Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » comert
COMERT ELECTRONIC

COMERT ELECTRONIC


COMERT ELECTRONIC

CE - prezentare site business, marketing

De cativa ani buni, Internet-ul se dezvolta necontenit si atrage ca un magnet milioane de utilizatori. Avand posibilitatea cresterii vertiginoase a cifrei de afaceri, multe firme si-au facut aparitia in acest mediu, cu speranta ca oferta lor de produse si/sau servicii ajunge rapid si precis la consumatori.

Pe cat de mare este interesul unora sa 'apara' in acest mediu pe atat de mare este si dorinta altora de a afla cele mai noi si mai diverse lucruri.

Oricine si oricum ar privi o afacere online, deci lansata si derulata in mediul Internet, se confrunta cu aceleasi probleme, vechi de cand exista ideea de business: aveti un produs/serviciu care satisface o trebuinta si doriti acum comenzi cat mai multe => Dvs. 'spuneti' clientilor potentiali din toata lumea ca firma Dvs. exista si este in stadiul de a primi comenzi.



E usor de spus problema e CUM!!!

Afacerea online este doar un stadiu superior in ceea ce traditional se cheama dezvoltarea unui produs/serviciu si cautarea modalitatilor de a scoate bani din el.

(A) In primul rand trebuie sa te faci cunoscut.

(B) Apoi, ai nevoie de un mesaj specific care sa-i determine pe clienti sa actioneze, adica sa declanseze actul cumpararii (de exemplu - spre deosebire de comertul traditional, dezavantajul este ca nu poti sa comunici in timp real cu clientul - nu poti sa-l convingi sa cumpere un produs similar daca ceea ce cauta el nu ai in magazin).

In fine, dar nu si in ultimul rand, trebuie sa va confruntati cu concurenta.

Pe de alta parte: exista unele obstacolele intre business si clientii lor, precum anuntul 'Inchis' atarnat pe usa magazinului sau robotul telefonului - acestea sunt evitate in relatia B2C.

Foarte important: Imbunatatirea comunicarii => duce la o mai buna intelegere si de aici la o mai mare toleranta si cooperare.

Comunicare - in primul rand:

prezentarea produselor / serviciilor (B -> C)

primirea de comenzi (C -> B)

Procesul de marketing nu poate avea loc fara comunicare. Actul comunicarii in Internet imbraca (cel mai frecvent) doua forme specifice (cele mai cunoscute servicii ale acestui mediu): e-mail si WWW. Specificul serviciilor de e-mail si WWW nu a scapat atentiei specialistilor in marketing.

Datorita popularitatii, pe de o parte, si a unei rate inalte de conectare, pe de alta parte, mediul Internet este de cativa ani buni un segment de marketing cu cerinte tot mai mari si mai diversificate. Particularitatea lui specifica este ca el nu se margineste la limitele granitelor nationale sau continentale => promovarea produselor si/sau serviciilor intr-un segment de marketing cu intindere mondiala, accesibil aproape oricui si la orice ora din zi sau din noapte. Singura problema ramane cel putin suportarea cheltuielilor de conectare.

Costuri: cost pt business - produsele hard, soft necesare, marketing, reclame etc. Vs. cost consumator - cheltuielile de conectare (cel putin, pana la plata produselor sau serviciilor achizitionate).

Prezenta firmelor in mediul Internet nu este altceva decat rezultatul evolutiei naturale de la marketingul gandit pentru caile traditionale - fluturasi, pliante, cataloage, anunturi in ziare si reviste, dezvoltat mai apoi pentru radio si televiziune si adaptat la cele mai noi tehnologii. Marketingul online este si va fi noua 'moda' de promovare a produselor si serviciilor catre consumatorii 'distribuiti' in toata lumea.

