Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » afaceri » comert
CONTRACTUL DE VANZARE-CUMPARARE COMERCIALA

CONTRACTUL DE VANZARE-CUMPARARE COMERCIALA
CONTRACTUL DE VANZARE-CUMPARARE COMERCIALA

Contractul de vanzare-cumparare comerciala este strans legat de productia de marfuri; el constituie instrumentul juridic prin care se realizeaza circulatia marfurilor, prin mijlocirea acestuia marfurile ajungand de la producator la consumator.

Contractul de vanzare-cumparare comerciala este acel contract prin care o parte (vanzatorul) se obliga sa transmita dreptul de proprietate asupra unui bun catre cealalta parte (cumparatorul), care se obliga sa plateasca o suma de bani drept pret.

Ceea ce deosebeste vanzarea-cumpararea comerciala de cea civila este functia economica a contractului, si anume interpunerea in schimbul bunurilor, functie ce confera vanzarii-cumpararii caracter comercial.

Trasatura caracteristica a vanzarii-cumpararii comerciale este intentia de revanzare: cumpararea este facuta in scop de revanzare sau inchiriere, iar vanzarea este precedata de o cumparare facuta in scop de revanzare. Intentia (de revanzare sau inchiriere) trebuie sa indeplineasca 3 conditii: sa existe la data cumpararii; sa fie cunoscuta cocontractantului; sa priveasca, in principal, bunul cumparat.
Caracterele juridice ale contractului de vanzare-cumparare comerciala sunt:

contractul este bilateral – da nastere la obligatii in sarcina ambelor parti;

contractul este cu titlu oneros – ambele parti urmaresc obtinerea unor foloase patrimoniale;

contractul este comutativ – existenta si intinderea obligatiilor asumate de catre parti sunt certe, cunoscute chiar de la momentul incheierii contractului;

contractul este consensual – se incheie prin simplul acord de vointa al partilor;

contractul este translativ de proprietate – realizeaza transmiterea dreptului de proprietate asupra lucrului vandut de la vanzatore la cumparator.

Conditiile de validitate ale contractului

Ca orice contract, contractul de vanzare-cumparare comerciala, pentru a fi valabil incheiat, trebuie sa indeplineasca anumite conditii:

consimtamantul – incheierea contractului implica un acord de vointa al partilor, in sensul transmiterii de la vanzator la cumparator a dreptului de proprietate asupra unui bun, in schimbul unui pret. Uneori, datorita unor imprejurari, incheierea contractului nu se poate realiza imediat si nemijlocit prin oferta de vanzare si acceptarea ofertei. Prevazand un anumit interes pentru perfectarea in viitor a contratului, una sau ambele parti pot sa-si asume obligatii in cadrul unei promisiuni de vanzare, ce se poate infatisa practic sub 2 forme:

promisiunea unilaterala de vanzare – este un antecontract ce se incheie in vederea perfectarii in viitor a contractului de vanzare-cumparare propriu-zis: prevazand un interes pentru dobandirea bunului, dar neavand clare toate consecintele incheierii contractului, beneficiarul ofertei de vanzare poate primi promisiunea promitentului de a-i vinde bunul, rezervandu-si insa facultatea de a-si manifesta ulterior (de regula intr-un anumit termen) consimtamantul de a-l cumpara sau, dimpotriva, de a nu-l cumpara.promisiunea bilaterala de vanzare – este un antecontract prin care ambele parti se obliga sa incheie in viitor un contract de vanzare-cumparare avand ca obiect bunul promis.

O varianta a promisiunii de vanzare este pactul de preferinta, prin care proprietarul unui bun se obliga fata de om persoana (beneficiarul promisiunii), ca, in cazul in care va vinde bunul, sa ii acorde preferinta, la pret egal.

capacitatea partilor – conditiile de capacitate pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare comerciala sunt cele generale, prevazute de lege pentru incheierea oricarui act juridic (capacitatea de folosinta si capacitatea de exercitiu). Distinct de conditiile generale, Codul civil stabileste anumite reguli specifice contractului de vanzare-cumparare civila (deopotriva aplicabile si contractului de vanzare cumparare comerciala) – interdictia incheierii contractului de vanzare-cumparare intre soti; interdictia incheierii contractului de vanzare-cumparare intre tutore si minorul aflat sub tutele sa; interdictia de a cumpara de catre persoanele care administreaza bunurile statului sau ale unitatilor administrativ-teritoriale, precum si de catre functionari publici, a bunurilor pe care le administreaza, respectiv a bunurilor care se vand prin mijlocirea lor; interdictia cumpararii de catre mandatari a bunurilor pe care au fost imputerniciti sa le vanda – iar Codul comercial prevede anumite interdictii speciale de incheiere a contractului de vanzare-cumparare comerciala – interdictia incheierii de catre asociatii cu raspundere nelimitata a unor operatiuni care ar atinge interesele societatii comerciale 
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
PARTICULARITATILE EFICIENTEI ECONOMICE A INVESTITIILOR IN INDUSTRIA EXTRACTIVA
CONTRACTUL DE VANZARE-CUMPARARE COMERCIALA

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu