Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » comert
Baze de date in comertul electronic

Baze de date in comertul electronic


Baze de date in comertul electronicOrbitz: Nasterea unei afaceri de E-Comert

In iunie 2001 Orbitz.com a fost lansat, si de atunci a devenit un jucator major in industria de calatorii online. Orbitz permite utilizatorilor sa acceseze mii de itinerarii de zboruri si afaceri din majoritatea companiilor aeriene din SUA, cat si sa planuiasca vacante, sa inchirieze masini, sa rezerve camere de hotel, sa acceseze alte servicii legate de calatorii(vezi Fig. 1).

Orbitz este detinut de cinci dintre cele mai mari companii aeriene din SUA: American, Continental, Delta, Nortwest si United. Aceasta detinere unita de catre competitori a creat multa valva in presa, care a alimentat un nivel de asteptare ascendent in comunitatea de utilizatori de Internet, si a declansat o investigatie antitrust(antimonopol) de catre Departamentul de Justitie al Statelor Unite.

Situl de comert electronic si-a facut simtita prezenta rapid. In primele sale 48 de ore online, Orbitz a vandut peste 4 milioane USD in bilete. In primul weekend online, Orbitz a vandut, in medie, peste 10000 de bilete pe zi. Dar succesul initial a fost insotit de probleme; Orbitz a subestimat nevoia de personal pentru relatii cu clientii. Din cauza faptului ca majoritatea utilizatorilor erau utilizatori noi de Internet, serviciul de Relatii cu Clientii a fost depasit de apelurile clientilor.Deasemenea, probleme tehnice de cablare incetineau timpul de raspuns pe o parte a sitului web. Orbitz a fost pana acum capabil sa-si depaseasca provocarile si sa le foloseasca pentru a-si imbunatati serviciile si cota de piata. In August 2003, Departamentul de Justitie si-a inchis investigatia antitrust, concluzionand ca situl nu a redus competitia sau numarul de cumparatori. Pentru a reusi pe Internet, companiile trebuie sa puna la un loc planuri bune de afaceri cu o implementare tehnologica superba. (Surse: Cox, Beth,"Orbitz Finds a Madding Crowd." Ecommerce-guide.com, June7, 2001; "Antitrust Probe Clears Orbitz," Salt Lake Tribune, August 1, 2003.)

1 Ce este comertul electronic?

Sunt multe definitii ale e-commerce - scurtatura de la comertul electronic. Dictionarul tehnologic online Webopedia (webopedia.com) defineste e-commerce in general ca "a face afaceri online".  Oricum, chiar si o examinare rapida a publicatiilor profesionale face evident faptul ca definitia comertului electronic se schimba in functie pe cine intrebi - si ca definitiile par sa evolueze la fel de rapid ca si tehnologia de dedesupt. In acest material, definim comertul electronic (e-commerce) ca fiind folosirea unei tehnologii electronice bazate pe computere in retea pentru:

A aduce noi produse, servicii sau idei pe piata.

A suporta si imbunatati operatii de afaceri (incluzand vanzari de produse/servicii pe Web).

Desi afacerile au folosit intotdeauna diferite tipuri de tehnologii electronice, e-comertul este identificat in principal cu folosirea Internetului ca un mediu pentru a transactiona afaceri (vanzari, cumparari si a schimbaproduse si servicii) si care adauga valoare unei organizatii. Fiindca Internetul, si in particular web-ul joaca un rol crucial in permiterea dezvoltarii si executarii e-comertului, unii experti afirma ca e-comertul ar trebui sa se numeasca comert Internet (I-comert).

Desi este usor a se vedea e-comertul ca doar o extensie online a activitatilor clientuale obisnuite, majoritatea tranzactiilor de comert electronic au loc defapt intre afaceri. Companiile folosesc Internetul si intranet-uri, retele interne care folosesc tehnologiile Internet dar care sunt folosite in cadrul unei organizatii, pentru a-si rationaliza procesele de productie si distributie, si sa imbunatateasca operatiile interne si externe. In realitate, un mare avantaj al e-comertului este ca ofera un avantaj competitiv organizatiilor care il folosesc. Deoarece operatiile de e-comert au devenit atat de integrate in mediul de afaceri, multa lume se refera la e-comert ca si afaceri electronice(e-business).

Dovada externa a activitatilor de comert electronic ale unei companii este situl Web al companiei. Acest sit Web poate fi simplu, cum ar fi cateva pagini statice care ofera linia de produse si informatii de contact, sau complex ca un catalog online de produse bazat pe baze de date cu comandare dinamica si procesare de plati prin carti de credit.

E-comertul este acum recunoscut ca o sursa majora de venit, punandu-va produsele online le face disponibile imediat pentru milioane de potentiali cumparatori. Companiile se intrec pentru o parte din piata online prin atragerea (si pastrarea!) clientilor concentrati pe siturile lor Web. Dar Internetul este un loc provocator; multe companii descopera ca competitia in piata online este mult mai dificila decat crearea si folosirea paginilor web. Pe scurt, e-comertul este mult mai mult decat un alt canal de marketing; e-comertul este nucleul unui nou model de afaceri dedicat aducerii rapide de produse, idei, sau servicii catre piete mari in moduri relativ necostisitoare prin folosirea tehnologiilor Internet.

E-comertul nu este un scop in sinea sa; este un drum care este parcurs pentru a participa si supravietui in mediul de afaceri al secolului 21. Pe acest drum, tehnologia Internet a jucat-si va continua sa joace-un rol crucial. Pentru a sti unde te duci, este folositor sa sti unde ai fost. De aceea, urmatoarea sectiune ofera o scurta viziune a pietrelor de hotar ale pe drumul e-comertului.

2 Drumul catre comertul electronic

Afacerile au folosit tehnologia pentru multe decenii pentru a-si imbunatati operatiile. De exemplu, telefoanele si fax-urile sunt tehnologii folosite de mult timp. Ar trebui asemenea tehnologii sa fie considerate parte componenta a modelului de comert electronic? Raspunsul scurt este nu. (Presupunem ca telefonul nu este conectat la un modem de calculator!). Exemplele mentionate anterior nu sunt strict comert electronic pentru ca depind foarte mult de interventia umana pentru desfasurarea tranzactiilor de afaceri. Telefoanele si fax-urile pur-si-simplu conecteaza emitatorul cu receptorul prin transmiterea sunetului sau a imaginilor. Un om la partea receptoare a transmisiei inca trebuie sa proceseze manual   informatia pentru a finaliza tranzactia. Cheia catre comertul electronic este folosirea retelelor de calculatoare, in special Internetul, pentru a automatiza si a rationaliza tranzactiile de afaceri. Dezvoltarea Internetului este legata stransa cu dezvoltarea e-comertului.

Internetul s-a nascut ca o extensie a retelei DARPA, pornita in 1960 de guvernul S.U.A. ca un proiect militar pentru a asigura comunicatii computerizate in cazul unor atacuri nucleare. Aproape imediat dupa crearea sa, a fost extins pentru a include institutii de invatamant superior pentru a facilta cercetari vitale. Internetul nu a ajuns in zona afacerilor decat multi ani mai tarziu.

Urmatoarea lista rezuma cateva dintre pietrele de hotar tehnologice majore in afaceri. In timp ce examinati lista, luati aminte ca toate aceste pietre de hotar tehnologice au in comun reducerea drastica a interventiei umane.

La inceputul anilor '60, bancile au creat o retea privata de telefonie care sa faca transferuri electronice de fonduri. Acest seviciu permitea ca doua banci sa schimbe fonduri electronic intr-o maniera rapida, eficienta si sigura. Acest serviciu era limitat bancilor participante si aceste banci trebuiau sa suporte costurile asociate cu folosirea si intretinerea sistemului.

La inceputul anilor '70, bancile au creat servicii precum Automated Teller Machine(ATM) care sa ofere servicii dupa programul de lucru clientilor. La inceput ATM-urile au fost instalate de catre cateva banci in lume iar clientii puteau sa faca un numar limitat de tranzactii. Pe masura ce popularitatea ATM-urilor a crescut, companii au fost create sa asigure servicii de ATM pentru majoritatea bancilor.

La sfarsitul anilor '70 si la inceputul anilor '80, Electronic Data Interchance (EDI) a luat nastere.EDI este un protocol de comunicatii care permitea companiilor sa schimbe documente de afaceri in cadrul retelelor private de telefonie. Folosirea EDI a facilitat coordinarea operatiilor de afaceri intre parteneri de afaceri. De exemplu, Nissan folosea EDI pentru a trimite cereri pentru piese(scaune de masina, anvelope, s.a.) catre subcontractanti de indata ce  o masina intra pe linia de asamblare. Problema EDI era ca intretinerea si implementarea sa erau scumpe, si formatele EDI variau de la o companie la alta. Avand aceste impedimente, EDI a devenit un jucator secundar(de nisa) pe masura ce capacitatile de comunicare ale Internetului cresteau. Oricum, EDI s-a adaptat recent la tehnologia Internet, luru care a redus drastic investitiile in infrastructura de comunicatie necesitata de generatiile precedente ale UDI


La inceputul anilor '80 si pe parcursul anilor '90, computerul personal(PC) a facilitat expansiunea rapida a Internetului si in final a oferit scanteia care a dus la folosirea exploziva a Web-ului. Web-ul, poate cel mai cunoscut dintre multitudinea de servicii Internet, a facut transferul de informatii intre organizatii multiple la fel de simpla ca si un simplu clic. Web-ul, deasemenea, a devenit baza pentru explorarea si exploatarea a noi tehnologii bazate pe Internet care au dus la imbunatatirea proceselor de afaceri in cadrul si intre corporatii.

La sfarsitul anilor '90 si la inceputul anilor 2000, tehnologiile de retea au inflorit si au extins disponibilitatea, viteza, si in unele cazuri, securitatea comunicatiilor si tranzactiilor bazate pe Internet. Multe companii au inceput sa foloseasca Retele Virtuale Private (VPN-uri), care sunt retele private, relativ sigure; acestea folosesc tehnologia Internet pentru a accesa Internetul. Retele pe Arii Extinse (WAN-uri) care incorporeaza legaturi prin satelit si microunde si tehnologiile fara fir ca de exemplu telefoanele mobile si retele fara fir au crescut deasemenea zona si posibilitatile afacerilor mari si mijlocii. Noi dezvoltari, cum ar fi Extensible Markup Language (XML), sunt folosite pentru a facilita schimbul dinamic de date intre aplicatii dispersate geografic. XML a introdus o noua dimensiune in oferirea de servicii bazate pe Internet.

Ca un exemplu a cum e-comertul s-a dezvoltat, merita sa arncam o privire la unul dintre cele mai cunoscute povesti de succes in e-comert. In 1992, Jeff Bezos a lansat Amazon.com ca un sit web pentru a vinde carti direct clientilor prin Internet. Cinci ani mai tarziu, vanzarile au depasit 131 milioane USD. Curand, Amazon a inceput sa se extinda in multe alte zone de vanzare cu amanuntul, vanzand orice de la lucruri pentru bebelusi pana la muzica si haine. A fost pionierul paginilor web "personalizate" bazate pe urmarirea obiceiurilor clientilor si a preferintelor acestora. In anul 2003 era o prezenta internationala cu vanzari nete de aproape 5 miliarde USD cu o tendinta ascendenta. In doar cativa ani, Amazon.com a devenit unul dintre cele mai de succes situri web de vanzari cu amanuntul si un model pentru alte afaceri pe Internet.

3 Impactul comertului electronic

In anii '90 economistii au inventat termenul "noua economie" pentru a se referi la piata de afaceri bazata pe tehnologia calculatoarelor si livrata prin Internet. Si desi "spargerea bulei tehnologice" din 2000 a inlaturat din entuziasmul multor afaceri de comert electronic, multe din acele afaceri s-au adaptat rapid la noile realitati ale pietei si continua sa se extinda. Astazi, majoritatea afacerilor, chiar "traditionale" sau asa-numitele afaceri "caramida-si-mortar", au o prezenta pe Web. (Va puteti gandi la o afacere majora care nu are o prezenta substantiala pe Web?)

Pe langa aspectele de comercializare care sunt imbunatatite de e-comert, sunt multe alte motive pentru a implementa comertul electronic in cadrul unei organizatii. Aceste motive-incluzand raspunsul rapid la presiuni competitive si cerinte ale clientilor, facilitatea gestiunii tranzactiilor si gestiunea inventarului-au o importanta substantiala in lumea de astazi a pietelor globale, fuziunilor si a achizitiilor.

Economia Internet functioneaza in cadrul unei piete globale de consumatori si vanzatori interconectati. Afacerile nu mai concureaza doar cu afacerile la o strada distanta sau chiar in aceeasi tara. Organizatii mici au descoperit deasemenea ca este, cel putin potential, o piata globala pentru produsele, serviciile si ideile lor. Aceasta piata globala a atras milioane de afaceri si organizatii catre Internet si comert electronic. Internetul a atins o masa critica de milioane de consumatori in lume, si a devenit noua frontiera pentru organizatii in misiunea lor pentru profituri si servicii publice imbunatatite.

Pentru departamentele IS, noua frontiera este folosirea tehnologiilor Internet pentru a oferi servicii clientilor, partenerilor si publicului general. Internetul conduce dezvoltarea unei noi generatii de sisteme informatice. Pentru multe aplicatii IS tehnologiile Internet faciliteaza partajarea de informatie heterogena intr-un  mediu care ofera beneficii multiple la un cost minim.

Urmatoarele sectiuni subliniaza avantajele si dezavantajele comertului electronic.

3.1 Beneficiile comertului electronic.

Comertul electronic are beneficii atat pentru cumparatori cat si pentru vanzatori, incluzand:

Comparare usoara in cumparare. Consumatorii pot sa compare rapid preturile pentru absolut orice produs pe sit-uri ca www.mysimon.com or www.dealtime.com. Asemenea situri au avut un impact major asupra industriilor ca asigurarile(www.quotesmith.com), automobile(www.autobytel.com) si calatorii cu avionul (www.qixo.com

Costuri reduse si competitie crescuta. Compararea online in cumparaturi inseamna competitie intensa intre furnizorii de bunuri si servicii, ceea ce inseamna costuri mai mici pentru consumatori. Pentru afaceri, reducerile de cost se reflecta intr-un cost mai redus per tranzactie. Chiar daca costurile pentru infrastructura Internet si implementarea initiala sunt mari, costul per tranzactie tinde sa fie mult mai mic datorita costului marginal al fiecarei tranzactii aditionale si volumul crescator de clienti ce folosesc Internetul.

Comoditate. Cumparatorii online pot achizitiona produse comod de acasa, fara a fi nevoiti sa conduca o masina pana la magazin, deci salvand timp substantial si costuri de transport.

Operatii 24x7x365. Magazinele online, spre deosebiere de cele "caramida-si-mortar", raman deschise tot timpul anului, inclusiv la sfarsit de saptamana si de sarbatori. (Majoritatea tranzactiilor sunt automate cu sensul ca nu necesita personal tot timpul). Beneficiul pentru afacere este clar, deasemenea-pot castiga noi clienti de-a lungul anului in orice moment.

Acces global. In Internet, afacerile au acces la milioane de utilizatori din toata lumea. Companiile pot acum sa-si dezvolte deschidere nationala si internationala. Asemenea deschidere instiinteaza publicul de numele firmei si, spera companiile, loialitatea clientilor.

Bariere mai mici la intrarea pe piata. O organizatie care vrea sa-si stabileasca o prezenta online trebuie sa cheltuiasca mai putin decat pentru crearea locatiei fizice de lucru, inchirierea si antrenarea unui personal managerial si de vanzari mare, si plateste mai chiri, utilitati si taxe de publicitate mai ieftine. Deoarece nu este nevoie sa creeze si sa mobileze birouri si/sau interiouri de magazine atragatoare, timpul total necesar pentru a lansa un magazin online este redus. Comertul electronic a revolutionat conceptele de timp si loc de afaceri.

Grad de instiintare a pietei crescut. Mediul de Internet face relativ usor sa alcatuiesti si sa urmaresti informatii despre clienti. Afacerile pot crea profile de clienti extinse care sa includa preferinte de achizitionare, date demografice si geografice, si comportament online. Asemenea informatii pot fi folosite pentru a proiecta situri Web care sa atraga mai multi utilizatori, sa tinteasca anumite piete, sa afiseze facilitati customizate pentru interesele utilizatorilor. Afacerile beneficiaza prin cresterea loialitatii clientilor si prin generarea vanzarilor repetate.

3.2 DEZAVANTAJELE COMERTULUI ELECTRONIC

Desi lista de avantaje ale comertului electronic este lunga, mediul de comert electronic este departe de a fi perfect. De fapt, unele dezavantaje ale comertului electronic cauzeaza o anxietate considerabila atat in partea consumatorilor cat si a afacerilor.

Costuri ascunse. Achizitiile online sunt des insotite de taxe de transport si repopulare mari, lipsa garantiei si timpuri innaceptabile de livrare. De fapt, taxele de livrare mari este unul dintre cele mai citate motive pentru care cumparatorii aleg sa nu cumpere online.

Vulnerabilitate la probleme tehnice. Cand un sit Web de comert electronic nu-si poate servi clientii datorita unei caderi de retea, un virus software, sau defectiune interna de hardware, organizatia pierde vanzari, credibilitate, si chiar clienti.

Costul de a ramane in afacere. Desi intrarea in afacere este relativ mai usoara intr-un mediu de comert electronic, ramanerea in afacere poate fi mai dificila. Competitie crescuta inseamna ca afacerile opereaza cu margini foarte mici de profit.Pentru a fi profitabil, comertul electronic trebuie sa mentina volume mari de vanzari, ceea ce inseamna dezvoltarea si mentinerea unei baze largi de clienti fideli. Deasemenea, pentru a supravietui si a ramane competitive, afacerile trebuie sa investeasca masiv in tehnologie adesea costisitoare.

Lipsa de securitate. Unul dintre principalele blocaje in acceptarea larga a comertului electronic de catre afaceri si consumatori in acelasi timp este lipsa palpabila de securitate adecvata pentru tranzactii online. De exemplu, multi consumatori sunt ingrijorati in cazul in care ofera informatii despre cartile de credit pe Internet. Cateva companii de carti de credit lucreaza in prezent la un set de standarde pentru a face tranzactiile cu carti de credit pe Web mai sigure.

Invazia intimitatii. Capacitatea incredibila pentru colectarea de date online este o binecuvantare mixta pentru clienti. Informatiile despre vanzari, obieceiurile de cumparare ale clientilor, date demografice, informatii despre credite, s.a. sunt stocate in baze de date conectate la servere Web, deci expunand potential informatia criminalilor cibernetici. O alta ingrijorare este aceea ca informatiile despre clienti sunt vandute des companiilor de comercializare, care la randul lor se angajeaza in campanii prin e-mail(spam) pentru a atrage noi clienti. Nu dureaza mult pana cand casuta de e-mail a clientului se umple de e-mailuri nedorite, sau spam.

Probleme legale. Probleme legale intalnite in mediul de comert electronic includ: incalcarea drepturilor de autor; fraude legate de carduri de credit si furt de identitate, si frauda online (nelivrarea produselor si/sau serviciilor clientilor care au platit pentru ele).

4 Stiluri de comert electronic

Tranzactiile de comert electronic pot fi grupate in functie de cine sunt vanzatorii si cumparatorii. Folosind aceasta distingere putem clasifica principalele stiluri de comert electronic ca:

Business to business (B2B): comert electronic intre afaceri

Business to consumer (B2C): comert electronic intre afaceri si consumatori

Intra-business: activitati interne de comert electronic, majoritatea carora implica interactiuni intre angajati si angajatorii lor.

Desi unii pot spune ca ar trebui sa includem government to business (G2B) si government to consumer (G2C) ca stiluri de comert electronic suplimentare, le consideram ca fiind cazuri particulare de B2B si B2C. Tranzactiile consumer to consumer (C2C), in particular tranzactiile C2C facilitate de o afacere intermediara (C2B2C) sunt din ce in ce mai multe, facilitate de situri web precum eBay si Amazon.com care ofera cai consumatorilor sa cumpere si sa vanda intre ei. Figura 3 identifica jucatorii principali de e-comert si interactiunile lor.

4.1 Afaceri catre afaceri (B2B)

Desi tranzactiile B2B includ lucruri intangibile precum tranzmiterea contractelor sau mutarea conturilor, majoritatea tranzactiilor implica vanzatori si cumparatori de produse si/sau servicii. In general, vanzatorul este orice companie care vinde un produs si/sau serviciu folosind schimb electronic precum Internetul sau EDI. Exemple de tranzactii B2B:

O fabrica a corporatiei Nissan trimite o comanda electronica pentru un numar de anvelope de model si marimi stabilite. Acea comanda este receptionata de unul dintre furnizorii de anvelope si comanda este executata. Cand anvelopele sunt primite, Nissan emite o plata electronica printr-un transfer bancarde fonduri.

Folosind Web-ul, Universitatea din Tennessee face rezervari la hotel pentru un grup de cercetatori care vor conduce un seminar

Crucea Rosie foloseste Web-ul sa compare preturile de software si hardware si ulterior comanda software si hardware pe Web.

B2B este cea mai mare si cea mai rapid crescatoare componenta a pietei de comert electronic. Unii estimeaza ca tranzactiile B2B vor creste la peste 1 trilion USD in 2004 (???) (Verifica www.emarketer.com pentru informatii curente si estimari).

Indiferent de ce estimari sunt folosite, este clar ca Internetul este un jucator dominant in economia B2B. In aceasta economie, preocuparea principala este folosirea tehnologiei pentru a automatiza lantul de valoare al unei afaceri. Lantul de valoare se refera la toate activitatile necesare pentru a proiecta, fabrica, promova, vinde si oferi asistenta unui produs sau serviciu. Examinand componentele lantului de valoare in raport cu tehnologiile Internet, afacerile pot sa automatizeze si sa-si imbunatateasca operatiunile. De exemplu, multe companii folosesc acum Enterprise Resource Planning (ERP) pentru a gestiona si imbunatati toate aspectele lantului valoare al companiei, de la achizitionare de materiale brute pana la promovarea satisfacerii clientilor. Figura 4 ilustreaza folosirea lantului valoare pentru automatizarea tranzactiilor B2B.

Tranzactiile B2B sunt subiectul mai multor implementari. Cele mai importante doua sunt:

Integrarea B2B. In acest scenariu, companiile stabilesc parteneriate pentru a reduce costurile si timpul si pentru a creste afacerile si competitivitatea. De exemplu, o companie care realizeaza computere va face parteneriat cu furnizorii sai pentru hard diskuri, memorii si alte componente. Un asemenea parteneriat permite companiei sa automatizeze sistemul sau de achizitionare, integrandu-l cu sistemele de livrare ale furnizorilor sai. In acest caz, cand o componenta in compania "C" trece sub limita inferioara a cerintei de calitate, va genera automat o comanda catre furnizorul "S". Ambele sisteme ar fi integrate si ar schimba date de afaceri, in general XML prin intermediul Internetului. (Vom examina XML ulterior  in acest capitol). In plus, compania poate integra sistemul sau de distribuire cu cel al distribuitorilor sai. In final, distribuitorii pot integra activitatile lor cu acelea ale vanzatorilor cu amanuntul. Si vanzatorii cu amanuntul, la randul lor, integreaza operatiunile lor cu cele ale clientului. Avand asemenea integrare, vanzatorii isi aliniaza operatiunile cu cele ale cumparatorilor, deci obtinand nivele de eficienta care fac dificila trecerea la alti cumparatori si/sau vanzatori.

Piata B2B. In acest scenariu, obiectivul este sa oferim un mod in care afacerile pot cauta, compara si achizitiona usor produse si servicii de la alte afaceri. Sistemul bazat pe Web va functiona ca si un broker online care va oferi servi atat cumparatori cat si vanzatori. In cadrul acestui sistem, atentia se schimba spre atragerea de membri noi, fie vanzatori sau cumparatori. "Brokerul" ofera vanzatorilor un mod de a-si comercializa produsele sau serviciile altor afaceri, in timp ce cumparatorii sunt atrasi deoarece pot sa compare produse de la vanzatori diferiti si sa aiba acces la oferte speciale oferite doar membrilor. In acest scenariu, brokerul obtine venit prin taxe de aderare si tranzactii. Figura 5 arata un exemplu de piata B2B for industria locomotivelor.

Un aspect important implicat in implementarea solutiilor B2B este integrarea bazelor de date pentru suportarea schimburilor (de date) cu alte sisteme de baze de date. Ulterior in acest capitol, veti invata despre tehnologii Internet care faciliteaza asemenea schimburi.

4.2 Afaceri catre consumatori (B2C).

O operatie business to consumer (B2C) este o operatie care foloseste Internetul pentru a vinde produse si/sau servicii direct catre consumatori sau utilizatori finali. In comertul B2C, Internetul - si in particular Web-ul - este canalul de suport pentru comercializare, vanzare si post-vanzare. B2C este orientat catre atragerea de clienti catre situri Web si oferirea de produse si servicii in moduri noi si inovatoare. Tabelul 1 ofera exemple de situri ce folosesc comertul electronic B2C

Exista doua variatii ale pietei B2C:

Consumator catre afacere catre consumator (C2B2C). Un consumator ofera produse spre vanzare catre alti consumatori prin intermediul unei sit Web. Multitudinea de situri Web de licitatii precum www.ebay.com sunt exemple bune.

Afacere catre afacere catre consumator (B2B2C). O afacere ofera produse sau servicii catre consumatori prin intermediul unui sit Web. Un exemplu tipic de B2B2C este o licitatie inversa precum LendingTree.com (www.lendingtree.com), unde consumatorii cer oferte pentru imprumuturi, iar institutii financiare concureaza pentru afacerea consumatorului.

4.3 Retele intranet si extranet

O retea intranet este un Internet detinut si operat de o companie care poate fi accesat doar de catre computerele din cadrul retelei de calculatoare a companiei. Companiile folosesc retele intranet pentru a suporta activitatile interne de afaceri ale departamentelor ca fabricare, vanzari, distributie si asistenta clienti. Interesul in acest caz este automatizarea si imbunatatirea proceselor interne de afaceri ale companiei si cresterea comunicarii intre angajati. De exemplu, o companie poate folosi o retea intranet pentru un sit Web dedicat angajatilor care sa le permita acestora sa se inscrie pentru beneficii ca asigurare dentara si livrarea automata a salariului.

Daca o retea intranet se extinde dincolo de o singura entititate corporativa, este cunoscuta sub numele de retea extranet. O retea extranet extinde intranetul la lantul valoare al companiei. Retelele extranet faciliteaza integrarea B2B. De exemplu, un retailer mare poate folosi o retea extranet pentru a oferi informatii despre produse si comenzi catre furnizori si distribuitori, deci ajutand la automatizarea functiilor sale de furnizor si distribuitor. O asemenea retea extranet imbunatateste fluxul intra-organizational.

Retelele intranet si extranet folosesc unelte Internet relativ simple, ca browsere Web si documente HTML pentru a facilita crearea si distributia informatiei, dar si a tranzactiilor de afaceri interdepartamentale. (HTML este prescurtarea de la Hypertext Markup Language. HTML este limbajul standard de formatare a documentelor pentru pagini Web. In capitolul 14, "Dezvoltarea bazelor de date pe Web", veti invata cum sa creati pagini web dinamice propulsate de baze de date.) Aceleasi unelte Internet si arhitectura pot fi folosite atat intern cat si extern cu schimbari relativ minore. De exemplu, automatizarea controlului de inventar folosirea unui front-end bazat pe pagini Web legat la un repository de baze de date central poate servi procese interne de afaceri - cum ar fi actualizari de pret si interogari de stoc - ca si tranzactii externe de comert electronic cum ar fi vanzarile online. Tehnologia Internet permite deasemenea companiilor sa controleze care computere (din cadrul si din afara organizatiei) au acces la retea.

Vom examina componentele principale arhitecturale ale Internetului care sunt necesare pentru a sprijini comertul electronic in sectiunea urmatoare.

5 ARHITECTURA COMERTULUI ELECTRONIC

Companiile care adopta comertul electronic trebuie sa se descurce cu probleme manageriale si tehnologice.  .

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.