Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » afaceri
PLAN DE AFACERI "TEA O'CLOCK" SRL - amplasarea si aprovizionarea automatelor de ceai

PLAN DE AFACERI "TEA O'CLOCK" SRL - amplasarea si aprovizionarea automatelor de ceai


PLAN DE AFACERI

"TEA O'CLOCK" SRL

amplasarea si aprovizionarea automatelor de ceai

Cuprins:

Sumar

Prezentarea initiatorilorDescrierea produsului oferit

Descrierea pietei si a concurentei

Strategia de marketing propusa

Mobilizarea resurselor necesare

Organizarea - conducerea organizatiei

Ipoteze si riscuri

Planul financiar

Cap. 1: SUMAR

Afacerea pe care dorim sa o initiem consta in amplasarea unor automate, exclusiv de ceai, in locatiile publice pe care le consideram cel mai des strabatute. Ne propunem sa oferim celor care prefera ceaiul in detrimentul cafelei un acces mai usor la bautura lor preferata. Astfel, pentru consumatorii pasionati de ceai cu un ritm alert de viata, automatele de ceai reprezinta o solutie la indemana. Totodata, afacerea noastra se adreseaza si consumatorilor ocazionali care, fie din motive medicale fie din placere, aleg sa consume un pahar de ceai cald.

Echipa care-si propune concretizarea acestei idei de afacere este formata din patru studenti in anul V al Facultatii de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei. Desi limitate din punct de vedere financiar si fara o experienta anterioara, consideram ca entuziasmul, ambitia, puterea de munca precum si sprijinul parintilor ne pot ajuta in realizarea a ceea ce ne-am propus.

Motivul pentru care am ales ceaiul se datoreaza in mare parte obiceiului personal al fiecareia dintre noi de a consuma aceasta bautura. De asemenea, am remarcat tendinta populatiei de a incerca sa-si imbunatateasca alimentatia. Astfel, in urma unui studiu de piata a rezultat ca 20% dintre romani consuma ceai de mai multe ori pe zi, iar 27% consuma ceai o data pe zi. Afacerea noastra se va numi "Tea O'Clock" si va avea ca atributii cumpararea de automate, amplasarea in zone strategice, achizitionarea de materii prime, aprovizionarea constanta a automatelor si asigurarea bunei functionari a acestora. In acest scop, firma va avea parteneri de afaceri precum producatorul de ceai Plafar S.A, Zahar S.A Buzau si Saeco Group distribuitor de automate care asigura si service pentru echipamentele vandute.

Suma de bani necesara pentru demararea acestei afaceri este de 15.000 Euro care va fi obtinuta prin contractarea unui credit. Aceasta suma de bani este destinata, in principal, achizitionarii celor cinci automate si a unei masini second-hand pentru transportarea materiilor prime.

In privinta incasarilor trebuie sa tinem cont de faptul ca, in apropierea verii vanzarile noastre vor scadea cu cel putin 50 % si ca vom avea o perioada in care, cel mai probabil, nu vom inregistra vanzari semnificative intrucat facultatile in care dorim sa amplasam automatele isi vor reduce activitatea pe durata verii. De aceea am considerat necesar luarea in calculul numai a perioadei octombrie - iunie. In urma acestui calcul a rezultat un prag minim de incasari de 135.000 RON pe an. Platile sunt estimate a fi aproximativ 60.000 RON pe an astfel peste 50% din incasari vor fi profit brut. In primul an vom cheltui suma de 87.000 RON unde diferenta de 27.000 RON este datorata in mare parte achizitionarii a celor cinci automate si a masinii.

Fiecare membru al echipei va contribui la buna functionare a organizatiei. In functie de cunostinte si abilitati, fiecare se va ocupa, dupa caz, de contabilitate, de aprovizionare, de promovare si relatii cu clientul sau de strategia de dezvoltare. De asemenea, vom avea un angajat cu norma redusa care se va ocupa de transportul materiilor prime si alimentarea si curatarea automatelor. Persoana potrivita pentru aceasta munca va trebui sa posede permis de conducere clasa B, sa dea dovada de seriozitatea si de disponibilitate de munca, experienta nefiind un criteriu obligatoriu.

