Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » comert
Evolutii ale comertului mondial in 2005

Evolutii ale comertului mondial in 2005


EVOLUTII ALE COMERTULUI MONDIAL IN 2005

1. Aspecte importante ale evolutiei comertului mondial in 2005

Dupa atingerea unui varf al evolutiei de pe parcursul a trei decade in 2004, cresterea economica globala a incetinit ritmul in 2005, in special datorita slabirii activitatii economice in Europa, Statele Unite si a unui numar de tari in dezvoltare (exemplu Republica Coreea, Taipeiul Chinezesc si Brazilia). In timp ce inviorarea economiei japoneze a s-a intarit, cresterea PIB-ului sau a avut totusi o valoare moderata de 2,6%. Cresterile economice mai mici ale economiilor dezvoltate au contrastat cu puternica crestere in 2005 din Africa, Orientul Apropiat, Comunitatea Statelor Independente, care au depasit 5%. In dezvoltarea Asiei, China si India, cele mai populate economii, au raportat inca un an de rate extraordinare ale cresterii economice, urcand de la 8% la 10%. In America Centrala si de Sud, cresterea mai scazuta a PIB-ului Braziliei a contrastat cu cresterea puternica, de 6%, a altor tari din regiune. Activitati economice mai scazute decat nivelul global au cauzat o reducere in expansiunea comertului mondial cu servicii sau marfuri.

Produsele manufacturate au continuat sa creasca mai rapid decat sectoarele agricol sau minier, si pentru fiecare sector, cresterea comertului a ramas superioara cresterii productiei. Raportul comert-PIB reprezinta evaluari clare ale globalizarii; totusi, utilizand aceste masuratori, deschiderea economiilor poate fi aratata ca o crestere rapida in aceste regiuni in 2005. Marea crestere a pretului petrolului in decursul anului 2005 a avut ca rezultat cresterea rapida a preturilor bunurilor comercializate pe plan international, dar nu a generat o crestere a preturilor bunurilor interne similara cu cea masurata de reducerea PIB sau indicele preturilor de consum. Preturile pentru bunurile manufacturate si produsele agricole comercializate au crescut chiar mai putin in 2005 decat in 2004, in parte datorita cresterii dolarului american in raport cu monedele majoritatii comerciantilor.Aprecierea moderata a Yuan-ului chinezesc in raport cu dolarul american de la mijlocul anului 2005, atunci cand autoritatile chinezesti au permis o mai mare flexibilitate a Yuan-ului, si rata ridicata a cresterii economiei chinezesti nu a condus la o crestere puternica a preturilor exporturilor chinezesti. Preturile importurilor Statelor Unite de bunuri manufacturate din toate sursele au stagnat in 2005, impreuna cu preturile importurilor din China, chiar daca acestea au prezentat un usor declin. Dar foarte modesta crestere a preturilor comertului cu bunuri manufacturate tinde sa ascunda variatii la un nivel mult mai dezagregat. In particular, preturile de export ale bunurilor electronice continua sa scada atata timp cat produsele de fier si otel, precum si cele chimice inregistreaza cresteri sub medie.

Preturile crescute la combustibili au contribuit la schimbari mari in fluxurile comerciale regionale, care au dus la cresterea exporturilor petrol din regiune si a economiilor, si a stimulat cresterea importurilor de bunuri si servicii. Ponderea exportului de petrol a crescut rapid in timp ce ponderea importatorilor de petrol a avut tendinte de declin in exporturile mondiale. O exceptie majora de la acest model este China, care, in ciuda faptului ca este un importator net de petrol, a raportat cresteri economice mai rapide ale exporturilor decat importurilor in 2005. Finalizarea Acordului asupra textilelor si imbracamintei (ATC) si desfiintarea restrictiilor cantitative la inceputul anului 2005 au avut un impact major asupra comertului international cu textile si imbracaminte, chiar daca unele restrictii au fost reintroduse in exporturile Chinei de textile si imbracaminte in a doua jumatate a anului 2005. Una dintre repercusiunile majore ale ridicarii ultimelor cote privind exporturile de textile in Canada, UE sau Statele Unite a fost un schimb intre principalii furnizori ai acestor piete. China si India au castigat cote semnificative pe piata, in timp ce multi furnizori din America Centrala si de Sud si Africa au pierdut cote de piata, si in unele cazuri, au inregistrat declinuri absolute in transporturile de textile si imbracaminte. Un numar de tari nou industrializate asiatice de asemenea au raportat scaderi rapide in transporturile lor de textile si haine in 2005. 

Evolutiile in fluxurile comerciale de marfuri au contribuit la o crestere continua a dezechilibrelor din contul curent al balantei de plati. Economiile si regiunile exportatoare de petrol au crescut pe baza exportului surplusului de petrol, asa cum s-a intamplat cu majoritatea economiilor asiatice, in timp ce deficitul comercial al Statelor Unite a crescut la 783 mld de dolari, ceea ce este echivalent cu aproximativ 8% din comertul mondial cu marfuri. Ratele de schimb crescute ale Yen-ului si ECU in decursul anului 2005 nu au putut face fata unei reduceri a deficitului de cont curent al Statelor Unite, in timp ce aprecierea dolarului canadian a platit cel mult o parte a exporturilor SUA catre Canada. Mica apreciere a Yuan-ului chinezesc in a doua parte a anului 2005 aparent nu a avut nici un impact asupra totalitatii schimburilor bilaterale dintre China si Statele Unite.

Dezvoltarea rapida a comertului Chinei de cand a intrat in OMC in 2001 a sporit rolul sau in comertul international. China a devenit a treia mare comercianta de marfuri in 2004 si este pe cale sa devina comerciantul numarul 2 (exporturi plus importuri) in 2007. In trecut, doua aspecte ale cresterii Chinei in domeniul comertului au captat atentia: in primul rand impactul exporturilor Chinei asupra dezvoltarii pietelor tarii si a propriei ei dezvoltari. Din 2003 China s-a deschis ca piata principala a produselor primare in timp ce dezvoltarea comertului cu textile post-ATC a intarit ideea potrivit careia exporturile Chinei afecteaza exporturile altor tari dezvoltate pe piete terte si sporeste competitia pe pietele de origine ale tarilor dezvoltate. Aceasta privire asupra comertului din 2005 subliniaza optiunile comertului Chinei cu Africa, aratand faptul ca relatiile comerciale s-au triplat in ambele directii din 2002 si ca importurile Chinei din Africa depasesc exporturile sale catre Africa. De asemenea arata si faptul ca structura productiei fluxurilor comerciale bilaterale este foarte complementara marilor exporturi ale Chinei de bunuri manufacturate si importurilor in principal de bunuri neprelucrate, in special combustibili si anumite produse agricole din Africa.

2. Evolutii ale volumului comertului cu marfuri si productiei in 2005

In 2005, ritmul de crestere a volumului exportului de marfuri atingea 6%. Chiar daca aceasta rata anuala de crestere reprezenta o scadere comparativ cu anul precedent, ramane totusi peste media expansiunii din perioada 2000-2005. Reducerea cresterii reale a comertului cu marfuri poate fi atribuita in principal moderarii transporturilor de bunuri manufacturate, care reprezinta componenta principala a comertului mondial cu marfuri. Oricum, expansiunea din 2005 de aproape 7%a fost inca mai puternica decat media anuala de crestere dintre 2000-2005 si mai rapida decat aceea a comertului pe celelalte doua sectoare. In 2005, cresterea comerciala din sectorul minier a scasut brusc la 2,5% in termeni reali, in timp ce productia a crescut doar marginal cu 1% .

Capacitatile restranse de productie combinate cu cresterea brusca a preturilor a limitat expansiunea comertului cu produse miniere, ducand la expansiunea slaba a celorlalte sectoare. In contradictie cu comertul mondial de bunuri manufacturate si produse miniere, comertul cu produse agricole a castigat pe moment in 2005, crescand la 5,3%, cea mai mare crestere anuala din 1997. Puternica crestere a comertului a contrastat cu stagnarea productiei agricole globale. Accelerarea exporturilor mondiale de produse agricole in termeni ai volumului poate fi legata de exporturile Americii de Nord care au recuperat in 2005 prin cresterea continua a transporturilor de produse agricole din America centrala si de Sud si o anumita crestere puternica a exporturilor produselor agricole din Europa. Comertul mondial din toate cele trei sectoare a crescut mai rapid decat productia din acest sector, o trasatura tipica observata de-a lungul ultimelor doua decade. Comertul cu bunuri manufacturate a crescut din nou mult mai rapid decat productia de manufacturate si datorita faptului ca oscilatiile ciclice au fost brusc reduse de la nivelul exceptional din 2004. In timp ce exista o legatura stransa intre comertul anual si cresterea productiei in sectorul manufacturatelor, legatura este mai slaba intre sectoarele agricol si minier. O crestere marcanta in productia agricola a tarilor net importatoare poate conduce la o reducere a cerintelor de import si sa contribuie astfel la o scadere in cresterea comertului mondial. Situatia inversa, o cerere crescuta a importurilor tarilor care importa produse alimentare, combinata cu cresterea limitata a productiei interne (ca majoritatea tarilor exportatoare de petrol) poate stimula cresterea comertului mondial doar cu un impact limitat asupra productiei globale. Productia agricola redusa intr-un an dat tinde spre exporturi mai mici decat pe o anumita perioada, cu o reducere a exporturilor care pare a fi mai mare in anul calendaristic decat cea din anul viitor cu o recolta saraca. La nivel regional informatiile valabile pentru 2005 puncteaza o mica scadere a productiei agricole atat in America de Nord si Europa, dar si o crestere a exporturilor lor agricole.

3. Comertul cu marfuri si servicii comerciale in termeni valorici

Exportul mondial cu marfuri a crescut in 2005 pana la 13%, aceasta insemnand 10200  mld. $. Exportul de servicii comerciale a crescut in 2005 pana la 10% insumand 2400 mld. $. Pentru al treilea an consecutiv, cresterea exportului de servicii comerciale se situeza inca sub nivelul exportului de marfuri. In 2005 divergentele mari de pret intre sectoare au condus la insemnate diferente ale cresterii valorii dolarului pentru principalele trei categorii de marfuri. Preturile pentru produsele agricole si manufacturate au crescut moderat in 2005, mai lent decat in anul precedent. Din contra, pretul combustibililor si produselor miniere au crescut rapid pana la 33%.

Cea mai puternica crestere anuala, putin peste 40% este inregistrata de combustibili.aproape toate aceste cresteri se datoreaza cresterii pretului la petrol brut si gaze naturale. Exportul mondial de combustibili a insumat aproximativ 1400mld. $ si ponderea sa in exportul mondial de marfuri a atins 13.8% , ceea ce a reprezentat cel mai ridicat nivel din ultimele doua decade. Preturile metalelor au continuat sa creasca vertiginos in 2005 cu cresteri insemnate pentru minereu de fier (71%), uraniu (55%), zinc (31%) si cupru (28%). Aceste modificari de preturi au constituit principalii factori ce au determinat cresterea vertiginoasa a valorii comertului cu minereuri si metale neferoase si au avut o larga contributie la cresterea exportului mondial de fier si metale feroase.

In contradictie cu dezvoltarile pe termen lung, dar continuand linia dezvoltarilor din ultimii doi ani, comertul mondial cu produse manufacturate inregistreaza valori sub cea a a cresterii comertului total cu marfuri in 2005.

Printre bunurile manufacturate, produsele din fier si otel au fost singurul grup de produse care a inregistrat o crestere dubla a pretului care presupune ca cea cea mai mare crestere in importanta comertului este de aproape 18% in 2005 si poate fi atribuita schimbarilor de pret. Marile diferente regionale in expansiunea comertului cu acest grup de produse pot fi observate in 2005: in comertul dintre tarile europene care a crescut in jur de 10%, mai putin de jumatate din rata de expansiune in comertul dintre tarile asiatice sau in comertul dintre tarile nord American. Produsele farmaceutice au avut cea mai puternica crestere dintre toate produsele manufacturate intre 2000-2005 dar cresterea lor anuala in 2005 ramane sub cea a celorlalte produse chimice, care includ petrochimicele. Exporturile de echipament de birou si telecomunicatii au crescut cu 11% in 2005. Pentru prima data de la explozia internetului si comunicatiilor comertul in acest sector a depasit cresterea bunurilor manufacturate. In anii 1990,comertul cu produse de birou si telecomunicatii s-a marit de doua ori mai repede decat comertul cu alte bunuri manufacturate . Noua crestere puternica in echipament de birou si telecomunicatii este complet datorata echipamentelor de telecomunicatii si difera de aceea de cresterile inregistrate in anii 1990.Comertul in aceasta subgrupa a crescut cu 19% ajungand la 465 miliarde $ timp in care echipamentele pentru transmiterea si procesarea datelor si de birou si circuitele integrate si componentele electronice au crescut cu 8% si respectiv 5%. In 1990 exporturile de computere si semi-conductoare au fost mai dinamice decat echipamentul de telecomunicatii. Actuala dezvoltare a comertului cu echipament de telecomunicatii este datorata cresterii viguroase a cererii pentru telefoane mobile, echipament de telecomunicatii wireless si televizoare cu ecran plat.

Exporturile globale de produse autopropulsate au crescut cu 6% in 2005 insemnand mult mai putin decat in anul precedent si mai putin decat in perioada 2000-2005. Productia globala de automobile a incetinit avansand cu un ritm de 2%, masurat in unitati .Diferitele tendinte in cresterea cererii regionale si schimbarile in ceea ce priveste locatia productiei de automobile continua sa defineasca fluxurile comerciale in 2005. Cererea mare de import din regiunile exportatoare de petrol si din tarile in curs de dezvoltare asiatice contrasteaza cu scaderea cererii in multe tari europene. Intre tarile europene comertul care reprezinta 40% din comertul mondial in productia de automobile a stagnat sub semnul dolarului in 2005 urmand apoi o crestere cu 20% fata de anul precedent. Cresterea in comertul tarilor nord americane in productia de automobile a incetinit pana s-a ajuns la o intelegere in ceea ce priveste expansiunea comertului mondial in 2005. Intre tarile asiatice comertul a crescut cu 12% aproape de doua ori mai repede decat comertul mondial. Japonia cel mai mare exportator de automobile a inregistrat o crestere de 6% in exporturile sale egaland expansiunea comertului. Mari variatii pot fi observate in destinatia exporturilor Japoniei, reflectand diferentele in dezvoltarea cererii regionale. Transporturile catre UE(25) au scazut cu 5% in timp ce exporturile din America de Sud si Centrala , CSI, Africa si Orientul Mijlociu au crescut cu un ritm de 2 cifre. Transporturile catre China au avut o descrestere record, desi piata a continuat sa se extinda puternic. O trasatura predominanta in comertul cu automobile in 2005 este cresterea dinamica in expedieri cu un mare numar de exportatori mici, Brazilia, China si Thailanda care au crescut exporturile in productia lor de automobile de la 38 la 58%. Republica Korea deja al 5-lea cel mai mare exportator a inregistrat deasemenea o crestere a exporturilor cu ritm de 2 cifre in 2005. Expirarea cotelor Acordului asupra textilelor si hainelor(ATC) de la inceputul anului 2005, nu a condus la o crestere a comertului global cu textile si haine dar a condus la importante schimbari printre exportatori. Expansiunea globala moderata a exporturilor de textile si haine de aproape 4% si respective 6% poate fi atribuita cererii slabe din Europa si procesului de substituire in care importurile pietelor dezvoltate din China si India au un inalt continut local, inlocuieste ofertele cu un import mare de comert strain precum importurile UE din Africa Subsahariana si Caraibe.


In UE comertul cu textile a scazut cu 7% si exporturile de textile ale UE(25) pentru prelucrare catre trei tari mediteraneene ( Maroc,Tunisia si Turcia) si tarile balcanice (Bulgaria si Romania) au scazut cu 9% respective cu 4%. Importurile de haine ale SUA din America Centrala si de Sud au scazut cu 7%, incarcarile cu textile si haine au scazut deasemenea cu 7%.Printre principalele trasaturi ale comertului international cu textile si haine una poate spori rolul acestuia in China ,India si Pakistan.Aceste tari au crescut exporturile lor de textile si haine intre 16 si 26% in 2005.O dubla crestere au inregistrat deasemenea exporturile de textile si haine din Turcia si Bangladesh in 2005.Un declin in exporturile de textile poate fi observat in UE(25), Hong Kong,China,Republica Korea si Japonia. Regiunile cu o participare relativ scazuta in exporturil mondiale de materiale precum America de Nord ,CIS, Africa si America de Sud si Centrala au inregistrat un declin al dolarului in expedierile lor in 2005.Cresterea exporturilor de materiale ale Chinei a fost pana recent combinata cu o crestere puternica a importurilor de bumbac si textile.In 2005 oricum importurile de textile ale Chinei au stagnat in timp ce exporturile de textile si haine au crescut cu 20%,crescand in comertul tarilor surplusul in sectorul textilelor si materialelor de la 20 miliarde$ la 100 miliarde $.

Exporturile mondiale cu produse agricole au crescut cu 8% adica 852 miliarde$.Expansiunea nivelului comertului global a fost foarte similara pentru trei grupe principale: peste,alte produse alimentare si materii prime agricole.O variatie mai mare poate fi observata in performantele principalilor comercianti.Exporturile SUA,Canada,Thailanda si Malayesia au crescut intre 2% si 4 % iar cele din Australia au scazut dupa cresterea accentuata din anul precedent. Brazilia,Argentina si Indonezia ,oricum,au inregistrat un ritm de crestere de 2 cifre in exporturile lor agricole in 2005.Alte importante dezvoltari in comertul agricol in 2005 cuprind apropiata stagnare a importurilor japoneze si o puternica crestere a expedierilor Federatiei Ruse,Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite. Importurile UE(25) ca a treia tara au crescut cu 5% mai putin decat expansiunea extra-exporturilor (7%) UE(25).Oricum,primul continua sa exceada mai tarziu intr-o limita destul de mare.

Incasarile internationale din serviciile de transport au crescut cu 12% in 2005,din nou mai repede decat alte servicii comerciale si servicii de turism care au o crestere in dolari de 11% si respectiv 8%. Relativa putere a serviciilor de transport intr-un an cu o dinamica mai scazuta a comertului cu marfuri arata importanta cresterii pretului in sectorul transportului.

4. Cresterea comertului regional

Privire de ansamblu

In 2005 exporturile mondiale de marfuri au avut din nou o evolutie buna data de evolutia preturilor relative si structura produsului in exporturile regionale.Ca in 2004 cea mai puternica crestere valorica in exporturile de marfuri a fost inregistrata in Orientul Mijlociu urmat de Africa,CIS si America de Sud.In aceste patru regiuni exporturile de marfuri contin o mare parte din produsele miniere( se intind de la 70% in Orientul Mijlociu pana la 40% in America Centrala si de Sud).Exporturile lor deasemenea au crescut mai rapid decat importurile.Un situatie inversa poate fi observata in Europa,America de Nord si Asia pentru care importurile continua sa se dezvolte mai rapid decat exporturile,ultimele constand in in special in manufacturate.

Europa, cel mai mare comerciant de marfuri dintre toate regiunile, a avut cea mai mica crestere a exporturilor. Exporturile de marfuri ale Americii de Nord s-au situat din nou sub media mondiala, in timp ce exporturile si importurile Asiei au crescut chiar mai repede decat comertul global cu marfuri. Expansiunea comertului cu servicii comerciale a fost clar diferita de-a lungul regiunilor in 2005. Europa, cel mai mare comerciant de servicii, a avut cea mai scazuta crestere a exporturilor (aproximativ 8%) in timp ce America Centrala si de Sud impreuna cu CSI a inregistrat o crestere a exporturilor si importurilor care a fost de doua ori mai mare decat media globala de 10%. Exporturile si importurile Americii de Nord raportate au crescut la fel ca si media mondiala. Luand o perspectiva pe termen mediu, se observa ca pozitia dominanta a Europei in serviciile comerciale mondiale a fost mentinuta in ciuda dezvoltarilor din 2005. de-a lungul ultimilor 5 ani, cota Europei in exportul si importul de servicii comerciale a fluctuat in jurul a jumatate. Cota sa in 2005 a fost ceva mai mare decat in 2000. Cotele Americii de Nord si a Americii Centrale si de Sud in exportul si importul mondial de servicii comerciale a scazut intre anii 2000 si 2005. America de Nord a fost un exportator net, iar America Centrala si de Sud un importator net de servicii comerciale in aceasta perioada.

Regiunea asiatica a castigat cote de piata in exportul mondial de servicii comerciale, iar incasarile sale din servicii comerciale au depasit pe cele ale Americii de Nord in 2002. importurile de servicii comerciale ale Asiei se estimeaza a se extinde mai putin rapid decat comertul mondial, dar continua sa depaseasca exporturile. Cota redusa a Asiei in importurile mondiale de servicii comerciale se datoreaza in mare parte cotei scazute a Japoniei, cel mai mare importator al regiunii. Africa, Orientul Mijlociu si CSI, toate au inregistrat cote mai mari in exporturile si importurile de servicii comerciale mondiale in 2005 decat in 2000. Cele trei regiuni continua sa fie net importatoare de servicii comerciale, iar importurile lor cumulate au atins 9,3% din importul mondial de servicii comerciale in 2005.

America de Nord.

Cresterea economica a Americii de Nord a atins incet 3,2% in 2005, o rata de crestere inca buna fata de media pe termen lung a ultimilor 15 ani. Activitatea economica mai slaba poate fi observata in fiecare dintre cele trei tari care formeaza regiunea. Preturile crescute la energie si metale pe pietele internationale au adus beneficii exporturilor canadei si Mexicului si au contribuit la o apreciere a monedelor lor comparativ cu dolarul american. Deficitul comertului cu marfuri deja mare al Statelor Unite, s-a marit si mai mult sub impactul cresterii preturilor la combustibili. Daunele majore cauzate de uraganele devastatoare din Golful Mexic au avut doar un efect limitat asupra comertului cu marfuri al Statelor Unite dar au dus la cresterea, temporara, a lipsurilor predominante in furnizarea de combustibil si au sustinut cresterea pretului la combustibili.

Importurile Statelor Unite, care au fost a forta conducatoare importanta in expansiunea globala a comertului in 2003 si 2003, atingand 6% in termeni ai volumului in 2005, pe departe mai putin decat in anul precedent. Desi exporturile SUA de marfuri au crescut mai putin, ele au depasit pentru prima oara din 1996 cresterea importurilor sale si expansiunea globala a comertului pentru prima oara in 1999.

Importurile Canadei au continuat sa se extinda puternic in timp ce exporturile au scazut considerabil odata cu schimbarea preturilor. Exporturile Americii de Nord precum si importurile au crescut cu 6%, adica la fel cu media globala. Masurand la valoarea actuala a dolarului, importurile Statelor Unite au crescut mai repede decat exporturile (pentru al patrulea an consecutiv). Ponderea comertului intre tarile Americii de Nord in importuri a continuat sa se micsoreze, ajungand la mai putin de 40% in 2005. In ceea ce priveste exporturile insa aceasta a fost de 56% in 2005, aproape la acelasi nivel din ultimii 5 ani. Evolutiile din ultimii 5 ani au contrastat puternic cu acelea din anii 1990, cand ponderea comertului intra american a crescut remarcabil datorita crearii NAFTA. Comertul intra american este de o importanta majora atat pentru Canada cat si pentru Mexic, care exporta mai mult de 8 din 10 dolari in Statele Unite. In contrast, numai 4 din 10 dolari din castigurile de export sunt obtinuti din expedierile in Canada sau Mexic. Exporturile Americii de Nord catre America Centrala si de Sud, Orientul mijlociu si Africa au crescut puternic dar aceste transporturi totalizate inregistreaza mai putin de 10% din exporturile Americii de Nord, adica cu doar un procent mai mult decat in 2000. Exporturile in Asia au inregistrat cele mai mici castiguri dintre toate destinatiile pe masura ce inmultirea transporturilor catre China (21%) a fost echilibrata de o oarecare incetinire a celor catre Japonia si alte tari asiatice cu economia in curs de dezvoltare. Exporturile Americii de Nord in Europa, cea de-a treia mare piata de export s-a extins mai greu decat de obicei.

Exporturile Americii de Nord de bunuri manufacturate, combustibili si produse de minerit au crescut cu 10% si respectiv 34% in 2005, foarte similar mediei mondiale.Exporturile de produse agrare ale Americii de Nord , oricum continua sa intarzie -ca si in anii precedenti- cu mult in urma comertului mondial agricol.

Dintre bunurile manufacturate, rate de crestere mari au fost inregistrate la exporturile de aeronave, echipamente de telecomunicatii si fier si otel in timp ce stagnari si declinuri s-au inregistrat la echipamente electronice, circuite integrate si imbracaminte.

Exporturile Americii de Sud au crescut cu 10% la 422 miliarde $. Pentru prima data din 2001, cresterea exporturilor a depasit cresterea importurilor (9%) potrivindu-se cu cresterea exporturilor mondiale. Desi cresterea importurilor a scazut in toate cele trei categorii de servicii, decelerarea a fost mai pronuntata in categoria de servicii de turism. Dupa o revenire puternica in 2004, cheltuielile cu calatoriile ale turistilor americani in strainatate au scazut considerabil in 2005.

America Centrala si de Sud (inclusive Caraibe)

Cresterea economica in America Centrala si de Sud a ramas pe pozitie in 2005 chiar in conditiile activitatii economice scazute din Brazilia, regiunea cu cea mai vasta economie. Mai mult de 15 tari din zona au inregistrat o crestere a PIB de cel putin 5% si trei dintre ele (Argentina, Republica Dominicana si Venezuela) au inregistrat o crestere economica puternica, masurata in 9%. Puterea economica reinnoita a regiunii este strans legata de explozia comoditatii globale care a crescut nu doar increderea investitorilor in regiune contribuind si la aprecierea reala efectiva a monedelor unor tari , in special Brazilia si Chile. (tabel 3).

Evolutiile favorabile ale preturilor si cererea interna importanta au majorat volumul importurilor de marfuri cu 14% depasind cu mult cresterea regionala a exporturilor.(8,5%). Cresterea medie a importurilor regionale ascunde cresterile contrastante dintre Brazilia si alte economii din regiune. Ultima crestere inregistrata a importurilor de 17% in termeni de volum in timp ce importurile de marfuri braziliene au crescut cu 5% in 2005.

Valoarea exporturilor de marfuri in dolari din regiune a crescut cu 25% la 355 miliarde. Comertul intra-regional s-a extins cu 27% si a inregistrat aproape un sfert din totalul exporturilor regiunii. Desi partea comertului intra-regional si-a revenit de la nivelele scazute din 2002, a rams inca sub nivelul din 2000. Exporturile in America de Nord, Asia si Orientul Mijlociu au crescut cu aproape un sfert in 2005. Exportul de marfuri in Europa a aratat o crestere de 15% cea mai slaba expansiune dintre destinatiile transporturilor Americii de Sud si Centrala.

America de Nord a ramas cea mai importanta destinatie pentru marfurile Americii Centrale si de Sud (33%) desi ponderea ei a mai scazut fata de 2000 (39%). Majoritatea acestor castiguri se datoreaza cresterii surprinzatoare de transporturi catre China a carei medie anuala de crestere a fost de 37% in perioada 2000-2005.

Exportul de combustibili si produse de minerit ale Americii Centrale si de Sud a crescut cu 37% la 132 miliarde de dolari, depasind pentru prima data exporturile de produse ale regiunii( 121 miliarde$) desi cresterea ultimului grup a fost dubla fata de cea a comertului global cu produse manufacturate. Exporturile agricole au crescut cu 12% in 2005 , de asemenea dublu fata de cresterea la nivel mondial.

Produsele chimice, produsele automobile, fierul si otelul au fost grupele majore de produse care au prezentat cresteri importante ale ratelor de export de peste 25% in 2005. Echipamentele de birou si telecomunicatie inca nu depasesc 2% din exportul tarilor din America Centrala si de Sud au crescut spectaculos cu 70% la 6,5 miliarde de dolari. In contrast cu expansiunea dinamica de ansamblu a comertului importurile la imbracaminte au scazut cu 1% la 13 miliarde de dolari, in timp ce comertul cu textile a crescut cu 13% la 2,8 miliarde de dolari favorizat fiind si de o puternica revenire a comertului intra-regional. Declinul in exporturile de imbracaminte poate fi atribuit in mare parte transporturilor catre SUA care au sczut cu 2% la 12 miliarde de dolari in 2005. Exporturile de imbracaminte din regiune au recuperate mai mult de 0,7 miliarde de dolari in 2005, depasind nivelul anterior din 2001.

Serviciile comerciale de export si import ale Americii Centrale si de Sud au crescut cu aproape 20% sau de doua ori mai repede decat piata mondiala a serviciilor. Brazilia a raportat o crestere surprinzatoare a serviciilor sale de comert. Importurile au crescut exploziv cu 38% la 22,3 miliarde de dolari. Media de apreciere anuala a monedei braziliene cu 17% a jucat precis un rol important in cresterea cu 64% a cheltuielilor de calatorie in 2005. Dar aceasta crestere a cheltuielilor la 4,7 miliarde in 2005 s-a dovedit a fi mai putin impresionanta de vreme cea ramas sub nivelul atins opt ani mai devreme.

Europa

Dintre regiunile importante, Europa are cea mai scazuta crestere economica in 2005. Chiar daca luam in considerare stagnarea numarului populatiei sale, cresterea venitului pe cap de locuitor a fost de asemenea cea mai scazuta din lume. Ponderea cea mai mare a fost concentrata in zona euro si in Regatul Unit al Marii Britanii, in timp ce noile 10 tari membre ale UE si tarile balcanice au inregistrat cresteri mult mai rapide. Turcia, cea mai mare economie europeana din afara UE a crescut cu mai mult de 7% in 2005. Aproape trei sferturi din exporturile europene de marfuri sunt destinate celorlalte tari europene, si asa se explica rezultatele economice greoaie in cresterea mica totala a comertului.

Exporturile de marfuri (si importurile) au crescut cu 3,5% in termeni ai volumului, mai putin decat in 2004, dar inca depasind cresterea PIB in regiune. Comertul intra UE a crescut cu 2%, mai slab decat exporturile extra UE, care au atins 6,5% si importurile extra UE, care au crescut cu 5% in 2002. Cu toata deprecierea semnificativa a cursului monedei europene in 2005, rata anuala a cosului monedei europene a ramas aproape neschimbata comparativ cu media pe 2004. In consecinta, pentru prima oara din 2001, variatia anuala a schimbarilor de valoare ale comertului este aceeasi atat in euro cat si in dolari.

Comertul intra-european, care insumeaza trei sferturi din exporturile europene si o treime din exporturile mondiale de marfuri in 2004, a crescut cu 7% in 2005, una din cele mai mici cresteri ale fluxurilor comerciale. Exporturile Europei spre America de Nord si Asia au crescut si au fost aproape de cresterea media de 8%. Statele Unite continua sa fie cea mai mare piata pentru exportatorii europeni, mai mare decat intreaga regiune asiatica.

Intre expedierile spre Asia, acelea destinate Japoniei, Australiei/ Noii Zeelande au fost in mod particular incetinite(2% si respectiv 4,5%). Transporturile europene spre regiuni care exporta in mod principal petrol si alte produse miniere au fost mai dinamice, dar au ramas in urma importurilor totale ale fiecarei regiuni.

Exporturile europene de marfuri pe baza produselor agricole si bunuri manufacturate a crescut cu 6,5%. Exporturile de combustibil si alte produse miniere au crescut pana aproape de 30% la 405 mld dolari americani, depasind in termeni valutari exportul de produse agricole pentru prima data. Intre bunurile manufacturate cele mai dinamice categorii (cu o crestere a comertului de cel putin 10%) se includ fierul si otelul, produsele chimice, echipamentele de birou si telecomunicatii. Cresterea greoaie a exporturilor a fost observata pentru produsele cu autopropulsare (3% ), care insumeaza 12% din totalul marfurilor exportate. Scaderea de la 4 la 2% a fost raportata pentru transporturile de textile pentru export si respectiv circuite integrate.

Importurile si exporturile de servicii comerciale europene, care insumeaza mai mult de jumatate din comertul mondial cu servicii, au crescut cu 8%, totusi mai putin decat media globala. Regatul Unit, regiunea cea mai mare exportatoare de servicii, a raportat doar cresteri modeste ale exporturilor sale, in timp ce Germania si Italia au inregistrat exporturi ce au crescut cu 10 respectiv 13%. Intre cele trei categorii de servicii, serviciile de transport (exporturi si importuri) prezinta cea mai mare crestere, iar serviciile de turism cea mai mica crestere in 2005. Exporturile de servicii comerciale ale Europei continua sa depaseasca importurile de servicii din toate cele trei categorii.

Comunitatea Statelor Independente(CSI)

Cresterea economica in CSI a continuat sa fie foarte puternica in 2005, chiar daca viteza cresterii economice a scazut comparativ cu anul precedent. Cresterea PIB a Federatiei Ruse a atins 6.4 % , crestere mai putin viguroasa decat a altor state membre CSI. Rata de crestere a PIB a acestor economii a aratat o variatie mult mai intensa decat in anii precedenti. Azerbaijan si Armenia au atins o rata de crestere a PIB de ordinul zecilor (24 si respectiv 14%) in timp ce activitatea economica a stagnat in Republica Kyrgysthan. Ucraina, a doua mare economie din cadrul CSI, a inregistrat o scadere insemnata a ratei de crestere a PIB de la 12% in 2004 la numai 2.5% in 2005.

Cresterea substantiala a castigurilor din schimurile cu exteriorul ale regiunii este legata de nivelul preturilor la combustibili si metale din ultimii ani care a sustinut cresterea economica si a contribuit la dezvoltarea importurilor de marfuri. In 2005 volumul importurilor de marfuri s-a estimat ca va avea o crestere de 18%, putin mai rapida decat in 2004 si mult mai puternica decat cresterea volumului de exporturi al regiunii(4.5%) (Tabel 5).

Cum preturile exportului de marfuri au crescut mult mai repede decat preturile importurilor, cresterea in valoare monetara a exporturilor de marfuri ale CSI a continuat sa se dezvolte mai repede decat importurile, conducand la un surplus din comertul cu marfuri mai mare in 2005. In ultimii trei ani, atat importurile cat si exporturile au crescut pana la mai mult de 100% , ridicand ponderea regiunii in exportul mondial de marfuri la un nivel de 3.3%, mai mult decat dublul nivelului inregistrat la inceputul anilor 90. Exporturile de marfuri ale CSI catre Europa, care insumeaza mai mult de jumatate din exporturile sale, au crescut pana la 38% ceea ce reprezinta 178 miliarde $. Comertul intra-regional a crescut pana la 12 %, cea mai scazuta rata de crestere a tuturor destinatiilor din 2005. Aceasta rata de crestere relativ mica se datoreaza urmatorilor doi factori: ponderea considerabil mai scazuta a combustibililior in comertul intra-regional decat in cel extra-regional si cresterea moderata a comertului intra-regional cu combustibili in 2005, care se datoreaza in mare parte preturilor ridicate. Cu toate acestea exporturile CSI catre China au crescut pana la 28%, schimburile cu intreaga regiune asiatica crescand doar pana la 13.5%. Exportirile catre Africa si America Centrala si de Sud au crescut cu mai mult de o treime dar ponderea acestor doua regiuni in exportul cu marfuri al regiunii nu a depasit 2% .

Exportul pe grupe de produse a evoluat in 2005 cu rate divergente care pot fi explicate doar partial prin cresterea preturilor. Schimburile cu petrol si gaze au crescut pana la 45% si acest grup insumeaza singur mai mult de jumatate din exportul CSI de produse. Exporturile de fier si otel (36 miliarde $), produse agricole (26 miliarde $) si produse chimice (20 miliarde $) au crescut pana la aproximativ 20% in 2005. Exporturile de masini si echipament de transport (20 miliarde $) au crescut cu mai putin de 3% si exporturile de textile si imbracaminte au scazut cu 7 si respectiv 14%.

Exporturile si importurile de servicii comerciale ale CSI au crescut cu o cincime, sau cu aproximativ dublul ratei de crestere globala in 2005. importurile de servicii comerciale ale regiunii au insumat 62 miliarde $ si au depasit valoarea exporturilor cu 20 miliarde $. O caracteristica notabila a comertului cu servicii al CSI este aceea ca regiunea s-a bucurat de un surplus de aproape 7 miliarde $ in transferul de servicii dar a inregistrat un deficit in transport si alte servicii comerciale de 12.7 miliarde $ si respectiv 14.4 miliarde $.

Africa

Un mediu global favorabil pentru exporturile principale ale Africii, o reducere a considerabilei datorii externe publice prin intermediul Initiativei Tarilor Sarace si Indatorate si o crestere a fluxurilor ISD au fost factorii care au contribuit la cea mai mare crestere economica din regiune in ultimii cinci ani. Cresterea economica s-a raspandit in regiune in linii mari astfel incat 26 de economii au inregistrat o crestere a PIB de cel putin 5% conform celor mai recente estimari IMF. Intre cele mai rapide cresteri ale economiilor africane se numara cele care au o populatie numeroasa: Nigeria, Etiopia si Republica Congo. Angola si Ciad au inregistrat o crestere de ordinul zecilor a PIB prin puternica dezvoltare a productiei de petrol. Africa de Sud, cea mai mare economie a regiunii, a inregistrat cea mai puternica crestere a PIB din ultimii 5 ani.

Totusi, o crestere economica lenta a fost inregistrata in Maroc, Côte d'lvoire si Togo, in timp ce Zimbabwe si-a vazut economia in declin pentru al saptelea an consecutiv. Cresterea valorii exporturilor Africii pana la 29 % in 2005 s-a datorat in special modificarilor de pret. Calculand dupa modificarile de pret, s-a estimat ca exportul de marfuri al Africii a crescut mai lent decat rata medie mondiala de 6%. Importurile din punct de vedere cantitativ (ajustate in functie de modificarile de pret) au crescut mai repede decat exporturile cu toate ca in termeni monetari dezvoltarea este contradictorie: a crescut pretul importului peste medie mult mai putin decat pretul exportului.

Exportul de marfuri al Africii este destinat in mare parte Europei, dar ponderea Europei a scazut considerabil in ultimii ani de la mai mult de jumatate in 2001 la aproximativ 43% in 2005. Castigurile corespunzatoare schimburilor destinate Americii de Nord insumeaza o cincime din exportul de marfuri al Africii si inregistreaza cea mai puternica crestere (41%) din toate destinatiile in 2005. Exporturile Africii catre Asia se estimeaza ca vor inregistra o crestere de 20% , iar schimburile cu China vor creste mai mult de o treime. Sunt anumite incertitudini in estimarile exporturilor africane catre Asia si anume ca importanti exportatori in Africa si insemnati importatori in Asia nu raporteaza cifre exacte pentru comertului lor pe parteneri. Aceste tipuri de dificultati statistice afecteaza de asemenea acuratetea estimarilor comertului intra-African. Datele disponibile la momentul editarii sugereaza o crestere a comertului intra-african de mai putin de 20% in 2005. Aceasta implica o scadere a ponderii comertului intra-regional, care insumeaza aproape 10% din exportul cu marfuri al Africii.

Intensificarea relatiilor economice si dezvoltarea intensa a fluxurilor comerciale intre Africa si China a atras atentia in ultimul timp. Statisticile comerciale ale Chinei furnizeaza informatii detaliate si de ultima ora privind aceste fluxuri,informatii ce ne permit trecerea in revista a acestor dezvoltari. Potrivit statisticilor clientilor din China, importurile din Africa au crescut cu o valoare de patru ori mai mare intre 2002 si 2005, in timp ce exporturile Chinei catre Africa s-au triplat ajungand la 18.6 miliarde. Importurile Chinei au depasit schimburile cu Africa in 2005. Comertul dintre China si Africa este complementar, astfel incat mai mult de 90% din exporturile Chinei sunt produse manufacturate, in timp ce mai mult de 90% din importurile din Africa constau in produse primare. Principalele categorii de produse in exporturile Chinei catre Africa sunt masinile si echipamentele, textile si imbracaminte in timp ce importurile constau in combustibili si produse miniere si agricole si resurse naturale.

Structura produselor din exporturile de marfuri ale Africii a fost intotdeauna influentata puternic de evolutia preturilor. Datorita cresterii abrupte a pretului carburantilor si a productiei de petrol, exportul de combustibil din Africa a atins o cota de 59%, ce reprezinta valoarea maxima intre 1990 si 2005. Exportul de combustibil a crescut cu mai mult de 40% in 2005, in timp ce exportul cu produse agricole si manufacturate au crescut doar cu 8%, respectiv 12%. Exporturile africane de produse chimice s-au extins mai repede decat cele de produse manufacturate, in timp ce exportul de imbracaminte se estimeaza ca a scazut.

In 2005, in Africa, exporturile si importurile de servicii comerciale au continuat sa creasca mai rapid decat media anuala, pentru al treilea an consecutiv. Importul de servicii comerciale a crescut cu 20% , ajungand la 69 miliarde de dolari, astfel depasind exporturile din aceasta zona cu aproximativ 12 miliarde dolari. Veniturile din transport sunt de o importanta majora pentru Africa, in exporturile de servicii comerciale. Este estimat ca mai mult de jumatate din exporturile sale de servicii comerciale constau in servicii de transport si in contrast cu celelalte doua categorii de servicii, veniturile din transport depasesc cheltuielile in acest domeniu.

Orientul Mijlociu

Orientul Mijlociu a avut in 2005 o puternica crestere economica, in ciuda instabilitatii politice din unele parti ale regiunii. Cei mai mari exportatori de petrol, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Iran au crescut intre 5,5-8%, in concordanta cu estimarile IMF. Activitatea economica a crescut in Liban, Republica Araba Siria si Yemen, dar cu un procent aflat mult sub media regionala. Iordania, un importator de petrol a crescut cu 7 %, aceasta fiind cea mai rapida rata de crestere din regiune.

Exportul de marfuri din regiune a crescut cu 35%, ajungand la 538 miliarde dolari in 2005, mai mult decat dublul nivelului inregistrat cu doar 3 ani mai devreme. Cresterea importurilor a lasat mult in urma pe cea a exporturilor, ceea ce a condus la o mare crestere a surplusului de comert cu marfuri din zona. Exporturile din Orientul Mijlociu catre Asia au crescut cu mai mult de 40% si au totalizat mai mult decat jumatate din exporturile totale ale regiunii in 2005. Mai mult de 70% din exporturile catre Asia se duc catre tarile in curs de dezvoltare, in ceea mai mare parte catre Republica Coreea, China, India si Singapore. Exporturile catre Europa , a doua piata de export ca marime, au crescut cu o treime mentinand procentul de 16% neschimbat. Din 2003, procentul exporturilor in America de Nord si cel al comertului intra-regional este estimat ca descrescand pana la 12%, respectiv 10% in 2005.

Deoarece exporturile Orientului Mijlociu constau in cea mai mare parte din combustibili (69% in 2005) nu este intotdeauna realizat faptul ca exporturile de bunuri manufacturate cresc deasemenea intr-un ritm foarte rapid.

Emiratele Arabe Unite au devenit un mare centru comercial si exporturile lor (inclusive re-exporturile) au depasit cu 48 miliarde dolari pe cele ale Israelului (40 miliarde $). Arabia Saudita si Iordanul si-au triplat exportul de produse manufacturate de-a lungul ultimilor cinci ani, in primul rand datorita produselor chimice si in al doilea rand datorita exportului de imbracaminte.

Importul de servicii comerciale din Orientul mijlociu au crescut cu 18 %, ajungand in 2005 la valoarea de 85 miliarde dolari. Astfel importurile au depasit exporturile cu aproape 30 miliarde dolari. In fiecare din cele trei categorii de servicii, importurile au depasit exporturile. O trasatura aparte a Orientului Mijlociu referitor la importul de servicii comerciale, este aceea ca serviciile de transport sunt cele mai importante dintre cele trei categorii.

Asia (incusiv Oceania)

Cresterea economica in Asia a ramas foarte puternica in 2005 dar a variat semnificativ intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare. Cele trei tari asiatice dezvoltate, Japonia, Australia si Noua Zeelanda, au inregistrat doar cresteri economice moderate, intre 2 - 3 %, chiar daca economia japoneza a inregistrat cea mai buna performanta din anul 2000 pana in prezent. Cele mai avansate economii in curs de dezvoltare precum Republica Coreea, Taipeiul Chinezesc, Hong Kong, China si Singapore au inregistrat activitati mai slabe decat in 2004 iar cresterea PIB mediu a fost sub cea a tarilor cu venit mediu si redus din Asia. China si India , economiile asiatice in dezvoltare cu cea mai mare populatie, precum si Pakistan si Vietnam, au inregistrat o crestere puternica a PIB-ului intre 8-10% in 2005.

Variatiile cresterii economice se oglindesc in performantele comerciale cu o reala crestere a comertului ce difera mult intre Japonia si economiile asiatice in curs de dezvoltare. In timp ce comertul Japoniei a incetinit brusc in 2005, avansand mult mai putin decat media globala, volumul comertului tarilor asiatice in curs de dezvoltare a continuat sa creasca mai repede decat comertul mondial. In China, exporturile de marfuri nu au fost apparent afectate de incetinirea comertului global si nici de aprecierea moderata a monezii sale fata de dolarul american, astfel incat acestea au crescut intr-o perioada de 4 luni cu aproape accealasi procent ca in 2004. Oricum, importurile de marfuri au scazut rapid si rata lor de crestere de 12% a fost doar jumatate din cea a exporturilor. Masurata in dolari americani, valoarea comertului asiatic cu marfuri a crescut cu 16% in 2005, radicand surplusul de comert cu marfuri la un nivel record.

Comertul intra-asian ce totalizeaza oarecum mai mult de jumatate din exporturile asiatice de marfuri , a crescut marginal mai putin rapid decat exporturile totale. Exporturile Japoniei in aceasta regiune au crescut cu 5%, mult mai putin decat cele ale Australei/Noua Zeelanda. America de Nord si Europa de Vest totalizeaza impreuna aproximativ 40% din exporturile asiatice de marfuri si exportul catre aceaste destinatii a crescut mai putin decat intracomertul.

Exportul Asiei catre America Centrala si de Sud si CIS a fost in mod particular in urcare si cele catre Orientul Mijlociu si Africa au crescut deasemenea peste rata medie.

Exportul asiatic de produse manufacturate a crescut cu 14% in 2005, mult mai putin decat in anul precedent, dar totusi mai rapid decat rmedia globala. Exportul de fier,otel si produse chimice a crescut cu aproximativ 20% , in timp ce exportul de echipamente birotice si telecomunicatii, textile si imbracaminte a crescut cu peste 10%. Expansiunea moderata a comertului cu textile si imbracaminte se datoreaza partial reducerii comertului intra-regional. Estimativ, comertul intra-regoinal cu textile a crescut cu 5% si cel cu imbracaminte a scazut cu 5%. Exportul de automobile al regiunii a crescut cu 12% in 2005. Cresterea moderata a exporturilor in China (cu 5%) a contrastat cu crestrea puternica a transporturilor in Coreea si cu o stationare a exporturilor din China, Thailanda si India.

Exporturile de servicii comerciale ale Asiei au crescut cu 14%, atingand 525 miliarde de dolari in 2005. Cu toate ca importurile au contiunat sa se extinda , dar intr-o proportie mai mica decat exporturile, acestea depasesc exporturile cu 9%. In 2000 excesul de import de servicii fata de exportul acestei regiunii s-a mentinut la 19%.

O revizuire a serviciilor comerciale asiatice pe categorii, arata ca Asia a importat mai mult servicii de transport si turistice decat a exportat, dar a inregistrat un surplus la alte servicii comerciale. Ultima categorie nu este doar cea mai mare ca valoare dar si cea cu cea mai puternica crestere in ultimii 15 ani. In 2005, exportul asiatic de alte servicii comerciale (software, constructii,financiare, taxe de licenta) a crescut cu 19 %, atingand nivelul de 244 miliarde. Exportul asiatic de servicii de transport si turism a crescut cu 13%, respective 9%, depasind in felul acesta media globala.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.