Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » agricultura
CUM SI CAND FACETI SEMANATUL LA MAZARE ,SOIA , FASOLE SI ARAHIDE?

CUM SI CAND FACETI SEMANATUL LA MAZARE ,SOIA , FASOLE SI ARAHIDE?
CUM SI CAND FACETI SEMANATUL LA MAZARE ,SOIA , FASOLE SI ARAHIDE?

Samanta de mazare trebuie sa aiba puritatea de 96 - 99% iar germinatia peste 80%, sa apartina unui soi zonat, sa fie nefisurata si neatacata de gargarita.

Samanta se trateaza impotriva bolilor cu produsele prezentate in tabelul 2.2.5. Tratarea semintei cu fungicide se face cu doua saptamani inainte de semanat pentru a diminua efectul nefavorabil al fungicidelor asupra bacteriilor fixatoare de azot.

Epoca de semanat are o mare importanta pentru cultura mazarii.

Avand temperatura minima de germinatie de 1- 2oC, mazarea se seamana in epoca I, urgenta I, imediat ce se poate intra in teren.Intarzierea semanatului cu 10 zile reduce productia cu 20 - 30%, iar o intarziere de 20 zile determina injumatatirea recoltei

Calendaristic, mazarea se seamana in prima jumatate a lunii martie dar in unii ani cand timpul este favorabil poate fi semanata si in februarie.

Densitatea recomandata este de 120 - 140 boabe germinabile/m2, care se realizeaza cu o norma de samanta de 250 - 300 kg/ha.

Adancimea de semanat este cuprinsa intre 5 si 8 cm in functie de textura si aprovizionarea cu apa a solului.

Distanta intre randuri este de 12,5 cm. Semanatul se face cu semanatorile SUP.

Samanta de soia trebuie sa apartina unui soi zonat, sa aiba puritatea peste 98% iar germinatia peste 80%.

Tratarea semintei de soia impotriva bolilor si daunatorilor se va face numai in situatia in care suspensia Nitragin se va administra in sol.

Soia se insamanteaza cand temperatura solului la adancimea de semanat ajunge la 7 - 8oC. Semanatul timpuriu asigura un numar mai mare de zile scurte la inceputul vegetatiei, influentand favorabil potentialul productiv al soiurilor tardive si semitardive.

Calendaristic semanatul soiei in sudul tarii se face in prima si a doua decada a lunii aprilie, iar in celelalte zone in decada a doua si a treia. Mai intai se vor semana soiurile tardive si semitardive apoi cele semitimpurii si timpurii.

In cazul semanatului mai timpuriu, perioada semanat-rasarire se prelungeste, timp in care semintele pot mucegai in conditiile in care solul este umed si rece.

Densitatea de semanat urmareste sa asigure 40 - 45 plante/m2 la cele semanate in randuri rare si 50 - 55 plante/m2 la cele semanate in randuri apropiate. Pentru realizarea acestor densitati se va semana 50 - 55 b.g./m2 respectiv 60 - 65 b.g./m2.

Soia se cultiva preponderent ca prasitoare, distanta intre randuri fiind de 50 cm echidistant sau in benzi de 3 randuri la 45 cm cu 60 - 70 cm intre benzi pe urma rotilor de tractor.

Adancimea de semanat se stabileste in functie de textura, umiditatea si temperatura solului, fiind cuprinsa intre 3 - 5 cm. Pentru a asigura uniformitatea adancimii de semanat semanatoarea va fi echipata cu patine mici si limitatoare de adancime.

Semanatul in randuri dese (12,5, 25 sau 37,5 cm) se poate practica in urmatoarele conditii:

- pe terenuri neinfestate cu buruieni perene sau anuale rezistente la erbicide;

- pe terenuri irigate prin aspersiune;

- cand este asigurata gama de erbicide necesara unei combateri integrale a buruienilor;

- soiurile timpurii reactioneaza mai bine la semanatul in randuri dese.

Semanatul in randuri rare se face cu semanatorile SPC, iar semanatul in randuri dese (12,5, 25, 37 cm) cu semanatorile SUP, la care prin inchiderea alternativa a unuia sau doua subare se obtin distantele de 25 si respectiv 37,5 cm.

Samanta de fasole trebuie sa aiba puritatea fizica >97% si facultatea germinativa > 80 %, sa fie sanatoasa si sa apartina unui soi zonat.Tratarea semintei impotriva agentilor patogeni care provoaca antracnoza, bacteriozele si ruginile se face cu Benlate 50WP 2 kg/t sau Criptodin 2 kg/t sau Tiradin 70 PUS 4 kg/t etc.

Epoca de semanat optima se suprapune cu cea a porumbului (8 - 10 C la adancimea de semanat, cu tendinta de crestere).

Calendaristic epoca optima de semanat, pentru majoritatea zonelor de cultura, corespunde cu decadele a doua si a treia a lunii aprilie.

Practic, semanatul fasolei trebuie facut concomitent cu semanatul porumbului. Intarzierea semanatului determina 'impingerea'' perioadei de inflorire in zilele calde si uscate de vara, inregistrandu-se pierderi de flori prin avortare si o fecundare defectoasa a florilor ramase.

Densitatea optima se stabileste avand in vedere ca la recoltare trebuie realizata o densitate de 25 - 35 plante/m2 in conditii de neirigare si de 40 - 45 plante/m2 in cultura irigata.

In cultura neirigata, se vor semana 35 - 45 b.g./m2, iar in conditii de irigare 50 - 55 b.g./m2.

Fasolea se seamana frecvent in benzi de cate trei randuri la 45 cm, lasand 60 - 70 cm intre benzi, pe urma rotilor de tractor.

Se poate semana si echidistant la 50 cm intre randuri. In acest caz se vor utiliza tractoare de puteri mici 45 CP, care au si pneuri mai inguste.

Se vor folosi semanatorile SPC, numarul de sectii fiind dictat de schema de semanat si de puterea tractorului.

Adancimea de semanat este de 3 - 5 cm cand solul are suficienta umiditate si de 6 - 7 cm pe solurile mai usoare si mai uscate.

Semintele de arahide isi mentin capacitatea germinativa 3 ani. Este recomandata insa a se folosi samanta din anul precedent pastrata in pastai. Pentru semanat se pot folosi, fie seminte decojite cu 2 - 3 zile inainte de semanat, fie pastai rupte in jumatate.

Semanatul se face cand temperatura solului la adancimea de semanat este de 12 C, cu tendinta de crestere. Calendaristic aceasta se realizeaza la sfarsitul lunii aprilie - inceputul lunii mai.

Semanatul prea timpuriu determina prelungirea duratei de rasarire, multe seminte mucegaiesc, iar cultura va fi neuniforma, cu goluri.

Semanatul prea tarziu determina reducerea numarului de pastai ajunse la maturitate cu reducerea cantitatii si calitatii recoltei.

Densitatea optima este de 8 - 12 plante/m2.

Distanta intre randuri va fi de 50 - 60 cm, iar pe rand de 16 - 20 cm.

Cantitatea de samanta va fi de 40 - 50 kg/ha la semintele mici, 60 - 70 kg/ha la semintele mari si de 100 - 120 kg/ha cand se folosesc pastai.

Semanatul mecanizat se face cu semanatorile de prasitoare SPC, la adancimea de 6 - 8 cm.

Daca se seamana in cuiburi se pun cate 3 - 4 seminte pe cuib.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Particularitati biologice si formarea randamentului la grau
Strategia agriculturii durabile si de dezvoltare a mediului rural pe termen lung, ca baza a organizarii unor exploatatii agricole durabile
Probleme actuale in domeniul culturilor de C in Romania: sortimentul de culturi, mat semincer, mecanizarea tehnologiilor, administrarea ingras, combat
Bolile sorgului si ierbei de Sudan
INSTALATII PENTRU INDUSTRIA SPIRTULUI SI BAUTURILOR ALCOOLICE
MASINI SI INSTALATII IN INDUSTRIA ZAHARULUI
Adaptarea combaterii chimice a bolilor la cerintele protectiei mediului ,prevenirii poluarii produselor agricole si economisirii de mijloace materiale
Particularitatile biologice si formarea recoltei la sfecla de zaharTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu