Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » comert
Relatiile comertului cu consumatorii

Relatiile comertului cu consumatorii
RELATIILE COMERTULUI CU CONSUMATORII

1.Definirea consumatorului

Pentru a-si procura bunuri sau servicii, consumatorii intra in relatii cu persoane fizice sau juridice care deruleaza activitatea de comert.

De regula, pietele cumparatoare sunt clasificate in 2 mari categorii:

a)  Pietele constituite din consumatorii si utilizatorii finali.

b)  Pietele constituite din consumatorii intermediari sau industriali, precum si din revanzatori, respectiv, organizatii comerciale sau comercianti propriu-zisi.La aceste categorii, se adauga si piata formata din organizatiile si institutiile ce achizitioneaza bunuri si servicii pentru propriile lor nevoi.Consumatorii sau utilizatorii finali,reprezinta publicul "cel mai important in cadrul pietei". Acestia pot fi actuali, efectivi sau potentiali, consumatorul final semnificand, de regula, diferitele categorii de populatie care, pentru satisfacerea anumitor nevoi apeleaza la cumpararea de bunuri de consum si servicii. Rezulta ca piata consumatorilor finali cuprinde milioane de persoane si familiile acestora, cu nevoile, dorintele, cu puterea lor de cumparare, si organizatiile, institutiile administratiei de stat ce cumpara produse sau servicii pentru satisfacerea nevoilor proprii si nu pentru prelucrare, utilizare productiva sau revanzare.

Consumator final este considerat orice subiect economic al carui comportament este indreptat spre satisfacerea nevoilor si trebuintelor individuale sau ale microgrupului din care face parte.

Din definitie, rezulta necesitatea pentru intreprinzator ca, in momentul stabilirii strategiei de dezvoltare a firmei si a elaborarii planului de faceri, sa ia in calcul intreaga paleta a consumatorilor sau utilizatorilor finali, evolutia activitatii acestora.

Conceptul de consumator trebuie inteles si privit in interdependenta sa cu semenii, avand si dimensiune sociala.

In legislatia din tara noastra, consumatorul este definit ca " persoana fizica" ce dobandeste, utilizeaza sau consuma ca destinatar final produse obtinute de la agentii economici sau care beneficiaza de servicii prestate de acestia.

2. Importanta consumatorilor


Consumatorii sunt importanti , de vreme ce consumul personal reprezinta intre o jumatate si doua treimi din PIB.In general , daca veniturile consumatorilor sunt stimulate , acestia vor economisi o parte si vor cheltui restul.Partea care este cheltuita devine venit entru alcineva , care la randul sau cheluieste si economiseste.

Consumatorii.Venitul personal este venitul curent primit de catre sectorul personal din toate sursele.Cea mai mare parte este reprezentata de salarii si prime , dar totalul acopera de asemenea rentele , dobanzile si dividentele si transferurilr curente , cum sunt primele de asigurari sociale platite persoanelor si donatiile firmelor in scopuri caritabile.

Venitul disponibil personal (VDP). Este venitul personal dupa deducerea impozitelor si taxelor personale directe si transferurile curente in strainatate.Venitul personal real shi VDP real.Veniturile personale si venitul personal disponibil sunt uneori exprimate in termeni nominali , inainte de se tine seama de inflatie.Veniturile personale si VDP sunt ajustate in functie de inflatie.Preturile de consum pot fi utilizate , daca nu exista un alt deflator disponibil.In mare , daca veniturile cresc cu 5% si preturile cu 3% veniturile reale sunt cu 2% mai mari.

Veniturile sunt afectate de ciclul economic.In general , este recomandabil sa se caute o crestere a veniturilor reale care poate fi sustinuta - o crestere prea rapida poate fi inflationista.Principalele componente sunt dupa cum urmeaza:

Venituri de la locul de munca.Cea mai importanta influenta asupra venitului personal.Totalul depinde in principal de numarul de oameni angajati , de numarul de ore lucrate si de modul in care aceste persoane sunt platite.

Veniturilr intreprinzatorilor particulari.Este urmatoarea componenta ca importanta in VDP.Veniturile intreprinzatorilor particulari sunt legate de starea generala de sanatate a economiei,Aceste vor creste cand PIB nominal creste.

Dobanzi si dividente.Dividentele sunt sensibile la variatia profiturilor companiei si la starea economiei , in timp ce platile de dobanzi evolueaza in mod evident in functie de rata dobanzii.Cand imprumuturile sunt mari in comparatie cu economiile , o crestere a ratei dobanzii poate insemna o scadere a veniturilor nete din dobanzi.

In general , o crestere a ratei dobanzii stimuleaza VDP , deoarece in cele mai multe tari sectorul personal are mai multe active decat pasive cu rate de ajustare a dobanzilor.Impozite si beneficii.Modificarile ratelor impozitelor sau beneficiiilor au un efect rapid asupra VDP.Amploarea efectului va depinde de natura schimbarii.Statul este obligat sa protejeze cetatenii, in calitatea lor de consumatori, instituind cadrul necesar accesului deplin la produse si servicii, informarii lor complete despre caracteristicile acestora, apararii si asigurarii drepturilor si intereselor ale persoanelor fizice impotriva unor practici abuzive.

Drepturile fundamentale ale consumatorilor sunt:

1.dreptul de a fi protejati impotriva riscului de a achizitiona un produs sau de a li se presta un serviciu care ar putea sa le prejudicieze viata sau sanatatea.

2.dreptul de a fi informati corect asupra caracteristicilor produselor si serviciilor, precum si de a fi educati in calitatea lor de consumatori.

3.dreptul de a avea acces la piete care le asigura o gama variata de produse si servicii de calitate.

4.dreptul de a fi despagubiti pentru prejudiciile generate de calitatea necorespunzatoare a produselor si serviciilor.

5.dreptul de a se organiza in asociatii pentru protectia consumatorilor in scopul apararii intereselor lor.

In tara noastra, legislatia privind protectia consumatorilor este destul de sumara, pana in 1990 neacordandu-se o prea mare atentie acestui domeniu. Exista in vigoare din August 1967 hotararea 1872/4 August 1967 prin care intreprinderile producatoare raspund in fata consumatorilor pentru lipsurile calitative constatate dupa vanzarea cu exceptia celor cauzate de nerespectarea de catre cumparatori a regurilor de folosire. Mai exista legea numarul 4 privind calitatea bunurilor si serviciilor si ordinul nr. 18/8.05.1990 privind certificarea de electrosecuritate a bunurilor de consum. Tot in 1990 a fost emisa legea privind protejarea populatiei impotriva unor acctivitati comerciale ilicite.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea personajelor negative din basmul
Dialogul- mijloc de caracterizare a personajelor - d-l goe, de i. l. caragiale

Tehnica si mecanica

Centru de inertie(mecanica) Centre de masa
Reprezentarea si cotarea filetelor
Organe de masini - cuplaje mecanice, cuplaje permanente mobile elastice

Economie

Operatiunea de creditare a agentilor economici
Analiza din punct de vedere politic a companiei continental airlines
Operatiunile efectuate de institutiile de credit pe piata monetara - politica monetara obiective, strategii, instrumente, operatiuni

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiPARTICIPANTII LA COMERTUL INTERNATIONAL
Comert Maritim
Lanturile de magazine Seven-Eleven in Japonia
Oferta. Functia ofertei. Elasticitatea ofertei
ARBITRAJUL COMERCIAL INTERNATIONAL
Stabilirea de strategii de preturilor noilor produse
Corelarea resurselor financiare cu volumul activitatii economice
CAIET DE LUCRARI PRACTICE COMERTTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu