Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » agricultura
la disciplina bazele sistemului de agricultura biologica - floarea soarelui

la disciplina bazele sistemului de agricultura biologica - floarea soarelui


UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA A BANATULUI TIMISOARA

FACULTATEA DE AGRICULTURA

SPECIALIZAREA AGRICULTURAFLOAREA SOARELUI

1 ORIGINEA ,ISTORICUL SI IMPORTANTA CULTURII DE FLOAREA SOARELUI

ORIGINEA

Mult timp sa crezut ca floarea soarelui provine din Peru ,desi nu s-au gasit dovezi care sa ateste exitenta speciei in America de Sud , in epoca precolumbiana.

Astazi nu mai exista nici o indoiala ca originea florii soarelui este in partea de nord a Mexicului si in statele americane Colorado si Nebraska, in acest sens convergand toate dovezile botanice ,arheologice,istorice si etnologice.Descoperirile arheologice din America de Nord au relevat prezenta de achene si portiuni de calatidii de floarea soarelui indeosebi in statele Colorado si New Mexico.

ISTORIC

Numeroase scrieri istorice si etnografice atesta folosirea semintelor de floarea soarelui salbatica de catre indienii nord americani ca aliment si condiment si releva semnificatia acestei plante in viata triburilor locale primitive.Cremony ,descriind viata sa printre indienii Apaches ,mentioneaza ca acestia zdrobeau semintele de floarea soarelui ,obtinand o faina din care pregateau un fel de paine foarte gustoasa .Numeroase alte scrieri etnografice prezinta floarea soarelui ca o importanta sursa de alimentatie a indienilor nord-americani ,din cele mai vechi timpuri si pana in secolele care au urmat dupa descoperirea Americii de care Columb.

Nu se poate dovedi insa daca in perioada precolumbiana ei au cunoscut posibilitatea utilizarii semitelor de floarea soarelui ca sursa de ulei.

Floarea soarelui a fost folosita si pentru vindecarea unor boli. Indienii Dakotas tratau bolile de piept cu o infuzie obtinuta prin fierberea capitulelor,fara foliolele involucrale.Indienii Zuni foloseau radacinile de floarea soarelui impreuna cu radacinile altor plante medicinale ,pentru vindecarea muscaturilor de sarpe.

In Romania floarea soarelui a fost cunoscuta la scurt timp dupa introducerea ei ca cultura in Rusia.Cea mai veche marturie in acest sens o constituie pictura''Iasul in 1842" a lui Ludovic Stavski,aflata la muzeul de arta din Iasi ,in care se vad cateva plante de floarea soarelui cu un singur capitul.

Ion Ionescu de la Brad a gasit floarea soarelui cultivata la manastirea Mogosesti din fostul judet Dorohoi,in anul 1865.

Cultivarea pe suprafete mai mari a acestei plante a debutat la inceputul sec xx cu 672 ha in anul 1910 ,dupa care suprafetele au crescut in mod constant ,ajungand pana la 600 mii ha.

In Europa floarea soarelui si-a facut aparitia prin intermediul exploratorilor spanioli .Cultivata in principal ca planta ornamentala ,specia sa raspandit in Franta ,Iatlia,Europa de Nord si de Est, fiind la inceput privita ca o curiozitate botanica.

IMPORTANTA

Floarea soarelui este una din cele mai importante plante cultivate pe glob ,avand ponderea de 13% din productia mondiala de ulei ,fiind totodata si cea mai importanta planta uleioasa pentru Romania.Uleiul extras din achenele de floarea soarelui este semisicativ si se caracterizeaza prin culoare,gust si miros placut,cu un continut ridicat de vitamine si substante aromatice.In compozitia chimica a semitelor de floarea soarelui intra toti aminoacizii esentiali,in plus uleiul de floarea soarelui se conserva foarte bine pe o perioada indelungata.Uleiul se extrage usor(economic),prin presare ,randamentul normal de extractie este de circa 45%.La un hectar cultivat cu floarea soarelui se pot obtine la nivelul productiilor actuale intre 900 si 950kg ulei ,planta fiind foarte economica,ca urmare floarea soarelui poate asigura necesarul tarii in ulei alimentar,putandu-se realiza si disponibilitati pentru export.In afara de folosirea directa in alimentatie,uleiul mai poate fi folosit pentru obtinerea acidului oleic necesar in industria lanii,a sapunurilor,ca adjuvant in fabricarea pesticidelor si ca ulei pentru vopsele.

Fosfatidele rezultate in timpul procesului de extragere a uleiului permit fabricarea pe scara larga a lecitinei mult apreciata in industria alimentara ,panificatie,la prepararea ciocolatei, a prajiturilor si a mezelurilor.

Turtele de floarea soarelui contin substante proteice in procent de 45-55 %,cu un continut bogat de metianina ,si o cantitate mare de vitamine din complexul b.

Semintele de floarea soarelui pot fi consumate direct(seminte prajite),modalitate de consum mai larg raspandita in SUA,tarile scandinave,unele tari mediteraneene si tarile Europei de Est .

Calatidiile care sunt resturi de inflorescenta si se pot folosi ca furaj mai ales pentru oi .


Tulpina este foarte bogata in potasiu si se poate utiliza pentru obtinerea carbonatului de potasiu.Floarea soarelui este si o excelenta planta melifera la un hectar de floarea soarelui se pot obtine 30-130kg miere.

PARTICULARITATILE BIOLOGICE SI MORFOLOGICE ALE FLORII SOARELUI

SISTEMATICA

Floarea soarelui apartine ordinului Compositales(Asterales)familia

Compositae(Asteraceae)sub familia Tubuliflorae,genul Helinthus.

Formele cultivate pentru seminte apartin speciei Helianthus Annus,varietatea Macrocarpus ,si se caracterizeaza prin plante anuale cu o singura inflorescenta ,cu flori galbene-portocalii.

Zonarea soiurilor in tara noastra:

Zona I - in Campia Romana si Podisul Dobrogei hibrizii Festiv,Select,Super si Decor, iar pentru Campia Vestica, hibrizii Select, Festiv, Felix.

Zona II -in Lunca si Delta Dunarii,hibrizii Felix,Select Florom.

Zona III- in Campia Romana si Podisul Dobrogei ,cultura neirigata, hibrizii Festiv, Select, iar pentru Podisul Dobrogei hibrizii Festiv ,Select ,Super.

Zona IV -in Campia Sudica si pentru zonele brun- roscate,hibrizii Florom 328,Fundulea 206,Super, Select.

Zona V- in Campia Transilvaniei si a Moldovei hibrizii Florom328,Super,Favorit.

Zona VI-in Podisul Moldovei si zonele deluroase din vestul si sudul tarii ,hibrizii Domino, Favorit, iar in vestul tarii (cultura neirigata)hibrizii Felix,Select,Festiv.

CARACTERISTICI BIOLOGICE SI MORFOLOGICE

Caracteristici biologice

Este o planta anuala a carei perioada de vegetatie poate fi impartita in 5 subperioade.

Prima subperioada este cuprinsa intre semanat si rasarit ,ea se intinde pe parcursul a 7 -20 zile in functie de timp si aprovizionarea cu apa a solului.

Cea de-a doua subperioada se intinde intre rasarit pana la apartitia a 4-5 perechi de frunze,este faza in care este decisa dezvoltarea sistemului radicular.

Cea de-a treia subperioada dureaza de la aparitia a 4-5 frunze pana la inceputul infloritului.

Cea de-a patra subperioada cuprinde faza de la inceputul infloritului ,pana la formarea achenelor si dureaza trei saptamani.

In cea de-a cincea subperioada ,care mai poarta denumirea de maturare a semintelor ,are loc translocarea substantelor de rezerva si de sinteza a lipidelor spre seminte.

Caracteristici morfologice

Floarea soarelui este o planta anuala cu dezvoltare,viguroasa a tuturor organelor vegetative, cu tulpini de 1,5-4 m inaltime si frunze mari .

Sistemul radicular

Este de tip pivotant care atunci cand conditiile de sol permit poate explora orizonturile mai profunde pana la 2m adancimesi formeaza numeroase ramificatii laterale pe o raza de 75-150 cm, fata de pivotul principal.

Prin sistemul radicular planta de floarea soarelui are capacitatea de a se adapta la rezervele de apa din sol :

-inradacinare superficiala cand straturile superioare sunt bogate in apa

-inradacinarea mai adanca in caz de seceta

Tulpina

Tulpina este erecta,dreapta,viguroasa,cilindrica,la interior cu maduva groasa,diametrulei variazaintre 2-6 cm.

Frunzele

Frunzele sunt in numar de 25-40 (corelate cu perioada de vegetatie a hibrizilor).Aparatul foliar se formeaza pana la aparitia inflorescentei (38-50 zile de la semanat),dar cresterea frunzelor continua pana la inflorit.

Inflorescenta

Inflorescenta denumita capitul ,calatidiu are de la 12-40 cm specific familiei Compositae.Diametrul calatidiului este foarte favorabil genetic ,depinzand in foarte mare masura de conditiile de cultura, in primul rand de densitate.Capitulele in curs de dezvoltare fac miscari de rotatie astfel incat suprafata discoidala formeaza un unghi drept cu directia de cadere a razelor solare ,aceasta orientare a capitulelor se numeste heliotropism,care inceteaza in momentul in care se dezvolta florile ,ulterior toate capitulele privesc intr-o singura directie ,aceea din care soarele rasare la inceputul infloririi.

Fructul

Fructul este o achena de culori diferite (de la alba pana la neagra adesea striata),de 7,5-17 mm lungime, 3,5-9 mm latime,si 2,5-5mm grosime.

3 CERINTELE FLORII SOARELUI FATA DE FACTORII DE VEGETATIE

TEMPERATURA

Sub aspectul cerintelor fata de caldura ,floarea soarelui este o planta mezoterma.Semintele de floarea soarelui incep sa germineze izolat la 4 grade C dar semanatul se face la mimin 7 grade C temperatura in sol ,pentru a se obtine o rasarire rapida si o inradacinare puternica.La plantele tinere afectate de temperaturi sub 0 grade ,varful de crestere este distrus ce are drept consecinta :planta ramifica si formeaza mai multe inflorescente mici,cu seminte seci in proportie foarte mare .La caldura excesiva (mai ales asociata cu seceta )sunt afectate polenizarea si fecundarea ,scade procentul de ulei ,creste consumul specific si global de apa(datorita intensificarii respiratiei),scade rata fotosintezei nete,este incetinit transferul de substante asimilate spre fructe .

Consecintele stresului hidric asupra productiei de seminte si asupra continutului in ulei depind de stadiul fenologic in care este surprinsa planta .

LUMINA

Floarea soarelui este pretentioasa fara te lumina in special dupa formarea inflorescentei.S-a determinat ca heliotropismul frunzelor poate avea ca rezultat o crestere cu 10-23% a activitatii fotosintetice.Nvelul de iluminare optim pentru floarea soarelui este foarte ridicat ,in comparatie cu alte culturi agricole .Influenta lungimii zilei se schimba in decursul dezvoltarii florii soarelui ,la inceputul dezvoltarii in faza de formare a frunzelor ,lungimea zilei actioneaza ca factor fotoperiodic ,grabind sauincetinind ritmul dezvoltarii ,dupa inceperea diferentierii receptaculului,lungimea zilei inceteaza sa functioneze ca factor fotoperiodic ,avand mare importanta intesitatea si cantitatea de lumina primita zilnic de  plante ,in perioada de crestere activa lumina capata o importanta deosebita ca factor de fotosinteza.

SOL

Are cerinte speciale datorita capacitatii reduse de penetrare ,a pivotului in sol,la aceasta planta este foarte important ca solul sa fie afanat,sa nu intalneasca pe profil zone tasate.Floarea soarelui prefera solurile profunde,fara hardpan,mediu aerate,cu textura lutoasa sau luto-nisipoasa,cu mare capacitate de inmagazinare a apei,fara exces de umiditate ,bogat in humus si elemente nutritive.

CERINTELE AGROTEHNICE ALE CULTURII DE FLOAREA SOARELUI

ROTATIA

Floarea soarelui se cultiva de obicei in cadrul asolamentelor cerealiere specifice zonelor de stepa ,unde graul si porumbul detin ponderea principala .La elaborarea unor astfel de asolamente se tine cont de mai multe conditii cum sunt conditiile economice ,conditiile naturale,tipurile de sol si fertilitatea lor,conditiile agrotehnice si biologice precum, si rotatia rationala a culturilor .

Premergatoarele favorabile pentru cultura florii soarelui sunt cele cu recoltare timpurie,cerealele paioase de toamna si in primul rand graul de toamna,bune premergatoare sunt si unele culturi recoltate toamna cum este si porumbul.Sunt contraindicate ca premergatoare pentru floarea soarelui acele culturi care au boli comune dar in special cele care contribuie la propagarea putregaiului alb ,aceste culturi sunt:soia ,rapita si fasolea.In cazul de atac puternic de putregai cenusiu ,cultura cartofului si inul pot deveni culturi dupa care floarea soarelui nu se poate cultiva .Monocultura este exclusa in primul rand datorita atacului de de boli cum sunt :patarea bruna si frangerea tulpinii,mana,putregaiul alb,putrgai cenusiu dar si atacului de lupoaie.

LUCRARILE SOLULUI

Lucrarile solului asa cum le spune si numele se aplica la sol pentru a avea in el conditii optime pentru dezvoltarea plantelor cultivate .De asemenea prin lucrarile solului se realizeaza la suprafata terenului conditii pentru a semana ,a administra erbicidele preemergente si chiar pentru recoltarea mecanizata a unor culturi .Aratura se executa in functie de plantele preemergente.In primavara pentru pregatirea patului germinativ trebuie limitat numarul de treceri pe teren cu utilaje agricole in vederea evitarii tasarii terenului .

SAMANTA SI SEMANATUL

Obtinerea de plante viguroase este conditionata de folosirea la semant a unui material semincer cu indici superiori:astfel puritatea fizica trebuie sa fie de minim 97%-98%,iar germinatia de 85%.

Tratarea semintelor este o lucrare esentiala la aceasta cultura datorita faptului ca majoritatea patogenilor se transmit prin seminte(Sclerotinia,Plasmopara,Botrytis,Phoma,).In acest caz samanta va proveni din loturi semincere libere de patogenii amintiti.

Epoca de semant semantul culturii de floarea soarelui incepe atuncio cand in sol (la adancimea de 5-6cm)se realizeaza un prag minim de 7-8 grade C si vremea este in curs de incalzire ,asigurandu-seastfel conditiile favorabile pentru germinarea rapida a semitelor si rasarire a plantelor .

Densitate in conditii bune de vegetatie la formele existente in cultura densitatile recomandate a se realiz prin semant sunt cuprinse astfel:

-in conditii de neirigat 40000-50000 plante recoltabile la hectar

-in conditii de irigat 45000-55000 plante recoltabile la hectar

Adancimea de semant variaza in functie de sol .Pe solurile grele si umede adancimea este cuprinsa intre 4-5 cm iar pe sol usor adancimea poate ajunge pana la 1 cm .

RECOLTAREA SI PASTRAREA SEMINTELOR

Recoltarea la timp prezinta o importanta deosebita in reducerea pierderilor si asigurarea calitatii recoltei .Inceputul fazei de maturare la floarea soarelui este marcat de momentul incetarii acumularii de substante uscate in samanta ,umiditatea ajungand in aceasta faza la 30-40%.Calendaristic aceasta perioada se situeaza in mod normal la noi in tara (cu unele mici diferente in functie de zona si clima).Recoltarea prea devreme a culturilor inseamna un continut ridicat de impuritati umede care pot duce la deprecierea recoltei si cheltuieli mari de uscare .

CUPRINS

1 ORIGINEA ISTORICUL SI IMPORTANTA CULTURII DE FLOAREA SOARELUI

2 PARTICULARITATILE BIOLOGICE SI MORFOLOGICE ALE FLORII SOARELUI

3 CERINTELE FLORII SOARELUI FATA DE FACTORII DE VEGETATIE

4 CERINTELE AGROTEHNICE ALE CULTURII DE FLOAREA SOARELUI

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.