Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » agricultura
FACTORII ECOLOGICI AI VEGETATIEI

FACTORII ECOLOGICI AI VEGETATIEI


FACTORII ECOLOGICI AI VEGETATIEI

1.Caldura ca factor de vegetatie

Factorii care influenteaza temperatura sau regimul termic. Latitudinea, altitudinea, expozitia, umiditatea atmosferica, nebulozitatea, curentii de aer, ploile, alternanta zi-noapte, anotimpurile.

Cerintele plantelor fata de caldura in functie de. Specie, soi, faze de vegetatie. Exemple. Temperatura minima de germinatie. Specia: orz, ovaz, secara, ghizdei 1-30, mazare, mazariche, lucerna, trifoi 1-20; sfecla de zahar 4-50; soia 8-100, porumb 8-100, dovleac, pepene furajer 12-14o, golomatul 60, timoftica 50.

Temperatura minima are importanta la stabilirea epoci de insamantare, la culturile de primavara.

Fotosinteza la plante: temperatura optima: 23-300C; la 350C fotosinteza scade, la 500fotosinteza inceteaza. Plantele sunt adaptate la temperaturi scazute, are loc calirea care se mai numeste si vernalizare sau iarovizare asigurandu-se inducerea infloritului.

In cresterea si dezvoltarea plantelor este necesara o suma de grade de temperatura mai mare de 50C numita constanta termica. Exemple: orz = 17500C; secara =21000C; porumb = 1700-37000C; soia =2000-30000C; sfecla =2500-35000C; cartoful = 1300-30000C.Constanta termica difera in functie de specie, soi, hibrid. Are importanta in zonarea culturilor.

2 Apa ca factor de vegetatie.

Rol: dizolvarea, disocierea si transportul(translocarea substantelor nutritive). Apa este deosebit de necesara in cresterea si dezvoltarea plantelor mai ales in urmatoarele faze: germinatie, infratire, inflorire, formarea si cresterea fructelor si semintelor.

3.Aerul ca factor de vegetatie

Oxigenul,O2 are rol in respiratia plantelor fiind necesar in mod deosebit in perioada de germinatie a semintelor si pentru respiratia microorganismelor aerobe din sol(bacterii). Lipsa oxigenului poate provoca deficiente in metabolismul plantelor.

Dioxidul de carbon(CO2 )are un rol major   in desfasurarea procesului de fotosinteza; determina solubilizarea substantelor minerale care devin accesibile plantelor.

Azotul(N). Rol: in sinteza proteica. Este absorbit de plante sub forma de saruri amoniacale si nitrice. Azotul este" motorul"cresterii vegetative al plantelor. Azotul este asigurat prin fertilizare organica si minerala, prin fixare simbiotica de catre bacteriile din nodozitatile leguminoaselor, prin precipitatii(in cazul descarcarilor electrice).

Vaporii de apa constitue faza gazoasa a apei din sol. In stare devapori apa nu este accesibila plantelor, dar regleaza regimul de umiditate din sol.Reglarea regimului de umiditate din sol se asigura prin: drenaj, lucrarile solului, fertilizare organica(gunoi de grajd) etc.

4.Lumina ca factor de vegetatie.

Rol: in sinteza materiei organice prin fotosinteza. Fotosinteza este influentata de: intensitatea, calitatea, durata de iluminare.

Intensitatea luminii este influentata de: latitudine, altitudine, anotimp, nebulozitate(gradul de acoperire cu nori), puritatea atmosferei. Lumina influenteaza: infratirea, rezistenta la cadere la graminee, inflorirea, fructificarea etc.

Din cantitatea totala a energiei radiatiei solare doar 0,2-0,8% este fixata in recolta ca energie potentiala. Durata de iluminare difera in functie de latitudine. Plantele de zi scurta isi au originea la latitudini mai mici(sorg, porumb, soia, iarba de sudan), iar plantele de zi lunga isi au originea la latitudinimai mari(secara, ovaz, orz, mazare, cartof, trifoi) .

5.Elementele nutritive ca factori de vegetatie

Acestea sunt accesibile din solutia solului mai importante fiind macroelementele: Fe, Mn, Mo, Se, Zn, Co, etc.

Rolul N: in sinteza proteinelor, determina cresterea vegetativa, stimularea fotosintezei. Carenta in N determina scaderea productiei si calitatii. Excasul in azot determina: cresterea luxurianta, cresterea perioadei de vegetatie, scade rezistenta la cadere a carealelor paioase, creste riscul atacului de agenti fitopatogeni.

Rolul P: stimuleaza dezvoltarea sistemului radicular, formarea florilor, fructelor si semintelor, mareste rezistenta plantelor la boli, seceta, inghet, scurteaza perioda de vegetatie.

Rolul K: reduce transpiratia, mareste rezistenta la seceta, cadere, inghet, stimuleaza fotosinteza, acumularea glucidelor, proteinelor si stimuleaza secretia nectarului in flori.

Rolul Ca: mareste rezistenta plantelor la cadere, frangere, stimuleaza inradacinarea, neutralizeaza acizii organici(ex. acidul oxalic) din plante.

Rolul Mg: stimuleaza fotosinteza, fiind prezent in clorofila, stimuleaza absorbtia fosforului si metabolismul proteic. Carenta furajului verde in Mg poate provoca tetania( in mod deosebit la vacile cu lapte).

Rolul S: influenteaza sinteza aminoacizilor cu sulf(cistina, metionina), influenteaza calitatea lanii.

Rolul Cu, Mn, Fe, Zn, Co, Se. in metabolismul plantelio au rol de catalizatori.

Rolul B: influenteaza fructificarea, dezvoltarea nodozitatilor la leguminoase, se combat unele boli la sfecla prin fertilizare cu b. Este necesara asigurarea unei nutritii optimizate cu scopul obtinerii unor productii superioare si de calitate.

6.Rolul electricitatii si radioactivitatii

Electricitatea influenteaza pozitiv solubilizarea substantelor, cresterea temperaturii, scurtarea perioadei de vegetatie, mareste rezistenta la boli.

Radioactivitatea(intre limite normale) influenteaza pozitiv reactiile de nitrificare, oxidare, stimuleaza activitatea metabolica a microorganismelor.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.