Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » comert
Importanta sistemului bancar

Importanta sistemului bancar
Importanta sistemului bancar

Pentru economisti, studiul institutiilor bancare constituie unul dintre cele mai fascinante domenii de exploatare. Se studiaza,analizeaza acest perpetuum mobile al fondurilor banesti in care actul platii indeplineste atat rolul inimii care transporta banii – sangele – catre fiecare parte a organismului numit societate, cat si pe cel al sistemului nervos, responsabil cu coordonarea sa.

In epoca contemporana locul si rolul bancilor in economie sunt strans legate de calitatea lor de intermediar principal in relatia economii-investitii , relatie hotaratoare in cresterea economica .

Intr-o economie de piata au loc in fiecare zi numeroase tranzactii la initiativa agentilor economici. Pentru bunurile si serviciile (importate/exportate), inclusiv pentru instrumentele financiare se platesc bani fie fizic, sub forma de moneda, fie sub forma de depozite mentinute la banci, fiind posibila necesitatea utilizarii de credit.

Bancile trebuie sa fie gata oricand sa onoreze instructiunile de plata emise de clientii lor cu toate ca si ele sunt adeseori in situatia de a face fata diferentelor de timp intre momentul receptionarii incasarilor si cel al efectuarii platilor, fie prin incheierea unor tranzactii pe pietele inter bancare, fie prin apelarea la creditul acordat de catre bancile centrale pentru a-si acoperi penuria de lichiditate.

In ceea ce priveste comertul exterior bancile se implica atat in operatiunile de plata, cat si in cele de creditare si finantare ale acestuia.

Text Box: Reforma sistemului bancar in Romania si cooperarea
 financiar-bancara internationala

 Problematica sistemelor de plati a retinut si retine in continuare atentia in legatura cu procesul de transformare a fostelor economii centralizate, socialiste, in economii de piata. 
 Mai prudenta in schimbari radicale decat alte state din Europa de Est, Romania a continuat sa mentina in perioada 1990-1995 o buna parte dintre mecanismele ajustarii structurale sub control de stat. Aceasta politica a permis ca statul, atat prin intermediul bancilor de stat cu puteri discretionare, cat si prin intermediul Fondului Proprietatii de Stat si altor organisme, sa utilizeze sistemul financiar romanesc ca levier de alocare preferentiala a creditului pe termen lung – principala sursa de finantare in perioada 1990-1995.Text Box: 
 Prin aceasta orientare dirijata a fondurilor, statul „subventiona” de fapt numeroase industrii si intreprinderi nerentabile – actiune ce a condus la intarzierea procesului de privatizare si aparitiei pietelor financiare eficiente.
 Incadrarea pietei serviciilor financiare in Romania prezinta un decalaj de 2 ani fata de ritmul mediu de evolutie.
 Dupa 1990, concurenta s-a desfasurat intre cele trei mari categorii de banci, dupa cum urmeaza:

 -Banci de stat(sau cu capital majoritar de stat) Eximbanc, Casa de Economii si Consemnatiuni, BANCOREX(Banca Romana de Comert Exterior), BCR(Banca Comerciala Romana); BRD(Banca Romana pentru Dezvoltare), Banca Agricola, Banc Post. In urma adoptarii legii privatizarii bancilor, o parte dintre au devenit banci cu capital majoritar privat. Aceasta modificare legislativa va influenta piata, in sensul accentuarii procesului de segmentare ce se va simti pe termen lung.

 -Banci private – in numar mare in prezent in Romania, printre care primele aparute au fost : Banca Dacia Felix, Credit Bank, Banca Comerciala Ion Tiriac.

 -Filiale juridice romanesti ale unor banci straine, printre care in 1990 erau : Societe Generale, Chase Manhattan. Ulterior au penetrat piata romaneasca si altele:Frankfurt Bucharest Bank, MISR Romanian Bank, Banca Franco-Romana, CHEMICAL BANK, Banca Anglo-Romana.
 Banca Nationala a Romaniei a fost reorganizata si a intrat astfel, in sarcinile sale firesti de Banca Centrala, cu urmatoarele functii: emisiune monetara , asigurarea stabilitatii monetare, administrarea rezervelor valutare ale tarii , urmarirea executarii balantei de plati externe, supravegherea activitatilor bancare. 

 Studiind economia mondiala in perioada actuala se constata o serie de fenomene cum sunt :
 -nevoia acuta de resurse financiare a, in special a celor mai putin dezvoltate, cum este si Romania ;
 -lipsa periodica de lichiditati;
 -cresterea importantei creditului in desfasurarea comertului exterior 

 Toate acestea evidentiaza importanta si necesitatea dezvoltarii cooperarii in domeniul financiar – bancar si al creditului. Principalele forme prin care se realizeaza cooperare sunt: bancile mixte sau societatile mixte bancare, consortiile bancare internationale.Politica de confidentialitate.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Comertul interior
Vamuirea si asigurarea marfurilor in traficul international
Integrarea comertului romanesc in structurile europene
Transportul international
Functiile comertului
Contabilitatea operatiilor de comert exterior
Preturile. tipuri de piete si mecanisme de formare a preturilor
Riscurile multiculturalitatii in publicitatea internationalaTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu