Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » afaceri » asigurari
Raspunderea civila auto la vehiculele apartinand s.c. uila romania s.r.l.

Raspunderea civila auto la vehiculele apartinand s.c. uila romania s.r.l.RASPUNDEREA CIVILA AUTO LA VEHICULELE APARTINAND  S.C. UILA ROMANIA S.R.L.

B. Asigurarile de Raspunderea Civila Auto pentru parcul de autovehicule ale SC UILA Romania SRL
B.1.Asigurarea de raspundere civila auto

In urma analizei ofertelor primelor de asigurare de raspundere civila auto, pentru anul 2005 firma a decis sa dea curs ofertei facute de SC OMNIASIG-ASIRAG SA. Valoarea primei de asigurare de raspundere civila auto a fost de 132.354.000 ROL.

Pentru anul 2006, SC UILA Romania a decis sa incheie polite de asigurare de raspundere civila auto la SC ASIROM SA, oferta acestei firme fiind asemanatoare cu a celeilalte firme, dar s-a luat in calcul faptul ca in anul precedent au fost inregistrate evenimente (accidente de circulatie) a caror solutionare din partea firmei de asigurari a fost cu intarziere.Valoarea primei de asigurare a fost de 11.061,09 RON.

In cursul anului au mai fost achizitionate 3 autoturisme SKODA Octavia si4 autoturisme SKODA Fabia care au fost asigurate la SC ASIBAN SA.Valoarea primei de asigurare pentru cele 7 autoturisme a fost de 2.919,7 RON.

In total, pentru 2006,valoarea primei de asigurare de raspundere civila auto a fost de 13.980,79 RON.

La 03.03.2006 s-au incheiat polite de asigurare de raspundere civila auto pentru 7 VW Polo si 1 Dacia Logan la SC ASIBAN SA, pe o perioada de 12 luni, in valoare de2.408,45 RON.

La 06.03.2006 s-au incheiat polite de asigurare de raspundere civila auto pentru 4 SKODA Fabia tot la SC ASIBAN SA, pe o perioada de 12 luni, in valoare 1.628,52 RON.

Pentru anul 2007 firma a decis sa incheie polite de asigurare RCA pe o perioada de 6 luni la SC UNITA SA., urmand ca la sfarsitul perioadei de asigurare sa continuie cu aceiasi firma de asigurari sau cu alta care va fi agreata de SC UILA Romania SRL. Valoarea politei de asigurare de raspundere civila auto a fost de 5.335,30 RON.

La 19.02.2007 s-au incheiat polite de asigurare de raspundere civila auto pentru 2 auto VW Passat ,la aceeasi firma de asigurari, pe o perioada de 12 luni, in valoare de 982,6 RON.

La 08.03.2007 s-au incheiat polite de asigurare de raspundere civila auto pentru 2 auto SKODA Octavia tot la SC UNITA SA. pe o perioada de 12 luni, in valoare de 982,6 RON. 

B.2.Asigurarea de raspundere civila auto,excedent peste limitele asigurarii obliatorii de RCA

Pentru anul 2005 , UILA Romania a incheiat in data de 26.10.2004 Polita de Asigurare Nr.4807600 privind asigurarea facultativa de raspunderea civila auto, excedent peste limitele asigurarii obliatorii de RCA, la ALLIANZ-TIRIAC ASIGURARI S.A. in valoare de 5.652 USD.(vezi polita si anexa 2).

La polita mai sus mentionata, s-au facut urmatoarele modificari:

In 13.12.2004 s-a adugat in asigurare VW TOUAREG cu prima de asigurare de 150USD.

In 08.03.2005 s-au introdus in asigurare 4 VW POLO cu prima de asigurare de 292USD.

In 19.04.2005 s-a adugat in asigurare VW POLO cu prima de asigurare de 64USD.

In 21.04.2005 s-a adugat in asigurare 2 VW POLO si 1 Dacia Logan cu prima de asigurare de 182USD.

In01.06.2005 s-au scos din asigurare 2 VW POLO,2 VW GOLF,1 SEAT Cordoba si 1 Dacia Supernova (au fost vandute ) si s-a restituit prima de asigurare de 249USD.

In aceste conditii, valoarea finala a primei de asigurare privind asigurarea facultativa de raspunderea civila auto, excedent peste limitele asigurarii obliatorii de RCA pe anul 2005 a fost de 6.091USD.

Pentru anul 2006 , UILA Romania a incheiat in data de 26.10.2005 Polita de Asigurare

Nr.4808292 privind asigurarea facultativa de raspunderea civila auto, excedent peste limitele asigurarii obliatorii de RCA la ALLIANZ-TIRIAC ASIGURARI S.A. in valoare de 14.775 RON.(vezi polita si anexa 3

La polita mentionata s-a facut urmatoarea modificare:

In 10.01.2006s-a scos din asigurare VW GOLF (a fost vandut) si s-a restituit prima de asigurare de 294 RON.

Valoarea finala a primei de asigurare privind asigurarea facultativa de raspunderea civila auto, excedent peste limitele asigurarii obliatorii de RCA pe anul 2006 a fost de 14.481 RON.

Pentru anul 2007, UILA Romania a incheiat in data de 24.10.2006 Polita de Asigurare Nr. RA*01054 privind asigurarea facultativa de raspunderea civila auto, excedent peste limitele asigurarii obliatorii de RCA la ASIBAN SA in valoare de 4.213EUR.In asigurarile de raspundere civila, spre deosebire de asigurarile de bunuri si de persoane, pe langa asigurator si asigurat, daca se produce riscul acoperit prin asigurare, mai intervine si o a treia persoana, respectiv tertul pagubit. Existenta asigurarii de raspundere civila permite, pe de o parte,, ca persoana pagubita sa primeasca despagubirea cuvenita, iar pe de alta parte, ca patrimoniul asiguratului sa ramana neatins, deoarece in schimbul primelor de asigurare platite, el nu mai poate fi urmarit pe cale judiciara pentru prejudiciul produs.

In Romania, in asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru pagubele produse prin accidente de autovehicule sunt cuprinse (cu unele exceptii) toate persoanele fizice si juridice detinatoare de autovehicule supuse inmatricularii si folosite pe drumurile publice .

In ceea ce priveste despagubirile, acestea au stabilita o limita minima si una maxima in cazul pagubelor produse prin avarierea ori distrugerea unor bunuri.

Stabilirea obligatiilor de plata ale asiguratorului numai pentru avarierea sau distrugerea bunurilor care se soldeaza cu pagube mai mari decat limita minima s-a facut pentru a se evita cheltuielile pe care le presupun lucrarile de constatare si evaluare a pagubelor de evaluari mai mici, care de altfel nu prezinta o importanta economica deosebita nici pentru terta persoana pagubita.

Nivelul primelor de asigurare este diferit, dupa cum este vorba de persoane care detin autovehicule inmatriculate in Romania si de persoane care intra pe teritoriul Romaniei cu autovehicule inmatriculate in strainatate, dar care nu au incheiata o asigurare valabila pe teritoriul tarii sau asigurarea expira in timpul cat acestea se afla pe teritoriul nostru.

Raspunderea asiguratorului incepe dupa trecerea a 24 de ore de la expirarea zilei in care au fost achitate asiguratorului primele de asigurare (in numerar sau prin virament) si s-a eliberat documentul care dovedeste incheierea asigurarii. De mentionat ca in nici o situatie, raspunderea asiguratorului nu poate incepe mai devreme de data intrarii in vigoare a asigurarii inscrise in document si nici inainte de data eliberarii autorizatiei provizorii de circulatie sau a inmatricularii autovehiculelor. Raspunderea asiguratorului inceteaza la ora 24.00 a ultimei zile din perioada inscrisa in documentul de asigurare pentru care s-a platit prima de asigurare sau in momentul radierii autovehiculului din circulatie.