Pe termen lung urmarim extinderea locatiilor si cresterea numarului de automate o data cu sporirea notorietatii produsului nostru. Ne propunem ca, atunci cand oamenii doresc sa consume o bautura calda, sa aleaga ceaiul in detrimentul cafelei pentru ca este un produs mai sanatos care poate indeplini functiile acesteia. Ne referim in acest caz la ceaiul negru care contine cofeina, stimulent tot mai indispensabil pentru cei care duc un ritm de viata alert.

In functie de felul cum va evolua afacerea noastra ne propunem sa ne diversificam oferta de produse prin achizitionarea unui sistem de racire care sa ne permita transformarea ceaiului cald in ice tea in apropierea verii.

Cap. 2: PREZENTAREA INITIATORILOR

Intreprinzatorul roman este considerat a fi o persoana cu pregaire superioara dar lipsita de experienta care se simte atras de activitatea de comert mai mult decat cea de productie. Aceste caracteristici coincid cu trasaturile fiecarui membru al echipei. Intrucat suntem inca studente, nu poate se poate vorbi despre o experienta anterioara dar speram ca entuziasmul si dorinta de a ne cladi propria afacere poate compensa intro anumita masura aceasta lipsa.

In contiunare vom face o prezentare a initiatorilor prin care se urmareste evidentierea atat a calitatilor precum si a limitelor pentru a stabili locul si pozitia fiecaruia in cadrul organizatiei:

Leonte Bogdan:

puncte forte: ambitios, bun organizator, capacitate de motivare si mobilizare a celorlalti, inclinata catre risc, responsabilitate in adoptarea unor decizii

puncte slabe: nepotrivit pentru relatii cu publicul datorita impulsivitatii, sinceritatii brutale si incapatanarii; poate deveni autoritar in incercarea de a-si impune punctul de vedere si are probleme cu pastrarea calmului

Anca Turtoi:

puncte forte: spirit independent, responsabila, simt critic dezvoltat, disponibilitate pentru lucrul in echipa, calma in fata presiunii, buna organizatoare, moderata in cheltuieli, forta de negociere

puncte slabe: reticenta in privinta schimbarilor, incapatanare, sinceritate brutala

Sandulescu Marius:

puncte forte: prezenta placuta, diplomata, deschis catre nou, dorinta de interactiona cu oamenii, constiincios, capacitate de aplanare a conflictelor

puncte slabe: emotivitate, subiectivitate, se pliaza vointei celorlalti pentru a evita conflictele

Corina Tudor:

puncte forte: seriozitate, rigurozitate in ceea ce priveste ducerea la bun sfarsit a unui proiect, buna pregatire in contabilitate, buna colaboratoare, calma in fata presiunii, dispusa la compromis

puncte slabe: fire introvertita, timiditate, nu isi pastreaza calmul atunci cand trebuie sa vorbeasca in public, nesiguranta

Telul comun, acela de a reusi pe plan profesional, ne uneste in initierea acestei afaceri, insa cu siguranta vor aparea conflicte in ceea ce priveste planurile de extindere a afacerii.

Pentru ca ne dorim sa ne conducem singuri afacerea trebuie sa invatam sa luam decizii impreuna, lucru care se poate dovedi uneori dificil avand in vedere ca unii dintre noi au predispozitie catre risc si actioneaza din impuls iar altii doresc sa analizaze fiecare detaliu si sunt sceptici in privinta realizarii unor investitii nesigure. Totodata, impulsivitatea si incercarea de a-si impune propriile idei pot determina certuri in cadrul echipei, certuri care pot conduce la destramarea parteneriatului de afaceri.

Cu toate acestea speram ca impreuna, bucurandu-ne de sustinerea si ajutorul familiei si fructificand aptitudinile si cunostiintele noastre in domeniul economic, putem crea o organizatie ce doreste satisfacerea nevoilor reale ale consumatorilor care, la randul lor, vor stii sa aprecieze valoarea ofertei noastre.

Cap. 3: DESCRIEREA PRODUSULUI OFERIT

Pe tot parcursul anului, dar mai ales in sezonul rece, ceaiul poate constitui o modalitate sanatoasa de a-ti potoli setea, poate contribui si la prevenirea unor viroze specifice acestei perioade sau, pur si simplu, poate fi o modalitate de relaxare. Totodata, pentru ca ceaiul va fi disponibil atat in varianta traditionala, cu zahar, dar si in varianta dietetica, cu zaharina, putem recomanda produsul nostru si persoanelor care sufera de diabet.

Pentru inceput ne propunem sa achizitionam un numar de 5 automate pe care dorim sa le pozitionam in locatii precum Facultatea de Electronica, UPB Rectorat, Facultatea de Medicina Dr. Carol Davila, Facultatea de Arhitectura si Autogara Militari. Alegerea acestor locatii s-a bazat pe urmatoarele criterii: numarul de oameni care frecventeaza aceste locuri, numarul de automate din respectivele locatii, existenta in apropiere a unor locuri special amenajate pentru consumarea de bauturi calde (restaurante, cafenele, ceainarii) sau a unor magazine de unde se pot procura.

In functie de rezultatele obtinute pe zone de amplasare in primul an de functionare vom decide daca urmeaza sa sporim numarul de automate dintro locatie, sa marim zona de activitate sau sa aplicam ambele variante.

Organizatia noastra urmareste sa ofere o gama variata de ceai precum si posibilitatea consumatorilor de a opta intre a-si indulci ceaiul fie cu zahar fie cu zaharina. Pentru aceasta, am hotarat achizitionarea unor automate cu opt recipiente de depozitare a materiilor prime si minim douasprezece selectii.

Astfel, clientii nostrii vor avea posibilitatea de a alege dintre sortimente precum: ceai verde, ceai negru simplu, ceai negru piersica, ceai de menta, ceai de tei si ceai de fructe de padure fiecare disponibil in varianta cu zahar sau zaharina. Este necesar sa mentionam ca produsul nostru va fi exclusiv natural, ceaiul fiind sub forma de frunze si nu pulbere dizolvabila.

Produsul va fi vandut in pahare de plastic de 120 ml, iar pretul va fi diferentiat in functie de sortimentul de ceai si in functie de alegerea indulcitorului. Prin urmare un pahar cu ceai de tei, menta sau fructe de padure va costa 1 RON in varianta cu zahar si 1,2 RON in varianta cu zaharina, iar paharul cu ceai negru si de ceai verde va costa 1,5 RON in varianta cu zahar si 1,8 RON in varianta cu zaharina.

Momentan, produsul nostru se afla in stadiu de concept, pentru a ajunge pe piata este necesara contractarea unui credit, achizitionarea de echipamente, cumpararea de materii prime (ceai, zahar, zaharina, apa imbuteliata si pahare plastic), inregistrarea firmei la Registrul Comertului si protejarea marcii prin obtinerea unui certificat de la OSIM, formalitate care dureaza, de regula, un an. Costul estimat pentru aducerea produsului pe piata se ridica la suma de 40.000 RON . Acesta cuprinde:

- cheltuieli directe: automate, masina, salariu personal direct productiv, combustibil, energie electrica, materii prime,

- cheltuieli indirecte: intretinere si service pentru automate si masina, abonament telefonie mobila, dobanda banca, cheltuieli de inregistrare, amortizarea mijloacelor fixe, cheltuieli cu inchirierea spatiului de amplasare.

De retinut este ca acest calcul cuprinde cheltuielile de functionare pentru o perioada de o luna.

Cap. 4: DESCRIEREA PIETEI SI A CONCURENTEI

Afacerea noastra isi propune sa ocupe o nisa a pietei automatelor de bauturi calde din Romania, de aceea am considerat necesara o analiza a pietei automatelor de cafea din tara noastra.

Primele automate de bauturi au aparut in Romania in anul 2001 cand compania germana Dallmayr a inaugurat o retea de automate de cafea printr-un sistem de franciza

In prezent piata automatelor numara 10.000 de aparate pentru bauturi calde. Se estimeaza ca numarul de automate de cafea ar mai putea creste in urmatorii ani pana la 16.000 aparate - o crestere cu 60%. Liderii pe aceasta piata (care, conform Ziarului Financiar, ajunge la 28 milioane euro anual) sunt Elite, Dallmayr Kaffe si Nestle care impreuna detin o cota de piata de 80%. Astfel primii trei jucatori de pe piata inregistreaza impreuna, anual, incasari de 22 milioane euro. Odata cu sporirea numarului de automate se estimeaza ca piata va avea un ritm de crestere de 15% pe an in conditiile in care ritmul de crestere in anul precedent a fost de 25%.

Factorii principali care contribuie la aceasta crestere sunt noul stilul de viata al consumatorilor precum si accesibilitatea produsului - oamenii pot consuma o bautura calda la locul de munca, la metrou, in gara, la facultate, si pretul relativ mic al produsului datorat costurilor reduse. Faptul ca vanzarea nu este asistata si ca nu exista cheltuieli mari cu inchirierea spatiului de vanzare se reflecta in pretul produsului.

In calcularea cotei de piata pe care o poate avea organizatia noastra pe piata bauturilor calde am tinut cont de numarul mic de automate cu care operam precum si de preferinta relativ scazuta a consumatorilor pentru ceai in detrimentul cafelei si a produselor derivate. Astfel cota de piata pe care ne-o propunem este de 0,15% in conditiile in care ne asteptam la incasari de aproximativ 38.600 euro pe o piata de 28 milioane euro.

Datorita deciziei de amplasare a 4 dintre cele 5 automate in facultati, publicul tinta vizat este reprezentat, in marea majoritate, de studenti - persoane active cu venituri mici.

Cererea potentiala este data de numarul studentilor al celor patru facultati unde vor fi amplasate automatele de ceai (Facultatea de Electronica, UPB Rectorat, Facultatea de Medicina Dr. Carol Davila, Facultatea de Arhitectura) precum si de volumul celor care tranziteaza Autogara Militari. Astfel, numarul de consumatori potentiali se ridica aproximativ la 30.000 de persoane. Daca avem in vedere un studiu organizat in 2004, care afirma ca numai 5% dintre clientii automatelor de bauturi calde prefera sa bea ceai, atunci numarul de consumatori efectivi este de 1500. Cu toate acestea, consideram ca cererea efectiva va fi mai mare tinand cont ca in unele dintre facultatile mentionate nu exista nici un automat de bauturi fie ele calde sau reci.

Ne asteptam ca produsul nostru sa fie apreciat de consumatori desi pretul unui pahar de ceai poate costa chiar si 1 RON, cu 80 % mai mult decat un pahar de cafea. Atuurile pe care le detine produsul nostru sunt legate de varietatea sortimentala, de accesibilitatea lui si, nu in ultimul rand, de beneficiile terapeutice ale ceaiului care poate substitui cu succes cafeaua.

Nu consideram ca vom reprezenta o amenintare reala pentru concurenta avand in vedere numarul mic de automate pe care le detinem. Insa, prezenta noastra in unele locatii care nu detin nici un automat poate atrage atentia concurentilor care pot opta sa instaleze automate de cafea in acele locatii. Totodata, firmele care opereaza cu automate de cafea pot decide sa-si diversifice activitatea prin instalarea unor automate de ceai.

Un alt concurent important, pe piata automatelor, sunt automatele de bauturi racoritoare care in sezonul rece si, mai ales, in sezonul cald tind sa atraga tot mai multi consumatori, in contextul in care, docamdata, produsul nostru nu se poate adapta la cerintele consumatorilor pe timp de vara.

Cu toate acestea, credem ca afacerea noastra poate face fata cu succes concurentei atata timp cat: produsul isi va mentine calitatea, gama sortimentala se va imbunatatii in conformitate cu preferintele consumatorilor, buna functionare a aparatelor va fi asigurata iar automatele vor fi curatate periodic astfel incat inocuitatea si gustul produsului sa nu fie afectate.

Cap. 5: STATEGIA DE MARKETING PROPUSA

Cea mai importanta componenta a mix-ului de marketing este produsul. Astfel, Tea O'Clock urmareste furnizarea unui produs de calitate (ceaiul este 100% natural fiind sub forma de frunze si nu pulbere solubila, iar apa folosita pentru preparare este minerala necarbogazoasa si nu de la robinet) care sa corespunda cerintelor consumatorilor, gama sortimentala fiind alesa pe baza unui sondaj facut pe un esantion de 100 de studenti consumatori de ceai. Chiar daca sortimentele disponibile sunt ceai verde, ceai negru simplu, ceai negru piersica, ceai de menta, ceai de tei si ceai de fructe de padure acest lucru nu inseamna ca nu suntem receptivi la dorintele clientilor. Mai mult, acestia vor putea sa propuna noi sortimente de ceai folosind cutiutele noastre pentru sugestii ("SugesTEA") atasate automatelor. De asemenea, langa fiecare automat va fi disponibil si un cos de gunoi destinat exclusiv colectarii paharelor de plastic folosite.

Totdata, tinand cont de evolutia afacerii noastre, vom aplica o strategie de reformulare, urmarind ca, in sezonul cald, produsul nostru sa fie disponibil si in varianta ice-tea. Acest lucru presupune achizitionarea unor dispozitive care produc cuburi de gheata.

Canalul de distributie este unul scurt, existand un singur intermediar - societatea noastra, care achizitioneaza materiile prime de la producator si pe care le prelucreaza si le vinde prin intermediul automatelor. Pentru ca procesul de distributie sa fie eficient este necesara monitorizarea si aprovizionarea constanta a automatelor cu materie prima, de aceea automatele vor fi verificate zilnic. Aria de distrubutie este destul de restransa avand in vedere numarul mic de automate cu care operam. Vom lua in considerare o extindere a ariei de distributie incepand abia cu al doilea an de functionare si in functie de incasarile inregistrate in primul an.

In ceea ce priveste politica de promovare, Tea O'Clock va avea o activitatea restransa. Publicitatea se va realiza la locul vanzarii, prin prezenta marcii si sloganului ("Timpul si locul potrivit!") organizatiei noastre pe fiecare automat. Totodata, marca, sloganul si numarul de contact vor fi vizibile si pe masina cu care se realizeaza aprovizionarea.


Din dorinta de a fi cat mai apropiati de clientii nostri si pentru a corespunde cerintelor acestora, vom pune la dispozitia lor si o linie telefonica. Astfel, pentru orice probleme care ar putea aparea, clientii nostri sunt indemnati sa sune la numarul nostru de relatii cu publicul - 0748.140.780.

Cap. 6: MOBILIZAREA RESURSELOR FINANCIARE

Pentru a demara afacerea noastra avem nevoie, in primul rand, de resurse financiare. Aceste resurse vor fi obtinute prin contractarea unui credit de nevoi personale - "creditul pentru orice" de la banca Unicredit Tiriac in valoare de 15.000 Euro cu o DAE de 14,56% pe o perioada de cinci ani. Din aceasta suma, 10.000 Euro vor fi folositi pentru a cumpara o Dacie Papuc second hand de 5000 Euro si cinci automate de la Saeco Group.

Materiile prime de care vom avea nevoie sunt: ceai, zahar, zaharina, apa imbuteliata si pahare plastic. Astfel furnizorii nostri vor fi: Plafar S.A, Zahar S.A Buzau, Sellnord SRL, Cumpana si Gold Plast Production SRL.

O portie de ceai va contine: 2g ceai, 25g zahar/15g zaharina, 120ml apa. Fiecare automat va fi aprovizionat cu: 1,5kg ceai negru piersica, 1,5kg ceai verde, 1,5kg ceai fructe de padure, 1kg tei, 1kg menta si 1kg ceai negru, 19L apa imbuteliata, 5kg zahar, 2,5kg zaharina si 700 pahare plastic. Astfel pentru un consum total de 4400 portii pe saptamana ar fi necesara alimentarea automatelor o data la doua/trei zile cu apa, zaharina si zahar. Totusi aceasta estimare nu este foarte exacta avand in vedere ca nu putem prezice ce metoda de indulcire vor prefera clientii si care dintre automatele amplasate va avea cel mai mare succes. De accea, pentru inceput este necesar ca cel putin o data pe zi, angajatul nostru sa se deplasaze la locul de amplasare pentru a vedea cum merg vanzarile si ce sortimente sunt mai apreciate de catre consumatori.

Organizatia noastra se va aproviziona cu zahar, zaharina si apa saptamanal in timp ce aprovizionarea cu ceai si pahare de plastic se va face o data pe luna. Stocurile se vor depozita in locuinta unuia dintre membrii echipei, situata pe Bulevardul Pache Protopopescu nr. 113 (sediul Tea O'Clock), si de aceea, din motive de spatiu, aprovizionarea cu materiile prime care se consuma cel mai repede va fi saptamanala.

De alimentarea si inspectarea zilnica a automatelor se va ocupa angajatul nostru. Recrutarea se va face prin postarea unui anunt pe mai multe site-uri de specialitate. Persoana pe care o recrutam va fi angajata pe baza unui contract de colaborare si va trebui sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa posede permis de conducere clasa B, sa fie o persoana dinamica si serioasa, de preferinta de sex masculin. Experienta in domeniu nu este obligatorie dar constituie un avantaj in plus pentru candidat. In cazul in care nu are experienta, angajatului i se va explica modul in care se alimenteaza si se curata aparatul.

Totodata pentru a fi in permanenta in contact, va fi necesara achizitionarea unor telefoane mobile atat pentru cei patru membri ai echipei cat si pentru angajat. In acest scop am decis sa colaboram cu compania de telefonie mobila Orange si sa optam pentru abonamentul Business Flexibil Group 38.

Cap. 7: CONDUCEREA AFACERII

Managerii au in prezent o profesie foarte complexa, care le pretinde sa fie eficace intrun numar mare de activitati. Li se pretind abilitati strategice, abilitati organizationale, de eficacitate personala etc., iar in toate trebuie sa aiba performanta. Managerul trebuie sa merite sa fie urmat de ceilalti si sa ii aiba in grija si nu in subordine.

Se considera ca managerii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii :

  • sa aiba o viziune clara a obiectivelor si a mijloacelor de realizare a acestora, sa masoare aceste performante in raport cu obiectivele;
  • sa inteleaga care sunt resursele si caile cele mai eficiente de a le investi;
  • sa detina informatii despre posturi, pregatire si accesul la expertiza de specialitate;
  • sa procedeze de o asa mainera incat sa predomine unitatea, activitatea, initiativa si devotamentul.

Pentru a fi un manager de succes trebuie sa uiti complet de notiunea ca poti face totul de unul singur. Dupa cum se pare, cea mai importanta parte a acestei activitati inseamna sa inveti sa imparti diverse responsabilitati persoanelor capabile sa le indeplineasca eficient si ulterior sa le trimiti un feedback pozitiv pentru a le arata ca au lucrat bine, astfel imbunatatind relatia angajat - manager.

Indatoririle esentiale ale unui manager sunt:

  • planificarea,
  • organizarea,
  • stabilirea obiectivelor,
  • stabilirea prioritatilor,
  • gandirea creativa.

Este important sa ai foarte buna pregatire profesionala, experienta in domeniul respectiv si abilitati de manager. Bineinteles ca abilitatile declarate sunt cele legate de putere de decizie, viziune de ansamblu, adaptabilitate, flexibilitate dar totusi 'mana forte' in coordonarea oamenilor, capacitatea de a lua si decizii favorabile si decizii mai putin placute, personalitate echilibrata si integritate. Stilul fiecarui manager depinde de personalitatea si de mediul profesional si cultural in care s-a format.

In cazul nostru, se poate spune ca multe dintre cerinte ne lipsesc, tinand cont de varsta si de experienta redusa.

Un avantaj l-ar puteai constitui faptul ca urmam o facultate cu profil economic in care invatam cum sa abordam diversele situatii ce pot aparea si ca, de asemenea, ne dezvoltam "simtul" managerial (lucrand la diverse proiecte, in echipa sau individual ). Avand in vedere ca toate am absolvit liceu cu profil real (matematica-informatica) am dobandit si alte cunostinte decat cele economice (tehnice, infomatice etc..).

In ceea ce priveste aspectele relationale, puteam aprecia ca legatura dintre noi este destul de consolidata, avand in vedere ca suntem colege de grupa de un an si jumatate si ca am mai lucrat la proiecte impreuna.

Pentru a vadea rezultate cat mai bune este foarte important sa ne cunostem punctele slabe si sa incercam sa le corectam. De exemplu, perfectionismul care o caracterizeaza pe una dintre noi poate reprezenta un pericol pentru intreaga echipa: standardele personale extrem de ridicate te pot face sa te temi de rezultatele scazute si sa nu ai incredere in capacitatea altora de a rezolva probleme.

Impulsivitatea caracteristica varstei ne poate determina sa luam niste decizii ce presupun un risc ridicat, dar trebuie sa avem grija si sa fim mai cugetati deoarece riscurile pe care ni le asumam trebuie sa fie bine calculate si analizate. Chiar si in conditiile unei comunicari foarte bune, cu o buna instruire, cu angajati pregatiti si sub control direct, exista posibilitatea aparitiei esecului.

Desi toate ne ocupam de buna functionare a afacerii, persoana care a adus un aport de capital mai mare este considerata managerul echipei. Datorita personalitatii puternice, aceasta poate crede uneori ca toate deciziile si propunerile sale sunt cele mai bune, poate avea tendinta de a promova si asculta doar parerea acelor persoane care ii sustin imaginea despre sine astfel ajungandu-se la o comunicare selectiva, lucru care dauneaza foarte mult muncii in echipa.

De asemenea, este foarte important ca fiecare sa stie care ii sunt atributiile, dar sa si indrazneasca sa-si exprime oricand ideile. Atata timp cat constientizam si cunoastem lucrurile care ne fac rau, atat noua ca persoane, cat si firmei, trebuie sa evitam pe cat posibil ca acestea sa aiba loc. De aceea trebuie sa ne exprimam parerea liber si sincer arunci cand consideram ca una dintre noi greseste, oricat de greu ar fi, pentru a putea solutiona impreuna orice problema.

Cap. 8: IPOTEZE SI RISCURI

Dupa cum am mai spus primul impuls pentru a porni aceasta afacere a fost pasiunea noastra comuna pentru ceai si dorinta de a consuma noi insine din aparatele pe care dorim sa le introducem pe piata. Bineinteles ca nu ne-am bazat doar pe acestea si am facut un studiu de piata care ne-a demonstrat ca nu suntem singurele care simt nevoia existentei acestor automate. Speram ca cererea pentru produsul nostru nu sa nu fie determinata doar de noutatea produsului pe piata.

Mediul de afaceri prezinta numeroase riscuri, iar abilitatea intreprinzatorilor de a izola si analiza acestor riscuri determina in ultima instanta succesul sau esecul in afaceri. Fara indoiala, unele riscuri sunt inevitabile, in schimb multe dintre ele pot fi controlate. In cazul nostru acestea pot fi: de piata., ale ofertei, ale creditului si operationale.

In categoria risurilor de piata se incadreaza elemente care influenteaza firma la nivel macroeconomic, precum: reforme fiscale, reforme monetare, evenimente politice interne si internationale, inflatia, evolutia cursului de schimb. Astfel, un impozit mare pe profit poate afecta afacerea pentru ca ar putea sa diminueze bugetul investitional cat si castigul personal al fiecarui membru al echipei. Fapt care ar putea determina iesirea din afaceri.

Legat de riscul ofertei o amenintare pentru noi ar putea fi concurenta indirecta adica firmele mari, cu notorietate, care ar putea sa-si extinda oferta, adaugand, pe langa cafea, mai multe sortimente de ceaiuri. Totodata, trebuie sa tinem cont ca docamdata nu putem oferi decat ceaiuri calde, iar in perioada de vara oferta noastra nu mai poate satisface gustul consumatorului care va dori sa bea ceva rece. De asemenea, oferta poate fi considerata limitata, avand in vedere ca unii oameni poate nu prefera sa bea nici unul dintre sortimentele de ceai oferite de noi, cu toate ca aceste sortimente au fost stabilite prin efectuarea unui mic sondaj si coincid intro masura cu ceea ce prefera majoritatea sa consume.

Legat de riscul de credit, poate aparea posibilitatea ca, dintrun motiv legat de volumul vanzarilor sa avem dificultati in rambursarea creditului si platirea dobanzii. Totodata, dobanda poate creste datorita cresterii ratei inflatiei. Tinand cont ca noi am contractat un credit in euro, mai pot aparea dificultati legate si de cresterea cursului de schimb.

Riscurile care mai pot aparea se leaga de furnizori si de relatiile noastre comerciale cu acestia si de personalul care se va ocupa cu aprovizionarea si intretinerea automatelor. Se poate sa avem dificultati in gasirea persoanei potrivite si in ceea ce priveste motivarea ei din punct de vedere financiar.

Cap. 9: PLANUL FINANCIAR

Bilantul contabil se prezinta astfel:

A. Active imobilizate

I. Imobilizari necorporale

- Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale, drepturi si

active similare, daca acestea au fost achizitionate cu titlu oneros.

II. Imobilizari corporale

- Instalatii tehnice si masini

III. Imobilizari financiare

Total active imobilizate

B. Active circulante

I. Stocuri

- Materii prime si materiale consumabile

II. Creante

III. Investitii pe termen scurt

IV. Casa si conturi la banci

Total active circulante

C. Cheltuieli in avans

D. Datorii: sumele care trebuie platite intr-o perioada

de pana la un an

- Datorii comerciale -furnizori

E. Active circulante nete/datorii curente nete

F. Total active minus datorii curente

G. Datorii: sumele care trebuie platite intr-o perioada

mai mare de un an

- Sume datorate institutiilor de credit

H. Provizioane

I. Venituri in avans

J. Capital si rezerve

I. Capital subscris

II. Prime de capital

III. Rezerve din reevaluare

IV. Rezerve

V. Profitul sau pierderea reportat(a)

VI. Profitul sau pierderea exercitiului financiar

*lei RON

Contul de profit si pierdere :

STRUCTURA CONTULUI DE PROFIT SI PIERDERE FORMAT "LISTA" CU PREZENTAREA CHELTUIELILOR DUPA NATURA LOR

Marimea neta a cifrei de afaceri.

Variatia stocurilor de produse finite si lucrari in curs de executie.

Lucrari efectuate de intreprindere, pentru sine, si inregistrate in activ.

Alte venituri de exploatare.

a)      Cheltuieli cu materiile prime si materiale consumabile.

b)      Alte cheltuieli externe.

Cheltuieli de personal.

a) Salarii si alte drepturi de personal

b) Cheltuieli sociale

a)      Corectarile de valoare privind cheltuielile de constituire, imobilizarile corporale si necorporale.

b)      Corectarile de valoare privind elementele activului circulant

Alte cheltuieli de exploatare.

Venituri ce provin din participatii.

Venituri care provin din alte valori mobiliare si din alte creante ale activului imobilizat.

Alte dobanzi si venituri asimilate.

Corectarile de valoare privind imobilizarile financiare si valorile mobiliare apartinand activului circulant.

Dobanzi si cheltuieli asimilate.

Impozitul asupra rezultatului care provine din activitatile ordinare.

Rezultatul care provine din activitatile ordinare dupa impozitare.

Venituri exceptionale..

Cheltuieli exceptionale..

Rezultate exceptional.

Impozitul asupra rezultatelor exceptional..

Alte impozite care nu figureaza in posturile anterioare.

Rezultatul exercitiului

135000

960

60000

3300

27840

7644

48000

Patrimoniu net = Activ - Datorii = 163800-115800=48000 RON

Fond de rulment = Cap. proprii - Active Imob. = 52500 - 27840 = 24660

Rata Lichiditatii totale =

Rata Lichiditatii Activelor Circulante =

Solvabilitate Globala =

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.