Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » agricultura
Uscarea timpurie a cartofului - Verticillium spp

Uscarea timpurie a cartofului - Verticillium spp


Uscarea timpurie a cartofului - Verticillium spp.

Boala apare la culturile slab fertilizate, in conditii de monocultura sau in asolamente de scurta durata.

Descrisa in 1879 in Germania boala a aparut si la noi in tara mai intai la vinete (1943) apoi in 1959 C. Dobrescu si A. Volcinschi o semnaleaza pe cartof si tomate.

Simptome. Plantele atacate se observa mai usor in timpul verii, cand isi pierd vigoarea si isi incheie ciclul de vegetatie cu cateva saptamani mai devreme.

Vestejirea plantelor care apare de regula dupa inflorire poate avea loc treptat la intreaga planta sau se usuca numai o parte a acesteia. Pe plantele atacate se observa tarziu in toamna pete brun-caramizii, acoperite de fructificatiile agentului patogen. La sectionarea tulpinilor se observa o necrozare a vaselor conducatoare (fig. 56).

Agentul patogen - Verticillium albo-atrum Reinke et Berth., V. dahliae Kleb., V. ovatum Berk. et Jacks. - fam. Mucedinaceae, ord. Moniliales, cl. Hyphomycetes, subincr. Deuteromycotina.

Acesti agenti patogeni sunt polifagi atacand peste 150 specii de plante din diferite familii botanice.

Miceliul ciupercilor - talul filamentos se dezvolta in interiorul vaselor lemnoase pe care le obstrueaza si provoaca ofilirea partiala sau totala a plantelor.In conditii de umiditate atmosferica ridicata si temperatura de 20-22oC, pe tulpinile atacate apar conidiofori bruni, filamentosi cu 2-3 ramificatii dispuse in verticil. Conidiile sunt unicelulare, hialine, ovoide de 3,9-7 x 1,5-3 m si se desprind usor de pe conidiofor.

La sfarsitul perioadei de vegetatie, pe miceliu se observa spori de rezistenta, ovali, bruni-negriciosi de 80 x 40 m, dispusi in lanturi scurte.

Epidemiologie. Persistenta agentilor patogeni in sol se face prin sporii de rezistenta, prezenti pe resturile vegetale ale tomatelor, vinetelor, cartofului dar si pe stoloni de menta sau alte plante din flora spontana.

In conditii favorabile de umiditate si temperatura ridicata, propagarea ciupercii se face cu viteza datorita numeroaselor conidii ce apar pe conidiofori prin leziunile de pe tulpini. Atacul ciupercii Verticillium albo-atrum este favorizat de temperaturi cuprinse intre 24-25oC in timp ce pentru celelalte specii temperaturile optime variaza intre 20-30oC, atacul fiind conditionat si de prezenta in sol a nematozilor ce lezeaza plantele.

Prevenire si combatere. La alegerea terenurilor pentru amplasarea cartofului trebuie sa se tina seama de prezenta acestor agenti patogeni in sol.

In culturile semincere tufele atacate se vor distruge. Asolamentul de 4-5 ani fara plante din fam. Solanaceae asigura culturi sanatoase, fara infectie din sol.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.