Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » comert
INDICATORII ECONOMICI SI DE EFICIENTA ECONOMICA SPECIFICI IN ACTIVITATEA DE COMERT EXTERIOR

INDICATORII ECONOMICI SI DE EFICIENTA ECONOMICA SPECIFICI IN ACTIVITATEA DE COMERT EXTERIOR


Indicatorii economici Si de eficienta economica specifici in activitatea de comert exterior

Obiectivele de investitii din sectorul de comert interior sunt in principiu, reprezentate de cladiri si constructii precum si dotari interioare ca si de mijloace de transport care servesc scopului specific depozitare, pregatire si vanzarea marfurilor (en gros si en detail).

Indicatorii de evaluare si apreciere a eficientei proiectelor de investitii, caracterizeaza, in fapt, si activitatea comerciala in specificul sau, odata cu caracterizarea parametrilor investitionali ai proiectului respectiv. Ne vom referii la principalii indicatori prin care se releva eficienta economica in activitatea de comert interior, in ideea ca acestia sunt, nu doar specifici ci, si complementari indicatorilor de baza precum: valoarea investitiei, investitia specifica, durata de recuperare etc.

1. Valoarea marfurilor, in stoc sau vandute reflecta parametri economici in care evolueaza intreprinderea comerciala. Se poate calcula cu ajutorul relatiei:(7.55)

in care:

Vmf reprezinta valoarea marfurilor;

Qmf - cantitatea, volumul marfurilor exprimate in unitati naturale (buc, Kg, m2, m3, etc.);

p - pretul unitar de vanzare a marfurilor;

i - structura sortimentului.

Constituie un parametru valoric reprezentativ, pentru interpretari, comparative dar si pentru determinarea unor indicatori derivati.

2. Costul marfurilor, ca indicator economic, valoric reprezinta cheltuiala sau efortul unitatii comerciale pentru a-si asigura stocul, respectiv fondul de marfa.

Se poate stabili conform relatiei:

(7.56)

in care:

Cmfi reprezinta costul marfurilor;

pai - pretul de achizitie/cumparare a marfurilor de la producator sau distribuitor.

3. Adaosul comercial reflecta venitul cuvenit si realizat in sectorul comercial. Este un indicator economic valoric, pe seama caruia se acopera cheltuielile de circulatie, diferenta constituind profitul intreprinderii comerciale. Se stabileste pe baza relatiei:

Ad= Vmf - Cmf, (7.57)

unde,

Ad reprezinta adaosul comercial.

4. Profitul, in sectorul comercial, are acelasi continut economic cu profitul generat in alte activitati economice. Reflecta valoarea efectelor financiare generate de fluxul activitatii comerciale si se stabileste cu ajutorul relatiei:

Prb = Ad - Ccirc, (7.58)

respectiv  Pn = Prb (1+i') = Prb - Ipr (7.59)

in care:

Prb reprezinta profitul brut;

Prn - profitul net

Ccirc - cheltuieli de circulatie;

i' - cota de impozit pe profit;

Ipr - impozitul pe profit.

Cheltuielile de circulatie reprezinta , in fapt, costul activitatilor comercial, fiind in corelatie cu calitatea managementului societatii, cu volumul activitatii si cu alti factori.

5. Rentabilitatea, in context, poate avea diverse forme de exprimare. Specific este insa exprimarea acesteia in functie de cheltuielile de circulatie cu ajutorul ratei rentabilitatii, astfel:

, (7.60)

in care profitul poate fi luat in calcul in marimea sa bruta sau neta. Desigur nu poate fi ignorata posibilitatea calcularii ratei rentabilitatii in functie de ansamblul valoric al activelor firmei, prin relatia:

, (7.61)

in care:

rc - rata rentabilitatii in functie de cheltuielile de circulatie;

rAt - rata de rentabilitate a activelor totale;

Af - active fixe;

Ac - active circulante.

6. Productivitatea muncii, in comert, exprima valoarea vanzarilor de marfuri pe un salariat, calculandu-se cu ajutorul relatiei:

, (7.62)

in care:

W reprezinta productivitatea muncii in lei pe un salariat sau vanzator;

N - numarul personalului.

7. Gradul de utilizarea a retelei comerciale exprima valoarea sau volumul vanzarilor de marfuri pe un m2 suprafata comercial, conform relatiei:

, (7.63)

in care:

Gu, reprezinta gradul de utilizare (valorificare) a suprafetei comerciale;

Scu - suprafata comerciala utila.

Desigur, exista si pot fi identificati si alti indicatori specifici sectorului comercial. Apreciem insa ca cei prezentati acopera metodologic sfera de referinta si raspund scopului propus.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.