Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » afaceri
PROIECT PRACTICA - Mediul de afaceri al companiei S.C SelgrosCash&Carry S.R.L

PROIECT PRACTICA - Mediul de afaceri al companiei S.C SelgrosCash&Carry S.R.L


Universitatea Crestina - "Dimitrie Cantemir"

Facultatea de Management Turistic si Comercial

PROIECT PRACTICA

Mediul de afaceri al companiei S.C SelgrosCash&Carry S.R.L

1. Mediul de Afaceri al intrerprinderiiTotalitatea organizatiilor, intreprizatorilor si factorilor ce conditioneaza activitatea intreprinderii , precum si fortele sociale de ansamblu din afara acesteia alcatuiesc mediul de afaceri al firmei.

Altfel spus, mediul de afaceri al unei intreprinderi consta in multitudinea de factori si forte din exteriorul acesteia care au efect asupra capacitatii managerilor de a realiza si intretine relatii de succes cu clientii vizati.

Intreprinderile de succes stiu ca este de o importanta vitala sa-si supravegheze constant mediul in care actioneaza si sa se adapteze la schimbarile produse in cadrul acestuia.Acest lucru presupune o cercetare atenta a componentelor precum si impactul acestora asupra pietei si a activitatii intreprinderii.Raportul dintre componentele mediului -posibilele amenintari si oportunitati -sugereaza echilibrul la care acesta ajunge la un moment dat.Insa, in realitate echilibrul nu este decat o tendinta cu caracter constant, mediul fiind unul dinamic a carui evolutie este rareori lineara.

Ansamblul constrangerilor, a fortelor si deciziilor externe intreprinderii capabile sa o influenteze formeaza mediul ambiant.

Constrangerile, ce au un caracter de permanenta si relativa stabilitate, sunt elemente de natura geografica, economica , juridica si chiar politica.

Fortele , ca elemente ale mediului ambiant, reprezinta interese contrare interprinderii, influentand-o neuniform (concurenti, asociatii ale consumatorilor, actiuni sindicale etc.)

Decizile externe sunt hotarari ce pot impune schimbari asupra activitatii intreprinderii (privatizarea, nationalizarea, preluarea controlului asupra unei intreprinderi concurente etc.)

In acest cadru intreprinderea interactioneaza cu agenti de mediu al caror efect variaza in intensitate in functie de legaturile stabilite.Cu unii dintre agentii de mediu, intreprinderea intra in legaturi directe impuse de necesitatea realizarii obiectului de activitate (micromediul intreprinderii); cu altii relatiile sunt mai indepartate, influenta acestor fiind de cele mai multe ori indirecta (macromediul intreprinderii).

Micromediul intreprinderii

Componentele mediului extern cu care o intreprindere intra in relatii directe si permanente, ce au ca scop atingerea obiectivelor sale, formeaza micromediul intreprinderii.

In desfasurarea activitatii sale, intreprinderea este atat purtatoare de nevoi pentru a caror satisfacere apeleaza la resurse materiale si umane, cat si furnizoare de produse sau servicii pentru satisfacerea nevoilor unor agenti economici.

Resursele materiale si umane la care apeleaza intreprinderea reprezinta de fapt factorii de productie.Acestia sunt impartiti in trei categorii: prestatorii de serivicii, furnizorii de resurse banesti si furnizorii de forta de munca. In urma utilizarii lor se obtin produse sau servicii ce sunt livrate ulterior clientilor, ce alcatuiesc cercul firmelor, institutiilor si persoanelor individuale carora le sunt adresate.

  • Prestatorii de servicii /furnizorii de marfuri sunt reprezentati de firme sau persoane particulare ce ofera o gama larga de servicii / materii prime necesare indeplinirii obiectului de activitate al intreprinderii .
  • Furnizorii de resurse banesti - banci, actionari, sponsori etc.
  • Furnizorii de forta de munca - sunt agenti de mediu ce asigura factorul uman in procesul muncii.

Pe de alta parte actioneaza concurentii si organismele publice care influenteaza activitatea intreprinderii in mod decisiv.

Concurentii sunt reprezentati de firmele sau persoanele particulare care-si disputa aceiasi categorie de clienti, respectiv aceiasi furnizori sau prestatori de servicii.

Organismele publice reprezinta totalitatea institutiilor, care prin actiunile si deciziile lor influenteaza actiunile si deciziile intreprinderii.(organele financiare, vamale, de justitie etc.)

1.2. Macromediul intreprinderii

Macromediul intreprinderii este spatiul unde aceasta trebuie sa identifice ocaziile favorabile si amenintarile la adresa sa , care afecteaza actiunile si rezultatele acesteia pe termen lung. Factorii de mediu se oglindesc direct sau indirect in situatia pietei : determina volumul si structura ofertei de marfuri, veniturile banesti, marimea cererii de marfuri, nivelul concurentei etc.

Principalele medii componente ale macromediului sunt:

Mediul demografic - populatia aflata in zona de activate a intreprinderii.(numarul populatiei, structura pe sexe/varsta/mediu, rata natalitatii etc.)

Mediul economic -ansamblul elementelor ce compun viata economica a spatiului in care actioneaza intreprinderea.(nivelul de dezvoltare, gradul de ocupare a fortei de munca, situatia financiara)

Mediul tehnologic -alcatuit din componentele care explica cum se obtin produsele/serviciile de care se foloseste societatea la un moment dat.

Mediul cultural - ansamblul elementelor care privesc sistemul de valori, obiceiuri, traditii si norme care guverneaza statutul oamenilor in societate si care au un rol decisive in delimitarea segmentelor de piata si in conturarea unei anumite tipologii a cumparatorilor.

Mediul politic - reflecta structurile societatii, clasele sociale si rolul lor in societate, gradul de implicare a statului in economie, fortele politice si relatiile dintre ele.

Mediul institutional - ansamblul reglementarilor de natura juridica prin care e vizata activitatea de piata a intreprinderii.

Mediul natural - determina modul de localizare si de distributie in spatiu a activitatilor umane.

2. Prezentarea companiei

2.1. Scurt istoric

SELGROS   CASH&CARRY  SRL  Romania   apartine  concernului OHG FEGRO/SELGROS Gesellschaft für Großhandel mbH & Co din Germania, cu sediul in orasul Neu Isenburg, langa Frankfurt. Concernul a fost infiintat in 1989 prin fuziunea  grupurilor comerciale Fegro si Selgros, detinand in prezent 71 de magazine, 44 in Germania, 11 in Polonia si 16 in Romania.
  Actionarii companiei Fegro-Selgros sunt in proportii de cate 50 % grupurile:


  • REWE Group, cunoscut in Europa prin marcile Billa, Penny Market, XXL-Mega Discount, etc.
  • OTTO Group, cel mai mare comerciant mondial prin corespondenta. 

  Dezvoltam un parteneriat activ in intreaga Europa cu peste 1,8 milioane de clienti, revanzatori, gastronomi, producatori si prestatori de servicii.

  1959 
Se infiinteaza primul magazin SELGROS Grosshandel in Offenbach/Germania. Sunt oferite doar produse alimentare pe o suprafata de 1.500 mp

  1966
Se deschide primul magazin FEGRO Cash & Carry in Eschborn/Germania. Pe o suprafata de vanzare de 7.000 mp sunt oferite produse alimentare si nealimentare.

  1979
Compania Leibbrand OHG (o companie REWE Group) preia magazinele SELGROS Cash & Carry din Neu-Isenburg, Goldbach si Mannheim, iar compania OTTO Group GmbH & Co. KG Hamburg devine asociatul FEGRO Cash & Carry.

  1989
Se infiinteaza compania OHG FEGRO/SELGROS Gesellschaft fuer Grosshandel mbH & Co., asociatii REWE Group & Co. OHG si OTTO Group GmbH & Co. KG. avand participatii egale de cate 50 %. Societatea detine zece magazine FEGRO si sase magazine SELGROS.

  1997
Incepe expansiunea in strainatate prin deschiderea primului magazin in Polonia la Poznan.

  1998-2000
Expansiunea continua: se deschid inca sapte magazine in Polonia.

  2001
In data de 29 mai se deschide primul magazin SELGROS CASH & CARRY in Romania , la Brasov, unde se afla si sediul administratiei centrale.

Compania a intrat pe piata romaneasca in anul 2001 prin deschiderea primului magazin in Brasov, unde se afla si sediul administratiei centrale.

   Deschiderea magazinului Selgros din:

Brasov
2002:   Deschiderea magazinelor Selgros din: Pantelimon, Bucuresti- Baneasa. Targu- Mures

   Deschiderea magazinului Selgros din: Bucuresti- Berceni

   Deschiderea magazinelor Selgros din: Constanta, Timisoara  
2005:   Deschiderea magazinelor Selgros din:Oradea , Cluj-Napoca, Arad, Craiova

   Deschiderea magazinelor Selgros din: Ploiesti, Bacau

   Deschiderea magazinelor Selgros din: Iasi , Suceava , Galati


2.2.Organizarea companiei.

Conducerea companiei si deciziile asupra activitatii acesteia sunt responsabilitatea echipei de conducere formata din :

Edith Lenga-Balk- Country Manager

-Alexandru Vlad-Presedinte

-Dorin Iordachescu- Category Manager Food

-Marian Murea- Financial Manager

- Cristian Dragoi- Category Manager Non-food

-Adrian Dragomir- Director Relatii cu Clientii

- Pia Krauss- Marketing Manager

-Antoneta Tanase- Director Resurse Umane

Comunicarea in interiorul firmei se face pe niveluri ierarhice.

La ora actuala, activitatea in cele 16 magazine SELGROS din Romania este sustinuta de peste 5.300 de angajati. In administratia centrala din Brasov lucreaza o echipa de 190 de persoane.

Suprafata totala a fiecarui magazin include 4.000 mp birouri si anexe, precum si o parcare cu 500 pana la 700 de locuri, partial acoperite.

MARKETING - departamentul ce se ocupa cu ideile, strategiile, proiectele ce vizeaza imbunatatirea continua a performantelor si a imaginii companiei.

SALES & DISTRIBUTION- departamentul coordoneaza activitatea din toata tara si monitorizeaza nivelul vanzarilor.

HUMAN RESOURCES - departamentul se ocupa de recrutarea de personal si trainingul acestora, precum si de perfectionarea angajatilor.

IS - Departamentul supravegheaza partea de IT (harware&software, retelistica)

LEGAL - Departamentul care analizeaza contractele companiei pentru a fi in conformitate cu legislatia interna si internationala, dar si in concordanta cu interesele PMR

CORPORATE AFFAIRES - Departamentul asigura relatia cu presa (mass-media) si cu institutiile publice.

3.Mediul de afaceri al companiei

3.1. Micromediul companiei S.C Philip Morris Romania SRL

3.1.1. Factorii de productie

Prestatorii de servicii de care are nevoie aceasta companie pentru desfasurarea activitatii comerciale si in special de productie sunt:

furnizorii de energie electrica (RENEL)

furnizorii de apa potabila (APANOVA)

serviciile de salubritate (SANAL)

serviciile de telecomunicatii (CONNEX)

servicii medicale (MEDLIFE)

Furnizori de forta de munca. Recrutarea angajatilor se face prin trei metode:

prin departamentul de Resurse Umane din cadrul companiei

prin recomandarile partenerilor de afaceri

Furnizori de resurse banesti

Raiffeisen Bank

3.1.2. Clienti

50% dintre clienti sunt reprezentati de magazine Retail (Alimentara, Chiosc, Taraba, Mini-market etc )

40 % dintre clienti sunt reprezentati de HORECA (Hoteluri,Restaurante, Cafenele, baruri, puburi, discoteci etc.)

10% dintre clienti sun reprezentati de supermarketuri si hipermarketuri.

3.1.3. Concurentii si organismele publice

  • Concurenti principali

S.C METRO cash& Carry S.A

  • Organisme publice

Organismele publice cu implicatii in activitatea firmei sunt organismele statului care influenteaza toti agentii economici de pe aceasta piata.

Acestea impun taxele si impozitele pe care trebuie sa le plateasca orice firma.

Alte organisme care pot influenta compania sunt televiziunile si presa scrisa, ambele avand un puternic impact asupra masei de oameni

3.2. Macromediul companiei S.C Selgros Cash& Carry SRL

3.2.1. Mediul Demografic

In urma statisticilor effectuate in cadrul companiei s-au constatat urmatoarele:

- impartirea pe sexe a clientilor este aproximativ egala

- structura mediului este seminificativa; in mediul urban vanzarile fiind in proportie de 60% si in mediul rural 40 %.

3.2.2. Mediul Economic

Mediul economic este in primul rand influentat de puterea de comparare a leului si in al doilea rand de veniturile fluctuante ale clientilor.

De asemenea, in Romania,conceptia clientului este ca principalul criteriu in alegerea unui produs il reprezinta pretul si nu raportul calitate-pret. De aceea inflatia poate fi un factor important in fluctuatia veniturilor.

3.2.3. Mediul Institutional

Compania S.C Selgros Cash& Carry SRL functioneaza conform legislatiei Romaniei privind societatile comerciale si conform Legii Concurentei .

BIBLIOGRAFIE

Balaure V. (coord) -Marketing, Editura Uranus, Bucuresti, 2002

Caprarescu G. - Managementul firmei de comert si turism , Universitatea

Crestina -"Dimitrie Cantemir", Bucuresti, 2001

Caprarescu G -Managementul firmei de comert si turism- caiet de seminar

Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir", Bucuresti, 2002

Ionescu I., Ionascu V., Popescu M. - Economia intreprinderii de turism si

comert, Editura Uranus, Bucuresti,2002

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.