Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Analiza gestiunii disponibilitatilor banesti si a plasamentelor

Analiza gestiunii disponibilitatilor banesti si a plasamentelor
ANALIZA GESTIUNII DISPONIBILITATILOR BANESTI SI A PLASAMENTELOR

1. Analiza dinamicii si structurii disponibilitatilor banesti

Disponibilitatile banesti, ca principal element de caracterizare a trezoreriei unui agent economic, se analizeaza in dinamica si pe structura. Dinamica reflecta imbunatatirea de la un an la altul a starii de sanatate financiara a intreprinderii. In procesul analizei este necesar sa se stabileasca gradul net si brut de asigurare a intreprinderii cu disponibilitati banesti si plasamente:

1. Gradul net de asigurare a intreprinderii cu disponibilitati banesti si plasamente:a). In raport cu activele circulante:

Gr.n%= (1)

b). In raport cu activele imobilizate si activele circulante:

Gr.n%= (2)

- daca : (1) ≥ 3%-5% si (2) ≥ 1%-1.5%, s-ar asigura necesitatile banesti curente ale intreprinderii

2. Gradul brut de asigurare a intreprinderii cu disponibilitati banesti si plasamente:

a). In raport cu activele circulante:

Gr.br%= (3)

b). In raport cu activele imobilizate si activele circulante: 

Gr.br%= (4)

- daca : (3)30% si (4) ≥ 10%, se apreciaza ca fiind o situatie normala.

2. Analiza lichiditatii

O problema importanta pentru optimul investirii in active circulante o reprezinta structura si calitatea acestora, in mod deosebit a stocurilor, posibilitatea vanzarii si transformarii lor rapide in bani, adica gradul de lichiditate a stocurilor de marfuri, ambalaje, si alte active.

Activele circulante sunt acoperite in mare parte prin credite bancare pe termen scurt, intreprinderea trebuie sa poata face fata in orice moment angajamentelor asumate fata de banci. Acest lucru este posibil in masura in care poate sa-si desfaca operativ stocurile achizitionate.

Daca intreprinderea nu realizeaza cifra de afaceri prevazuta si nu poate sa-si onoreze la timp obligatiile fata de terti (banci, furnizori) ea intra in incapacitate de plata. De aici rezulta importanta studierii lichiditatii prin compararea gradului de lichiditate a activelor cu gradul de exigibilitate a datoriilor.

In practica se folosesc diversi indicatori:

Gradul de lichiditate generala = ;

Pentru efectuarea unor analize economice si financiare in vederea stabilirii diagnosticului financiar si a masurilor de rentabilizare a activitatii se calculeaza o serie de alti indicatori:

a).Rata de finantare a activelor circulante (RAC) se calculeaza ca raport procentual intre fondul de rulment (FR) si active circulante (AC), reflectand gradul de acoperire a activelor circulante impotriva riscurilor.

RAC =

- este indicat ca aceasta rata sa ia valori cuprinse intre 20%-30%.

b).Rata de acoperire a stocurilor (RS) se calculeaza ca raport procentual intre fondul de rulment (FR) si stocuri (S), reflectand in ce proportie stocurile sunt finantate prin capitaluri permanente si nu prin credite pe termen scurt .

RS =

- este indicat ca aceasta rata sa ia valori cuprinse intre 60%-70%

c). Rata solvabilitatii globale (RSG) se calculeaza ca raport intre valoarea totala a activelor (imobilizate si circulante) si datoriilor totale 

RSG =

- aceasta rata trebuie in mod obligatoriu sa fie supraunitara.

Un alt indicator al lichiditatii rezulta din formula fondului de rulment (diferenta dintre total active circulante si datorii pe termen scurt). Cu cat fondul de rulment este mai mare, cu atat mai scazute vor fi datoriile pe termen scurt in totalul activelor circulante; pentru firme este mai avantajos si mai sigur sa-si acopere o parte cat mai mare prin capitalul permanent.

Pentru analiza lichiditatii se folosesc urmatoarele rate:

a). Rata lichiditatii curente reflecta posibilitatea elementelor patrimoniale curente de a se transforma in lichiditati pentru a se achita datoriile curente. 

Rlc = unde: Acr = active curente

Pcr = pasive curente

Rata lichiditatii curente poate lua urmatoarele valori:

1. Rlc 2; - este valoare recomandata (acceptabila) pentru a oferii garantia acoperirii datoriilor curente din active curente;

Rlc -1.8; - sunt valori minime admisibile;

Rlc < 1; - o rata subunitara indica faptul ca valoarea totala a pasivelor curente este mai mare decat valoarea totala a activelor curente; ceea ce indica faptul ca finantarea pe termen scurt a fost folosita pentru achizitionarea de active pe termen lung (fenomen considerat imprudent).

Valoare minimala acceptata a acestui indicator este 1.00, sub acest nivel firma aflandu-se in pericol de incapacitate de plata, iar cea maxima este de 2.00, peste acest nivel considerandu-se ca nu se utilizeaza corespunzator activele circulante.

b). Rata lichiditatii reduse exprima capacitatea firmei de a-si onora datoriile pe termen scurt din creante si disponibilitati.Rlr = ; unde: Cra - creante

Db - disponibilitati banesti

Intervalul care poate fi acceptat satisfacator este de 0.65 - 1.00

c). Rata lichiditatii imediate apreciaza masura in care datoriile exigibile pe termen scurt nu pot fi acoperite pe seama disponibilitatilor;

Rli = ; unde: P - plasamente

Acest indicator arata raspunsul la intrebarea: " Daca firma nu ar mai obtine venituri din vanzarea stocurilor (care reprezinta cel mai putin caracterul de lichiditate), ar putea sa-si onoreze obligatiile curente cu resursele care sunt usor convertibile in disponibilitati?"

Rata lichiditatii imediate poate lua urmatoarele valori:

1. Rli > 1; - firma poate face fata datoriilor pe termen scurt prin transformarea rapida a  activelor in lichiditati.

2. Rli = 0.65-1;  - intervalul este acceptat drept satisfacator, cu conditia ca termenele de incasare a creantelor sa fie mai mici decat cele de plata a datoriilor.

Intervalul care poate fi acceptat satisfacator este de 0.33 - 0.65.

d). Rata lichiditatii la vedere apreciaza masura in care creditele bancare pe termen scurt pot fi acoperite pe seama disponibilitatilor.

Rlv = ; unde: Cts - credite pe termen scurt

Intervalul care poate fi acceptat satisfacator este de 0.85 - 1.15.

Astfel, se constata urmatoarele concluzii cu privire la lichiditate, cum ar fi:

indicatorii de lichiditate masoara capacitatea firmei de a face fata datoriilor eligibile pe termen scurt.

lichiditatea reprezinta proprietatea elementelor patrimoniale de a se transforma in bani si constituie premisa asigurarii solvabilitatii.

3. Analiza fluxurilor de trezorerie

Situatia fluxului de numerar degaja informatii utile despre capacitatea intreprinderii de a genera numerar si echivalente de numerar si utilizarea corespunzatoare a acestora.

Situatia fluxului de numerar trebuie sa fie detaliata pe cele trei tipuri de activitati :

activitatea de exploatare;

activitatea de investitii;

activitatea de finantare.

Situatia fluxurilor de trezorerie analizeaza variatia trezoreriei asa cum contul de profit si pierdere explica formarea rezultatului. Trezoreria constituie un indicator cheie ce permite aprecierea solvabilitatii pe termen scurt si masurarea de finantare pe termen lung.

O societate financiara poate sa fie rentabila, sa realizeze profit, dar sa nu fie solvabila, datorita lipsei de lichiditati ca urmare a decalajului dintre incasarile si platile pe care le efectueaza in cadrul ciclului financiar.

In cadrul intreprinderii incasarile provin din:

- vanzarea produselor si prestarea serviciilor

- vanzarea de valori mobiliare si imobiliare

- contractarea de imprumuturi sau vanzari de titluri

- incasari din dobanzi, dividende, chirii si alte venituri.

Platile se refera la:

- plati pentru cumparari de marfuri, materiale, prestari de servicii catre terti

- plati pentru salarii si elemente aferente

- achitarea impozitelor, taxelor si alte datorii catre bugetul statului

- achizitii de imobilizari

- plata dobanzilor si ratelor scadente

- achitarea dividendelor si a altor plati.

Pentru urmarirea echilibrului dintre incasari si plati se considera de un real folos graficul de incasari si plati previzional. Daca incasarile nu asigura plata obligatiunilor se impun o serie de masuri: recurgerea la noi imprumuturi, reducerea volumului aprovizionarilor, impulsionarea desfacerilor, lichidarea stocurilor supranormative etc.

Incasarile perioadei = Creante initiale + Venituri planificate - Creante finale

Platile perioadei = Datorii initiale + Cheltuieli planificate - Datorii finale

Gestiunea incasarilor si a platilor are in vedere previziunea, dimensionarea si corelare acestor operatiuni astfel incat sa se obtina un echilibru monetar stabil evitandu-se situatiile de lichiditate si incapacitate de plata, precum si formarea unor lichiditati prea mari, care sa stea neutilizate. Gestiunea incasarilor si platilor presupune incasarea la timp si in cuantumul legal a tuturor creantelor pentru a se putea efectua la timp platile catre terti.

Previziunile de incasari se bazeaza pe previziunea vanzarilor, tinandu-se cont de modul cum platesc clientii si de modul cum se face plata (cash, cec).

Previziunile de plata se refera la cumparari de marfuri dar si la plata salariilor, impozitelor, dobanzilor, cheltuielilor administrative. Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea personajelor negative din basmul
Dialogul- mijloc de caracterizare a personajelor - d-l goe, de i. l. caragiale

Tehnica si mecanica

Determinarea indicilor Micuum (rezistentei), a reactivitatii, umiditatii, si analizei granulometrice a cocsului
Principii de calcul al instalatiei de ungere
Rectificarea - Pietrele abrazive - Masini de rectificat

Economie

Studiul comportamentului de cumparare de apa minerala in randul populatiei din bucuresti
Piata si politica financiara - Definirea si continutul pietei financiare
Bursele de valori

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiRadicalismul liberal si institutionalismul nordamerican
Consideratii privind desfasurarea activitatilor de consiliere/consultanta
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE)
Componenta activului bilantier
Destinul dramatic al doctrinei marxiste
Decizia de finantare. Costul mediu ponderat al capitalului
Dilema inflatie-somaj. Curba Philips
ANALIZA STRUCTURII PRODUCTIEITermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu