Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » afaceri » afaceri
Investitiile straine directe in Ungaria

Investitiile straine directe in Ungaria
Investitiile straine directe in Ungaria

Ungaria a finalizat procesul de privatizare inca din anul 1997, inclusiv privatizarea sectorului financiar-bancar. In aceste conditii, in ultimii ani, guvernul ungar s-a concentrat pe atragerea directionata a investitorilor straini, mai ales in proiecte “greenfield” si in sectorul privat antreprenorial. Ungaria si-a stabilit si prioritati investitionale, una dintre acestea fiind introducerea de tehnologii avansate si inovatii in productia de bunuri cu valoare adaugata ridicata. Investitiile in sectorul mijloacelor de transport, in cercetare si dezvoltare, servicii profesionale si logistica au devenit tinta organizatiilor de promovare a investitiilor straine.

Ungaria a fost prima tara din Europa Centrala care si-a deschis piata utilitatilor publice capitalului strain, intr-o perioada cand si unele tari dezvoltate erau reticente fata de acest proces (Franta, Grecia).

Structura investitiilor straine la sfarsitul anului 2004, reflecta calitatea ridicata a acestora, cu o distributie aproximativ egala intre servicii (47%) si industria manufacturiera (46%), la care se adauga un procent deja semnificativ in domenii mai putin traditionale precum energie si servicii apa/canal (4%). La inceputul anului 2005 existau in Ungaria peste 25.000 de firme cu participare straina ceea ce echivaleaza cu o medie de 1,7 milioane USD de companie.
Primele pozitii din clasamentul pe tari de origine a capitalului strain includ numai tari dezvoltate. Astfel, pe primele trei locuri se situeaza Germania cu 29%, urmata de Olanda cu 20% si Austria cu 11%. SUA detin locul al patrulea cu 5%, aproape la egalitate cu Franta ale carei investitii reprezinta 4% din total. Belgia, Finlanda, Norvegia, Italia, Spania, Suedia si Japonia urmeaza in acest clasament fiecare cu cate 2%. Situatia Ungariei este asemanatoare cu cea a Cehiei.

Pentru a atinge aceasta performanta, Ungaria a stabilit un cadru institutional si legal deosebit de atractiv pentru investitorii straini. Astfel, Ministerul Afacerilor Economice a infiintat in 1993, Agentia pentru Promovarea Investitiilor si Comertului Exterior ( ITD Hungary ) cu 8 centre regionale in Ungaria si 34 de birouri de reprezentare peste hotare alocandu-i un buget corespunzator sustinerii activitatii interne si externe. Trebuie subliniat faptul ca, centrele din strainatate au fost infiintate inca de la inceput si nu pe parcurs, avandu-se in vedere in primul rand, capitalele tarilor dezvoltate si potential interesate de oportunitatile oferite de economia Ungariei.

Activitatea ITDH s-a axat pe activitati de promovare a investitiilor straine, prin furnizarea de informatii, acordarea de consultanta juridica si financiara etc. In domeniul investitiilor straine, ITDH a coordonat programe speciale in electronica si software, componente auto si turism.

De asemenea, agentia ungara si-a concentrat activitatea si pe promovarea exporturilor organizand reteaua de birouri comerciale in strainatate. La inceputul anilor ’90, agentia a identificat cateva domenii prioritare pentru export a industriei locale: industria alimentara, farmaceutica, vin, engineering, confectii/textile si software. Dupa zece ani, datorita investitiilor straine, comertul exterior al Ungariei s-a reorientat cu precadere catre domenii precum constructia de mijloace de transport, industria constructiilor de masini, electronica, industria alimentara etc.

Pentru ca Ungaria este o tara care nu dispune de resurse naturale si a carei piata interna nu asigura profitabilitatea in cazul marilor investitii straine, a fost necesar ca guvernul ungar sa adopte o legislatie in domeniu, care sa ofere o gama intreaga de facilitati fiscale investitorilor straini. Mai mult, guvernul a stabilit si sectoarele catre care urmau sa se indrepte cu prioritate stimulentele fiscale si anume: productia de mijloace de transport, electronica, tehnologia informatiei, cercetare si dezvoltare, biotehnologie, logistica. Spre exemplu, in materie de cercetare si dezvoltare in domeniul farmaceutic, statul ungar a alocat peste 150 milioane Euro in 2005 combinat cu masuri de relaxare fiscala. In plus, exista un numar important de investitii straine in acest domeniu iar guvernul a dezvoltat o strategie nationala pe o perioada de 5 ani pentru biotehnologie.

La inceputul anilor ’90, Ungaria avea o datorie externa de aprox. 15 miliarde USD. Pentru a nu exercita o presiune puternica asupra bugetului, s-a hotarat ca veniturile din privatizare sa acopere direct plata datoriei externe scadente. Aceasta decizie economica a permis diminuarea cuantumului impozitului pe profit de la un nivel comparabil cu cel al Romaniei din acea perioada (36%), la 18%. Astfel, Ungaria si-a mai adaugat un avantaj competitional semnificativ si anume un impozit pe profit mai mic decat in tarile de origine ale capitalului strain.

In paralel cu masurile de relaxare fiscala, Ungaria a acordat investitorilor straini stimulente fiscale generoase dupa cum urmeaza

Scutire de impozit pe profit pentru o perioada de 10 ani pentru investitii in industrie daca:

valoare investitiilor totale depaseste 40 milioane USD;

volumul vanzarilor inregistreaza o crestere anuala de minimum 5% si compania are cel putin 500 de angajati;investitia este facuta intr-o regiune subdezvoltata economic si are o valoare care depaseste 12 milioane USD, volumul vanzarilor inregistreaza o crestere anuala de 5% si compania are peste 100 de angajati.

Reducerea cu 50% a impozitului pe profit daca :

valoarea totala a investitiei este de 4 milioane USD si creaza capacitati de productie intr-o zona speciala, stipulata prin hotarare de govern, situata in intr-o regiune prioritara unde rata somajului depaseste 15%.

Exista si posibilitatea de obtinere a unor alocatii strategice din partea Ministerului Economiei, in scopul implementarii politicilor economice promovate de guvern. Aceste ajutoare sunt acordate si administrate in conformitate cu angajamentele internationale ale Ungariei, obiectivul lor fiind accelerarea cresterii economice. Astfel in anul 2001, s-a lansat un program care se concentreaza in principal pe integrarea companiilor straine in economia Ungariei si intarirea relatiilor cu furnizori autohtoni. Exista si alte tipuri de programe bine definite destinate a sprijini strategiile adoptate de guvern. Stimularea investitiilor constituie o prioritate a Ungariei si, in acest sens, dezvoltarea infrastructurii parcurilor industriale se bucura de o mare atentie din partea Ministerului Economiei si a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Regionale. Sprijinul acordat acestora este sub forma de fonduri nerambursabile.

Ungaria a oferit neintrerupt aceste stimulente pentru investitorii straini. La inceputul anilor ’90, facilitatile fiscale oferite investitorilor au fost mai generoase, dar odata cu saturarea pietei si cu finalizarea negocierilor de aderare, guvernul le-a redus, concentrandu-si activitatea de promovare a ISD pe integrarea acestora in economia locala.

In structura ISD, ramura manufacturiera cel mai bine reprezentata este industria auto. Acelasi domeniu se regaseste pe primul loc si in ceea ce priveste comertul exterior, ceea ce pune in relatie directa cresterea exporturilor si specificul investitiilor straine.

Ungaria alaturi de Cehia reprezinta un exemplu stralucit de succes al redresarii si relansarii economiei prin investitii straine. In primul rand ISD aduc cu sine acel „know-how” crucial si tehnici superioare de management verificate printr-o practica indelungata, comportament corespunzator in afaceri, spirit antreprenorial dar si productivitate si cunostinte tehnice in paralel cu aportul de tehnologie moderna. In acelasi timp, ISD pot juca un rol de catalizator in ceea ce priveste capacitatea de cercetare si dezvoltare autohtona, care poate gasi prin intermediul investitiilor straine, capitalul necesar. Dar poate ce ar fi trebuit mentionat in primul rand este accesul pe care l-au capatat firmele ungare la pietele de desfacere ale tarilor dezvoltate, prin intermediul canalelor de distributie ale firmelor investitoare. Pentru ca, in pofida deficitului comercial consemnat, exporturile Ungariei au crescut de cinci ori in ultimii 15 ani iar structura acestuia s-a imbunatatit considerabil.ITDH - https://www.itdh.com/ 24.04.2013

ITDH – Archive https://www.itdh.com/engine.aspx?page=archivum_itdh 24.04.2013
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Prezentare companie, studiu de caz - MAERSK SEALAND
Proiect documentar pentru infiintarea unei firme de confectii
Repere istorice si evolutia eticii manageriale
Tipurile de etica manageriala
Analiza cheltuielilor de exploatare
Plan de afacere - constructii - DESCRIEREA AFACERII
S.C. Gionly S.A. - firma de constructii
PLAN DE AFACERE - PASTRAVARIE

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu