Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » comert
Comertul exterior al Romaniei

Comertul exterior al Romaniei


Comertul exterior al Romaniei

Comertul exterior romanesc a evoluat in timp, in directiile si pe traiectoriile specifice evolutiei economiei noastre nationale in ansamblul ei. El a reprezentat intotdeauna o consecinta si o premisa in raport cu strategia economiei, cunoscand puncte nodale ce reflectau schimbari esentiale in fiecare etapa.

Schimbarile profunde de sistem care au inceput la sfarsitul anului 1989 au gasit comertul exterior in situatia in care se confrunta cu propria sa ineficienta economica si cu slaba lui competitivitate pe piata mondiala.

Problemele esentiale care trebuie solutionate in aceasta noua perioada privesc deopotriva si comertul exterior romanesc. Participarea tarii noastre la diviziunea mondiala a muncii este de natura sa favorizeze restructurarea de fond a relatiilor economice internationale promovate de Romania, in scopul asigurarii contributiei acestora la progresul economico-social general.Importul, temeinic fundamentat stiintific, poate sa-si aduca aportul la potentarea efortului intern de dezvoltare a economiei. Totodata, exportul este sursa primordiala sau chiar unica pentru finantarea importului si pentru asigurarea si intarirea rezervei valutare a tarii. Desigur, exportul isi poate indeplini functiile sale, in primul rand cu conditia sa nu lezeze cererea pe piata interna si sa se realizeze la cote corespunzatoare de eficienta economica.

In acest context, subliniem cateva caracteristici fundamentale ale comertului exterior romanesc in perioada de tranzitie la economia cu piata concurential-functionala, astfel: Dinamica si volumul valoric, specifice comertului exterior, reflecta evolutia de ansamblu a economiei romanesti.

Dinamica si volumul valoric sunt relevate de indicatori ca: volumul exportului si importului pe locuitor; procentul detinut de tara noastra in comertul mondial; locul Romaniei in ierarhia exportului mondial.

Structura comertului exterior este afectata intens de criza economica nationala.

Ameliorarea structurii comertului nostru exterior este posibila si necesara prin infaptuirea riguroasa a unor procese ca: privatizarea eficienta; restructurarea si retehnologizarea rationala a economiei; gestionarea corespunzatoare a politicii economice generale, implicit a politicii comerciale externe; eliminarea restrictiilor de pe pietele externe ale agentilor economici romani etc.

Orientarea geografica a comertului exterior prin deschiderea catre lume.

Aceasta presupune ca Romania, ca tara europeana, sa-si dezvolte relatiile economice de comert exterior pe baze noi cu toate tarile europene si neeuropene, dezvoltate si in curs de dezvoltare. In mod special, se impune dezvoltarea schimburilor comerciale cu S.U.A. pe baza clauzei natiunii celei mai favorizate.

Reglementarea ampla a comertului exterior printr-o politica comerciala activa, eficienta.

In acest scop, statul foloseste mai multe instrumente, intre care un rol deosebit are balanta comerciala, elaborata si infaptuita in conditiile eliminarii monopolului statului in comertul exterior. Astfel, balanta comerciala respecta libertatea economica a agentilor economici, impulsionandu-i sa infaptuiasca un volum sporit al exportului, pentru a largi, pe aceasta cale, importul. Rezulta ca, in prezent, agentii economici dispun de libera initiativa pentru o anumita optiune economica si comerciala, care trebuie sa se concretizeze intr-un volum optim atat al exportului, cat si al importului.

In contextul politicii comerciale se acorda o atentie speciala realizarii functiilor multiple pe care le au: politica comerciala netarifara; politica comerciala proportionala si de stimulare s.a.; toate acestea au un caracter dinamic, perfectibil, fiind o consecinta si, totodata, o conditie pentru perfectionarea relatiilor de comert exterior romanesc, pe masura infaptuirii reformei economice.

Sporirea rolului capitalului strain in comertul exterior romanesc.

Aceasta inseamna ca investitiile de capital strain pot sa aiba efect favorabil pe multiple planuri economice atat pentru investitor, cat si pentru beneficiar.

Succesul transformarilor economico-sociale din Romania depinde in proportie sporita de masura in care economia noastra este tot mai deschisa spre comertul exterior si de felul in care partenerii nostri economici raspund ofertelor romanesti.

Liberalizarea comertului exterior determina reactii ale preturilor, astfel ca prin aceasta statul roman are sanse de a beneficia de piete externe mai cuprinzatoare, de a avea acces la tehnologii de varf, de a largi cooperarea economica internationala sub diverse forme.

In acest fel se poate imbunatati accesul Romaniei pe piete straine, ceea ce va potenta substantial factorii de crestere economica. Totodata, este important catarile industrializate sa-si deschida pietele pentru produsele romanesti, prin acorduri comerciale de lunga durata.

Comertul exterior romanesc dobandeste valente suplimentare, deoarece se realizeaza in conditiile specifice ale actiunilor concertate ale Romaniei pentruintegrarea in structurile Uniunii Europene si ale globalizarii.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.