Marketing traditional prin fluturasi, cataloage, banner-e - limitat geografic de raspandirea acestora

Radio / TV - marketing-ul si publicitatea - nu sunt gandite pt clienti din toata lumea (cateva exceptii - CNN, reclama la telefonie prin satelit) - de asemenea, limitat geografic (dar pe o arie mai extinsa fata de categoria anterioara)

Internet - in general, gandite la nivel mai larg, international

(A) A te face cunoscut

Pe vremea cand aparatele telefax au ajuns in faza utilizarii de masa, toata lumea a considerat ca fiind o idee buna specificarea numarului de fax pe cartea de vizita, pe antetul firmei si pe celelalte documente. Astazi: adresa de e-mail, eventual si adresa Web.

Foarte direct, prezenta in Web inseamna a fi accesibil. Pentru ca o persoana sau o firma sa fie accesibila, inseamna ca toate adresele sale sa existe si sa fie facute cunoscute.

Foarte multe firme practica deja trimiterea anunturilor, modalitate care in sfera celor familiarizati cu mediul Internet se numesc newsletters. Fie ca afacerea se deruleaza prin intemediul serviciilor comerciale online fie in Web, anunturile tip newsletter pot constitui instrumente de marketing extrem de eficiente (forma de informare si / sau reclama - poti sa-ti informezi clientii ca ti-ai mai deschis un sediu in localitatea lor sau poti sa-i anunti despre aparitia unor noi produse / servicii).

Comunicatul de presa

In cea mai simpla forma a sa, comunicatul de presa este un document informativ distribuit diferitelor surse media (ziare, reviste, posturi de radio si de televiziune, site-uri Web etc.), in speranta ca aceste surse vor da informatia mai departe cititorilor, utilizatorilor, ascultatorilor, telespectatorilor si celor care cauta in Internet. Cand apare ceva despre activitatea unei firme intr-un ziar, de unde credeti ca vine informatia? Va inchipuiti ca fiecare ziar din tara isi trimite un reporter la sediul firmei respective? Nici gand! La sfarsitul unei perioade relavante, companiile mari transmit publicului rezultatele activitatii lor sub forma de comunicate de presa. Reporterul publicatiei scrie apoi articolul care va aparea in ziar.

Cateva situatii care justifica un comunicat de presa:

Infiintarea firmei. Formarea este un eveniment important in istoria firmei si merita anuntata lumea despre acest lucru. Faptul ca se lanseaza aceasta afacere, indica ceva nou sau neobisnuit, asa ca se poate 'concentra' acest eveniment in comunicatul de presa.

Noi produse sau servicii. Daca firma scoate pe piata noi produse sau servicii, este nevoie ca acest lucru sa fie cunoscut de cat mai multi oameni. Un comunicat de presa nu numai ca spune publicului despre noua oferta, dar ii si arata ca firma progreseaza si este interesata sa stea in fruntea clasamentului.

Promovari sau noi angajari. Cresterea este intotdeauna perceputa ca un semn pozitiv pentru orice afacere. Un semn sigur care indica dezvoltarea business-ului este promovarea sau angajarea de nou personal (indeosebi in posturi cheie - de exemplu - a fost angajat un nou director economic pentru a satisface mai bine nevoile clientilor tai, a fost promovat un angajat pe pozitia de director servicii clienti pentru a raspunde mai atent la nevoile lor).

Noi clienti. In cazul in care faci parte dintr-o alianta de mai multe firme, ar trebui sa trimiti un comunicat de presa de fiecare data cand un client nou vi se alatura; mai ales daca acest nou aliat este unul bine cunoscut intr-un anumit domeniu.

Aniversari sau alte evenimente importante. Daca firma sarbatoreste, de exemplu, cea de a 50-a aniversare sau daca a obtinut un castig de 10 miliarde in vanzarile anuale pentru prima data, merita spus. Acest eveniment anunta publicul ca firma nu este doar un 'foc de paie' pe segmentul de piata respectiv.

Vanzari speciale. Daca se planifica o vanzare pe termen scurt cu preturi mici la anumite produse, merita anuntata promotia, ca un anunt publicitar sau ca un articol in ziar. Diferenta insa este aceea ca un comunicat de presa este gratuit sau la pret mai mic.

Evenimente speciale. Sponsorizeaza firma vreun eveniment special (sportiv, cultural etc.)? Poate ca doreste sa participe la un targ comercial.

(B) Marketing online

In sens larg, comertul electronic cuprinde totalitatea activitatilor care sustin obiectivele de business ale unei firme; acestea includ si activitatile de marketing: publicitate, vanzari, plati, activitati post-vanzare, servicii catre clienti etc.

=> clientilor trebuie sa li se ofere ceea ce doresc, cand doresc, cum doresc si in acest caz putem fi siguri ca se vor intoarce.

In asa numita epoca Internet, in care toata lumea este intr-o permananta graba, trebuie sa faceti posibil ca oamenii sa gaseasca usor CE vor, CAND vor si, in acelasi timp, sa aiba incredere in oferta voastra

Ceea ce este diferit la lumea online este nu ce facem, ci cum facem.

Un mare avantaj pentru business - posibilitate de a efectua statistici conform vizualizarilor / comenzilor / vanzarilor directe, deoarece toate operatiile efectuate pe site se pot inregistra automat.

Marketing-ul si vanzarile

Comertul electronic, in forma lui cea mai simpla, necesita prezenta intr-o retea de baza a promovarii firmei, a furnizarii de servicii premergatoare vanzarii si servicii post-vanzare. Aceste conditii minime pot fi asigurate, in general, fara dificultate si cu cheltuieli reduse prin utilizarea tehnologiilor Internet.

Multe pagini Web au fost realizate cu scopul de a completa functia lor de  marketing. Acestea nu numai ca prezinta complet un produs, dar primesc si comenzi online. Paginile Web mai sofisticate sunt prevazute cu un sistem accesibil de procesare a comenzii, cuprinzand calculatia si informatii detaliate despre taxele de livrare si cele de vanzare; altele, mai performante, permit si o optiune ce ofera informatii despre acceptarea si confirmarea cartii de credit, in timp ce clientul este online.

prezentare produse

preluare comenzi - prin e-mail sau telefonic; mai complex - cos de cumparaturi

plati online


Ideea de baza, atat in marketingul traditional cat si in cel promovat pe cai electronice, este gasirea modalitatilor care sa motiveze cumparatorul in actul de achizitie al produselor/serviciilor oferite = trebuie gasite acele elemente ale mesajului de marketing, prin care cumparatorul este determinat sa actioneze imediat.

Parasirea site-urilor. De ce?

In economia bazata pe retelele electronice, site-ul Web devine interfata fundamentala dintre firma si client. Interfata cu clientul devine materialul de marketing, vitrina magazinului, interiorul magazinului, personalul magazinului, toate intr-unul singur. Potrivit unui sondaj, 67% dintre achizitiile online nu sunt duse la bun sfarsit, clientii abandonand site-ul inainte de a termina procedurile legate de plata.

Din ce cauza abandoneaza oamenii un site fara a duce la indeplinire actul cumpararii? Un raspuns ar fi inevitabila completare a formularelor. De fiecare data cand un client vrea sa cumpere ceva, este nevoie de formulare completate cu detalii personale, informatii legate de card, instructiuni legate de transportul marfii. Consecinta inevitabila este plictiseala si iritarea datorita acestora.

=> o regula a marketingului: KISS - Keep It Short and Simple.

Simplitatea site-ului este probabil cea mai rapida modalitate de a imbunatati legatura program-client, pe care orice comerciant o poate face. De exemplu: pastrarea informatiilor (legate de carduri, transport si chiar preferintele clientilor) in mari baze de date; acestea pot fi re-accesate, corectate daca este nevoie si, doar cu un clic, comanda este finalizata (fara re-completarea unui intreg formular).

Catalogul

Un catalog clasic se prezinta sub forma unei brosuri care contine text si grafica (desene, diagrame, fotografii etc.) care ofera adrese de contact si informatii esentiale asupra produselor sau serviciilor promovate. Un catalog de calitate este elaborat pe hartie de calitate, in conditii grafice deosebite si (poate) este tiparit la o editura de prestigiu.

Limitele unui catalog clasic sunt:

costul initial mare;

numar limitat de pagini;

numar limitat de exemplare;

continutul versiunii tiparite deja nu se mai poate modifica (static);

distribuirea catalogului se face la comanda sau 'pe spranceana', sau pe strada - in numar limitat de exemplare, in caz mai fericit - tuturor contactelor;

re-editarea necesita mult timp.

Un catalog online este de fapt catalogul clasic organizat dupa specificul paginilor Web si care are urmatoarele avantaje:

permite efectuarea de comenzi 24/7 - permanent accesibil;

nu necesita telefon sau trimiterea unei comenzi prin posta (uneori este valabil si in cazul catalogului traditional);

poate contine in plus informatii audio si video digital;

numarul de pagini este practic nelimitat;

continutul poate fi modificat odata cu modificarea structurii ofertei;

continutul poate fi modificat in functie de stocul current al produselor - sau de oferit in timp real informatii despre existenta in stoc a produselor;

poate fi accesat si consultat aproape de oricine, oriunde si oricand;

poate fi tiparit color pagina cu pagina in orice colt al lumii (atentie la Copyright!);

este interactiv, adica oricine poate coresponda prin intermediul formularelor incluse;

paginile pot fi redactate in mai multe limbi nationale, in functie de segmentul de piata vizat;

pentru oricate versiuni ar exista, partea de grafica este utilizata in comun.

Sfaturi - e-commerce (B2C)

Avand in vedere informatiile de mai sus, pentru a simplifica la maximum modul de expunere a felului in care se poate face marketing in mediul Internet prin utilizarea serviciului WWW, se trec in revista 10 strategii menite sa creasca traficul, numarul de clienti si veniturile firmei, prin conceptia corespunzatoare a paginilor respective.

1.Stabilirea pietei tinta: Cine sunt cei care ar dori sa cumpere produsul sau/si serviciul pe care il oferiti? => se deruleaza o cercetare de marketing pentru a depista cumparatorii si se utilizeaza metode statistice pentru acest lucru.

2.Determinarea concurentei: Se pot utiliza masinile de cautare (Yahoo, Google etc.) pentru a afla cine este concurenta. Alte surse de documentare - de exemplu: bazele de date ale camerelor de comert.

3.Oferirea unui continut util si de calitate: Se pot oferi gratuit cateva sfaturi bune => o buna parte din cei care viziteaza aceasta parte din pagina vor lua la cunostinta si despre celelalte informatii (la fel de utile, insa din punctul de vedere al afacerii) ale paginii.

4.Asigurarea ca pagina se incarca repede: Cat de mult trebuie asteptat pana la incarcarea completa a paginii? Daca dureaza prea mult timp, vizitatorul devine nerabdator si in scurta vreme va abandona. A se incerca incarcarea (de undeva din Internet) propria pagina si cronometrarea timpului de incarcare pentru a efectua un test credibil.

5.Posibilitatea ca pagina sa fie vizualizata cu mai multe browsere: Una si aceeasi pagina poate arata diferit daca se vizualizeaza cu un anumit browser si respectiv daca se vizualizeaza cu sau fara grafica. A se tine cont si de versiunea browser-ului. A se vizualiza pagina si pe un laptop (sau altceva, gen PDA).

6.Anuntarea existentei: A se proceda in asa fel incat pagina sa figureze in listele masinilor de cautare si a anuarelor => inscrierea propriei pagini la firmele care intretin acest gen de servicii; de multe ori, inscrierea pentru o anumita perioada este fara plata, astfel ca dupa un start gratuit care genereaza venituri, pagina se poate inscrie la firme mai cunoscute, bineinteles contra cost. De asemenea, se poate anunta existenta pe Web prin antetul paginilor pe care se face corespondenta clasica (scrisori si mesaje prin fax), carti de vizita, reclama prin ziare, reviste si fluturasi, publicitate prin posturile radio si televiziune. Ex: TipoGhid, PaginiAurii

7.Trimiterea de mesaje electronice la cei interesati: Sunt mai multe firme care ofera acest gen de servicii si care pentru o suma rezonabila trimit mesaje electronice la toti cei care se afla in segmentul de piata vizat. Altfel, se pot trimite astfel de mesaje de pe propriul server (newsletters sau, de exemplu, angajatilor unei institutii - de exemplu, cadre didactice primesc informatii despre ultimele aparitii de carte de specialitate).

8.Derularea de concursuri: Este un fapt dovedit ca un concurs atrage mai multi vizitatori si tine treaz interesul pentru pagina de Web respectiva. Trebuie insa indeplinite mai multe criterii (ex: CinemaRx - nu chiar CE, dar exemplu de concurs care stimuleaza vizitarea site-ului):

a se mentine concursul cat se poate de simplu;

a se alcatui un concurs interactiv;

a se prevedea o pagina cu multumiri;

a se insera in pagina de concurs informatii cu rol publicitar si de reclama;

a se oferi mai mult decat un singur premiu (plus surprize!);

a se publica castigatorii.

9.Demonstrarea credibilitatii: Vizitatorii doresc sa fie convinsi ca pagina este o afacere reala si nu un loc unde ei pot pierde timp si bani => a se adauga o sectiune numita 'Despre firma noastra' unde se specifica istoricul, adresa, telefonul si faxul firmei si unde chiar poate fi invitat vizitatorul sa faca o legatura cu propria sa pagina de Web. Se pot adauga referintele pozitive ale unor clienti (cu adresele lor de posta electronica sau Web! - daca se primeste acordul lor).

10.Oferirea unui serviciu de calitate: In cazul in care pagina a atras multi vizitatori, continutul si graficele sunt de o calitate excelenta si produsele se vand foarte bine, clientii trebuiesc 'tratati' in felul urmator:

a se actualiza pagina si a se mentine treaz interesul vizitatorilor - in partea de jos a paginii se prevede data cand s-a efectuat ultima actualizare;

a se trimite produsul si/sau serviciul promis la timp;

a se scrie 'multumesc' pe ambalaj;

a se prevedea o adresa (clasica / e-mail) pentru un contact viitor;

a se raspunde mesajelor de posta electronica in 24 de ore;

a fi pregatit sa se raspunda prompt eventualelor solicitari;

a se derula o ancheta care determina gradul de satisfactie a clientelei (ex: Quelle -intrebari cu raspunsuri predefinite);

a se include raspunsuri la intrebarile frecvente - FAQ.

Comertul electronic (B2C) trebuie sa ofere clientului/consumatorului o imbunatatire a experientei pe care acesta o poate obtine dintr-un magazin traditional. Informatia trebuie sa fie la fel de corecta, prietenoasa, folositoare si usor de gasit ca intr-un magazin traditional, dar mai rapida si mai ieftina.

Consumatorii se asteapta la ultimele preturi, aranjamente si informatii asupra bunurilor; informatie actualizata: informatiile se pastreaza interesante si la zi. Un site care ramane mult timp neschimbat nu va atrage niciodata clientii (dar nici prea multe modificari intr-un timp scurt, pentru clientii deja obisnuiti cu structura site-ului).

Cheia unui site eficient din punct de vedere al managementului si al impactului este accesul usor la produse: structura trebuie sa permita produselor sa fie listate si sa existe indicatii sau referinte ale produselor pentru diverse categorii: cumparatorii trebuie sa aiba posibilitatea sa gaseasca articolele dorite in locurile usor de gasit, aranjate in mod logic. A se facilita cautarea produselor specifice - sau a se afisa / mentiona produsul / produsele cu cea mai mare vanzare (din intreg catalocul sau din categoria vizualizata curent). Ex (nu CE) - games.yahoo.com - sunt afisate jocurile cel mai des accesate.

Cumparatorii trebuie sa aiba posibilitatea:

sa gaseasca orice articol dorit,

sa poata afla daca se gaseste in stoc sau nu,

sa poata afla pretul sau alte detalii care se refera la articolul respectiv,

plus informatii instantanee referitoare la achizitia curenta (valoarea totala pentru cosul curent de cumparaturi).

In plus, se da posibilitatea sa se gaseasca produsul dorit in mai multe moduri, printre care dupa nume, dupa functia sa, sau dupa un cuvant cheie.

Sfaturi pentru a face site-ul usor de folosit si pentru a imbunatati experienta clientilor:

clientul trebuie informat pe toata durata procesului de cumparare (mai ales informatia curenta a cosului de cumparaturi);

pe masura ce clientul inainteaza in magazinul virtual, i se ofera si alte produse de care ar putea fi interesat (produse similare sau in legatura cu cele aflate deja in cosul de cumparaturi - de exemplu: cumperi vopsea lavabila, iti arata si produse amorsa sau pensule pentru aplicarea vopselei);

cumparatorului i se ofera spre consultare declaratii ale clientilor care au cumparat deja acele produse.

Site-urile Web trebuie sa tina cont de ceea ce doresc consumatorii. Daca ei folosesc de obicei supermagazine pentru a face cumparaturi, atunci site-urile Web ar trebui sa le ofere acelasi lucru. Daca cumparatorii se asteapta la oferte speciale care sa existe in diferite departamente unde ei fac cumparaturi, site-urile ar trebui sa se ocupe si de acest lucru.

Oferta online trebuie sa fie comparabila cu cea disponibila in magazine. Clientul va opta pentru acele magazine care-i ofera o gama mai variata de marfuri;

Preturile online trebuie sa fie cel putin la nivelul celor accesibile prin intermediul altor canale sau chiar mai mici;

In plus - oferta trebuie vizibil sustinuta cu un pret promotional pentru cumparatorii care comanda intr-un anumit interval de timp;

A se oferi spre vanzare produsele cautate pe Internet. Ca regula generala, daca un produs se vinde bine prin sistemul de comanda prin posta, acesta este adecvat si vanzarilor prin Internet;

Alte sugestii:

A se face totul pentru ca site-ul sa arate profesional si sa functioneze perfect. Scopul nu este doar cel de a vinde produsele, ci si de a inspira incredere cumparatorilor. A se asigura descarcarea rapida a documentelor.

A se lua toate masurile posibile pentru asigurarea securitatii tranzactiilor si a se aduce la cunostinta clientilor potentiali aceasta preocupare.

A se include un sitemap.

I se permite in orice moment sa se intoarca in alt punct al site-ului, indeosebi in ceea ce priveste vizualizarea produselor si a detaliilor acestora (deplasare in ierarhia de categorii / produse).

A nu se supraincarca paginile: grafica incarcata, animatia si muzica sunt factori care pot ingreuna incarcarea paginii -> clientul paraseste site-ul cand nu mai are rabdare sau timp de asteptare => Paginile de Web bine realizate sunt cele care au gasit un echilibru intre grafica atractiva si viteza de incarcare pe ecran.

Colectarea informatilor

Cel mai rau lucru care se poate face intr-un chestionar online este sa se puna intrebari deschise, de genul: 'Ce credeti despre acest produs/serviciu?'. Daca acei clienti dispusi sa completeze chestionarul sunt lasati sa 'povesteasca' vrute si nevrute, va fi aproape imposibila culegerea de informatii folositoare. In schimb, oferiti intrebari cu variante multiple de raspuns sau intrebari cu raspunsuri situate pe o scala de la 1 la 10.

Chestionarele nu ar trebui sa fie asa de lungi si detaliate incat sa-i faca pe clienti sa renunte, ci numai eventual in cazul in care li se promite ceva in schimbul timpului sacrificat. Chestionarul ar trebui sa inceapa cu intrebari standard: nume, adresa, adresa de posta electronica, telefon etc. Aceste informatii permit crearea unei colectii de adrese, prin intermediul careia se vor putea trimite informatii clientilor.

In plus, oferirea unei zone pentru mesaje publice, unde clientii pot comunica intre ei sau cu personalul firmei. La fel ca un chestionar, aceasta zona pentru mesaje poate furniza informatii valoroase, pentru ca exista posibilitatea monitorizarii, adica se poate 'vedea' ce discuta clientii intre ei; informatii suplimentare despre preferintele / ceea ce le-a placut / displacut legat de site.

Comertul electronic ofera urmatoarele avantaje - care, bineinteles, trebuie asigurate prin pachetul soft!!!

Avantaje pentru client:

Comoditate sporita;

Optiuni multiple;

Informatii usor de gasit;

Pagini personalizate (mai putin intalnit).

Avantaje pentru comerciant:

Atragerea de noi clienti prin intermediul unui nou canal de distributie;

Vanzari sporite catre clientii existenti;

Vanzare la cerere;

Cheltuieli reduse de inventariere si operare.

Publicitatea. Scopurile publicitatii

Publicitatea are trei scopuri principale: reaminteste, informeaza si convinge clientii.

Fiind online, exista sansa unica de conectare cu clientul, profitand de avantajul interactivitatii. Un mod simplu si eficient de a interactiona cu clientul si de a-l face sa stie ca se tine cont de ceea ce gandeste el este realizarea de chestionare online. Chestionarele servesc si afacerii. Pe langa faptul ca firma arata ca ii pasa de sentimentele si gandurile clientilor, se pot culege informatii importante despre consumatori, informatii care se vor putea folosi mai tarziu pentru a-i determina pe acestia sa revina la site. In functie de informatiile primite, se pot satisface mai bine nevoile si dorintele clientilor.

Modele de publicitate

Pe langa vanzarile directe si sistemul abonamentelor, reclamele gazduite in paginile Web sunt si ele generatoare de profit pentru magazinele electronice si pentru site-urile Web. Insa reclama pe Internet nu este intotdeauna posibila sau adecvata: designul magazinului universal electronic permite sau nu publicitatea in magazinele proprii, in functie de tipul de tranzactii practicate.

Banner-e Web

Cea mai cunoscuta dintre formele de publicitate in mediul Internet sunt banner-ele publicitare plasate in paginile Web. Cu toata larga raspandire a acestora, activitatea de reclama poate genera profit doar in cazul in care site-ul beneficiaza de un trafic intens. Agentiile de publicitate vor fi interesate de un anumit site doar in cazul in care exista garantii in ceea ce priveste numarul mare de vizitatori lunari.

Bannerele sunt link-uri grafice plasate de obicei la inceputul paginilor care inregistreaza traficul cel mai mare dintr-un site. Taxele pentru plasarea unui banner se calculeaza de obicei in raport cu numarul de impresii (expuneri) sau de click-uri.

Avand in vedere faptul ca rata de accesare a banerelor publicitare este relativ scazuta si depinde in mare masura de design, preturile pentru publicitate se bazeaza in prezent mai mult pe 'vizibilitatea' paginilor Web in cauza (numarul de vizitatori). S-a constatat ca rata de accesare a banerelor publicitare gazduite pe o pagina Web se situeaza frecvent intre 0,05 - 3%.

Cel care vinde insa spatiile publicitare trebuie sa detina un program statistic de urmarire a traficului pentru a oferi rapoarte statistice complete despre campania publicitara cu plata (asa-numitul server de publicitate - 'ad server').

Preturile pentru publicitate se diferentiaza foarte mult, in functie de importanta contractului, valoarea specifica si specializarea paginii Web gazda (cu cat e mai specializata cu atat e mai scumpa) si de alte criterii. De exemplu, intr-un motor de cautare precum Yahoo, Google etc., utilizarea in scop publicitar a cuvantului cheie 'e-commerce' este cotata cu un pret mai mare decat alte cuvinte cheie cum ar fi 'provider' sau 'business'. Preturile actuale sunt cuprinse intre 0,01 si 0,30 Euro/accesare a paginii Web gazda a reclamelor.