Asiguratorul plateste,din fondul de asigurare constituit din primele de asigurare realizate in contul asigurarii obligatorii de raspundere civila auto, despagubirile pe care asiguratii le datoreaza, conform legii,tertilor pagubiti de pe urma accidentelor de autovehicule,prin avarierea sau distrugerea bunurilor si prin vatamarea corporala ori decesul unor persoane. De mentionat ca se platesc despagubiri tuturor persoanelor pagubite ca urmare a unui accident de autovehicul,iar acestea se acorda si in cazul in care conducatorul autovehiculului,raspunzator de producerea accidentului,este o alta persoana decat asiguratul. In despagubirile pe care le plateste asiguratorul, se includ si cheltuielile facute de asigurati in procesul civil.

Acordarea despagubirii este conditionata de: producerea pagubei din vina conducatorului autovehiculului ; paguba sa fie produsa prin fapta lucrului , deci aceasta sa-si aiba cauza in insusirile , actiunea sau inactiunea lucrului;paguba sa se realizeze prin intermediul altui lucru , care are la origine deplasarea autovehiculului;paguba sa fie urmarea scurgerii , risipirii ori caderii accidentale a substantelor sau produselor transportate.

Societatile de asigurari autorizate sa practice asigurarea obligatorie de raspundere civila auto nu acorda despagubiri ori de cate ori:

Paguba se datoreaza exclusiv culpei persoanei pagubite;

Paguba este urmarea exclusiva a culpei unei terte persoane;

Este vorba de amenzi de orice fel si cheltuieli penale care il privesc pe destinatorul sau conducatorul autovehiculului asigurat, care este raspunzator de producerea pagubei , precum si de cheltuieli de executare a hotararilor penale referitoare la plata despagubirilor;

Este cazul unor sume pe care conducatorul autovehiculului, raspunzator de producerea pagubei, trebuie sa le achite destinatorului care i-a incredintat autovehiculul asigurat, pentru avarierea ori distrugerea acelui autovehicul;

Avem de a face cu pagube produse persoanelor sau bunurilor acestora in situatiile in care intre destinatorul autovehiculului care a produs accidentul sau conducatorul auto raspunzator de producerea accidentului si persoanele pagubite a existat un raport contractual (de munca , comercial, civil cu titlu gratuit sau oneros );

Este vorba de pagubele cauzate de accidente produse in timpul operatiunilor de incarcare si descarcare, deoarece acestea repezita riscuri ale activitatii profesionale , ele putand fi acoperite numai daca exista incheiata o asigurare cu un asemenea obiect;Pagubele sunt urmarea unui transport de produse periculoase (radioactive , ionizate , inflamabile, explozive , combustibile, etc.), acestea determinand sau agravand producerea pagubelor;

Este vorba de pretentiile referitoare la readucerii valorii bunurilor dupa efectuarea reparatiilor;

Despagubirile nu pot fi stabilite pe baza intelegerii dintre asigurat si terta  persoana pagubita in situatii, cum sunt:

Persoane care formuleaza pretentii de despagubiri sunt sotul (sotia) prepusului asiguratului sau cand aceste persoane sunt copiii, parintii, fratii sau surorile asiguratului ori ai prepusului acestuia;

Persoana pagubita formuleaza pretentii de despagubire ce se cuvin sub forma de prestatii banesti periodice sau daca pentru aceste prestatii se solicita o suma globala ;

accidentul face obiectul unui proces penal , exceptandu-se cazul in care , conform legii, actiunea penala poate fi stinsa prin impacarea partilor si cel cand desi hotararea instantei penale a ramas definita, stabilirea despagubirilor civile ar urma sa se faca ulterior

are loc formularea de pretentii de despagubiri pentru lipsa de folosinta (utilizare) a bunului avariat sau distrus. Daca insa astfel de pretentii vizeaza lipsa de folosinta a mijloacelor de transport avariate aflate in proprietatea agentilor economici care au ca obiect de activitate transportul de marfuri sau persoane , cu plata, atunci se acorda despagubiri , dar nu mai pentru timpul normal necesar efectuarii reparatiei la mijloacele de transport afectate de accidente. Intr-o asemenea situatie , despagubirea aferenta lipsei de folosinta a mijlocului de transport se determina pe baza tarifelor orare practicate pentru transportul de marfuri sau de persoane de catre pagubit la data producerii daunei;

formularea de pretentii de despagubirii care au ca obiect daunele morale;

formulare de pretentii de despagubirii pentru : manuscrise , acte ,hartii de valoare ,marci postale , timbre bijuterii , pietre pretioase , obiecte de arta ,obiecte din aur , argint sau platina , precum si disparitia sau distrugerea banilor;

nu s-a inregistrat un contact material intre autovehiculul detinatorului asigurat si persoana pagubita sau bunurile ei , iar cauzele sau imprejurarile accidentului nu au fost consemnate in actele incheiate de autoritatile publice legale autorizate;

in toate cazurile in care nu se pot trage concluzii cu privire la persoana raspunzatoare de producerea pagubei .

Despagubirile care se cuvin tertilor pentru pagubele produse de asigurati  la autovehicule nu pot depasi cuantumul pagubelor si nici valoarea autovehiculului la data producerii accidentului.

Prin valoarea autovehiculului la data producerii accidentului se intelege valoarea din nou diminuata cu uzura corespunzatoare.

Valoarea din nou a autovehiculului avariat trebuie inteleasa astfel:

in cazul autovehiculelor inmatriculate in Romania , aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice , romane sau straine , cat si al autovehiculelor inmatriculate in strainatate , apartinand persoanelor fizice si juridice romane , care se comercializeaza in Romania , valoarea din nou este identica cu preturile de vanzare practicate de unitatile de specialitate la data producerii accidentului , pentru aceste autovehicule ;

in situatia in care este vorba de vehicule inmatriculate in Romania ,aflate in proprietatea unor persoane fizice si juridice ,romane sau straine,cat si de autovehicule inmatriculate in strainatate ,apartinand persoanelor fizice si  juridice romane,care insa nu se comercializeaza in Romania , valoarea din nou a acestora este identica cu preturile de vanzare practicate la data producerii accidentului in tara in care s-a fabricat autovehiculul respectiv (daca astfel de preturi lipsesc , atunci pot fi avute in vedere preturile corespunzatoare din cataloagele de specialitate ) , transformate in lei la cursul de schimb valutar in vigoare la data producerii accidentului

in cazul unor tipuri de autovehicule la care nu  exista preturi stabilite sau daca este vorba de tipuri sau modele care nu se mai fabrica, valoare din nou este cea stabilita prin asimilare cu preturile de vanzare practicate la data accidentului pentru autovehicule care au caracteristici tehnice similare, provenite din productia interna sau externa , corectate cu un coeficient de similitudine cuprins intre 0,75-1,00.

Referitor la uzura autovehiculului avariat, mentionam ca aceasta se stabileste in functie de vechime , gradul de intrebuintare si starea de intretinere a acestuia la data producerii accidentului. Totodata, la stabilirea uzurii se tine cont si de costul reparatiilor curente sau capitale , inclusiv de inlocuirea partilor componente sau a pieselor, executate inainte de accident, in vederea mentinerii unei stari tehnice corespunzatoare a autovehiculului.

In activitatea practica nemijlocita, uzura se stabileste luand in calcul gradul de intrebuintare a autovehiculului, care este dat de numarul kilometrilor parcursi , si de vechimea de exploatare , exprimata in ani, care este diferenta pe categorii de autovehicule , clasificate dupa capacitatea cilindrica a motorului.

Pentru a usura misiunea celui care trebuie sa stabileasca uzura unui autovehicul avariat au fost intocmite tabele cu coeficienti de uzura.

In aceste tabele, nivelul coeficientilor de uzura difera in functie de tipul autovehiculului (greutatea maxima autorizata si numarul de locuri pe scaune ), vechimea (pana la 12 ani coeficientii de uzura sunt stabiliti separat pentru fiecare an din acest interval, iar vechime de peste 12 ani exista stabilit un singur coeficient de uzura) si starea de intretinere (prezentata cu cele 3 calificative mai sus mentionate).

In cazul autovehiculelor care aveau efectuate inainte de data producerii accidentului reparatii curente , inclusiv inlocuiri ale partilor componente sau ale pieselor originale, gradul de uzura se calculeaza cu ajutorul formulei:

Ur=U·K, in care:

Ur=gradul de uzura recalculat;

U= gradul de uzura rezultat din tabelele cu coeficienti de uzura;

K= coeficientul de corectie a uzurii

K=(A-a)/A , in care:

A=valoarea din nou a autovehiculului avariat ;

a=costul total al reparatiilor curente inclusiv al inlocuitorilor de parti componente sau de piese originale, efectuate inainte de data producerii accidentului.

Daca printr-un accident de circulatie produs pe teritoriul Romaniei sunt avariate sau distruse autovehicule apartinand persoanelor straine, la stabilirea despagubirii pe baza conventiei dintre asigurati , aceste persoane (cetateni straini sau romani rezidenti in strainatate) si asiguratori, se va tine cont de urmatoarele aspecte:despagubirile acordate de asiguratori nu pot depasi diferenta dintre valoarea autovehiculelor inmatriculate in strainatate din momentul producerii accidentului si valoarea ramasa

valoarea autovehiculelor inmatriculate in strainatate la data producerii accidentului se stabileste in functie de preturile de vanzare practicate in tara in care este inmatriculat autovehiculul ori in tara unde a fost fabricat autovehiculul respectiv. Cand lipsesc aceste preturi , vor putea fi avute in vedere valorile reale din cataloagele de specialitate ;

valoarea ramasa a autovehiculelor inmatriculate in strainatate se stabileste pe baza valorii acelor parti din acestea care au ramas neavariate . Valoarea ramasa astfel stabilita nu poate fi mai mare de 20% din valoarea autovehiculului din momentul producerii accidentului , stabilita conform precizarilor de mai sus;

pentru reparatiile care se efectueaza in strainatate , despagubirea care se va plati in valuta se determina in baza costului reparatiei rezultat din documentatia prezentata, urmarindu-se ca reparatia sa se refera la avariile constate initial si la eventualele avarii suplimentare constate cu prilejul efectuarii reparatiei;

Cand autovehiculele inmatriculate in strainatate au fost avariate in Romania si acestea nu se pot deplasa prin forta proprie, se acorda despagubiri si pentru: 75% din cheltuielile de transport ale persoanelor straine aflate in autovehicul avariat (fara a putea depasi 75% din tariful prevazut pentru transportul cu avionul la clasa „Economic”) ; Transportul autovehiculului respectiv (inclusiv al remorcii tractate de acesta ) de la locul accidentului pana la atelierul de reparatii din tara de domiciliu ; 75% din cheltuielile de transport al marfurilor aflate in autovehicul (inclusiv in remorca tractata de acesta) pana la locul de destinatie din tara de domiciliu.

In cazul in care accidentul provocat de asigurat conduce la vatamarea corporala sau la decesul unor terte persoane , la stabilirea despagubirii , pe baza conventiei dintre parti, se iau drept baza de calcul pretentiile formulate de persoanele pagubite. Aceste pretentii , potrivit legii, trebuie astfel formulate incat sa permita repararea integrala a prejudiciilor materiale , prin acoperirea pagubelor provenite din nerealizarea de venituri din cauza accidentului si din cheltuieli ocazionate de acel accident.

Daca accidentul de autovehicul se soldeaza cu vatamarea corporala , despagubirea de asigurare cuvenita tertului vatamat se va stabili tinandu-se cont de urmatoarele:

diferenta dintre veniturile salariale nete ale persoanei vatamate si indemnizatia primita din fondurile persoanei juridice sau fizice la care salariatul isi desfasoara activitatea si / sau , dupa caz , din fondurile bugetului asigurarilor sociale de stat , pe toata perioada spitalizarii si a concediul medical;

venitul mediu lunar net realizat din alte activitati desfasurate de catre persoana vatamata , inainte de vatamare , pe ultimele 3 luni sau pe lunile efectiv lucrate de persoanele care nu au calitatea de salariati;

salariul de baza minim brut lunar  pe tara , daca persoanele vatamate se aflau la data producerii accidentului in ultimul an de studii sau de calificare;

eventualele cheltuieli determinate de accident (este vorba de cheltuieli ocazionate de: transportul persoanei accidentate , tratament ,spitalizare, recuperare, proteze, alimentatie suplimentara);

cheltuieli cu ingrijitori pe perioada incapacitatii de munca , in eventualitatea ca prin certificatul medical se recomanda acest lucru. Astfel de cheltuieli pot ajunge pana la cel mult nivelul salariului de baza minim brut lunar pe tara.

In cazul in care in accidentele produse de asigurati pe teritoriul tarii noastre sunt pagubite sau vatamate persoane straine , atunci despagubirile cuvenite acestora in cadrul asigurarilor de raspundere civila se pot plati si in valuta. Inseamna, deci , ca orice societate de asigurari –care practica asigurari de raspundere civila – este necesar sa cunoasca cat mai exact in ce masura , la producerea riscului, pot aparea obligatii privind plata despagubirilor in valuta. Aceasta cunoastere este nu numai necesara, ci si foarte importanta , deoarece face posibila luarea masurilor care pot asigura realizarea echilibrului valutar de catre societatea respectiva de asigurari.

Riscuri acoperite

In conformitate cu prezentele conditii de asigurare, Asiguratorul acopera prejudiciile provocate de asigurat tertelor persoane, consecinta directa a unor fapte savirsite accidental, din neglijenta sau imprudenta, pentru care acesta raspunde in baza legii.

In cazurile in care sunt indeplinite elementele raspunderii civile delictuale, Asiguratorul acorda despagubiri pentru :

a) sumele pe care Asiguratul-persoana fizica este obligat sa le plateasca tertelor persoane pagubite, cu titlu de daune materiale ca urmare a producerii, din culpa proprie, precum si din culpa altor persoane pentru care acesta este obligat sa raspunda in baza legii (copii minori, elevi si ucenici aflati sub supravegherea Asiguratului), de vatamari corporale sau pagube la bunuri;

b) sumele pe care Asiguratul-persoana juridica este obligat, potrivit legii, sa le plateasca tertelor persoane pagubite, cu titlu de daune materiale, ca urmare a producerii din culpa proprie, precum si din culpa prepusilor sai, de vatamari corporale si/sau pagube la bunuri;

c) sumele pe care Asiguratul este obligat in baza legii sa le platesca tertelor persoane pagubite, cu titlu de daune materiale, ca urmare a producerii prejudiciilor cauzate de lucruri si animale aflate in paza juridica a Asiguratului, precum si de ruina edificiului;

d) sumele pe care sotia(sotul) Asiguratului sau persoanele fata de care Asiguratul are obligatia legala de intretinere si care locuiesc impreuna cu acesta sunt obligate sa le plateasca tertelor persoane pagubite, cu titlu de daune materiale, ca urmare a producerii, din culpa lor, de vatamari corporale si/sau pagube la bunuri;

e) cheltuielile facute de Asigurat in procesul civil (cheltuieli de judecata necesare pentru buna desfasurare a justitiei si incuviintate de instanta) daca a fost obligat la desdaunare;

f) cheltuielile de judecata facute de cel prejudiciat pentru indeplinirea formalitatilor legale in vederea obligarii Asiguratului la plata despagubirilor, daca Asiguratul a fost obligat prin hotarare judecatoreasca la plata acestora.
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Conditii generale privind asigurarea multirisc a locuintei
EVOLUTIA PIETEI ASIGURARILOR RCA IN PERIOADA 2002-2004
Conceptul de eficienta in asigurari
MODALITATI DE INBUNATATIRE A GRADULUI DE STABILITATE FINANCIARA
Imaginea produsului de asigurare
ASIGURAREA DE RASPUNDERE CIVILA
Supravegherea activitatii de asigurare-reasigurare
Caracteristicile de baza ale asigurarilor
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu