Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » afaceri
Cauzele nerealizarii unor relatii de afaceri

Cauzele nerealizarii unor relatii de afaceri


Cauzele nerealizarii unor relatii de afaceri

Nu intotdeauna afacerile proiectate a fi de succes ating performantele dorite de intreprinzatori. Unele se mentin la nivelul de mediocritate, altele esueaza. Cauzele esecurilor sunt, de asemenea, multiple. Cele mai multe dintre ele constau in lipsa factorilor favorizati succesului.

Autorii care s-au referit la esecuri au citat ca prima cauza dimensiunea redusa a capitalului initial, ceea ce duce la neconcordanta intre obiective si posibilitati. Insuficienta capitalului propriu poate conduce la piederea puterii de decizie asupra afacerii. In stransa legatura cu aceasta cauza este si neputinta intreprinzatorilor de a sesiza la timp ,,evenimente negative" cum sunt recesiunea economica si declinul firmei.

Necunoasterea pietei, ignorarea nevoilor consumatorilor, dezinteresul pentru cercetarea trebuintelor clientelei sunt o sursa sigura de esec. La fel de sigura este lipsa de realism exprimata prin automultumirea exagerata. Cei care exagereaza, care considera ca numai au ce invata dupa obtinerea unui succes, parcurg traseul pe care un teoretician il exprima plastic prin drumul reversibil de la nimic la agonie sau invers.Subestimarea concurentei a generat intotdeauna esecuri. Cei care se preocupa numai de succesele immediate sau traiesc cu impresia ca nimeni nu poate concura, risca enorm in domeniul conducerii afacerilor. Riscul implica si autocunoastere. Cine risca trebuie sa-si cunoasca resorturile de a se mobiliza, de a fi inventiv, de a lua decizii rapide si de a nu dezarma in fata esecului.

Teama de riscuri este la fel de disfunctionala pentru motivatia urmaririi succesului. Cei ce raman in expectativa, nu risca si asteapta ca sansa sa le aiba succese, nu rezista in lumea dinamica a afacerilor.

Esecurile inregistrate si oamenii de afaceri care au prejudecati, care considera ca totul poate fi cumparat, ca ,,banii la bani trag", ca oamenii te respecta pentru ca esti bogat, ca avand putere economica ii dispretuiesti pe ceilalti. Evaluatorii lucizi ai lumii afacerilor previzioneaza esecul acestor orgoliosi. Una din cauzele sigure ale esecului este incalcare deodontologiei, atat prin ignorarea legalitatii, cat si prin sfidarea normelor morale. Fara a fi in mod sistematic si explicit, normele deontologice sunt acceptate de oamenii de afaceri autentici. La nivelul comunitatii lor, intrusii nu sunt agreati si mai devreme sau mai tarziu se autoexclud.

Unii intreprinzatori isi pierd credibilitatea si ajung la esec din cauza inabilitatii de a-si alege partenerii. La fel de nefast pentru reusita afacerii este dezinteresul pentru ai stimula pe colaboratori. Concurenta profita de ocazie atunci cand distribuitorii/vanzatori ai unui om de afaceri sunt demotivati datorita salarizarii lor nesatisfacatoare.

Multe esecuri de afaceri tin de stangaciile si gafele datorite lipsei de educatie. Nepunctualitatea, promisiunile neonorate, vocabularul impropriu, necunoasterea regulilor elementare de politete produc o impresie negativa atat de puternica, incat omul de afaceri respectiv trebuie evitat.

Comportarea necorespunzatoare cu publicul consumator este aspru sanctionata. Intentia de a-l insela, ignorarea solicitarilor lui, atitudinea de superioritate si alte asemenea manifestari ii indeparteaza pe clienti. Unul dintre manageri reflecta pe aceasta tema: ,,trebuie sa fii cu adevarat cinstit, nici sa nu-ti treaca prin gand sa inseli oamenii.felul in care te comporti cu oamenii determina felul in care ei se vor purta cu tine".

Cauzele care dau esecuri tin de nivelul de insusire a stiintei afacerilor, de personalitatea omului de afaceri, de nivelul lui de instruire, de calitatea educatiei lui, de atitudinea acestuia in viata cotidiana, dar si de elemente ale mediului social in care evolueaza afacerea, de politica economica a firmei. Studii efectuate in diverse tari au pus in evidenta esecuri ale firmelor datorita starii de criza a unei ramuri economice, a economiei in general de care omul de afaceri nu tine seama in elaborarea strategiei proprii. Cauzele de natura contextuala economice si/sau sociale ii dezarmeaza pe oamnii de afaceri care se vad neputinciosi in redresarea afacerii proprii. Cei tari, deprinsi sa invinga, depasesc si vicisitudinile de natura obiectiva, gasind solutii pentru cele mai dificile situatii. Mai dificila ete situatia intreprinzatorilor care esueaza din lipsa de experienta sau din incapacitatea de confruntare.

Indiferent de cauzele esecurilor, ele au efecte puternice supra omului de afaceri, determinandu-i, uneori, destinul profesional. Rezonanta esecurilor la nivelul personalitatii intreprinzatorului este dependenta, la randul ei, de o multitudine de factori cum sunt: mentalitatea, educatia, competenta etc. Desi unii intreprinzatori au tendinta sa aprecieze ca esecul lor ,,depinde in mare masura de ceilalti", in realitate reactia la insucces si decizia de a le depasi apartin omului de afaceri.

Atitudinea fata de esecuri este considerata ,,piatra de incredere a rezistentei". Pe unii esecul ii poate mobiliza sa continue infruntarea dificultatilor. Cei slabi demobilizeaza usor si fie se decid sa abandoneze afacerea, fie sunt exclusi fara voia lor. Esecul si succesul sunt alternativele oricarei afaceri. Dupa aprecierile teoreticienilor, a treia posibilitate nu exista pentru un timp limitat, dupa care afacerea evolueaza spre succes sau esec. Depinde de priceperea fiecarui intreprinzator de a identifica strategiile de succes pentru afacerea lui.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.