Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » agricultura
CARE SUNT ASPECTELE PARTICULARE ALE PREGATIRII TERENULUI LA SFECLA SI CARTOF?

CARE SUNT ASPECTELE PARTICULARE ALE PREGATIRII TERENULUI LA SFECLA SI CARTOF?


CARE SUNT ASPECTELE PARTICULARE  ALE PREGATIRII TERENULUI LA SFECLA SI CARTOF?

Sfecla pentru zahar este o planta foarte pretentioasa la modul de pre­gatire a terenului. Pentru cresterea si tuberizarea radacinii, sfecla pentru zahar necesita un sol afanat pe o mare adancime, cu rezerve corespun­zatoare de elemente nutritive si apa.

Dupa eliberarea terenului de plantele premergatoare timpurii se fac l - 2 discuiri la 10 - 12 cm adancime, sau daca solul permite se face o aratura superficiala (dezmiristire) de 16 - 18 cm, pentru incorporarea resturilor vegetale si favorizarea rasaririi semintelor de buruieni. Toamna (septembrie - octombrie) se executa aratura de baza la 28 - 30 cm + 10 cm, cu subsolaj, cu plugul in agregat cu grapa stelata.

Dupa premergatoare tarzii se executa o discuire energica pentru a marunti resturile vegetale, urmata de aratura de baza la 28 - 30 cm + 10 cm adancime, cu plugul in agregat cu grapa stelata.

Nivelarea terenului (araturii) trebuie sa se faca inca din toamna cu NT - 4,2 sau alte mijloace mecanice.

Patul germinativ trebuie pregatit primavara cat mai timpuriu, folosindu-se in acest scop combinatorul, care asigura o foarte buna pregatire a terenului la adancimi mici (3 - 5 cm), la care se incorporeaza saman­ta de sfecla. Nu se foloseste la pregatirea patului germinativ pentru sfecla grapa cu discuri deoarece mobilizeaza solul la adancimi mari (11 - 12 cm). Aceasta determina pierderea apei si cre­eaza un pat germinativ neuniform ca adancime, ceea ce duce la neuniformitati in incoltirea si cresterea plantelor.Cartoful este o planta pretentioasa fata de calitatea lucrarilor solu­lui, atat cele de baza (vara-toamna), cat si cele care se fac in vederea plantarii (primavara). Prin acestea trebuie sa se asigure conditii optime de nutritie si afanare (aeratie), fata de care cartoful are cerinte ridicate. Adancimea araturii pentru cartof este de 25 - 30 cm.

Lucrarile solului primavara se executa in functie de starea tere­nului cu grapa cu discuri, cu culti­vatorul sau cu combinatorul. Grapa cu discuri este indicata numai pe so­lurile usoare si revene, unde nu se formeaza bulgari. Grapa cu discuri, daca patrunde mai adanc, in cazul solurilor nezvantate indeajuns, scoate teren umed la suprafata (felii), care se taseaza la plantare si impiedica rasarirea plantelor si cresterea tuber­culilor. Aceste deficiente se inlatu­ra folosind cultivatorul sau combinatorul.

Aratura se intretine pana la venirea iernii cu grapa cu discuri, pentru combaterea buruienilor si nivelare. Uneori nivelarea nu se poate face numai cu discul, ci trebuie folosit si nivelatorul, dupa care se executa o aratura.

Daca premergatoarea cartofului este trifoiul, aratura se executa, dupa coasa a doua, iar in cazul lucernei dupa coasa a treia (august-septembrie).

Dupa premergatoare care elibereaza terenul toamna, aratura trebuie efectuata imediat dupa recoltare.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.