Inele web (web ring)

Inelele web se constituie de obicei din site-uri cu o tematica inrudita, comuna. Spre exemplu: 'muzica pop romaneasca'. Site-urile participante se leaga unul de altul prin link-uri de text, afisate de obicei la incheierea unei pagini sub forma: vizitati site-ul precedent din inel, vizitati site-ul urmator din inel.

Link-uri reciproce

Este una dintre cele mai eficiente forme de publicitate online si nu este deloc costisitoare. Greutatea consta in a gasi site-uri cu continut complementar, dispuse sa accepte un astfel de schimb care s-ar putea dovedi avantajos ambelor parti. Unele motoare de cautare considera numarul de link-urile externe catre un site ca un criteriu de listare in top.

Programe de schimb de bannere

Cel mai utilizat mijloc publicitar online din Romania este schimbul de bannere in retea. Exista deja mai multe retele pentru care puteti opta: Goldenbanners.ro sau Goldenclick.ro sunt cele mai cunoscute. Rata de expunere poate fi de la 1:1 la 1:3 - adica primiti expunerea unui banner intr-un site din retea in schimbul a 1, 2 sau 3 expuneri de bannere in site-ul vostru (de la caz la caz). Evident cea mai buna rata de schimb este de 1:1 dar este foarte rar practicata, din motive comerciale. Cele mai multe retele utilizeaza rata de 1:2. Pentru a obtine o mai buna vizibilitate a bannerului in retea se pot cumpara expuneri suplimentare.

Exemplu: Golden Banners este un sistem de gestionare a bannerelor ce apar pe site-urile Pagini Aurii. Acest sistem pune la dispozitia clientilor un modul de programare a aparitiei bannerului cat si un modul de statistica.

Site-urile pe care aceste bannere pot aparea sunt: www.paginiaurii.ro , www.yellowpages.ro , www.paginialbe.ro , www.whitepages.ro , www.cdauriu.ro , www.pagitur.ro , www.paginet.ro , www.sigle.ro , www.logo.ro

Controlul clientului asupra bannerului propriu este aproape deplin, putandu-se programa data de start a campaniei, intervalul orar in care bannerul este afisat, zilele saptamanii, zilele din luna si nu in ultimul rand site-urile pe care se doreste ca bannerul sa fie afisat (se pot alege oricare din cele mentionate mai sus).

Statisticile sunt actualizate in timp real, astfel se pot face modificari in programarea bannerului, modificari ce vor fi luate imadiat in calculul afisarii. Pentru rezultate mai bune ale bannerului se recomanda afisarea in prealabil pe toate site-urile si la toate orele zilei, urmand ca apoi sa se faca modificarile in functie de rezultatele obtinute.

Programe Afiliate

Este un tip de program care stimuleaza vinzarile oferind site-urilor care se inscriu intr-o astfel de retea (afiliate) comisioane pentru fiecare vinzare realizata prin intermediul lor. Pentru promovarea produselor si a serviciilor puse in vinzare, se folosesc atit link-uri grafice (casete publicitare si bannere) cit si link-uri text. Sistemul de afiliere asigura urmarirea clientilor si contorizarea vizitelor si a vinzarilor fiecarui site afiliat in parte, printr-un cod unic de identitate.

Directoare cu plata

Sunt directoare specializate de obicei pe un segment de piata care percep taxe pentru listarea site-urilor.

Inscrieri in motoare de cautare

Este o forma de publicitate gratuita dar care necesita foarta multa munca pentru a fi eficienta. Se stie ca este bine ca site-ul sa fie inscris in AltaVista, Lycos, HotBot, Google s.a., dar, daca nu se obtine listarea intre primele 20 de site-uri la cautarea pe cel putin 2-3 cuvinte cheie, site-ul este putin probabil ca va fi accesat.

Directoare gratuite

Exista directoare gratuite cum sunt Yahoo sau Snap.com de mare audienta si unele cu un trafic mai redus dar cu un public tinta deja selectat, specializate pe domenii (afaceri, calatorie, muzica etc.). Listarea in acest tip de directoare se obtine insa destul de greu, in urma unor inscrieri repetate si necesita multa rabdare la completarea unor serii de formulare electronice.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.