Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » comert
Cartelul gumei de mestecat

Cartelul gumei de mestecat
Academia de Studii Economice

Facultatea Comert

CARTELUL GUMEI DE MESTECAT

CAPITOLUL I.  PREZENTAREA SITUATIEIDefinirea cartelului

Intelegerile dintre concurenti care au ca obiect fixarea preturilor tarifelor (in mod direct sau in mod indirect prin fixare discountului) acordurile de partajare a pietei sau licitatii., impartirea pietei poarta denumirea de cartel.

Cartelurile sunt, prin definitie, intelegeri oculte, greu de detectat si de probat. Descoperirea si sanctionarea cartelurilor prevaleaza asupra interesului de a aplica amenzi acelor agenti economici participanti la un cartel care, prin cooperarea lor cu Consiliul Concurentei, permit descoperirea si sanctionarea acestor practici anticoncurentiale.
Decizia nr. 955/1998 a Curtii Supreme de Justitie din Romania prevede ca o incalcare a Legii Concurentei nu trebuie sa determine neaparat efecte care pot fi cuantificate; este suficient ca actele si faptele sa fie de natura a afecta concurenta.

Cartelurile sunt considerate cele mai grave forme de intelegeri anticoncurentiale, avand in vedere impactul negativ asupra consumatorilor si economiei in general.

Cartelul inlatura concurenta, permitand concurentilor sa creasca preturile si sa inlature astfel presiunea concurentiala profitabila consumatorilor.

Lipsa concurentei cauzata de existenta unor astfel de carteluri determina o lipsa de interes din partea producatorilor in ceea ce priveste calitatea produsului pe piata, raportul calitate pret fiind lasat uitarii in conditiile unui profit asigurat la umbra cartelului.

Cei care platesc preturile unor astfel de carteluri sunt consumatorii care se vad astfel nevoiti sa plateasca preturi mai mari pentru produse de calitate redusa, neavand astfel optiunea de a alege.

In cazul in care aceste carteluri sunt descoperite cei care platesc sunt agentii economici 'incartelati '.

Sanctiunile aplicabile constau intr-o amenda de pana la 10% din cifra totala de afaceri realizata pe anul anterior sanctionarii. In cazul in care prin decizie sunt impuse diferite masuri, iar agentii economici nu se supun acestora in 45 de zile de la notificarea decizie de sanctionare, Consiliul Concurentei poate aplica amenda maxima de 10% din cifra de afaceri totala pe anul anterior sanctionarii.

Mai mult decat atat Consiliul Concurentei poate obliga, prin decizie, agentii economici sau asociatiile de agenti economici la plata unor amenzi cominatorii, in suma de pana la 5% din cifra de afaceri zilnica medie din anul financiar anterior sanctionarii, pentru fiecare zi de intarziere, calculata de la data stabilita prin decizie, pentru a-i determina: sa respecte prevederile art. 5 alin. (1) din legea concurentei care interzice intelegerile anticoncurentiale.

In plus, in baza deciziei Consiliului Concurentei profiturile sau, dupa caz, veniturile suplimentare realizate de agentii economici ca urmare a savarsirii contraventiilor prevazute si sanctionate de prezenta lege vor fi confiscate si varsate la bugetul de stat.

Independent de sanctiunile aplicate in conformitate cu prevederile prezentei legi, dreptul la actiune al persoanelor fizice si/sau juridice pentru repararea integrala a prejudiciului cauzat lor printr-un cartel prohibit de prezenta lege ramane rezervat.

Decizile Consiliului pot fi insa supuse controlului judecatoresc, putand fi atacate cu apel la Curtea de Apel Bucuresti, instantele de judecata fiind cele care au ultimul cuvant in cazul in care sunt investite cu astfel de cauze.

Partile implicate 

Partile implicate in "cartelul gumei de mestecat" sunt: compania Wrigley, Rodipet si alti 25 de fosti si actuali distribuitori pe de o parte si Marketing & Distribution SRL cu ajutorul Consiliului Concurentei pe de alta parte

WRIGLEY

Cu un portofoliu foarte bogat de dulciuri si gume de mestecat, Wrigley si produsele sale sunt prezente in peste 180 de tari din intreaga lume.
De la debutul sau in industria producatorilor de guma de mestecat din Romania, compania a crescut an de an, avand in prezent 160 de angajati. Obiectivele companiei au urmarit in permanenta diversificarea gamei de produse in vederea satisfacerii a cat mai multor consumatori.
Wrigley Romania are o retea complexa de distributie, cu 20 de distribuitori in toata tara, fiecare avand divizia proprie si o structura completa a echipei de vanzari. In total, aproximativ 400 de oameni asigura o foarte buna distributie a produselor Wrigley catre consumatori.
Conform TNS-ACB International, Wrigley Romania a ocupat in 2003 locul 5 in topul investitiilor in publicitate, cu o valoare de 40,3 milioane de dolari (rate card). Conform aceleasi surse, in prima jumatate a anului 2004, Wrigley Romania ocupa pozitia a saptea, cu o investitie bruta de 22,1 milioane dolari.
Prin evolutia pe piata romaneasca, Wrigley Romania reuseste sa reprezinte cu succes compania-mama, ce are peste 100 de ani de traditie in fabricarea gumei de mestecat si a produselor conexe cele mai diverse.Wrigley este liderul incontestabil de pe piata gumei de mestecat, care se ridica, conform studiilor AC Nielsen, la aproximativ 58 de milioane de euro (2.250 de miliarde de lei vechi). Impreuna cu Turkey si Motto Romania, producatorul marcilor Orbit, Airwaves sau Wrigley Spearmint detine o cota de piata de 94,54% in volum si 96,99% in valoare. De altfel, vinzarile companiei sint din ce in ce mai bune, conducerea anuntind pentru anul acesta o crestere, in volum, de aproximativ 15% fata de anul trecut. Trendul este explicat insa si de consumul din Romania care, comparativ cu celelalte state, este destul de limitat. Spre exemplu, din datele Wrigley, un roman mesteca in medie 55 de lame de guma intr-un an, adica de doua ori mai putin decit un croat. In Slovenia, consumul mediu pe cap de locuitor este de 150 de lame, in timp ce in Ungaria o persoana mesteca 100 de lame pe an. Romanii prefera in special guma pentru adulti, astfel ca aproximativ 92,5% din valoarea gumei comercializate ajunge la consumatorii care au peste 14-15 ani.

Din anul 2001 pana in prezent, Wrigley Romania este cel mai important furnizor de guma de mestecat, detinand un segment de piata de peste 90% (conform studiilor AC Nielsen). Piata romaneasca a gumei de mestecat este o piata puternic concentrata, pe care activeaza un numar mic de agenti economici. Gradul de concentrare al pietei, determinat pe baza indicelui Herfindahl - Hirshman, are valoarea de 8.9653 si a fost calculat pe baza cotelor detinute de agentii economici in anul 2004, determinate in functie de livrarile valorice de guma de mestecat. Wrigley Romania importa guma de mestecat din Franta si Polonia.

RODIPET

S.C. RODIPET S.A. este cea mai importanta companie de distributie a presei din Romania, cu o cifra de afaceri in continua crestere, de la 33 milioane EUR in 2003, la peste 41 milioane EUR in 2004 si la aproximativ 70 milioane EUR in 2005, fiind singurul distribuitor de presa care aprovizioneaza zilnic cele 1800 de puncte de vanzare din 41 agentii arondate fiecarui judet al Romaniei.

Interbrands Marketing & Distribution SRL

INTERBRANDS Marketing & Distribution este una din cele mai mari companii de distributie din Romania (cu o cifra de afaceri in anul 2006 de 1.1 miliarde USD.), partener si distribuitor unic al celor mai mari producatori de bunuri de larg consum din lume: British American Tobacco, Procter&Gamble, Nestle, Kotanyi,Orkla Foods,Pambac, Galina Blanca,Vodafone . Cu activitate in toata tara, avand 34 de puncte de lucru, sediul central este in Bucuresti.

Problema

Compania de distributie Interbrands Marketing & Distribution SRL, cea mai mare firma de profil din Romania, a inaintat anul trecut la Consiliul Concurentei o plangere impotriva producatorului de guma de mestecat, dupa ce acesta a depus o cerere de exceptare de la prevederile legii in cazul contractelor de cumparare si distributie a gumei de mestecat incheiate cu o serie de agenti economici. Wrigley este principalul competitor pe piata romaneasca a gumei de mestecat, avand o cota de peste 90%.

Wrigleys a facut acte si fapte de asa natura incat au afectat concurenta.Wrigleys Romania incercat sa impiedice actiunile sale de promovare si distributie, atat prin acte de vandalism cat si prin incheierea cu diversi parteneri, comercianti cu amanuntul, a unor conventii continand clauze de exclusivitate, prin care respectivii parteneri se obliga ca "standurile de prezentare Wrigley sa fie singurele standuri de guma de mestecat prezente la casa de marcat".Concluzii, Amenzi si Sume Vehiculate

Compania Wrigley si cele 26 de societati distribuitoare se fac vinovate de incalcarea Legii concurentei prin fixarea pretului de revinzare al produselor Wrigley, adica guma de mestecat, direct prin clauza contractuala referitoare la pret si indirect prin fixarea nivelului discounturilor acordate pe piata, in baza unei politici de vinzari riguros stabilite, precum si prin impartirea pietelor de desfacere si alocarea clientilor.

Consiliul Concurentei a sanctionat compania Wrigley si alti 26 de fosti si actuali distribuitori, printre care si Rodipet, pentru ca au pus la cale acest cartel. Amenda luata de acestia este a doua ca valoare intr-un top al sanctiunilor date pentru constituirea unui cartel.

Valoarea totala a amenzilor este de 201 miliarde de lei vechi, adica 5,5 milioane de euro, ceea ce inseamna aproape 10% din valoarea pietei gumei de mestecat din Romania. Amenda cea mai mare a incasat-o Wrigley, peste 81 de miliarde de lei vechi.

Presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, a dezvaluit mecanismul prin care firmele respective au incalcat Legea concurentei. Pe prima veriga a lantului de distributie se stabilea, printr-o intelegere, pretul la care cumparau agentii economici de pe cea de a doua veriga, majoritatea acestora fiind magazine care se adreseaza consumatorului final. In cazul societatii Rodipet, care se aprovizioneaza direct de la Wrigley si nu prin intermediul unui distribuitor, intelegerea cu Wrigley a avut ca obiect stabilirea pretului de vinzare cu amanuntul in chioscurile Rodipet.

O alta practica la care s-a dedat Wrigley este aceea, potrivit Consiliului Concurentei, de a incheia conventii cu anumite magazine prin care produselor Wrigley li se asigura exclusivitatea in zona caselor de marcat din spatiile comerciale. In opinia Consiliului, aceasta practica constituie o bariera suplimentara la intrarea pe piata a altor produse.

Prin urmare, companiei Wrigley i s-a interzis sa incheie intelegeri ce au ca obiect stabilirea pretului de revinzare si i s-a recomandat sa nu mai apeleze la acorduri de exclusivitate pentru zonele de impuls, in special in zona caselor de marcat.

CAPITOLUL 2.  IDENTIFICAREA PROBLEMELOR

Wrigleys a facut acte si fapte de asa natura incat au afectat concurenta.

Wrigleys Romania incercat sa impiedice actiunile sale de promovare si distributie, atat prin acte de vandalism cat si prin incheierea cu diversi parteneri, comercianti cu amanuntul, a unor conventii continand clauze de exclusivitate, prin care respectivii parteneri se obliga ca "standurile de prezentare Wrigley sa fie singurele standuri de guma de mestecat prezente la casa de marcat".

abuzul de pozitie dominanta exercitat pe piata romaneasca a gumei de mestecat.

Acest cartel a dus la lipsa concurentei ce determina o lipsa de interes din partea producatorilor in ceea ce priveste calitatea produsului pe piata, raportul calitate pret fiind lasat uitarii in conditiile unui profit asigurat la umbra cartelului.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele

 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor

 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”

 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina

 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma

 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA

 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea

 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES

 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta

 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului

 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT

 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa

 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat

 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT

 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton

 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat

 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”

 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare

 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows

 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM


Evolutii ale comertului mondial in 2005
Comertul cu ridicata
SOCIETATEA IN NUME COLECTIV
Relatia cu restaurantul si magazinul
GRUPURILE DE INTERES ECONOMIC
Politica Agricola Comuna (PAC)
Amway si conceptul de vanzari directe
AchizitiileTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu