sa se bazeze pe aceste accente, simplificand dramatic slujba ce le revine dezvoltatorilor si concentrandu-si activitatea in dezvoltarea unei afaceri logice si nu pe o integrare logica. Infrastructura SOA integrata izoleaza aplicatiile de rezultatele eronate sau incomplete de la server si erori ale informatiilor gresite. Un ESB bine implementat la nivel inalt isi va prezenta serviciile nu doar ca  o infrasctructura pe care sa se poata baza ci si ca al unui serviciu implementat care sa fie mereu disponibil chiar daca o componenta a infrastructurii sale va esua.

Distribuire

In cadrul unui SOA, serviciile vor interactiona cu toate serviciile raspandite in organizatie si intre organizatii. Un ESB asigura facilitarea comunicatiilor care vor interactiona impreuna cu calitatile serviciilor si semantica mesajelor, publicarea si subscrierea lor. Acesta permite colectarea si distribuirea datelor, la fel de bine ca si notificarea evenimantelor comerciale si corelarea raspunsurilor serviciilor subscrise. Capacitatile distributive avansate permit extensii flexibile ale ESB-ului pentru a incorpora si conecta resurse in domenii de securitate aditionale fara nici un system de rulare reconfigurat sau dezagregat.

Flexibilitatea

Flexibilitatea unei arhitecturi ESB potrivite permite unei organizatii sa schimbe structura, regulile, organizarea datelor si relatiile dintre aplicatii cu efort si intreruperi minime.  Aici cerinta de baza este sa fie posibila schimbarea dinamica a serviciilor, proceselor si schemei fara intreruperea sistemului din executie. Semantici sofisticate permit trimiterea simultana a notificatiilor sau informatiilor evenimentelor de afaceri spre un potential numar foarte mare de parti si, deasemenea, se poate extinde sistemul fara a face modificari la furnizorul de servicii. In final administrarea serviciului permite o modalitate flexibila de a define, modela si manipula procesele care se afla la interactionarea serviciilor. Facilitatile avansate de administrare a serviciului vor asigura capacitatea de a manipula toate procesele dintr-un ESB.

Vizibilitatea si controlulUn ESB ar trebui sa manipuleze si sa monitorizeze atat infrastructura cat si procesele si serviciile continute in el. Prima responsabilitate a managementului este desfasurarea serviciilor care poate fi localizata oriunde ruleaza ESB- ul. ESB-ul ar trebui sa permita vizibilitatea si controlul in   mediul federal. Pentru a facilita desfasurarea in lumea reala si in medii distribuite ESB-ul este nevoit sa depisteze mesajele in timp real. In final pentru a permite diagnosticarea si managementul problemelor in sistemele distribuite complexe, optiunile administrative ar trebui sa permita logarea si ascultarea serviciilor, ca si monitorizarea erorilor, serviciilor, proceselor, si statisticile de performanta ale infrastucturii ESB-ului.

Comunicare bazata pe intermediere

Functia de baza a unui ESB este transmiterea de mesaje intre procese. ESB utilizeaza un intermediar intre sursa si destinatie oferind astfel acestora servicii de intermediere.

Indirectarea adreselor si rutare inteligenta

Majoritatea produselor ESB includ suport pentru rezolvarea adreselor de servicii la runtime.   In plus, un ESB este capabil si de rutarea mesajelor pe baza unui set de criterii predefinite.

Suport pentru servicii web

Din ce in ce mai multe ESB-uri asigura suport pentru standarde cum ar fi WSDL si SOAP.

Suport pentru metadate

Gestiunea de metadate care documenteaza interfete de servicii si scheme de mesaje. Pe langa aceste caracteristici comune, exista furnizorii de solutii de tip ESB care ofera in plus functionalitati cum ar fi transformarea mesajelor, validare, jurnalizare si audit. Daca se iau  in considerare caracteristicile enumerate mai sus, devine destul de clar ca Biztalk Server si Windows Communication Foundation acopera toate functionalitatile tipice unei platforme ESB, oferind in plus numeroase alte facilitati.

Concluzii

ESB este unul din cele mai importante modele ale SOA neexistand o definitie standardizata la nivel de industrie. ESB ofera o imagine a capabilitatii infrastructurii, implementate in centrul serviciilor in cadrul SOA. ESB este o arhitectura care exploateaza serviciile Web facilitand procesele de distributie ale serviciilor si infrastructura de transmitere de baza. Prin flexibilitatea ESB permite unei organizatii sa schimbe structura, regulile, organizarea datelor si relatiile dintre aplicatii cu efort si intreruperi minime.

Bibliografie

Enterprise Service Bus , David Chappell Ed.O'Reilly Media, SUA,2004

https://www.sonicsoftware.com/solutions/service_oriented_architecture/enterprise_service_bus/index.ssp

https://en.wikipedia.org/wiki/Enterprise_service_busPolitica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele

 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor

 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”

 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina

 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma

 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA

 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea

 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES

 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta

 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului

 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT

 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa

 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat

 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT

 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton

 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat

 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”

 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare

 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows

 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM


Programarea amortizarii si modul de utilizare de catre o societate
MASURAREA PERFORMANTEI INTREPRINDERII prin CRESTEREA VALORII CAPITALULUI INVESTIT
PLAN DE AFACERI - Yammy Food, mancaruri sanatoase
Analiza calitatii productiei
Aspecte fiscale privind amortizarea
Investitiile straine directe in Ungaria
ANALIZA CHELTUIELILOR INTREPRINDERII
PROIECT PRACTICA - Mediul de afaceri al companiei S.C SelgrosCash&Carry S.R.LTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu