Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » comert
Numarul si structura personalului in comert

Numarul si structura personalului in comert
Numarul si structura personalului in comert

Alaturi de factori de ordin general (precum tendinta de crestere atat a ponderii personalului ocupat in comert in totalul populatiei active - datorita sporirii masei de bunuri aduse pe piata, a ridicarii nivelului servirii comerciale si a schimbarii insasi a locului comertului in economia nationala - cat si a sectorului tertiar, din care face parte comertul - datorita sporirii rolului serviciilor in economie si a atragerii de catre acest sector a fortei de munca din ramurile productiei de bunuri, devenita disponibila pe masura promovarii progresului tehnic), gradul de concentrare a comertului si complexitatea activitatii comerciale diferentiaza numarul personalului comercial in raport cu volumul vanzarilor de la o tara la alta si, in interiorul aceleiasi tari, pe ramuri de comert si zone geografice.

In ceea ce priveste gradul de concentrare a comertului, acelasi volum al vanzarilor - de exemplu, 1.000.000 u.m. - poate fi realizat de un singur comerciant, cu C.A. de 1.000.000 u.m., in cazul unui grad ridicat de concentrare a comertului, sau de 10 comercianti, cu o C.A. de 100.000 u.m., pentru un grad de concentrare mai redus. Totodata, acelasi volum de marfuri poate fi cumparat de 1.000 de consumatori dau de 2.000 de consumatori, in functie de valoarea medie a unei cumparaturi, dependenta si ea de puterea de cumparare a populatiei din fiecare zona. Evident ca numarul de personal comercial difera in situatiile de mai sus, fiind cu atat mai mare cu cat comertul este mai faramitat.

In ceea ce priveste complexitatea activitatii comerciale, impusa de natura marfurilor si de nivelul servirii comerciale, ea adanceste diviziunea tehnica a muncii, determinand prezenta in unitatile comerciale a diferitelor profesii. Partea cea mai mare a acestora se refera la activitatea comerciala propriu-zisa (aprovizionare, stocare si vanzare a marfurilor) si este executata de personalul specific comertului. O alta parte se refera la activitati specifice altor ramuri economice (transporturi, productie, intretinere, etc.), cu o pondere redusa insa in comert, fiind executate de personal nespecific comertului.

O parte din personalul comercial este intalnita si in sfera productiei, in activitati legate de distributie, daca producatorii participa ei insisi la acest proces. Acesta formeaza forta de vanzare a intreprinderii si este compusa din una sau mai multe persoane ocupate in contactele cu clientii actuali si potentiali. Responsabilitatile lor sunt diferite prin functii cum sunt: reprezentant, agent comercial, promovator, inginer tehnic comercial, medic vizitator, etc. Ei prezinta clientilor produsele, fac demonstratii asupra caracteristicilor acestora, negociaza tranzactiile, asigura service-ul si colecteaza informatii referitoare la piata pentru nevoile propriilor intreprinderi. Acestora li se adauga o forta de vanzare interna a intreprinderii, formata din personalul serviciului comercial si personalul depozitului, care primeste si executa comenzile, si din personal extern, remunerat de obicei in comision, care preia comenzi si plaseaza produsele.Personalul din comert se grupeaza dupa natura muncii prestate in 2 categorii:

Personal operativ - ocupat direct in activitati tehnice din magazine si depozite: sefi de unitati, magazineri, vanzatori, casieri, bucatari, ospatari, etc. - functii ce detin ponderea cea mai mare in totalul personalului comercial. Personalul operativ se organizeaza in formatii de lucru a caror marime depinde de sistemul de diviziune a muncii in cadrul sectiei sau raionului de marfuri si de norma de vanzare pe care fiecare lucrator trebuie sa o indeplineasca.

Personal tehnico-administrativ - efectueaza operatiunile ce revin aparatului de conducere, administrare si deservire a unitatii comerciale (servicii, birouri, laboratoare, etc.). El este format din economisti, ingineri, juristi, merceologi, functionari, personal de servire, etc., ale caror numar, atributii si dependente ierarhice se stabilesc prin organigrama fiecarei societati comerciale. Organigrama reprezinta schema de organizare a unei societati, cuprinzand organele de conducere, structurile functionale (servicii, birouri) si posturile componente ale acestora, toate redate intr-o conceptie care sa evidentieze sistemul ierarhic de pregatire, adoptare si infaptuire a deciziilor.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Folosirea altor instrumente de evaluare (investigatia, proiectul, protofoliul)
 PROIECT DIDACTIC - Cunoasterea numarului cinci
 Proiect iluminat electric si instalatii
 Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma Facultatea de Textile Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA MANAGEMENT CRESTEREA VANZARILOR PRIN METODA IMBUNATATIRII SERVICIILOR CATRE CLIENTI

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 ATESTAT LA INFORMATICA - Baza de date relationala aplicata intr-o biblioteca scolara
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 GENERATOR DE TESTE GRILA - Proiect atestat Visual FOX PRO
 Proiect atestat - comercializarea produselor turistice balneare in statiunea sangeorz - bai

DIZOLVAREA SOCIETATILOR COMERCIALE
CONTRACTUL DE VANZARE-CUMPARARE COMERCIALA
PARTICULARITATILE EFICIENTEI ECONOMICE A INVESTITIILOR IN INDUSTRIA EXTRACTIVA
Numarul si structura personalului in comert
Politici privind comertul international
Comertul exterior al Romaniei
REALIZAREA UNOR CRITERII DE EVALUARE PE BAZA CERINTELOR IMPUSE DE LEGISLATIA IN VIGOARE
Aplicatie Model liniar multifactorialTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu