Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » afaceri » agricultura
Daunatori polifagi

Daunatori polifagiDaunatori polifagi

Din grupul mare al daunatorilor polifagi ai culturilor agricole, apro­ximativ 32-36 de specii sunt extrem de periculoase, in unii ani, in anu­mite zone, daca nu se aplica masurile corespunzatoare de combatere. Printre cei mai importanti daunatori se numara: coropisnita, lacus­tele din ordinul Orthoptera, viermii albi, viermii-sarma etc. din ordinul Coleoptera, viermii cenusii din ordinul Lepidoptera etc.

COROPISNITA - Gryllotalpa gryllotalpa Latr. Ord. Orthoptera, Fam. Gryllotalpidae. Sin.: Gryllotalpa vulgaris Latr., Curtilla vulgaris L.

Este raspandita in Europa, in nordul Africii si in Asia Occidentala. In Romania este frecventa in toate zonele de cultura a legumelor.

Descriere:

Adultul are corpul robust, cilindric, alungit, de 35—50 mm lungime, de culoare castanie-inchis dorsal si mai deschisa ventral. Aripile anterioare sunt scurte, pergamentoase, de culoare bruna-deschisa, iar cele posterioare sunt bine dezvoltate, membranoase. Abdo­menul terminal prezinta o pereche de cerci lungi. Oul este elipsoidal, galben-masliniu, de 3—3,5 mm lungime. Larva asemanatoare adultului, dar mai mica si aptera, la aparitie este alba, iar apoi castaniu-negricioasa.

Biologie si ecologie

Coroptsnita are o generatie la 2 ani (Lemeni si Szekely, 1967). Ierneaza ca larve de varstele a II-a sau a III-a si ca adult, in sol, la diferite adancimi. In timpul perioadei de vege­tatie larvele si adultii coropisnitei populeaza straturile superficiale ale solului, in care sapa numeroase galerii si ataca partile subterane ale plan­telor. In luna mai sau la inceputul lunii iunie adultii parasesc galeriile si ies la suprafata pentru zborul de imperechere. Dupa copulatie, fe­melele sapa cuiburi in sol, de obicei la 10—15 cm adancime, in care depun ouale. Cuibul are marimea unui ou de gaina si este prevazut cu mai multe iesiri. In cursul perioadei ovipozitare, care dureaza 8—12 zile, o femela depune 134—382 oua. Larvele apar dupa 2—3 saptamani si pana in iarna naparlesc de l—2 ori. Dupa hibernare, in anul urmator, dezvoltarea larvelor continua, naparlind inca de 3—4 ori. Spre toamna se transforma in adulti, care ierneaza.

Plante atacate si mod de daunare

Coropisnita produce pagube mari mai ales in rasadnite, iar in camp la culturile de legume, tutun etc., in­deosebi in regiunile cu terenuri usoare, aluvionare. Adultii si larvele rod partile subterane ale plantelor. In radacinile mai groase de sfecla, morcov etc. si in tuberculii de cartof, insectele rod cavitati mari, iar radacinile subtiri sunt retezate (rasaduri). Uneori sunt ata­cate semintele in faza incoltirii. Coropisnita produce si pagube indirecte prin scoaterea semintelor sau plantelor tinere la suprafata solului, atunci cand sapa galerii.

Combatere:

Se utilizeaza efectuarea araturilor adanci si aplicarea de prasile repe­tate pentru distrugerea cuiburilor de coropisnita si folosirea de momeli toxice pregatite din boabe de cereale, intregi sau faramitate, in amestec cu undelemn (5%) si o substanta toxica (fosfura de zinc 80 P, in con­centratie de 3%), in doza ele 30 kg/ha. Administrarea momelilor in camp se face sub brazda, cu cateva zile inainte de insamantare sau la plantare. Atunci cand plantele sunt rasarite sau plantate in camp cat si in rasadnite, solarii si sere, momelile se aplica prin imprastiere, in gra­mezi mici, la suprafata solului sau se incorporeaza la o mica adancime in sol. In cazul unor infestari puternice se vor aplica tratamente la sol prin prafuire cu pulberi de lindan (Lindatox 3 PP), metilclor + lindan (PEB 5-f 32) etc., in doza de 50—75 kg/ha sau cu produse granulate pe baza de fenitrotion + malation (Galithion 5 G), in cantitate de 30 kg/ha.
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
CE INFLUENTA ARE INSUFICIENTA SAU EXCESUL DE ELEMENTE NUTRTIVE LA SFECLA PENTRU ZAHAR?
Organizarea terenului cu plantatii viticole, pomicole si de hamei
Uscarea timpurie a cartofului - Verticillium spp
Rhizoctonioza cartofului -Rhizoctonia solani
Bolile sparcetei
Daunatori ai plantelor legumicole
Particularitatile biologice si formarea recoltei la floarea-soarelui
Instalatii pentru extractia cu dizolvanti;(asigura proces de difuzie moleculara si prin convectie)
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu